

ועדת הכספים של הכנסת בראשות ח"כ משה גפני תדון מחר (רביעי) בנוגע לביטול הפטור ממס על מוצרי העישון הנמכרים בדיוטי פרי. הדיון מתקיים בהמשך לבקשת שר האוצר סמוטריץ' להגדרת מתווה מדורג בשתי פעימות, אליו מתנגדת האגודה למלחמה בסרטן שאף הגישה אשתקד עתירה לבג"ץ בגין אי ביצוע של החלטת הממשלה בנושא מניעת עישון וקידום אורח חיים בריא.
לקראת הדיון הסבירו באגודה למלחמה בסרטן כי: "כמעט בכל שעה מת ישראלי כתוצאה ממחלה שנגרמה מעישון אקטיבי או פסיבי. העישון גורם לבעיות פוריות בקרב נשים ולאימפוטנציה אצל גברים. מדובר במחולל סרטן מסוגים שונים, התקפי לב, שבץ מוחי ומחלת ריאות חסימתית כרונית. העישון מהווה אחד האיומים המשמעותיים ביותר על בריאות הציבור, גורם לתחלואה קשה, לנכות ולמוות בטרם עת".
לדבריהם: "על מנת להיאבק בתופעת העישון, המדינה מטילה בדומה למקובל בעולם, מס קנייה ייעודי. מדיניות מיסוי זו נסמכת על המלצות ארגון הבריאות העולמי, אמנת הפיקוח על הטבק עמדת משרדי הבריאות והאוצר ומחקרים מדעיים. נזקי הסיגריות בדיוטי פרי זהים לנזקי הסיגריות בכל מקום אחר ועם אותן השלכות הרסניות. המדינה מעניקה לבניה ובנותיה סבסוד מסכן אשר מעודד רכישה והתמכרות. יש לבטלו מיידית ויפה שעה אחת קודם."
עוד הוסיפו: כי "בשנה בה מתקיימים קיצוצים נרחבים בתקציבי משרדי הממשלה השונים, בוחרת המדינה להאריך את הסבסוד למוצרי עישון בשל לחצים ומניעים זרים שאינם קשורים לבריאות. לאחר שהיה שותף למסקנה שיש לבטל את סבסוד מוצרי העישון, שר האוצר נסוג, באופן קיצוני, והחליט להתקין צו אחר, לפיו הפטור יצומצם בשתי פעימות עתידיות ורחוקות. רק בסוף יוני 2026 יצומצם ב- 50% ובעתיד הרחוק בסוף יוני 2028 הוא יבוטל, למעט מוצרי עישון בכמות מצומצמת מאוד המתאימה לשימוש יומי".
באגודה האשימו את שר האוצר וטענו כי "המשמעות של כך - היא פגיעה קשה בבריאות הציבור אשר נובעת מדיל פסול שנרקם מאחורי גבם של הדרגים המקצועיים במשרדי הממשלה ומחוץ לכתליי ועדת הכספים, ושמקורו בכניעה של שר האוצר לשיקול זר בעליל של חבר ועדת הכספים, שהצהיר, שהוא מונע התקנת הצו המקורי לטובת עובדי רשות שדות התעופה שהם קהל בוחריו".
0 תגובות