לרגל הימים החמים

המדע שמאחרי קלקול המזון בחום והשימור בקור - ומה ניתן לעשות?

ימי הקיץ הגיעו ואיתם המזון המקולקל, כיצד זה שחום הוא גורם קילקול וקור שימור? מה ניתן לעשות כדי לשמר את המזון לזמן רב יותר גם בימים חמים וללא מקרר? ומה יכול לגרום למקרר שלכם לעבוד פחות טוב? ההסבר המדעי וטיפים שימושיים (בריאות)

מזון בחום לעמות במקרר. מה גורם להבדל? (צילום: א.ל)

כולנו מכירים את התרחיש המתסכל: ביום חם במיוחד, אתה פותח את המקרר ומגלה שסלט שהכנת אתמול כבר לא מריח טוב, או שחלב שקנית לא מזמן ועדיין בתוקף, החמיץ. תופעות כאלה שכיחות מאוד בקיץ, אך מה באמת גורם לאוכל להתקלקל מהר יותר בחום, וכיצד עוזר לנו הקור למנוע זאת?

כדי להבין את התשובה, צריך להכיר את אויבי המזון הסמויים מהעין – מיקרואורגניזמים כמו חיידקים, שמרים ועובשים. יצורים זעירים אלו חיים כמעט בכל מקום בטבע, והם ניזונים מהמזון שלנו. בחום – במיוחד בטמפרטורות שמדמות את חום גוף האדם (כ-37 מעלות) – הם מתרבים בקצב מבהיל: לפעמים הם מכפילים את מספרם כל עשרים דקות. לכן, כאשר מזון נשאר בחוץ בקיץ, גם לזמן קצר יחסית, הסיכוי שהוא יתחיל להתקלקל עולה בצורה משמעותית.

לעומת זאת, כשהמזון מאוחסן בטמפרטורה נמוכה – למשל במקרר, בטווח של 0–5 מעלות – קצב הפעולה של החיידקים כמעט נעצר. הם עדיין קיימים, אך אינם פעילים או מתרבים באיטיות רבה מאוד. הקפאה במקפיא, לעומת זאת, עוצרת לגמרי את תהליך ההתפרקות ומסייעת בשימור מזון לאורך חודשים. זו בדיוק הסיבה לכך שצידניות עם קרח, מקררים ניידים או קירור מהיר לאחר בישול – כל אלה כלים חיוניים בימים חמים.

מעבר לטמפרטורה, יש עוד שני גורמים שמגבירים את הסיכון לקלקול מזון בקיץ – חמצן ולחות. ככל שהטמפרטורה עולה, כך גם הלחות באוויר, מה שמספק סביבה נוחה במיוחד להתרבות של עובשים. בנוסף, מזונות רבים, במיוחד שומניים, מתחמצנים כשהם באים במגע עם חמצן – מה שגורם להם להתקלקל, להחמיץ או לפתח טעמים מרירים. חמאה, אגוזים ושמנים רגישים במיוחד לכך.

הצורך לשמור מזון היטב לא התחיל עם המצאת המקרר. לאורך ההיסטוריה השתמשו בני אדם בטכניקות כמו ייבוש, החמצה, עישון, מליחה ואחסון בשמן כדי להאריך את חיי המדף של מזון – שיטות שעזרו למנוע התרבות חיידקים או לספק סביבה עוינת עבורם. גם כיום, שיטות אלו עדיין בשימוש, ומקבלות גיבוי מהמדע המודרני. שדה הקרב ומסעות ימיים הן עדות לכך, פעמים רבות שבמקומות אלו אין את האפשרות לשמור מזון בקירור בתנאים הרגילים, ומשום כך עושים שימוש במזון מיובש או שעבר המלחה וכך מצליחים לשמור על המזון טוב למאכל גם בימים החמים

טיפים לשימור מזון בקיץ:

  • הכניסו למקרר מיד: אל תחכו שהאוכל יתקרר בטמפרטורת החדר. הכניסו תבשילים ומאכלים חמים למקרר לאחר התקררות של כחצי שעה בלבד – אחרת הם יישארו זמן ממושך ב"אזור הסכנה".
  • אל תעמיסו את המקרר: אוויר קר צריך לזרום בחופשיות. עומס על המדפים יפגע ביעילות הקירור.
  • הימנעו מהשארת אוכל ברכב: טמפרטורת פנים של רכב סגור בקיץ עלולה להגיע ל־60 מעלות – מה שמאיץ קלקול תוך זמן קצר מאוד.
  • ארזו נכון: מזון צריך להיות מאוחסן בקופסאות אטומות, כדי להפחית חשיפה לחמצן ולמנוע ספיגת ריחות לא נעימים.
  • היעזרו בקירור נייד: בטיולים ובפיקניקים, צידנית עם קרחונים או שקיות קרח תעשה את ההבדל בין מזון בטוח לבין קלקול מסוכן. קנו שקית עם קרח בחנויות הדלק השונות ותצרפו אותה לצידנית שתביאו איתכם. לאחר שאכלו את המזון שהבאתם תוכלו לצנן בעזרת הקרח שנותר את המשקאות שלכם ולהרווח שימוש נוסף.

לסיכום

המזון שלנו נמצא תחת מתקפה בלתי פוסקת מצד מיקרואורגניזמים. בקיץ, כשהטמפרטורה עולה, החיידקים משגשגים וגורמים לאוכל להתקלקל במהירות. לעומת זאת, שימור בקור מאט מאוד את פעילותם – ולכן מקרר, מקפיא ואפילו צידנית הופכים לחשובים כל כך בעונה החמה. שמירה על כללים פשוטים יכולה למנוע קלקול, לחסוך כסף ובעיקר – להגן על ה.

מקורות מדעיים:

Jay, J. M., Loessner, M. J., & Golden, D. A. (2005). Modern Food Microbiology. Springer.

James, S. J., & James, C. (2010). "The food cold-chain and climate change." Food Research International, 43(7), 1944–1956.

Koubaa, M. et al. (2015). “Microbial growth and shelf-life of refrigerated food.” International Journal of Refrigeration, 52, 27–34.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (81%)

לא (19%)

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

עוד בעולם הבריאות:

לרגל הימים החמים

ימי הקיץ הגיעו ואיתם המזון המקולקל, כיצד זה שחום הוא גורם קילקול וקור שימור? מה ניתן לעשות כדי לשמר את המזון לזמן רב יותר גם בימים חמים וללא מקרר? ומה יכול לגרום למקרר שלכם לעבוד פחות טוב? ההסבר המדעי וטיפים שימושיים (בריאות)

|

תולדותיו של המשקה המריר

מהפך הקפה: כיצד נשק ביולוגי צמחי שמשפר זיכרון דבורים הפך למשקה שמעצב תרבויות, מפיל שליטים, מחבר בין מעמדות, יוצר מרחבים מהפכניים המעוררים התנגדות ממנהיגים דתיים, מחמם את היחסים הבינאישיים שלנו ומשנה את דפוסי החשיבה האנושית | סיפור מסעו של המשקה המריר שכבש את העולם (בריאות)

||
2

לא רק לדיאטה

הכרוב אולי נראה פשוט ודל, אבל מתחת לעליו הצפופים מסתתרות סגולות בריאותיות מרשימות: מסיוע בעיכול ועד השפעה אנטי-דלקתית ומניעת סרטן. כל הממצאים המדעיים והסיפורים שמאחורי אחד מהכוכבים הנשכחים של המטבח הבריא (בריאות)

||
2

בעקבות אירועי הימים האחרונים

כשהדחיפות של בטיחות בבנייה פוגשת את המציאות הקשה – ארבע תאונות ביממה אחת מזכירות שהמחיר של הזנחה הוא חיי אדם. המוסד לבטיחות ולגהות מתריע: הקפדה על תקנות היא לא בגדר המלצה – היא הגנה הכרחית על חיים (בטיחות)

|

חסר תקדים

מחקר פורץ דרך: נוגדנים שנמצאו בדמו של טים פרידה, שהזריק לעצמו רעל נחשים במשך כמעט שני עשורים, מספקים הגנה רחבה נגד מגוון מינים של נחשים ארסיים | חוקרים ורופאים מצביעים על הנסיוב כדבר 'חסר תקדים' וכי הוא יכול להוות חיסון נגד כולל לכל סוגי הנחשים הקיימים כיום (בריאות)

||
5

"וְהַמַּיִם לָהֶם חוֹמָה"

בעידן שבו הלחץ הוא חלק בלתי נפרד מהשגרה, והמסכים פולשים לכל פינה בחיים – מתברר שדווקא המקום הכי פשוט, הכי טבעי והכי כחול – מחזיק סוד מרגיע במיוחד. קוראים לו: מים. (בריאות)

|

7 שיטות פשוטות

עבור רבים פסח, מלבד היותו חג מרוממם ומיוחד, הוא גם זמן של שינויי תזונה משמעותיים. כל זה גורם לפעמים לתחושת כובד וקושי בעיכול – תוצאה ישירה של שינוי התפריט והמעבר לאכילת מצות וארוחות כבדות | מה גורם לכך? איך ניתן להקל על מערכת העיכול בעזרת הרגלים נכונים, מזונות מתאימים והמלצות מגובות מחקר? | כתבה מקיפה שתעזור לכם לעבור את חג החירות בתחושת קלות ורוגע – גם בבטן (בריאות)

||
1
ש

מחזור ששי

בעיצומה של תקופה ביטחונית מאתגרת, נפתחת בימים אלה ההרשמה למחזור השישי של תוכנית 'פרדס', המיזם הייחודי המאפשר לגברים מהמגזר החרדי להשתלב בתפקידי מפתח משמעותיים בארגוני הביון והמודיעין של ישראל, ובראשם המוסד והשב"כ (לימודים)

בשיתוף פרדס|מקודם

מונעת מחלות ובריאה לעור

העגבנייה: מסע קולינרי מפולי הבר בדרום אמריקה אל החדשנות הישראלית והמטבח העולמי | איך צבעה של העגבניה קשור לבריאות העור? וגם, האם היא פרי או ירק? הכל על העגבניה (בריאות)

|
ש

נורא ואיום

מחזה מכמיר לב נצפה בבית העלמין 'סגולה': הזמנה חגיגית לשמחת בר המצווה של היתום הצעיר, הונחה על תלולית העפר המתגבהת מעל קברו הטרי של האב המנוח * "פגשנו מקרים שילד שם הזמנה על מצבת קברו של אביו – אבל פה עדיין אין מצבה והוא כבר צריך לחגוג בר מצוה..." (חרדים)

אסף מגידו|מקודם
זמני היוםמזג אווירפנו אלינוקריירהמדיניות פרטיות