אאא

היום הקדוש בשנה, יום כיפור, מתקרב. זהו יום של התעלות רוחנית וזיכוך הנפש, יום של תשובה, סליחה וכפרה.

הצום מסייע לנו להתרוממות הנפש, להתנתקות מכל דבר גשמי וחומרי, להיות בסטייט אוף מיינד נקי, בלי הסחות דעת - מה שלא קורה ביום רגיל בו רוב הזמן אנחנו חושבים מה נאכל, מה אכלנו, מה נכין לאכול.

בצום יש מן שקט כזה מכל המחשבות, זמן מיוחד של התעלות מכל הצרכים הגשמיים, עבודה רוחנית בבחינת מלאכים ממש.

אך יחד עם כל העניינים הגבוהים, יש רבים החוששים מיום זה או ליתר דיוק חוששים מהצום ותופעות הלוואי שמגיעות איתו.

מה שקולט - לא פולט ולהפך

לפני הכל, חשוב לדעת: בזמן צום, הגוף שלנו פולט כל מיני חומרים רעילים מהמערכת. יש עקרון בחסידות המבוסס על הלכות מליחה שאומר "מה שקולט - לא פולט" ומנגד, "מה שפולט - לא קולט".

כיוון שבזמן צום אנחנו לא קולטים אוכל ושתייה, הגוף מנצל הזמן הזה לפינוי וניקוי רעלים. זו גם הסיבה שמפעם לפעם מומלץ לעשות צום יזום וקצר או אפילו לדלג על ארוחה, כפי שממליץ הרמב"ם.

1. הימנעו מחומרים ממכרים

לפחות 3 ימים לפני הצום מומלץ להימנע ממשקאות על בסיס קפאין כמו קפה, קולה, תה, משקאות אנרגיה למיניהם ושוקולד, כיוון שהקפאין הוא הרעל הראשון שהגוף פולט בזמן ניקוי.

זו הסיבה האמיתית שבגינה רוב האנשים מתלוננים על כאבי ראש חזקים, כאבים ברקות ומיגרנות בזמן הצום.

בנוסף, קפאין הוא חומר משתן ושתייתו עלולה לגרום לאיבוד נוזלים ומלחים ואף להתייבשות בסופו של דבר.

בגדול, כדאי להימנע מחומרים נוספים שדורשים גמילה, כמו סוכר, סיגריות ואלכוהול.

ההכנה מראש חשובה כי אם נפסיק לצרוך אותם בבת אחת הכאב הפיזי יהיה מאוד חזק וחריף, והגוף יאלץ להתמודד עם כמה חזיתות בו זמנית.

2. מים - לא ברגע האחרון

מים מהווים את הנוזלים החיוניים ביותר בזמן צום, אך כדי ששתייתם תהיה יעילה באמת, התחילו לשתות יותר מהרגיל במהלך שלושת הימים לפני הצום - ואל תשתו כמויות אדירות של מים בבת אחת לפני הצום ממש, אחרת תמצאו את עצמכם רצים להתפנות ומאבדים את רובם.

הרוו את עצמכם במים טהורים ושתו יותר בימים שלפני הצום, אך במנות קטנות.

3. לא רק מים

חשוב לדעת: פירות וירקות הם הדרך הטובה ביותר לקבל מים טהורים. הרבו לאכול פירות וירקות בכלל ובימי ההכנה לצום בפרט.

אכלו פירות כארוחת בוקר מלאה בנוזלים ואנזימים ואף המשיכו איתם עד הצהריים. אפשר גם להכין שייק פירות עשיר שישביע אתכם לאורך זמן.

שלבו הרבה ירקות בתפריט היומי, ואכלו מהם כמנה ראשונה בסעודה מפסקת.

4. סעודה מפסקת

רצוי מאוד לאכול מזונות מלאים שגורמים לשובע ומלאים בסיבים, מה שיגרום לסוכרים להשתחרר לזרם הדם באיטיות.

הימנעו ממזונות כמו פסטה, אורז לבן ולחם לבן. הם גורמים לקפיצה חדה ברמות האינסולין ושחרור מהיר של סוכר לדם, מה שגורם לנו להרגיש רעבים עוד ועוד.

אם אתם כן צורכים לחם, בחרו כזה העשוי מקמח כוסמין, שיפון או חיטה מלאה, והעדיפו אורז מלא עגול, קינואה או כוסמת.

5. האיכות ולא הכמות 

כשאוכלים הרבה מידי מרגישים כבדים. מערכת העיכול לא מתפקדת טוב בעומס, מה שיכול לגרום לאוכל לא להתעכל כראוי.

לאוכל לא מעוכל יש נטייה עלות מעלה במעלה הקיבה והוושט ולגרום לתחושה של צרבת ולחץ בקיבה וברום הבטן.

ואם זה לא מספיק, אוכל שלא התעכל כראוי יגרום גם לעייפות גדולה ותשישות (הדבר האחרון שאתם זקוקים לו בתפילות יום כיפור).

• עשו לייק לעמוד הפייסבוק של 'כיכר השבת' ותישארו מעודכנים

לכן, בערב הצום (ולא רק) רצוי להתמקד באיכות המזון ולא בכמותו.

6. מלוח ומתובל אאוט

מאכלים מלוחים ומתובלים מצמיאים מאוד ונותנים לנו רצון לאכול עוד ועוד מאותו הדבר. המלח והתבלינים הרבים גורמים לנו לשינויים בבלוטות הטעם וכך יוצא שאנחנו אוכלים כמויות של אוכל מצמיא.

בחרו באוכל מתובל במידה והפחיתו כמה שניתן במלח.

7. לאט לאט

איכלו לאט ובמתינות. אתם בטח מכירים את הסיטואציה הזו: רבע שעה לפני הישמע הגונג, אתם ממהרים לדחוף עוד פרוסת לחם או כמה כפות אורז לפה שמא תהיו רעבים בצום.

בכלל, יש לנו פחד קיומי להיות רעבים ולכן אנחנו נמנעים מזה לחלוטין. 

בל נשכח שמשה רבינו עלה להר ובמשך 40 יום לא אכל ולא שתה. אז נכון, אנחנו קטנים ולכן קיבלנו רק 24 שעות, יממה קדושה שמאפשרת לנו לעלות כמה טפחים מהעולם החומרי והרעשני שאנחנו חיים בו, ולתת לנפש, רוח, נשמה שלנו שקט להתבונן ולעשות תשובה מתוך שמחה.

הכותבת היא מומחית לרפואה סינית, תזונה, הרזיה וניקוי רעלים | לשאלות ופניות: brioot.tv4u@gmail.com