כיכר השבת

לֹא נוֹתְרָה בּוֹ נְשָׁמָה

זעקה! משפחות איבדו את ילדיהן - בגלל "או הכל או כלום"

בחור אהוב ויקר, קשה לך במסגרת הנוכחית?! אל תשליך הכל - כי לא תוכל לשאת את זה. תעזוב רק את מה שאתה מוכרח ותשאיר את מה שאתה זקוק • עמירן דביר זועק: תדאגו לנשמה! (חינוך, חרדי)

58
עמירן דביר | כיכר השבת | כ"ד בטבת | 21.01.20
אילוסטרציה
אילוסטרציה (צילום: שאטרסטוק)

אין אדם שלא עובר על בסיס יומי שינויי מצב רוח קלים, שנעים על הסקאלה שבין שמחה קלה לעצב רגיל. מה שמאפיין את הסקאלה הזאת, זה שיש סיבה ידועה ואף נכונה שגורמת לרגשות האלו. חתונה גורמת לשמחה ולוויה לעצב, עיסקה טובה - לשמחה והפסד ממון - לעצב, וכן הלאה. הסקאלה הזאת היא רגילה, מצויה ואף הכרחית.

ברצוני להעלות כאן נושא חשוב, חשוב עד כאב, שנמצא הרבה מעבר לגבולות הסקאלה.

לאחרונה אני שומע לצערי על לא מעט סיפורים של אנשים שחווים דכאון עמוק, חלקם על בסיס יומיומי וחלקם כחבר קרוב שקופץ תכופות לביקור. סיפורים אלו, שחלקם קרובים לליבי, מצטרפים לסיפורים קשים במיוחד שאין מהם דרך חזרה.

אני מרגיש חובה לנסות ולהסביר את דעתי, ואם בזכות זה אצליח להקל על נפש אחת מישראל, והיה זה שכרי.

להרגשת דכאון קשה - בדרך כלל אין סיבה נראית לעין, לא משהו גשמי לפחות. מצב זה מאותת על משהו הרבה יותר חזק ועמוק, משהו שאם לא ימצאו את השורש האמיתי(!) שלו, לא יצליחו לרפא אותו - ומפה הדרך חלקלקה ולפעמים חד סטרית.

כשכולנו אומרים את המילה "אני" - אני אוהב, אני שמח, אני עצוב, מי זה ה"אני" הזה שאנחנו מדברים עליו?! מי שמח? מי עצוב? הגוף שלנו? בוודאי שלא! ה"אני" שלי הוא בעצם הנשמה שלי.

כל הרגשות שלנו, מטוב ועד רע, קשורים לנשמה.

כמו שהגוף זקוק לאוכל כדי להתקיים, כך גם הנשמה זקוקה.

כמו שגוף לא יתקיים אם לא יאכל יומיים שלושה, כך נשמה לא תצליח לתפקד אם לא תקבל את המזון הרוחני שלה.

תשאלו כמה מזון היא צריכה?! בתשובה לשאלה הזאת - נמצא את התשובה להכל!

כמו שגוף צורך אוכל לפי הרגלי אכילה שהוא רגיל, ולפי גודל הגוף הספציפי שלו, ואין גוף אחד דומה לחברו, כך גם הנשמה.

לכל נשמה יש את הרגלי האכילה הרוחנית שלה, כל נשמה יש לה את הגובה שלה, את הצרכים שלה, והכי חשוב - מאיפה היא באה והיכן גדלה.

זירת טרגדיה בירושלים (צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת)

אני יכול להגיד בבירור, שנשמה שהיתה רגילה להתפלל, ללמוד תורה ולשמור מצוות, אם יפסיקו לתת לה את זה, היא לא תצליח לתפקד. היא תמשוך יום או יומיים, שנה או שנתיים, אבל מתי שהוא היא תצרח שהמארח הנוכחי מרעיב אותה והיא רוצה לצאת ממנו וכמה שיותר מהר.

כמה שהפער בין הצורך שלה למה שהיא מקבלת בפועל יהיה יותר גדול, כך הדיכאון יהיה יותר עמוק. יעבור עוד זמן, ולא תהיה כבר דרך חזרה.

בחור אהוב ויקר, קשה לך במסגרת הנוכחית?! אל תשליך הכל - כי לא תוכל לשאת את זה. תעזוב רק את מה שאתה מוכרח ותשאיר את מה שאתה זקוק...

אין הגיון במעבר כל כך קיצוני מלימודים בישיבה למשל למגורים חילוניים בתל אביב, יש כל כך הרבה אוויר ומקום בין הקצוות.

אני פונה בתחנונים להורים, כשאתם מזהים שילדכם במצב נפשי לא טוב, אתם חייבים לשכוח לרגע אי אלה עניינים רוחניים ובמיוחד חברתיים שמפריעים לכם בילד שלכם, אתם חייבים וכמה שיותר מהר לחבק אותו, לקבל כל(!) מה שהוא עושה בהבנה, לתת לו עזרה ראשונה וללחוש לו שהכל בסדר ואתם איתו.

אתם מעדיפים ילד שהחליף את המראה החיצוני אבל עדיין נשאר דתי, או מעדיפים לאבד אותו לגמרי?!

אין ספור משפחות איבדו את ילדיהן בגלל הצהרה של "או הכל או כלום".

לדוגמה, משפחה אחת שאחד הילדים לא הצליח לשמור על מסגרת הישיבה, מצא את עצמו ברחוב עם לבוש ג'ינס וטריקו. ההורים, שלא יכלו לשאת את זה, הפסיקו לדבר איתו. כשכבר הגיע לבקר רק צעקו עליו, הרחיקו ממנו את האחים "שלא ידבקו" וכך מצא הילד את עצמו אבוד בעולם, מנודה מהמשפחה, לא עובר זמן והבחור מפסיק לגמרי לקיים תורה ומצוות.

זהו השלב שהנשמה שלו נדרכת, ושמה לב שמשהו לא כתמול שלשום, ומשם הדרך חלקלקה ובהרבה מקרים, לצערנו, עד לקיחת הנפש בידיים.

לפעמים צריך לוותר על משהו אחד - כדי להציל את השאר.

לא אנחנו בוחרים איזו נשמה לתת לכל אחד מילדינו.

בלידתו, הילד מקבל נשמה ותפקידנו לטפל בה, כמו שאנחנו נותנים דברים גשמיים לכל ילד וילד לפי צרכו הוא, כמו שכל ילד מקבל כמות אוכל אחרת לפי גילו וטעמו, כך תפקידנו לזהות כמה ואיזה אוכל כל נשמה ונשמה של אחד מילדכם זקוקה ובהתאם לזה לפעול.

עלה בדעתכם להרעיב את אחד מילדכם? למנוע ממנו אוכל או שינה? אז איך אתם מונעים מילד ספציפי לקבל את מה שהוא באמת זקוק? אם מבין עשרה ילדים אחד רגיש לגלוטן תגידו לו שהוא צריך לאכול כמו כולם, או שתקנו לו אוכל מיוחד משלו??!

חובה על כל הורה והורה לבדוק לאיזה אוכל רוחני הילד זקוק ואיפה הוא באמת נמצא, האם החולצה הלבנה קריטית עד כדי כך? האם זה שהוא לא מסוגל ללמוד כל היום גמרא לוקח ממנו את הזכות הבסיסית ללמוד כפי יכולתו? למצוא מקום מפרגן ואוהב? כל כך קשה לחבק ילד כזה שרגיש לגלוטן רוחני? שזקוק לאוכל קצת אחר? האם זאת סיבה לוותר עליו?!

תזכרו שאין הכל או כלום, לכל ילד וילד מגיעה לו הזכות הבסיסית לאכול.

פונה אני גם למבוגרים שבינינו. אתם חווים דכאון? זה אומר שאתם חיים בצורה שלא נכונה לנשמה הספציפית שלכם. תבדקו איזה אוכל אתם לא אוכלים. אולי לימוד תורה? אולי מצוות מסוימות שהפסקתם לשמור? אל תוותרו, תחפשו וכשתמצאו ותפעלו בהתאם - עוד תודו לי.

לסיום, אתן לכם טיפ קולינרי קטן. דעו לכם שאין ולא יהיה משהו משמח יותר מלימוד תורה. אתם עצובים או נטולי אנרגיות? תפתחו ספר ומיד תרגישו איך השמחה חוזרת אליכם...

לחצו כאן
תוכן שאסור לפספס
58 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
47
כתבת מדהים !!! מילים נכונות ומדויקות , מי יתן ותשמענה...
גיילי22.01.20
46
ל26 לידיעתך, יש הרבה מאד ישיבות כאלה ברחבי הארץ העושות נפשות לש"ש בלי חשבון של צבע גזע ולבוש.
m.k22.01.20
45
עמירן דביר אתה נשמה
אוריה23.01.20

הצגת כל התגובות

44
ל41: אם אתה מכיר, אנא ציין את שמות הישיבות האלה ואת כתובותיהן. למיטב ידיעתי, כל מי שניסה להקים ישיבה שאינה מקפידה על "שמירת הציביון" נלחמו בו מלחמת חורמה.
רפאל22.01.20
43
מאמר מצויין, כל מלה בול.
אנונימי22.01.20
42
ירחם השם. צאו מהעיניין של-"מה יאמרו"השכנים, הדודות וכו וכו... צריך לדבר גם על סכנת האובדן עלידי עצמו שזה חמור בפני עצמו.
ללא שם22.01.20
41
דברי טעם כתבת! הבעיה היא ש"המחנכים הדגולים" לא משאירים מקום לילד עם חולצה צבעונית או אפילו בלורית. אותם מעניין "לשמור על הציביון" (מילה "מכובסת" שמאחריה מסתתר הרצון ליצור "שטייטל" שמעולם לא היה כמוהו במציאות). ואם בשביל "לשמור על הציביון" מפסידים כמה נפשות, בעיניהם זה לא מחיר גבוה מדי. בעינינו כה
רפאל21.01.20
שטויות והבלים זכותם לשמור על צביון ועל הבחור למצוא ישיבה לרמה שלו לחולצות צבעוניות, ואתה צודק שאולי חסר מקומות לבחורים כאלו ולכן צריך לפתוח עוד ועוד ישיבות לבחורים כאלו אבל לא כמו שאתה חושב להשאיר בחור מקולקל כדי שעוד בחורים יהיו כך
י22.01.20
כל מי שניסה לפתוח מוסד חרדי שאינו מקפיד על חולצה לבנה, ועל אחת כמה וכמה מוסד חרדי לבנים שיש בו לימודי חול, נלחמו בו מלחמת חורמה. ואם לא די בכך, אף הגיעו להבנות עם מוסדות מהזרם הדתי-לאומי שלא לקבל תלמידים ממשפחות חרדיות כדי שלא תהיה לבחורים אלה "חלילה" הצלה.
רפאל22.01.20
40
נשמע כמו תעמולה קומוניסטית. חשבת שאולי החברה החרדית מביאה אנשים לזה? או שלא חשבת....
ישראבלוף22.01.20
39
עם כל הכבוד לך עמירן ואני מעריך את אומץ לבך יש כאן בעיה מאוד חמורה שאתה אפילו לא מודע לה אנחנו כבר בגלות 1952 שנה בקירוב והקב"ה שלח אותנו לגלות כי בארץ ישראל לא היינו ראויים לגור כל הרעיונות שלך יהיו טובים אם הציבור יבחר חזרה לגור בחו"ל [פה זה לא המקום להאריך בנושא] אבל בארץ זה הכל או לא כלום יש סטנ
מאושר22.01.20
סטנדרט יהודי מנימלי רחוק מרחק רב ושונה מאוד מללמוד 12 שעות בישיבה, ללבוש רק חולצה לבנה, חליפה ומגבעת וכו'. הבעיה של הדור שלנו היא שמבלבלים ומערבבים בין הלכה, מוסר, מידות וכו' - מה שנדרש מיהודי ירא ה' ובין מקובלות חברתיות של החברה החרדית בישראל. הארץ לא הקיאה אותנו בגלל משהו שבחר לא ללבוש לבוש ישיבתי
ענת22.01.20
38
אני הרבה שנים מדבר על הנוסה הזה עם הרבה ראשי ישיבות חשובים ֽ אבל הם עוד לא הבינו את הצורך הדחוף לשנות את הנהגותם בחינוך ֽ היום הישתנו העיטים הורים צריכים בימקום לפחד מהשכנים מה יגידו ומה יאמרו ? לידאוג לילדים לתת הרבה אהבה הרבה חום ֽ חיבוקים. שבורה עולם יתן חכמה ותבונה להורים ובעה לא יבא צער עוד.
Moshe bouskila22.01.20
37
צודק במאת האחוזים! היום בשונה מבעבר ישנם ישיבות מגוונות שנותנות מענה יש סקלה רחבה מאוד, ברוך ה' הדור מסכיל לפתוח עוד ועוד ישיבות תיכוניות עכשיו גם בירושלים נפתחה עוד ישיבת תיכונית בשם אורייתא, איזה צוות מסור וחם זה מה שדור הצעיר צריך, שיתנו להם כלים נרחבים בנוסף ללימוד התורה אין מה לעשות, מקום שיש ב
דני 21.01.20
36
ומי שמחוץ למה שאתה כותב ? לא דכאון אלא סתם קור ואי אמון הכי בסיסי. אוהב את המשפחה, הרבנים וכל החרדים על חסרונותיהם אבל מה לעשות הפסקתי להאמין בקב"ה וכל השיחות עם הרבנים, המרצים בערכים וכל הספרים לא חידשו את אמונתי במוח או ברגש. לא רוצה להיות יותר חרדי מלא בחברה שבצדק דורשת אמונה, מצוות וחינוך בדרכה
כבר לא מאמין 21.01.20
מבין ומכבד את דבריך.אם אינך מוצא בנפשך אמונה-השתחרר ומלא את שיגרת יומך במה שאתה מוצא לנכון. מעריך שאתה עדיין אוהב את המשפחה והחברה החרדית ויכול עדיין להישאר בקשר חיובי עם החברה. נותנים לך ללכת...
גרשון בן עזרא22.01.20
יש מושג של ימי אהבה וימי שנאה (לא זוכרת בשם מי) תאמין שזה עוד יחזור. בהצלחה
אני22.01.20
99 אחוז מהנושרים ששינו את הלבוש שלהם ללבוש חילוני מאמינים באלוקים ובתורה, ורק בגלל דכאון, או סרטים לא טובים, או לחצים חברתיים, או חינוך נוקשה או חינוך שלא התאימה להם הם נהיו חילונים, אבל הם מאמינים בהשם ועוד איך, אבל אם אתה לא מאמין באלוקים אז זה כבר משהו אחר, ואני מבין למה לא יכולים לקבל אותך,
הבעש"ט בכה ש"ץ22.01.20
מי שנתקל במנהל סמינר (אולי לא כולם, רק אלה שאני נתקלתי בהם) ועדין מאמין בבורא עולם הוא מה"גיבורי כח עושי דברו".
רפאל 22.01.20
35
מחזק ממש נכון וטוב כל כך!
וואוו! תודה לך!21.01.20
34
.
אליהו21.01.20
חזק וברוך
משה21.01.20
אכן, כל מילה אמת, כמה חשוב להעלות את המודעת לנושא הזה...
טבעית21.01.20
33
כתבה מצוינת עמירן, אשרייך שהעלת אותה. כשכל ראשי הישיבות ומנהלות הסמינרים ידעו להכיל נכון ולא רק לסלק ולפגוע יהיו הרבה פחות תופעות של נשירה עד אובדנות ה"י.
m.k22.01.20
32
עמירן היקר, איזה כתבה מיוחדת, אני מסכימה עם כל מילה שלך!! אני ממש מתחברת למה שאמרת. היום זה דור לא קל, ואני תמיד אומרת שגם אם הילד לא בדיוק הולך בדרך שרציתם, תלמדו להכיל את הילד, כי זה רק מה שיחזיק אותו, תלמדו למצוא בו את הדברים הטובים שכן קיימים בו ותאירו אותו עם פירגון ואהבה ורוב הסיכויים שהוא גם
יהודיה22.01.20
31
אשריך
שלמה22.01.20
30
והכתבה תהיה מדוייקת במלואה. חן חן!
רק תמחק את הטיפ הקולינרי שבסוף...21.01.20
29
הכל נכון אבל צריך גם ליידע את העוסקים בחינוך שחונך לנער על פי דרכו זה לא משפט שאין לא התייחסות בתור בעלת תשובה כ39שנה אני יכולה לומר שדורש הבעיה זה הביקורת הלא פוסקת והשיפוט עדתי משפחתי זה לא מה שהשם רוצה פשיטת רגל תתעוררו ותשמרו על הילדים ולא מה יגידו השכנים לא מעניין השידוכים זה משמים תתעוררו
מלי21.01.20
28
אני בא ממשפחה לא חרדית משפחה רגילה שכך פחות או יותר זה הדרך אבל יש לי חבר שעזב את הישיבה ואבא שלו זרק אותו מהבית לעט לעט הילד ירד והגיע לסמים זנות ומלא דברים מחרידים וכל זה יכול להעצר עם אבא יואב רת הילד איתן לו חיבוק וידע באמת מה הוא צריך להיות חרדי עם נפש פגוע זה לא שווה כלום צריך להיות שמח מאושר
יניב 22.01.20
27
אנשים חיים תדמיות חיצוניות, חיים בנדמה לי. הקב"ה ועבודת ה' האמיתית נדחקו לקרן זווית, עיקר השעבוד הוא לחברה, לנורמות ולתדמית. הניתוק של האדם מהאני האמיתי שלו זו דרך סלולה ובטוחה לפיצול אישיות ומחלות נפשיות. החברה החרדית היא מכבש שמיישר את כולם בכיוון אחד, המכבש הזה מביא לתופעות מזעזעות של אכזריות, הו
חיים בנדמה לי22.01.20
26
חזק
יקותיאל22.01.20
25
כל מילה כל כך נכונה כל כך מדויקת. וגם אני מכיר זאת מקרוב... שימו לב אל הנשמה! מעריץ אותך על הנחישות והאומץ להעלות את הנושא הכל כך כאוב. תמשיך בעבודת קודש זו!
מרגש לקרוא עצוב שאין מספיק שמבינים זאת22.01.20
24
יש כדורים פסיכיאטרים שגורמים לאובדנות ,בפרט בגילאי 18-24. המידע הנ"ל ע"פ FDA !!!!
לידיעה21.01.20
23
"שיעבוד לחברה ולנורמות..." זאת בדיוק ההגדרה הנכונה, כל מילה כ"כ נכונה בכתבה, אך לצערנו הפער בין מה שאנחנו חושבים (וכן מה שמדובר בכתבה) לבין המציאות בשטח גדול מאוד, עוד לפני שמגיעים לישיבות, גם בבי"ס יסודי בית יעקב יש מורות שמשפילות ופוגעות בבנות מצוינות ואח"כ מפסידים אותן לגמרי, מכניסים מורה חולת נפ
רבקה23.01.20
22
איזה כתבה מצויינת "מזון לנפש" בפרט העיצה שבסוף תלמדו אפילו שעה ביום עם חברותא אתם תרגישו שינוי
אלי22.01.20
21
כאחת שמלווה שנים נוער מתמודד , אני מסכימה מאד בנאמר במאמר. אני ממלאת את המקום שההורים מתקשים לתת לילדים המדהימים האלו. כי להורים אין כלים. יהי רצון שנזכה לרוות נחת מכל ילדי בורא עולם. ואגב הילדים בכל גיל כי היום הנוער נושר הוא גם בגיל ה 20 ומעלה.
אסתי21.01.20
להורים יש כלים! הבעיה היא שבאסיפות הורים מושיבים את ההורים על הספסלים משל היו ילדים קטנים ו"מחנכים דגולים" מלמדים אותם שכל תפקידם הוא לגבות את בית הספר. גם מאיימים עליהם שאם לא יגבו את בית הספר זה מבטיח חלילה כישלון בחינוך. הורים תמימים כמוני נופלים בפח, בוגדים בילדיהם והופכים כלי שרת בידי בית הספ
רפאל22.01.20
20
איזה לב חכם! ממש מתפעמת מהדברים הברורים והנכונים, שבאים מהלב, ומוגשים בחכמה. הלוואי שתהיה מודעות כזאת בציבור שלנו, וכוחות ליישם. הרבה בעיות יפתרו. ממש דברים כהוויתם חילך לאורייתא!
עמירן אתה גאון 21.01.20
19
חזק. כל מילה סלע.
ע21.01.20
18
או הכל או כלום. זו לא הדרך היהודית!!!
מוטי28.01.20
17
מדהים! מרגש, נכון, חזק ביותר כל הכבוד
שירה22.01.20
16
יש לך זכות גדולה שאתה מעלה את הנושא
איציק 21.01.20
15
נגעת בול בנקודה אל תעזוב את המוזיקה כי החתנים לא יכולים בלי עמירן אבל לפחות מהצד תהיה יועץ או משהו בכיוון אתה תציל לא רק נפש אחת ישר כוח
אנונימי21.01.20
14
הפתרון הוא פשוט להתקרב "לברסלב"
יוסף22.01.20
13
למה לא מקימים ישיבות לבחורים כאלה. מה דף גמרא נכנס לראש רק דרך חולצה לבנה? חרדי בב סתומים מרובעים וראש בקיר. אפשר ללמוד תורה עם כיפה וחןלצה ומכנסיים צבעונים העיקר ללמוד. אור התורה מחזירם למוטב
לסגור עיריית בב המושחתת שמתקצבת רק ישיבו22.01.20
12
מסכנים ההורים ......
YAEL BRONS21.01.20
11
מתוווקקקק ממש מדהים
שרה21.01.20
10
נ נח נחמ נחמן מאומן ! :)
ללא שם22.01.20
9
כל מילה בסלע!!! חבל שנשאר רק על הכתב ובנתיים....מה שקרה השבוע...
דוד22.01.20
8
עמירן הצדיק,הפתעת אותי מאוד!!!!! כל מילה נכונה,ואני רואה את זה יום יום על עצמי תודה רבה צדיק,על טור מיוחד במינו!!
חרדי שפוי21.01.20
7
הבעיה של החינוך החרדי שכולם מקשה אחת ולא נותנים לבחור /ה להביע את העולם הפנימי שלהם טעות טעות טעות. והרדיפה האין סופית רק על חיצוניות ..ומה יגידו
שרית ירושלים 21.01.20
נכון עצוב
שירה22.01.20
6
אמת
ללא שם22.01.20
5
שאינו שבאמת זכינו שיכלו לנושאים האלו ונתפלל ונאחל לכולם שיהיה רק טוב ושאף אחד לא יפלו להתמודדויות כי לכולם יש התמודדויות בהצלחה
שרי22.01.20
4
מזדהה עם הכתוב
אמת!21.01.20
3
מדהים! מאמר מאלף!
יהודי פשוט21.01.20
2
לא כל הבחורים מתאימים לישיבה ולא לכל אחד ישנה מוטיבציה ללמוד .בחורים צריכים לסתכל גם על העתיד . לפיכך כמו שאמרו חז"ל יפה תורה עם דרך ארץ צריך הציבור החרדי ליצור גם מסגרות אחרות שיכינו את הנוער לשוק העבודה העתידי ולמקצועות המכבדים את עוסקיהם..-תאמינו זה עדיף על נוער שוליים המבזבז את זמנו לריק ומד
משה23.01.20
1
מילים מהלב שנוגעים עמוק
כל הכבוד21.01.20
אולי גם יעניין אותך
נערים

הסקרנות מצילה חיים / הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 05.01.24

טור להתמודדות

מלחמה ה' שואל מעמך / הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 10.10.23

פרשת השבוע

סטוריטלינג ל(בל)עם / הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 30.06.23

מסר חשוב להורים

לאברך 'המתמיד' נשבר: "לא חסר לי כלום, אבל נמאס לי ללמוד" | זו הסיבה המפתיעה

מרדכי רוט | 18.05.23

אבא או כספומט?

מפזר לילדים כסף? הם לא יעריכו את זה!

חיים דיין | 04.05.23
ש

כלי קודש

אברכים טוענים: זאת השיטה להישאר בכולל ולהתפרנס בכבוד

כיכר בשיתוף מלמ | מקודם

טור לפסח

הפקרות או חירות? // חיים דיין

כיכר השבת | 04.04.23

חג הפסח: חג ההתמודדויות // הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 03.04.23

פסיכולוגים קבעו

סמארטפונים: אלו 5 הסכנות לנערים ולמתבגרים

ישראל גינצבורג | 14.03.23

חנוך לנוער

תראו אותי! אני כאן! // הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 03.02.23
ש

להילחם בשדה הקרב הדיגיטלי

מהפכת הסייבר של המגזר החרדי

כיכר בשיתוף סייבלו | מקודם

החינוך בראי הפרשה

נפגעי פעולות עבדות בזמננו / הרב אברהם בורודיאנסקי

הרב אברהם בורודיאנסקי | 20.01.23

שיח פתוח וכנה

המתבגר נתפס "על חם": האם לדבר עם איתו על זה?

ישראל גינצבורג | 18.01.23

טיפ יעיל

המתבגר שלכם מתרחק ומתעלם מכם? זה הפתרון המומלץ

ישראל גינצבורג | 29.12.22

להיות אדם // הרב אבי אברהם בטור לזכר אביו ז"ל

הרב אבי אברהם | 15.12.22
ש

רבנים, דיינים וטוענים רבניים:

אלו האנשים שמרוויחים משכורת הייטק ממשרה תורנית

כיכר בשיתוף מל"מ | מקודם

טיפ להורים

לא רוצים להתבגר: כך תנהלו שיחה בוגרת לפני "ברמוץ" הבן

ישראל גינצבורג | 15.12.22

פרשת השבוע

'חיי שרה': איזו נפילה! // הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 18.11.22

איפה מחביאים שמש? // הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 21.10.22

מונולוג מרגש

'לאתרג' את הערבה // הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 16.10.22
ש

הכרות עמוקה עם המגזר

מחדשים תנור או מקרר לפסח? מצאנו לכם את המחיר המשתלם ביותר

כיכר בשיתוף חשמל הקרן | מקודם

סיפור ליו"כ

חוזה של ערב יום כיפור // הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 30.09.22

כי תבוא

ילדים הם עם רע (?) / הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 16.09.22

חנוך לנוער

"אל תביאו סלטים מהבית לשבת בישיבה!" / הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 02.09.22