כיכר השבת

חלת המפתח שלך: הסגולה הנפלאה לפרנסה בשפע

השבת זה קורה, כולנו נאפה את 'חלת המפתח' הידועה בשבת שאחרי חג הפסח כסגולה לפרנסה בשפע * יהודית חורי מביאה את טעמי הסגולה הנפלאה ואת מקורה, וגם טיפים נפלאים לחלה מוצלחת

20
יהודית חורי | כיכר השבת | כ"ו בניסן | 11.04.18
סגולה לפרנסה ושפע
סגולה לפרנסה ושפע (צילום: צופיה שטיין)
זמן הכנה35 דק'
רמת קושיקל
פרווה

רכיבים

  • 1 ק"ג קמח מנופה
  • 1.5 כפות שמרים יבשים
  • 1/2 כפית מלח
  • 3 ביצים
  • 1 כוס סוכר
  • 3/4 כוס שמן
  • 1.5 – 2 כוסות מים חמימים

אופן ההכנה:

1. בקערת המיקסר מתחילים בהקצפה של הביצים עם הסוכר.
2. בקערה נפרדת מערבבים את הקמח והשמרים היטב ומוסיפים את המלח.
3. כשקצף הביצים עולה ומתבהר מחליפים את המקצפים לוו הלישה, מנמיכים מהירות ומוסיפים את הקמח והמים לסירוגין.
4. ממשיכים בלישה עד לקבלת בצק אחיד, רך ונעים לעבודה. חשוב ללוש לפחות 7 דקות.
5. מוסיפים את השמן לעוד לישה קצרה עד שהכל אחיד.
6. מעבירים לקערת התפחה ומכסים היטב בניילון.
7. מומלץ להתפיח יותר מפעם אחת. כשהבצק תופח מורידים את הנפח ע"י לישה ידנית קצרה ומכסים שוב. כך פעמיים או שלוש.
8. לאחר שסיימנו להתפיח ניתן לקלוע את החלות. להניח בתבנית ולתת לחלות לתפוח פעם נוספת להכפלת גודלן.
9. למרוח בזהירות ביצה ולפזר שומשום, פרג וכדו'.
10. לאפות בחום בינוני (180 מעלות) עד שהחלות זהובות ויפות.
11. מכינים סירופ - כוס סוכר, כוס מים, 1/4 כוס מיץ לימון. מבשלים בסיר קטן עד להמסת הסוכר.
כשהחלות יוצאות מהתנור מורחים עליהן מהסירופ במברשת. חשוב לעשות זאת בעודן חמות.

***

(צילום: צופיה שטיין)

לכבוד השבת הראשונה שלאחר חג הפסח נוהגים להכין חלה בצורת מפתח כסגולה לפרנסה טובה. החלה בצורת מפתח מסמלת את התלות המוחלטת שלנו בבורא עולם ועל אף ההשתדלות שאנחנו עושים בשביל הפרנסה אנחנו זוכרים שמפתח הפרנסה הוא מאיתו.

הסיבה להכנת המפתח בזמן זה דווקא, היא מכיון שממחרת הפסח פסק לרדת המן במדבר ומני אז החלו בנ"י לאכול מתבואת הארץ ובעצם להזדקק לפרנסה בדרך הטבע. דבר נוסף, ידוע שבפסח נידונים על התבואה לכן הימים שלאחר הפסח הם ימים מסוגלים לבקש על הפרנסה וחלת המפתח מרמזת את פתיחת השפע.

סגולה זו מוזכרת לראשונה בספרו של ה'אוהב ישראל' מאפטא וזה לשונו: "המנהג הוא מימים קדמונים לנקוב את החלות בשבת שלאחר פסח במפתחות ונעשה על החלה צורת מפתח ומנהג ישראל תורה הוא" (ליקוטים דף ק"ט).

באופן הכנת המפתח יש כמה שיטות: יש הנוהגים לנעוץ מפתח בחלה, יש הנוהגים ליצור צורת מפתח ולהניח ע"ג החלה ויש הנוהגים להכין את החלה עצמה בצורת מפתח.

טיפים שיהפכו את החלה שלך למושלמת:

אחרי שהתפחת את החלות בתבנית, הכניסי אותן לתנור ורק אז הדליקי אותו לחום הרצוי. החום בתנור מתגבר לאיטו וממשיך להתפיח את החלות, כך הן יוצאות אווריריות במיוחד.

בימים קרירים כשהחלות לא תופחות מספיק, ניתן להכניס לתנור שחומם על 50 מעלות להתפחה מהירה יותר. כשהן מכפילות את גודלן אפשר לעלות את החום בתנור לטמפרטורה הרגילה.

לא לוותר על מריחת הביצה על החלות ופיזור שומשום, פרג וכדו', זה פחות משנה לטעם אבל כידוע העין אוכלת לא פחות...

הסוכר בבצק מעודד את התפחת השמרים. לכן גם אם אתם נמנעים משימוש בסוכר בד"כ, בבצק החלות אני לא ממליצה לוותר עליו, כדאי אפילו כמות קטנה.

כך או כך, שנזכה כולנו לשפע של פרנסה ברווח ובשמחה.

תוכן שאסור לפספס
20 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
17
ממש קיבלתי כוחות לנסות גם.
שרי15.04.18
16
אבל היה לנו שבת אחרי פסח כבר. רק שהצטרכנו לאכול מצות השנה. (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
אהובה11.04.18
15
אשמח לתשובה מהירה: האם מותר להכין את חלת המפתח על בסיס חלב במקום מים או שחייבים פרווה
אוסנת הראל28.04.22

הצגת כל התגובות

14
זה מתכון לחלת מזונות, לא?? איך יעשו 'המוציא' על חלה כזו???? (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
מזה משנה מי אני12.04.18
13
זה נראה כמו פטיש.
ינון12.04.18
12
לי זה מזכיר משהו אחר ולא מפתח. (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
שלום13.04.18
11
סוכר ביצים ושמן עושים את החלה הזו מזונות , עד חצי כוס סוכר לקילו ועד רבע כוס שמן לקילו , מעבר לכך הטעם של הסוכר והשמן מורגש ולכן הברכה יורדת בדרגה. נא לבדוק עם פוסק !!!!!
שמשעון12.04.18
10
אכלו מן 40 שנה (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
אייר12.04.18
עם יהושע בן נון, לאחרי ה40 שנה שהזכרת
יהודי13.04.18
9
(נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
טל12.04.18
8
החסידים דירדרו את היהדות. (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
שולם חקן13.04.18
7
אני לא חושבת שהשבת נקראת שבת אחרי פסח, וזה כבר לא סגולה... אבל שטויות... מי באמת מאמין בסגולה הזאת? זה סתם נחמד לעשות את זה ולכן עושים את זה גם אם זה לא שבת אחרי פסח...
פ12.04.18
6
יהודית, את אלופההה
שושנה23.04.18
5
המתכון עושה רושם מצויין של חלה ריחנית, טעימה ואוורירית יישר כח!!!!
רחל 12.04.18
4
(נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
רונית12.04.18
3
נהנתי לקרוא וללמוד על הסיבות והמשמעות שמאחורי המנהג המיוחד הזה, הביא לי חשק בעז"ה להכין לשבת הקרובה... תודה רבה! (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
ה.כ11.04.18
2
פיספסתי את ההכנה ביום שישי האם ניתן גם במוצ"ש? (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
שרון13.04.18
הכיני את החלות ותיזכי לשפע ברכה והצלחה רבה ומופלגת בגשמיות ורוחניות שבוע טוב וחודש טוב ומבורך (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
דוד 15.04.18
1
שכחתם את המחזיק מפתחות, שהוא הקב"ה.
shalom789014.04.18
אולי גם יעניין אותך
לחמים ומאפים

מתכון ללחם בצל אוורירי שיתחסל בטרם תפרסו אותו

כיכר השבת | 21.12.23

מהיר וקל

ביצה בקן- ארוחה מושלמת ברגע 

ורד כהן | 17.12.23

ארוחה מפנקת

בייגל ירושלמי במילוי גבינה צהובה: מאפה מנצח

ורד כהן | 30.11.23
ש

מיוחד לפורים

חצ'פורי אוזני המן ענק במילוי בשר מענג

אוראל בראל בשיתוף ב'וצרי | עריכה: חיה כהן | מקודם

מאפייה ביתית

סימיט: בייגל טורקי משגע שכולם יאהבו

כיכר אוכל | עריכה: חיה כהן | 18.02.23
ש

10,000 דונם

פארק הירקון בפ"ת? הכירו את מתחם הנדל"ן הכי מדובר בענף

כיכר בשיתוף Lighter life | מקודם

באנו לשדרג

מינימום טרחה, מקסימום הצלחה: מאפי פיצה אישיים

כיכר אוכל | 18.01.23

ליד הקפה

רך וממכר: לחם בננות ופקאנים מהיר

כיכר אוכל | 03.01.23
ש

מה אוכלים היום?

קלצונה במילוי עסיסי של פרגיות וירקות

אוראל בראל בשיתוף וול דאן | עריכה: חיה כהן | מקודם

מיוחד לחנוכה

מתכון מהיר במיוחד לקרואסון פיסטוק

אוראל בראל | עריכה: חיה כהן | 24.12.22
ש

בזמן המסוגל

הם יהיו שם לבד ביער, במשך כל החג, רק בשביל להתפלל עליכם  במקום הקדוש

כיכר בשיתוף ועד הרבנים | מקודם

עזבו שטויות

היום אנחנו מכינים סופגניות א מ י ת י ו ת

אוראל בראל | עריכה: חיה כהן | 19.12.22

חנוכה כבר כאן

לגזור ולשמור: 8 סופגניות אדירות ל-8 ימי חנוכה

כיכר אוכל | עריכה: חיה כהן | 17.12.22

תוצרת בית

לבן וגם לבת: מתכון לפיתות דקות במחבת

כיכר אוכל | 06.12.22

מהיר במיוחד

עונג אמיתי: לחם מהיר במחבת במילוי נימוח

כיכר אוכל | עריכה: חיה כהן | 05.12.22
ש

חדש דנדש

קורס הכנה ללידה, *אבל* עם סגל מומחים וצוות מיילדות 

כיכר בשיתוף מעייני הישועה | מקודם

באנו לשדרג

ב-30 דקות בלבד: לחם שטוח עם גבינות נמתחות

כיכר אוכל | 21.11.22

ליד הקפה

מתכון למאפינס חמאה ומייפל מטריפים

כיכר אוכל | 16.11.22

תוצרת בית

זה קל: מיני קַלְצוֹנֶה במילוי תרד וריקוטה

כיכר אוכל | 14.11.22

תוצרת בית

לחם ביתי משגע שכולל רכיב מפתיע במיוחד

כיכר אוכל | עריכה: חיה כהן | 05.11.22
ש

מודל מנצח

להיות בעל עסק בינלאומי בלי סחורה ושילוח

כיכר בשיתוף מרקטיזים | מקודם

הום מייד

הכי בבית בעולם: לחמניות עננים ב-30 דקות בלבד

כיכר אוכל | 30.10.22

באנו לשדרג

מה שטוב למלכה: סקונס צימוקים - לחמניות חמאה מתוקות

כיכר אוכל | 30.08.22

תוצרת בית

קטנות ומהנות: מתכון ללחמניות זעתר רכות

כיכר אוכל | 29.08.22