

בנק ישראל מפרסם אזהרה חמורה מפני עלייה משמעותית בהיקף ההונאות הפיננסיות הצפויות בשנה הקרובה, 2025. סקר שערך הפיקוח על הבנקים מצביע על כך שהמערכת הבנקאית בישראל צופה כי מגמת העלייה בהונאות, שנצפתה כבר בשנים האחרונות, תימשך ואף תתגבר באופן ניכר בשנה הקרובה.
החשש העיקרי שמדגיש הבנק הוא מהעלייה הצפויה בשימוש בטכנולוגיות דיפ-פייק (DeepFake) במסגרת ההונאות. טכנולוגיות אלו מאפשרות ליצור תכנים מזויפים – סרטונים קוליים וחזותיים – שנראים ונשמעים אמיתיים לחלוטין, ובכך מקשות על זיהוי ההונאה.
אזהרות אלו מגיעות לאחר שבתקופה האחרונה התרבו הדיווחים על שימוש בסרטוני דיפ-פייק ותמונות מזויפות המשתמשים בדמויות מוכרות כדי לפתות ישראלים להשקעות מפוקפקות. בין הדמויות שנוצלו על ידי גורמים זדוניים ניתן למצוא את נגיד בנק ישראל עצמו, פרופ' אמיר ירון, מייסד ויו"ר צ'ק פוינט גיל שויד, ומייסד מלאנוקס איל ולדמן. גם דמויות בינלאומיות וישראליות מוכרות אחרות כמו נשיא המדינה יצחק הרצוג, והמיליארדר אילון מאסק, שימשו לצורך פיתוי משקיעים ברחבי העולם.
בנק ישראל מציין כי "הונאות הן תופעה עולמית המתרחבת במהירות ומשפיעה על מערכות פיננסיות, צרכני שירותים פיננסיים והציבור הכללי". מעשי ההונאה יכולים להתבצע במגוון שיטות וערוצים, כולל מסחר מקוון, אתרי הכרויות, רשתות חברתיות, פלטפורמות פרסום, הודעות טקסט ושיחות טלפון.
הפיקוח על הבנקים הגדיר את מניעת ההונאות כיעד מרכזי לשנים הקרובות ופועל בנידון גם חברת מטא פועלת בנושא, ומתחילת 2024 היא זיהתה והסירה למעלה מ-7 מיליון חשבונות המקושרים לפעילות הונאה, שרבים מהם השתמשו בדיפ-פייק כדי להתחזות לדמויות מפורסמות.
איך להתגונן? בנק ישראל ממליץ לנקוט באמצעי זהירות מרכזיים:
- שמרו על פרטיכם האישיים - אל תמסרו קודי אימות או מידע פיננסי רגיש לאיש. הבנקים וחברות האשראי לעולם לא יפנו אליכם באופן יזום בבקשה לקבל פרטים חסויים.
- הימנעו מכניסה לקישורים - אל תפתחו קישורים שמגיעים בהודעות מסרון או דואר אלקטרוני. אם יש ספק, הימנעו מכניסה.
- לא מוסרים כרטיס אשראי לשליח - הבנק או חברת האשראי לעולם לא ישלחו שליח לאסוף כרטיס.
- היזהרו משיחות טלפון חשודות - במיוחד אם המתקשר אינו דובר עברית או נשמע חשוד. אל תמסרו מידע אישי ופרטים פיננסיים בטלפון.
- אל תתקינו תוכנות השתלטות מרחוק על המכשירים שלכם.
- עברו לסיסמה חזקה או זיהוי ביומטרי לחשבונות פיננסיים.
- אל תתחברו לחשבון הבנק דרך קישורים אלא כניסה ישירה לאתר או לאפליקציה הרשמית.
- שתפו והתייעצו - בכל שיחה או פנייה חשודה, התייעצו עם בני משפחה או גורמים מהימנים מהבנק או מחברת האשראי.
- במקרה של חשד להונאה או זיהוי עסקה לא מוכרת, פנו מיידית לבנק ולחברת האשראי. בנק ישראל מבהיר כי אתם מוגנים מפני נזק שיגרם לכם לאחר מסירת ההודעה. עם זאת, עיכוב בהודעה עלול לגרור השתתפות עצמית בנזק.
0 תגובות