היסטוריה ואקטואליה

המסורת המוסלמית וכף הרגל: האם זהו קברו של לוט?

בימינו המחקר הגיאוגרפי תורני של ארץ ישראל מתקדם פלאים ומסורות מוסלמיות מתגלות פעמים כנכונות | האם מבנה 'נבי לוט' בכפר הפלסטיני 'בַּנִי נַעִים' הוא קברו של לוט? (היסטוריה)

ישראל שפירא | כיכר השבת |
(צילום: אברהם דוידוביץ)

פרק ח': בימינו המחקר הגיאוגרפי תורני של ארץ ישראל מתקדם פלאים, מסורות מוסלמיות מתגלות פעמים כנכונות, ובאזור חברון ישנו כפר פלסטיני בשם 'בַּנִי נַעִים', בתוכו ישנו מבנה בשם 'נבי לוט' שכולל מסגד וקבר.

פרקי הסדרה על אשת לוט >>

"זכויות היוצרים" לקבר לוט בכפר 'בני נעים' הם של הנכרים יושבי הארץ ב-2000 שנות גלותנו, ורבותינו זי"ע לא הזכירו אותו במסעותיהם בארץ ישראל. מתחם הקבר נמצא במרכז הכפר והוא בנוי כנקודת תצפית מבוצרת, במבנה ישנה מצבת קבר מכוסה שטיחים ופרוכות בדומה למערת המכפלה, ומוקפת בסורג ברזל מעוטר, עליה טוענים המקומיים שלוט נקבר בה.

הנוסע המפורסם אדוארד רובינסון שסייר בארץ ישראל במאה הי"ט, ביקר במקום, והסיק שהכפר 'בני נעים', הוא אותו מקום שאותו ציין הירונימוס שחי לפני 1600 שנים, כמקום קבורתו של לוט.

(צילום: אברהם דוידוביץ)
(צילום: אברהם דוידוביץ)

גם 'עלי מהרת' שעבר במקום לפני יותר משמונה מאות שנים, זיהה במקום את קבר לוט.

לפני חמש מאות שנים הגאוגרף המוסלמי אימאם אל-סויותי כתב ביומנו כי לוט קבור במקום, ובנוסף, ציטט מסורת קדומה כי קברו של לוט היה מקום לעלייה לרגל והערצה כבר בזמן העת העתיקה, והמסורת עברה מדור לדור.

(צילום: אברהם דוידוביץ)
(צילום: אברהם דוידוביץ)

בשנת תר"כ (1860), ביקר חוקר ארץ ישראל ויקטור גרן בכפר, וכתב ביומנו בציניות ובלגלול על המסורת המוסלמית שבמקום נקבר אחי אברהם לוט, ובאמת מדובר באיזה "קדוש מוסלמי", וכך דבריו:

"חנינו בבני נעים, שם נטינו את אוהלינו בצל עצי זית... נכנסתי למסגד המחזיק לפי המסורת המקומית את קבר לוט. הראו לי שם ארון עץ עטוף במרבד, ובו מן הסתם גווייתו של איזה קדוש מוסלמי, הנהנה מיוקרת שמו של בן אחי אברהם".

מתחם הקבר בנוי על שרידי בית ע"ז נוצרית, וחודש לפני כחמש מאות שנים.

נבי לוט בכפר 'בני נעים בשנת תשכ"ח (1968) (מאת בוריס כרמי /אוסף מיתר / הספרייה הלאומית / האוסף הלאומי לתצלומים על שם משפחת פריצקר, CC BY 4.0)

טענות החוקרים שהזיהוי של קבר לוט נגזר בשל כך שבסמוך לעיירת "בני נעים", מצויה תצפית מרשימה על כל אזור ים המלח וסדום, והמוסלמים בנו במקום אתר ששמו "נבי יקין" שהוא אחד מכינויו של אברהם אבינו בדת המוסלמית.

שמו של האתר הוא גם "מצפה שלושת המלאכים" על שמם של מלאכים שהגיעו לבקר את לוט בביתו בסדום. האתר בגובה 937 מטר מעל פני הים.

כפי שחשפנו במתחם 'קבר יתרו' ליד טבריה, ישנו מִדְרָךְ כף רגל, עליו חלוקים המסורות השונות, האם הוא של יתרו, משה רבנו, או יהושע בין נון.

מסתבר שגם ב'נבי יקין' בכפר 'בני נעים' על סלע מסוים חקוקים טביעות סוליות סנדלים של אדם, ולפי מסורת מקומית, מדובר בטביעות רגליו של לוט.

משטח כף רגל (צילום: אברהם דוידוביץ)
משטח כף הרגל (צילום: אברהם דוידוביץ)
משטח כף הרגל (צילום: אברהם דוידוביץ)

יצוין שבשיחה שערכתי עם המגיד שיעור בתנ"ך המפורסם, הגאון רבי אורי הולצמן, התברר לי שמקום זה הינו ככל הנראה המיקום המדויק שאברהם אבינו עמד והשקיף על מהפכת סדום ועמורה.

הרב הולצמן מוסיף שמדובר במקום תפילה, כי אברהם עמד והתפלל לפני הקב"ה על סדום ועמורה, ושם הוא אמר לה' את כל התפילה, וב"ה זכיני הבורא לבקר במקום קדוש זה לפני מספר חודשים.

• • •

כפי שציטטנו בפרקים הקודמים, הגאון רבי דוד קליין זצ"ל מחבר 'בית ארזים' כתב שאין איש יודע היכן קבור לוט, ולכן מברכים על אשת לוט. וציטטו הגאון רבי מנשה ישראל רייזמאן מבית המדרש בית יהושע מרחוב מנחת יצחק ירושלים.

הרב קליין לאחר שמביא את דברי הרא"ש ועוד פוסקים שהעלו סברה שכוונת חז"ל על קבר לוט, כותב: "וגם קברו של לוט מי יודע היכן נמצא ולא נמצא כלל בשום ספר".

"וגם קברו של לוט מי יודע היכן נמצא, ולא נמצא כלל בשום ספר" (מתוך 'בית ארזים' לגאון רבי דוד קליין זצוק"ל, אוצר החכמה)

יש לעיין האם ניתן לסמוך על מסורתם של הישמעאלים, כפי שעושים רבות בקברי הגליל, אולם יש לסייג שכל מה שסומכים עליהם זה רק לעניין מיקומים של קברים, אולם לא לגבי הלכות ברכות, שאז חובה מסורת יהודית של פוסקי הלכה מובהקים.

המשך יבוא...

  • לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר