ביום ראשון, בעוד פחות משלושה שבועות, 140 חברי גוף הבוחר את הרבנים הראשיים לישראל יגיעו בזה אחר זה, החל מהשעה 15:00, למלון רמדה בירושלים וייבחרו את שני הרבנים הראשיים לישראל, האשכנזי והספרדי, ובזה תסתיים מערכת הבחירות מהארוכות בהיסטוריית הרבנות הראשית, לאחר דחיות חוזרות ונשנות במועד הבחירות שהיה צריך להתקיים כבר לפני למעלה משנה.
סביב השעה 20:00 יכריז יו"ר ועדת הבחירות, הגאון רבי שמואל חזן, על תוצאות הבחירות - ולאחר חודשים ללא רבנים ראשיים מכהנים, ייכנסו הרבנים החדשים לתפקידם, הראשון לציון והרב הראשי הספרדי והרב הראשי האשכנזי.
הרבנים ייכנסו לתפקיד באופן מיידי וכבר למחרת ייכנסו לראשונה ללשכותיהם במשרדי הרבנות הראשית בירושלים, כחודש לאחר מכן יוכתר הראשון לציון בטקס המסורתי עם לבישת גלימת ומצנפת הראש"ל.
המרוץ לראשון לציון
בגזרת המרוץ למשרת הראשון לציון נותרו בשלב זה שלושה מועמדים מרכזיים: הגאון רבי דוד יוסף, הגאון רבי מיכאל עמוס והגאון רבי שמואל אליהו.
בימים האחרונים החלו חברי מועצת חכמי התורה של ש"ס לפרסם תמיכה פומבית במועמדותו של הגר"ד יוסף. בין חברי 'המועצת' שהביעו תמיכה פומבית: הגאון רבי משה מאיה, הגאון רבי ראובן אלבז, הגאון רבי שלמה בן שמעון והגאון רבי שלמה מחפוד. בנוסף, גם חבר 'המועצת' הגאון רבי אברהם סאלים פרסם מכתב תמיכה, זאת לצד רבנים ספרדים נוספים שתומכים במועמדותו כדוגמת הגרב"צ מוצפי, רבני משפחת בן שמעון ורבני העדה התימנית - אך לתמיכה זו ישנה כנראה פחות השפעה על הגוף הבוחר.
כך גם, לאחר הפרסום הרשמי של המשרד לשירותי דת על מועד הבחירות ושליחת הטפסים למועמדים שכעת צריכים להחתים 20 מחברי גוף הבוחר בכדי להתמודד, חברי הגוף הבוחר המזוהים עם ש"ס סיפרו כי קיבלו הנחיה לסייע ולפעול למען מועמדותו של הגר"ד יוסף.
יצוין כי כבר בימים הקרובים, כפי שדווח ב'כיכר השבת', צפויה ש"ס לצאת בתמיכה רשמית ברב יוסף, מה שעשוי לסייע למועמדותו בקרב חברי הגוף הבוחר.
ל'כיכר השבת' נודע כי הבוקר, הגאון רבי דוד יוסף ויו״ר ש״ס אריה דרעי נפגשו עם הראשון לציון הגר״י יוסף בביתו. בפגישה הציג דרעי את האתגרים הצפויים לקראת הבחירות ואת פעילות המפלגה למען בחירת הגר״ד לתפקיד, הראש״ל בירך על הפעולות ואמר כי ״קיימת חשיבות בהצלחת המערכה לטובת שמירת מורשתו של מרן זצ״ל״.
מועמד נוסף לתפקיד הראשון לציון הוא הגאון רבי מיכאל עמוס, זקן חברי בית הדין הגדול ומ"מ הרב הראשי לישראל. גורמים ברבנות מעריכים כי הרב יצליח להשיג את 20 החתימות הדרושות להתמודדות, שכן הרב הצליח לגייס לא מעט תמיכה בקרב חברי הגוף הבוחר.
יחד עם זאת, גם לאחר תמיכתה הצפויה של ש"ס ברב יוסף, בסביבתו של הרב עמוס טוענים כי הרב זוכה לתמיכה רבה אצל חברי גוף הבוחר, כך שהמרוץ לתפקיד צמוד, בפרט לאור מועמדות הרב שמואל אליהו.
לדבריהם, הרב עמוס עשה בתקופה האחרונה חריש עמוק בקרב קהלים נרחבים שרואים בו את מועמדם הטבעי לתפקיד, מה שמציב אותו במקום משמעותי לאור התמיכה שגייס בקרב חברי הגוף הבוחר.
ל'כיכר השבת' נודע כי הרב עמוס אף מחזיק בתמיכה של רבנים ספרדים, שנחשפו לתמיכה לה הוא זוכה בגוף הבוחר ועודדו אותו להתמודד, כאשר תמיכה זו צפויה להתפרסם בזמן הקרוב.
המועמד השלישי הוא הגאון רבי שמואל אליהו, רבה של צפת, הזוכה בשלב זה לתמיכת סיעת 'עוצמה יהודית' של איתמר בן גביר, סיעה מטעמה מכהן בנו כשר בממשלה, השר עמיחי אליהו.
טרם ברור האם הרב אליהו יזכה גם לתמיכת סיעת 'הציונות הדתית', מה שיוכרע בגזרת הבחירות לרב הראשי האשכנזי ותלוי בשאלה האם ש"ס ו'הציונות הדתית' יגיעו ל'דיל' מוסכם בבחירות. במידה ולא יהיה דיל שכזה, הרי שסיעתו של סמוטריץ' צפויה לתמוך ברב אליהו לתפקיד הרב הספרדי.
המרוץ לרב האשכנזי
בגזירה האשכנזית, כפי שדווח בהרחבה ב'כיכר השבת', ישנם חמישה שמתמודדים על התואר הרבני הרשמי הנחשק ביותר, כאשר אחרי עשרות שנים, הציונות הדתית עשויה להחזיר עטרה ליושנה ולמנות רב ראשי מטעמה, אך זאת רק במידה ואכן יהיה אחד מהמועמדים שיסגור דיל עם המפלגות החרדיות ובעיקר עם ש"ס.
המועמד הראשון וזה שלעת עתה מוביל גם בחלק מהמגזר הכללי וגם בציונות הדתית, הוא אב"ד אשקלון הגאון הרב מאיר כהנא, שזכה בבחירות של ועדת הרבנים של הציונות הדתית והוא אף מקבל תמיכה מחב"ד, מראשי רשויות וגורמים נוספים ונכון לשעת כתיבת שורות אלו, בדגש על שעה זו, הוא זה שאמור לזכות בתמיכת הציונות הדתית.
המועמד המוביל אחריו, נכון לשעה זו, הגאון רבי משה חיים לאו, שעשה עבודת חריש עמוקה בקרב חברי הגוף הבוחר, והוא נחשב מועמד חרדי וכמועמד שיכול לעבור גם מבחינת הציונות הדתית, במידה והם יבינו שאין להם דיל עם החרדים והם ירצו ללכת עם המועמד המנצח.
המועמד השלישי הוא הגאון הרב מיכה הלוי, רבה של פתח תקווה, שנחשב מועמד שמתאים לכאורה גם לציבור החרדי - לאור התמיכה החרדית לה הוא זוכה בעיר בה הוא מכהן כרב. הרב הלוי מנסה להשיג את תמיכתו של השר בצלאל סמוטריץ', למרות שהאחרון התחייב לשמוע לוועדת הרבנים של הציונות הדתית שקבעה כי הרב כהנא הוא יהיה המועמד. כמו כן, אנשיו מנסים להציע אותו כמועמד פשרה וכמקובל בקרב הציבור הליטאי - אך לעת עתה נראה כי הניסיונות נתקלים בקשיים.
עוד מועמד מעניין, הוא הגאון הרב אליעזר איגרא ששימש עד לאחרונה כמ"מ הרב הראשי, ומקובל על ידי החרדים והציבור הדתי לאומי. הרב איגרא נמצא בקשר הדוק עם מספר רב של חברים בגוף הבוחר ביניהם הדיינים, שהם ידידים שלו שנים רבות, מתוקף עבודתם המשותפת, וכן רבני ערים בשנות דיינותו הרבות עמד עימם בקשר. ישנם גם ראשי רשויות ורבנים שעובדים בעבורו מול הגוף הבוחר כיוון שרואים בו מועמד מנוסה ומקובל שעונה על הציפיות של המגזרים השונים.
מועמד נוסף הוא רבה של נתניה, הגאון הרב קלמן בר, שנתמך על ידי חלקים בציונות הדתית וייתכן שישיג בקרוב גם תמיכה חרדית, כאשר ישנם גורמים חרדיים שפועלים עבורו.
בתוך כך, מספר רבנים דתיים לאומיים פנו אל שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בדרישה שלא לתמוך במועמדות הרב מאיר כהנא, בשל תמיכתו בו של ח"כ מתן כהנא, שבעת שכיהן כשר הדתות פעל בניגוד לעמדת הרבנות הראשית. הרבנים טענו כי כהנא קידם חקיקה בנושאי הכשרות והגיור שעמדו בסתירה מוחלטת לעמדת הרבנות הראשית ואף הביאו למשבר גדול במערך הגיור.
כך או כך, השלב הבא במערכת הבחירות הזו הוא השגת 20 חתימות לכל מועמד, כאשר חברי הגוף הבוחר יכולים לחתום רק פעמיים - פעם אחת למועמד ספרדי ופעם אחת למועמד אשכנזי, מה שמעצים את הקרב על כל קול, בדרך למועמדות בבחירות. את הטפסים עם 20 החתימות על המועמדים להגיש עד שבוע לפני מועמד הבחירות.