עלייה מדאיגה במספר החולים

התפשטות מחלת החצבת בישראל - משרד הבריאות בקריאה לציבור

בעקבות עלייה מדאיגה במספר החולים בחצבת בארץ, כשבהם רבים מריכוזים חרדים, משרד הבריאות יוצא בקריאה לציבור בה מפרט מהי החצבת וכיצד היא מדבקת ומה התסמינים וגם, כיצד עלינו לפעול במקרה של הדבקה (בריאות)

חלק מהתסמינים היא פריחה בגוף. חצבת (צילום: Shutterstock)

משרד הבריאות מעדכן כי מתחילת ההתפרצות, חמישה ילדים לא מחוסנים אושפזו בטיפול נמרץ לאחר שחלו בחצבת כשעד כה אובחנו 50 אנשים החולים בחצבת, כאשר מקור ההדבקה של חלקם אינו ידוע. מרבית החולים (מעל 90%) הם ילדים מתחת לגיל 18, כאשר רובם לא מחוסנים כלל והיתר מחוסנים במנה אחת בלבד.

סך הכל, מתחילת ההתפרצות אושפזו 15 אנשים החולים בחצבת בבתי החולים, מתוכם 13 ילדים מתחת לגיל 18. אלה מספרים גבוהים באופן מיוחד המעידים על כך כי התחלואה מפושטת ונרחבת יותר מזו המאובחנת ומדווחת למשרד.

השבוע התקיימו מספר דיוני חירום בראשות שר הבריאות ומנכ"ל משרד הבריאות, וכן דיוני חירום של בכירי משרד הבריאות עם קופות החולים.

בעקבות מצב התחלואה וקצב ההדבקה הגבוה, הוחלט להמליץ על הקדמת מנת החיסון השנייה מגיל שש במקומות עם סיכון גבוה לתחלואה, כך שניתן יהיה לתת את החיסון השני שלושה חודשים ויותר לאחר החיסון הראשון בגיל שנה.

המאמצים למניעת ההתפשטות במגזר החרדי

במסגרת המאמצים למניעת התפשטות מחלת החצבת, משרד הבריאות פועל בשיתוף פעולה הדוק עם מנהיגי הקהילה החרדית לגיבוש מענים מותאמים.

בשבוע שעבר התקיים כינוס חירום בנושא בהשתתפות כלל ראשי הרשויות החרדיות, בראשות שר הבריאות ח"כ אוריאל בוסו, מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, ד"ר שרון אלרעי פרייס וד"ר חני שרודר.

במהלך הכינוס הוצגה תמונת מצב מעודכנת של התחלואה, והתקיים דיון מעמיק עם ראשי הרשויות לגיבוש פתרונות מעשיים למיגור המגפה בהתאם להנחיות גדולי ישראל. מחר, וכן מדי שבוע, יתקיים מעקב שוטף עם הרשויות להצגת התפתחויות, התמודדות עם אתגרים וחשיבה משותפת על פתרונות נוספים.

משרד הבריאות פועל בדרכים מגוונות להנגשת החיסונים לציבור החרדי, כולל ניידות חיסונים בשכונות, הרחבת שעות הפעילות בקופות החולים ובטיפות החלב, וטיפת חלב ניידת בבית שמש.

כחלק מהאסטרטגיה להנגשת החיסונים, במסגרת פעילות הרשות לרפא (שיתוף פעולה של משרד הבריאות עם הרשות לפיתוח כלכלי חברתי של החברה החרדית במשרד ראש הממשלה), יפעלו להנגשת חיסונים במתנ"סים בשכונות חרדיות ובניידות ייעודיות להתפרצות.

עד כה פורסמו 42 מכתבי רבנים המדגישים את החשיבות ההלכתית של קבלת החיסונים לשמירה על בריאות הציבור, ביניהם הרב סילמן, הרב זילברשטיין, הרב זעפרני ועוד. משרד הבריאות מקיים קשר יומיומי עם הרשויות באמצעות קבוצת עדכונים ייעודית, פועל בשקיפות מלאה בהנגשת נתוני תחלואה והתחסנות ברמת היישוב, ומפעיל מערך הסברה מותאם תרבותית בכל השכונות.

באלו אמצעי זהירות עלינו לנקוט

המשרד קורא לאנשים שלא חשים בטוב ו/או סובלים מתסמינים כגון חום, פריחה, שיעול או נזלת, לא להגיע לאירועים המוניים ולסכן את משפחתם ואת סביבתם הקרובה.

משרד הבריאות מדגיש כי על אדם שהיה במגע עם חולה חצבת, להמשיך בבדיקות ובחיסונים על פי הנחיות משרד הבריאות ולהימנע ממקומות ציבוריים.

במקרה של אישה הרה שאינה מחוסנת, אנשים הסובלים מדיכוי חיסוני ותינוקות שהיו במגע עם חולה מאומת יש להתייעץ עם לשכת הבריאות הרלוונטית בכדי לשקול מתן חיסון סביל נגד חצבת.

המשרד ממליץ לכלל האוכלוסייה לוודא התחסנות בהתאם לתכנית החיסונים השגרתית. ילדים עד גיל 6 יש להשלים את החיסונים בטיפות החלב, ילדים מעל גיל 7 יש להשלים חיסונים בקופות החולים ובמתחמי החיסונים שנפתחו. אדם שנולד לפני 1957 ונחשף לנגיף בילדות לא צריך להתחסן. בנוסף, המשרד ממליץ לוודא סטטוס חיסוני ולהתחסן לפני כל נסיעה לחו"ל למי שאינו מחוסן בשני חיסונים.

במידה ומופיעים תסמינים ועד לבירור רפואי יש להימנע משהייה במרחבים ציבוריים כדוגמת קניונים, תחבורה ציבורית וכדומה. במידה ויש צורך בהגעה למרפאה או למיון, יש לתאם הגעה ולהודיע לצוות בעת ההגעה למוסד הרפואי.

המשרד מדגיש את חשיבות מתן חיסוני השגרה כנגד מחלות כמו חצבת, שחלקן עלולות לגרום לסיבוכים קשים ולמוות. לבדיקת סטטוס חיסוני וקביעת תור לחיסון, יש לפנות למוקד משרד הבריאות או לרופאי ולרופאות הילדים בקופות החולים.

מהי החצבת ומה מקורה?

מחלת החצבת (Measles) היא בין המחלות הזיהומיות המדבקות ביותר המוכרות לאדם. מקור המילה חצבת מהמילה "חַצְבַּה" בערבית שמשמעותה מחלת פריחה.

בחלק מהמקרים, סיבוכי המחלה עלולים להיות קשים ואף לסכן חיים. נדרש שיעור כיסוי חיסוני גבוה מאוד באוכלוסייה כדי למנוע התפשטות חצבת. ירידה באחוז המתחסנים באוכלוסייה עלולה להוביל להתפרצויות של המחלה. זו הסיבה העיקרית להתפרצויות במדינות אירופה ובמקומות אחרים בעולם.

גם במדינות חופשיות מחצבת, כמו ישראל, קיימת סכנה להדבקה והתפשטות המחלה מחולים שמגיעים מחו"ל. לאנשים שאינם מחוסנים הנחשפים לחולה חצבת, יש סיכון גבוה מ-90% להידבק במחלה! הדרך הטובה והבטוחה ביותר למנוע חצבת וסיבוכיה היא על ידי קבלת חיסון נגד המחלה.

חצבת נגרמת על ידי נגיף החצבת (measles virus). מאפייני המחלה כוללים חום, נזלת, שיעול, פריחה ודלקת בלחמית העין. חצבת מועברת מאדם לאדם על ידי פיזור הנגיף לסביבה בזמן שיעול, עיטוש או מגע עם הפרשות מהאף או ליחה. אפשר להידבק גם בזמן שהייה בחדר עם חולים, גם שעתיים לאחר שהם עזבו את החדר. למי שאינם מחוסנים ונחשפים לחולי חצבת, יש סיכוי של מעל ל-90% להידבק במחלה.

מחלת החצבת היא בדרך כלל קלה עד בינונית, אך בחלק מהמקרים סיבוכי המחלה עלולים להיות קשים ואף לסכן חיים. הסיכון לסיבוכים גבוה יותר אצל ילדים מתחת לגיל 5, מבוגרים מעל גיל 20, חולים עם דיכוי של המערכת החיסונית, ונשים בהריון – הסיכון הוא לאם ולעובר.

איך נזהה את החצבת?

תסמיני מחלת החצבת מופיעים בדרך כלל בין 10 ל-14 ימים לאחר החשיפה לנגיף, אך יכולים להופיע גם בטווח שבין 6 ל-21 ימים לאחר החשיפה לנגיף.

התסמינים הראשונים של המחלה הם בדרך כלל חום, חולשה, נזלת, שיעול ועיניים אדומות. ביום הרביעי או החמישי לאחר הופעת תסמינים אלו, יכולות להופיע נקודות לבנות בצד הפנימי של הלחיים (נקודות על שם קופליק) ופריחה בצבע אדום על העור.

בדרך כלל, הפריחה תתחיל בצוואר ותתפשט בהדרגה לעבר הפנים, הגוף והגפיים. הנגעים בעור נקודתיים ומרובים ונוטים להתלכד לפריחה המכסה שטחי גוף נרחבים. הפריחה תתחיל להחוויר ביום השלישי להופעתה ולכך יתלווה בדרך כלל שיפור בתחושת החולה.

הסיכונים בחצבת

חצבת עלולה לגרום לסיבוכים קשים בדרכי הנשימה ובמערכת העצבים. אחד מכל שלושה חולים בחצבת יפתח סיבוכים כמו דלקת האוזן התיכונה, שלשולים, או דלקת קרנית העין. אחד מכל 20 ילדים חולים בחצבת יפתח דלקת ריאות.

אחד מכל 1,000 חולים בחצבת, יפתח דלקת מוח (אנצפליטיס), העלולה לגרום לנכות קבועה ו-1-3 חולים מכל אלף עלול למות. סיבוך נדיר מאוד של מחלת החצבת (בין 4 ל-11 מקרים לכל מאה אלף חולים), יכול להופיע מספר שנים לאחר הופעת המחלה ובו מתפתחת מחלה ניוונית של המוח הגורמת לפגיעה קשה ובלתי הפיכה במערכת העצבים המרכזית, הכוללת הידרדרות קוגניטיבית ופרכוסים.

באופן כללי, הסיכון לסיבוכים כתוצאה ממחלת החצבת גבוה יותר אצל ילדים מתחת לגיל חמש, מבוגרים מעל גיל 20, נשים בהריון, ובחולים עם דיכוי מערכת החיסון.

נגיף החצבת נמצא, בין היתר, בריריות האף והלוע של האדם החולה. המחלה מועברת בין אנשים על ידי פיזור הנגיף לסביבה בזמן שיעול, עיטוש או מגע עם הפרשות מהאף או ליחה. ניתן להידבק גם בזמן שהייה בחדר עם חולים, גם שעתיים לאחר שעזבו את החדר.

צורת הדבקה נוספת בחצבת היא על-ידי מגע במשטח מזוהם בנגיף ולאחר מכן מגע בעיניים או בפה. חצבת היא אחת המחלות המדבקות ביותר המוכרות לאדם ולפי הערכות, הסיכון של אנשים לא מחוסנים להדבק לאחר היו בקרבת אנשים חולי חצבת הוא כ-90%. כלומר, באוכלוסייה לא מחוסנת – 9 מתוך 10 אנשים יחלו בחצבת לאחר שיחשפו לחולה.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (100%)

לא (0%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

אולי גם יעניין אותך:

עוד בחדשות בריאות:

עלייה מדאיגה במספר החולים

התפשטות מחלת החצבת בישראל - משרד הבריאות בקריאה לציבור

בעקבות עלייה מדאיגה במספר החולים בחצבת בארץ, כשבהם רבים מריכוזים חרדים, משרד הבריאות יוצא בקריאה לציבור בה מפרט מהי החצבת וכיצד היא מדבקת ומה התסמינים וגם, כיצד עלינו לפעול במקרה של הדבקה (בריאות)

אבישי לוי|
ש

רק בריאות

מכבי שירותי בריאות בקריאה: החיסון נגד חצבת מציל חיים!

לאור המצב בישראל בשבועות האחרונים עם התפרצות החצבת בערים שונות, ובעקבות שיעור מתחסנים נמוך, קוראת מכבי שירותי בריאות לחבריה לגשת למוקדי הרפואה ולהתחסן בהקדם נגד חצבת | מצורפת רשימת המרכזים הרפואיים של מכבי בהם ניתן להתחסן נגד החצבת (בריאות)

כיכר בשיתוף מכבי|מקודם
ש

רק בריאות

מומחי מאוחדת קוראים לציבור: להתחסן לפני שהחצבת תתפשט

לאור התפרצויות מרובות של חצבת, מומחי מאוחדת קוראים לציבור להתחסן בהקדם האפשרי, כדי למנוע חלילה הדבקה המונית | מה עושים כדי לקבל את החיסון? וכיצד ניתן לזהות את סימני המחלה? ד"ר רוני פרבר, מנהל המחלקה לבריאות הציבור עם המדריך המלא (בריאות)

כיכר בשיתוף מאוחדת|מקודם
ש

חוגגים בשמחה ובבטחה

כללית ערוכה לטובת העולים למירון עם מרפאות זמינות בצפון

לקראת הגעתם של מאות אלפי החוגגים שצפויים להשתתף בהילולת הרשב"י בל"ג בעומר במירון, בכללית נערכו מבעוד מועד, על מנת להבטיח שירות רפואי, מקצועי ונגיש לכלל המבוטחים | לרגל ההילולא, כללית העמידה מערך שלם של מרפאות ומוקדי לילה בקרבת ציון הרשב"י, לטובת ציבור החוגגים, שיפעלו עד לשעות הלילה המאוחרות (בריאות)

כיכר בשיתוף כללית|מקודם

"ללכת להתחסן"

לא קיבל חיסון: בן שלוש אושפז במצב קשה לאחר שחלה בחצבת

ילד בן שלוש, שלא קיבל חיסון, מאושפז במחלקת הילדים של המרכז הרפואי הלל יפה לאחר שחלה בחצבת | כעת, מצבו יציב ובמגמת שיפור | הצוות המטפל: "קורא לציבור הנדרש לכך, ובמיוחד לפעוטות – ללכת להתחסן" (בריאות)

דוד הכהן||
5
ש

בנווה יעקב

טרגדיה נוראה: הגב' ירימי הותירה אחריה 7 יתומים רכים

נאבקה במחלה הנוראה שנתיים קשות ומייסרות והמשיכה בשגרת חייה למרות הכל | שבוע לפני פטירתה כבר אמרה לאביה: "כבר אין לי כח לדבר, אדבר איתך מהשמים" | האבל כבד, השבר נורא, והמצב הכלכלי מחייב הגשת עזרה (חרדים)

כיכר בשיתוף קופת העיר|מקודם

ריאיון עם מומחה

אלו סתם הפחדות או שבאמת כדאי להתחסן לחצבת? | צפו

הערים החרדיות מובילות בתחומים רבים וחשובים אך גם בדבר שאפשרי למנוע: מחלת החצבת | למה זה קורה, איך ניתן למנוע והאם יש מה להילחץ? | על המחלה והאמינות של משרד הבריאות שאולי נוטל להפחיד לחינם | ריאיון עם המומחה לתחום (בריאות)

משה מנס ויוסי סרגובסקי||
7
ש

ללא רישום מראש

כללית פותחת כ-20 מתחמי חיסון לחצבת וקוראת לציבור להתחסן 

לקראת הילולת ל”ג בעומר שתיערך ביום חמישי הבא, בכללית פועלים להגביר את המודעות לחשיבות ההתחסנות, בעיקר בקרב קהלים שטרם חוסנו | ילדים עד גיל 6 שלא חוסנו יופנו לקבלת החיסון בהקדם בטיפות החלב (בריאות)

כיכר בשיתוף כללית|מקודם

הנחיות מצילות חיים

בעקבות התפרצות החצבת בישראל: כל מה שחשוב לדעת

בשבועות האחרונים אנו עדים להתפרצות מחודשת של מחלת החצבת בישראל, אחת המחלות הזיהומיות המדבקות ביותר המוכרות לאדם. במקרים מסוימים עלולים סיבוכי המחלה להיות קשים ואף לסכן חיים | מה ההנחיות למניעת הדבקה? ומה ניתן לעשות לאחר חשיפה לחולה מאומת? כל מה שחשוב לדעת (בריאות)

אבישי לוי||
2
ש

בצל אתגרי המלחמה

צבר רפואה מציינת את שבוע האחות: "הלב הפועם של מערכת הבריאות"

בצל אתגרי מלחמת חרבות ברזל, צוותי האֲחָיוּת של צבר רפואה ממשיכים להעניק טיפול מסור ומקצועי לאלפי מטופלים ברחבי הארץ | לרגל 'שבוע האחות', סמנכ"לית האֲחָיוּת והמערך המקצועי בצבר רפואה, טל ספיר, מדגישה את התרומה הייחודית של האחים והאחיות כעמוד השדרה של כלל מערכת הבריאות | עם נתונים מרשימים של מצוינות מקצועית, צבר רפואה מובילה בהעצמת צוותי האֲחָיוּת והתאמת שירותי בריאות לכל מטופל, בכל מקום, ובכל מצב (בריאות)

כיכר בשיתוף צבר|מקודם
ש

לטובת התושבים

מד"א חנך אמבולנס ממוגן ירי ושירותי הצלה חדשים בעמנואל

במעמד שר הבריאות הרב אוריאל בוסו וראש מועצת עמנואל הרב אליהו גפני, נחנך אמבולנס ממוגן ירי חדש של מד"א שישרת את תושבי האזור | האמבולנס המתקדם, שנרכש בעלות גבוהה, מצטרף למערך הצלת חיים מורחב של מתנדבי מד"א בעמנואל | "חובתנו להבטיח כי מערכות ההצלה יוכלו להגיע לכל מקום, בכל זמן, ובכל תנאי שטח", אמר השר הרב בוסו (חדשות בריאות)

כיכר בשיתוף מד"א|מקודם
ש

טיפול מיטבי

כללית ומעייני הישועה חתמו על הסכם להרחבת שיתוף הפעולה

הסכם חדש בין כללית למעייני הישועה יבטיח רצף טיפולי מיטבי, הרחבת השירותים הרפואיים והתאמתם לצרכים הייחודיים של תושבי בני ברק והאזור | ד"ר יעל רייכנברג, מנהלת מחוז דן-פ"ת בכללית "שיתופי פעולה עם ארגוני בריאות מובילים בקהילה הם חלק חשוב מהאסטרטגיה שלנו להנגיש שירותי רפואה איכותיים ומתקדמים לכלל האוכלוסיות | יהושע יוסקוביץ, סמנכ"ל בית החולים מעייני הישועה "בין כללית לבין מעייני הישועה קיים שיתוף פעולה פורה לאורך שנים רבות. כעת, עם חתימת ההסכם החדש, יש לנו מטרה משותפת להרחיב ולהעמיק את שיתוף הפעולה."

כיכר בשיתוף כללית|מקודם
ש

בישיבת צוות מיוחדת

יו"ר 'מזור': "אדם שמתמודד עם בעיה רפואית זקוק להכוונה מדויקת"

בישיבת צוות מיוחדת של היועצים הרפואיים ארגון 'מזור', שיתף הרב רגובי תובנות מארבעה עשורי ייעוץ רפואי: "הרפואה המודרנית דורשת התמחות רפואית מדויקת – גם בתחום הייעוץ" | הרב רגובי התייחס גם לשילובה של הבינה המלאכותית בתחום הרפואה במינון הנכון בלבד | נחום פראנק, מנכ"ל 'מזור', הציג את האתגר: "מדי חצי דקה מתפרסם מחקר רפואי חדש בעולם – עלינו להוביל מהפכה בשיטת הייעוץ הרפואי כדי לעמוד בקצב" | המודל הייחודי של 'מזור' שיבטיח לכל פונה את המענה המדויק ביותר (בריאות)

כיכר בשיתוף מזור|מקודם

"המשאלה שלהם - להפיץ טוב"

הושק אמבולנס המשאלות לזכרם של שירי, אריאל וכפיר ביבס

ירדן ביבס בהשקת אמבולנס המשאלות של איחוד הצלה לזכרם של שירי, אריאל וכפיר ז״ל: ״אילו שירי והילדים היו פה, המשאלה שלהם היתה להפיץ טוב ואחווה בעם שלנו; אני מייחל ליום שבו כולם יחזרו הביתה במהרה״ | באירוע המרגש בקיבוץ ניר עוז נחנך גם רכב חירום לזכר דולב יהוד ז״ל אחיה של שורדת השבי ארבל יהוד | נשיא ומייסד איחוד הצלה אלי ביר: ״במקום בו נקטפו חיים, אנחנו נציל חיים״ (בארץ)

יוסי נכטיגל||
12
ש

"י-ב-ט-ל....!!!"

הנציגים שלך – קורעים שערי שמים בציון הרשב"י ללא הפסקה

שליחי קופת העיר יתפללו במשמרות במשך כל יום ההילולא של התנא האלוקי רבי שמעון בר יוחאי בל"ג בעומר, בתוך מערת הציון הקדוש, במיוחד עבור תורמי הקופה • מעמד מיוחד לפעול ישועות, לפתוח שערי שמים לפרנסה, הצלחה, זיווגים, רפואה, נחת מהילדים, בריאות איתנה וכל מילי דמיטב (חרדים)

אסף מגידו|מקודם
ש

אל תתפשרו!

השתלות שיניים חדשניות: ד"ר ברוך עם 7 יתרונות מפתיעים

ד"ר הלל ברוך, אחד מרופאי השיניים המובילים בישראל מצהיר: "השתלים שאנחנו מבצעים היום, טובים יותר מאי פעם!" | "אם אתם מתמודדים עם שיניים חסרות או פגועות, אתם לא לבד. בעיות שיניים יכולות להשפיע על איכות החיים שלכם, על הביטחון העצמי שלכם, ואפילו על הבריאות הכללית. במרפאת המומחים שלנו בירושלים, אנו מציעים פתרון מהיר, מדויק וחדשני – השתלות שיניים מונחות מחשב! (בריאות)

ציקי גל|מקודם