

משרד הבריאות מעדכן כי מתחילת ההתפרצות, חמישה ילדים לא מחוסנים אושפזו בטיפול נמרץ לאחר שחלו בחצבת כשעד כה אובחנו 50 אנשים החולים בחצבת, כאשר מקור ההדבקה של חלקם אינו ידוע. מרבית החולים (מעל 90%) הם ילדים מתחת לגיל 18, כאשר רובם לא מחוסנים כלל והיתר מחוסנים במנה אחת בלבד.
סך הכל, מתחילת ההתפרצות אושפזו 15 אנשים החולים בחצבת בבתי החולים, מתוכם 13 ילדים מתחת לגיל 18. אלה מספרים גבוהים באופן מיוחד המעידים על כך כי התחלואה מפושטת ונרחבת יותר מזו המאובחנת ומדווחת למשרד.
השבוע התקיימו מספר דיוני חירום בראשות שר הבריאות ומנכ"ל משרד הבריאות, וכן דיוני חירום של בכירי משרד הבריאות עם קופות החולים.
בעקבות מצב התחלואה וקצב ההדבקה הגבוה, הוחלט להמליץ על הקדמת מנת החיסון השנייה מגיל שש במקומות עם סיכון גבוה לתחלואה, כך שניתן יהיה לתת את החיסון השני שלושה חודשים ויותר לאחר החיסון הראשון בגיל שנה.
המאמצים למניעת ההתפשטות במגזר החרדי
במסגרת המאמצים למניעת התפשטות מחלת החצבת, משרד הבריאות פועל בשיתוף פעולה הדוק עם מנהיגי הקהילה החרדית לגיבוש מענים מותאמים.
בשבוע שעבר התקיים כינוס חירום בנושא בהשתתפות כלל ראשי הרשויות החרדיות, בראשות שר הבריאות ח"כ אוריאל בוסו, מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, ד"ר שרון אלרעי פרייס וד"ר חני שרודר.
במהלך הכינוס הוצגה תמונת מצב מעודכנת של התחלואה, והתקיים דיון מעמיק עם ראשי הרשויות לגיבוש פתרונות מעשיים למיגור המגפה בהתאם להנחיות גדולי ישראל. מחר, וכן מדי שבוע, יתקיים מעקב שוטף עם הרשויות להצגת התפתחויות, התמודדות עם אתגרים וחשיבה משותפת על פתרונות נוספים.
משרד הבריאות פועל בדרכים מגוונות להנגשת החיסונים לציבור החרדי, כולל ניידות חיסונים בשכונות, הרחבת שעות הפעילות בקופות החולים ובטיפות החלב, וטיפת חלב ניידת בבית שמש.
כחלק מהאסטרטגיה להנגשת החיסונים, במסגרת פעילות הרשות לרפא (שיתוף פעולה של משרד הבריאות עם הרשות לפיתוח כלכלי חברתי של החברה החרדית במשרד ראש הממשלה), יפעלו להנגשת חיסונים במתנ"סים בשכונות חרדיות ובניידות ייעודיות להתפרצות.
עד כה פורסמו 42 מכתבי רבנים המדגישים את החשיבות ההלכתית של קבלת החיסונים לשמירה על בריאות הציבור, ביניהם הרב סילמן, הרב זילברשטיין, הרב זעפרני ועוד. משרד הבריאות מקיים קשר יומיומי עם הרשויות באמצעות קבוצת עדכונים ייעודית, פועל בשקיפות מלאה בהנגשת נתוני תחלואה והתחסנות ברמת היישוב, ומפעיל מערך הסברה מותאם תרבותית בכל השכונות.
באלו אמצעי זהירות עלינו לנקוט
המשרד קורא לאנשים שלא חשים בטוב ו/או סובלים מתסמינים כגון חום, פריחה, שיעול או נזלת, לא להגיע לאירועים המוניים ולסכן את משפחתם ואת סביבתם הקרובה.
משרד הבריאות מדגיש כי על אדם שהיה במגע עם חולה חצבת, להמשיך בבדיקות ובחיסונים על פי הנחיות משרד הבריאות ולהימנע ממקומות ציבוריים.
במקרה של אישה הרה שאינה מחוסנת, אנשים הסובלים מדיכוי חיסוני ותינוקות שהיו במגע עם חולה מאומת יש להתייעץ עם לשכת הבריאות הרלוונטית בכדי לשקול מתן חיסון סביל נגד חצבת.
המשרד ממליץ לכלל האוכלוסייה לוודא התחסנות בהתאם לתכנית החיסונים השגרתית. ילדים עד גיל 6 יש להשלים את החיסונים בטיפות החלב, ילדים מעל גיל 7 יש להשלים חיסונים בקופות החולים ובמתחמי החיסונים שנפתחו. אדם שנולד לפני 1957 ונחשף לנגיף בילדות לא צריך להתחסן. בנוסף, המשרד ממליץ לוודא סטטוס חיסוני ולהתחסן לפני כל נסיעה לחו"ל למי שאינו מחוסן בשני חיסונים.
במידה ומופיעים תסמינים ועד לבירור רפואי יש להימנע משהייה במרחבים ציבוריים כדוגמת קניונים, תחבורה ציבורית וכדומה. במידה ויש צורך בהגעה למרפאה או למיון, יש לתאם הגעה ולהודיע לצוות בעת ההגעה למוסד הרפואי.
המשרד מדגיש את חשיבות מתן חיסוני השגרה כנגד מחלות כמו חצבת, שחלקן עלולות לגרום לסיבוכים קשים ולמוות. לבדיקת סטטוס חיסוני וקביעת תור לחיסון, יש לפנות למוקד משרד הבריאות או לרופאי ולרופאות הילדים בקופות החולים.
מהי החצבת ומה מקורה?
מחלת החצבת (Measles) היא בין המחלות הזיהומיות המדבקות ביותר המוכרות לאדם. מקור המילה חצבת מהמילה "חַצְבַּה" בערבית שמשמעותה מחלת פריחה.
בחלק מהמקרים, סיבוכי המחלה עלולים להיות קשים ואף לסכן חיים. נדרש שיעור כיסוי חיסוני גבוה מאוד באוכלוסייה כדי למנוע התפשטות חצבת. ירידה באחוז המתחסנים באוכלוסייה עלולה להוביל להתפרצויות של המחלה. זו הסיבה העיקרית להתפרצויות במדינות אירופה ובמקומות אחרים בעולם.
גם במדינות חופשיות מחצבת, כמו ישראל, קיימת סכנה להדבקה והתפשטות המחלה מחולים שמגיעים מחו"ל. לאנשים שאינם מחוסנים הנחשפים לחולה חצבת, יש סיכון גבוה מ-90% להידבק במחלה! הדרך הטובה והבטוחה ביותר למנוע חצבת וסיבוכיה היא על ידי קבלת חיסון נגד המחלה.
חצבת נגרמת על ידי נגיף החצבת (measles virus). מאפייני המחלה כוללים חום, נזלת, שיעול, פריחה ודלקת בלחמית העין. חצבת מועברת מאדם לאדם על ידי פיזור הנגיף לסביבה בזמן שיעול, עיטוש או מגע עם הפרשות מהאף או ליחה. אפשר להידבק גם בזמן שהייה בחדר עם חולים, גם שעתיים לאחר שהם עזבו את החדר. למי שאינם מחוסנים ונחשפים לחולי חצבת, יש סיכוי של מעל ל-90% להידבק במחלה.
מחלת החצבת היא בדרך כלל קלה עד בינונית, אך בחלק מהמקרים סיבוכי המחלה עלולים להיות קשים ואף לסכן חיים. הסיכון לסיבוכים גבוה יותר אצל ילדים מתחת לגיל 5, מבוגרים מעל גיל 20, חולים עם דיכוי של המערכת החיסונית, ונשים בהריון – הסיכון הוא לאם ולעובר.
איך נזהה את החצבת?
תסמיני מחלת החצבת מופיעים בדרך כלל בין 10 ל-14 ימים לאחר החשיפה לנגיף, אך יכולים להופיע גם בטווח שבין 6 ל-21 ימים לאחר החשיפה לנגיף.
התסמינים הראשונים של המחלה הם בדרך כלל חום, חולשה, נזלת, שיעול ועיניים אדומות. ביום הרביעי או החמישי לאחר הופעת תסמינים אלו, יכולות להופיע נקודות לבנות בצד הפנימי של הלחיים (נקודות על שם קופליק) ופריחה בצבע אדום על העור.
בדרך כלל, הפריחה תתחיל בצוואר ותתפשט בהדרגה לעבר הפנים, הגוף והגפיים. הנגעים בעור נקודתיים ומרובים ונוטים להתלכד לפריחה המכסה שטחי גוף נרחבים. הפריחה תתחיל להחוויר ביום השלישי להופעתה ולכך יתלווה בדרך כלל שיפור בתחושת החולה.
הסיכונים בחצבת
חצבת עלולה לגרום לסיבוכים קשים בדרכי הנשימה ובמערכת העצבים. אחד מכל שלושה חולים בחצבת יפתח סיבוכים כמו דלקת האוזן התיכונה, שלשולים, או דלקת קרנית העין. אחד מכל 20 ילדים חולים בחצבת יפתח דלקת ריאות.
אחד מכל 1,000 חולים בחצבת, יפתח דלקת מוח (אנצפליטיס), העלולה לגרום לנכות קבועה ו-1-3 חולים מכל אלף עלול למות. סיבוך נדיר מאוד של מחלת החצבת (בין 4 ל-11 מקרים לכל מאה אלף חולים), יכול להופיע מספר שנים לאחר הופעת המחלה ובו מתפתחת מחלה ניוונית של המוח הגורמת לפגיעה קשה ובלתי הפיכה במערכת העצבים המרכזית, הכוללת הידרדרות קוגניטיבית ופרכוסים.
באופן כללי, הסיכון לסיבוכים כתוצאה ממחלת החצבת גבוה יותר אצל ילדים מתחת לגיל חמש, מבוגרים מעל גיל 20, נשים בהריון, ובחולים עם דיכוי מערכת החיסון.
נגיף החצבת נמצא, בין היתר, בריריות האף והלוע של האדם החולה. המחלה מועברת בין אנשים על ידי פיזור הנגיף לסביבה בזמן שיעול, עיטוש או מגע עם הפרשות מהאף או ליחה. ניתן להידבק גם בזמן שהייה בחדר עם חולים, גם שעתיים לאחר שעזבו את החדר.
צורת הדבקה נוספת בחצבת היא על-ידי מגע במשטח מזוהם בנגיף ולאחר מכן מגע בעיניים או בפה. חצבת היא אחת המחלות המדבקות ביותר המוכרות לאדם ולפי הערכות, הסיכון של אנשים לא מחוסנים להדבק לאחר היו בקרבת אנשים חולי חצבת הוא כ-90%. כלומר, באוכלוסייה לא מחוסנת – 9 מתוך 10 אנשים יחלו בחצבת לאחר שיחשפו לחולה.
0 תגובות