זהירות, ממכר

בלאק פריידי: תופעת יום המכירות שסוחפת את העולם

הארנק מוכן? בלאק פריידי - אירוע הקניות הגדול בעולם ביום שישי הקרוב | בישראל בעקבות המצב יש שמנסים למתג אותו כ'בלו פריידי' | מה זה בלאק פריידי ומתי הוא התחיל? והאם בעידן הרשתות מקצרות את חייו של 'החג' (מעניין)

|
בלאק פריידי (צילום: שאטרסטוק)

בלאק פריידי: טירוף הקניות שכבש את העולם נחגג ברוב עם ומהון חוגג ביום שישי של השבוע הרביעי בחודש נובמבר בארצות הברית,  "בלאק פריידי", הפך זה מכבר לאחד מימי הקניות העמוסים ביותר בשנה ברחבי העולם. מה שהחל כמסורת אמריקאית צנועה, התפתח לתופעה גלובלית המושכת אליה מיליוני צרכנים המחפשים אחר מציאות והנחות ענק.

מקורו של השם "בלאק פריידי"  = יום השישי השחור/לוט בערפל, אך ישנן מספר תיאוריות. אחת מהן טוענת שהשם נטבע בשנות ה-60 בפילדלפיה, כדי לתאר את העומס הרב שנוצר בכבישים וברחובות העיר ביום שלמחרת חג הגויים בשל נהירת הקונים לחנויות. תיאוריה אחרת גורסת כי השם קשור למאזן הכספי של החנויות, שבמהלך רוב השנה פעלו בהפסדים (המסומנים בדיו אדום), ובעונה שלפני חג המולד, החל מ"בלאק פריידי", עברו לרווחים (המסומנים בדיו שחור).

במהלך השנים, "בלאק פריידי" עבר שינויים משמעותיים. חנויות החלו לפתוח את דלתותיהן מוקדם יותר ויותר, עד שהגיעו למצב שבו חלקן פתוחות 24 שעות ביממה במהלך סוף השבוע של חג ההודיה. התופעה זכתה לשם "בלאק ת'רסדיי" (יום חמישי השחור), והיא מעוררת מחלוקת סביב השאלה האם ראוי לדרוש מעובדים לעבוד ביום חג. למרות ניסיונות לשלוט בקהל, פציעות קלות שכיחות ב"בלאק פריידי". היו גם מקרים של פציעות חמורות ואלימות מכוונת, כולל מקרה שבו עובד וול מארט נהרג בניו יורק ב-2008.

עם התפתחות המסחר המקוון, "בלאק פריידי" הפך לאירוע משמעותי גם באינטרנט. אתרים רבים מציעים הנחות ומבצעים ייחודיים לרגל האירוע, ובשנים האחרונות נראה כי יותר ויותר צרכנים בוחרים לקנות ב"בלאק פריידי" באופן מקוון, תוך שהם נמנעים מהתורים והדוחק בחנויות הפיזיות.

"בלאק פריידי" התרחב גם מעבר לגבולות ארצות הברית. כיום, ניתן לראות מבצעי "בלאק פריידי" במדינות רבות ברחבי העולם, וביניהן ישראל. הצלחתו של האירוע הובילה ליצירת אירועי קניות גלובליים נוספים, כמו "סייבר מאנדיי" (יום שני האינטרנטי) ו"יום הרווקים הסיני".

בלאק פריידי - והרכישה ברשת

לצד הפופולריות הגוברת של "בלאק פריידי", נשמעות גם ביקורות על האירוע. יש הטוענים כי הוא מביא לתופעות שליליות כמו צרכנות מוגזמת, פגיעה בעסקים קטנים ואלימות בין קונים. בנוסף, ישנם חששות כי חלק מההנחות המוצעות ב"בלאק פריידי" אינן אמיתיות, וחנויות מעלות את מחיריהן לקראת האירוע כדי ליצור אשליה של הנחה משמעותית.

"בלאק פריידי" כחול לבן: בישראל, עסקים רבים נערכים למבצעי "בלאק פריידי", אך ישנה ביקורת על כך שההנחות אינן גדולות כמו בארצות הברית ושחלק מהחנויות מנסות להיפטר ממלאי עודף. בשנת 2023, בעקבות מלחמת "חרבות ברזל", עסקים ישראלים רבים בחרו למתג מחדש את שם המבצע כ"בלו פריידי", תוך שימוש בצבעי כחול ולבן.

במדינות מסוימות בעלות רגישות דתית ותרבותית, כמו מצרים ולוב, שונה שם המבצע ל"יום שישי הלבן" ("White Friday").

ירידה בחשיבות "בלאק פריידי": בשנים האחרונות ישנה ירידה בחשיבות "בלאק פריידי" כיום קניות יחיד. התפתחות המסחר המקוון והעובדה שחנויות מציעות מבצעים במהלך כל עונת החגים תרמו למגמה זו.

הכתבה הייתה מעניינת?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות