

המשרד להגנת הסביבה מודיע כי בימים הקרובים צפויים להתחיל מעופי הכלולות של הטרמיט הפורמוסי באזור פתח תקווה ובסביבה. הטרמיט הפורמוסי נחשב למין פולש ולטרמיט המזיק ביותר בעולם, בעיקר בשל הנזקים שהוא גורם לעץ ולמוצריו.
מדי שנה בשנה הטרמיט הפורמוסי יוצא למעוף כלולות המוני הנמשך בדרך כלל מסוף חודש מאי ועד חודש יולי. המעוף מתרחש משעות הערב המוקדמות סמוך לזמן שקיעת השמש ונמשך כחצי שעה עד שעה. זהו אירוע שבו משתתפים עשרות אלפי פרטים. ואולם רק זוגות בודדים מתוכם יצליחו להיפגש, ולבנות יחד קן, לרוב בקרקע לחה בבסיס עץ.
נוכחותו של הטרמיט הפורמוסי בישראל זוהתה בוודאות בפתח תקווה ובכמה יישובים מזרחית לעיר, בהם גבעת השלושה, כפר סירקין, נחלים, נופך, מזור ורינתיה.
הטרמיט הפורמוסי נחשב למין פולש ולטרמיט המזיק ביותר בעולם, בעיקר בשל הנזקים שהוא גורם לעץ ולמוצריו. עם זאת, הטרמיט הפורמוסי אינו פוגע בבני אדם, ואינו עוקץ או מעביר מחלות. לכן, המשרד להגנת הסביבה ממליץ שלא לרסס אותו. עוד ממליץ המשרד לסגור רשתות ולכבות תאורה המושכת אותו לתוך הבית בשעות מעוף הכלולות.
איך מזהים את הטרמיט הפורמוסי:
- צבעו חום בהיר
- בעל מחושים ישרים
- כנפיו שוות באורכן וארוכות בהרבה מעבר לבטן
- אין הִיצרות (שנץ) בין החזה לבטן (רוחב הטרמיט די אחיד שלא כנמלים שלהן אזור דקיק בין החזה לבטן)
אגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה פועל להכחדת הטרמיט הפורמוסי בישראל. לשם כך הקים האגף מערכת חדשנית לאיתור ולניטור של הטרמיט בעצים. המערכת פועלת בעזרת חיישני רטט המאפשרים לקבל מידע על פעילות של טרמיטים בעצים שעל גביהם הותקנו החיישנים. בשלב הבא של המיזם מתוכננת הדברה באמצעות פיתיונות מבוססי מעכבי גדילת חרקים IGR.
שימוש בתחנות פיתיון המכילות מעכבי גדילת חרקים נחשבת לשיטה היחידה שהוכחה יעילה לקטילת קן שלם של טרמיטים היכול להכיל מיליוני פרטים. שיטה זו גם בטוחה סביבתית ורעילותה נמוכה ביותר.
ד"ר שי רייכר, ראש אגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה מסר: "המשרד קורא לציבור לדווח על הימצאותו של הטרמיט הפורמוסי באזורים שנוכחותו בהם טרם ידועה לנו. כל דיווח מסייע למאמץ הלאומי למניעת התפשטות הטרמיט ולשמירה על הסביבה בישראל.
חשוב להדגיש – מדובר בטרמיט אשר נכלל ברשימת 100 המינים הפולשים המזיקים ביותר בעולם בשל הנזק הכלכלי שהוא גורם לעץ ולמוצרי עץ. עם זאת, מעבר לפגיעתו ברכוש הוא אינו פוגע בבני אדם, אינו עוקץ ואינו מעביר מחלות.
לכן אין סיבה לבהלה ואין צורך בריסוס – רק לדווח. מעבר לפעילותו השגרתית של המשרד לצורך מיגור טרמיט פולש זה, בזכות הדיווחים של הציבור – המשרד יוכל למפות, לנטר ולהנחות את הרשויות המקומיות הרלוונטיות כיצד להדבירו בצורה ממוקדת, חכמה ובטוחה".
כדי להצליח בפעולות להכחדת הטרמיט הפורמוסי, קיימת חשיבות רבה בזיהוי הטרמיט ובאיתורו במקומות נוספים בישראל שעד כה לא היו מוכרים בהקשר זה לאגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה. לכן, המשרד להגנת הסביבה קורא לציבור הסבור שהבחין בטרמיט הפורמוסי במקומות ובאזורים אחרים מאלו – מזרח פתח תקווה והיישובים הסמוכים בחבל מודיעין ובדרום השרון – לדווח על הימצאותו.
0 תגובות