עדכונים שוטפים מהדיון הדרמטי

15 שופטי בג"ץ דנים בעתירות נגד חוק צמצום עילת הסבירות | שידור חוזר

רגע ההכרעה מתקרב: בשעה זו מתכנסים לראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל - שופטי בג"ץ בהרכב מלא של 15 שופטים, כדי לדון בעתירות שהוגשו נגד חוק היסוד - ביטול עילת הסבירות | 'כיכר השבת' העביר את הדיון הדרמטי שעלול להעמיק את הקרע בקרב הציבור הישראלי בשידור חי | הצטרפו (חדשות, אקטואליה)

בני סולומון | כיכר השבת |
הכתבה פורסמה ב-כ"ו באלול תשפ"ג | 12.09.23
הדיון בבג"ץ, היום (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)

רגע האמת מגיע וכעת 15 שופטים - הרכב השופטים הגדול ביותר מקום המדינה - החלו לדון בעתירות שהוגשו נגד התיקון מספר 3 לחוק יסוד: השפיטה בעניין עילת הסבירות. הדיון מועבר בשידור חי, כאן באתר 'כיכר השבת'.

צפו בדיון

עדכונים מהדיון הדרמטי

16:52: השופט סולברג קוטע את יו"ר התנועה לאיכות השלטון שהציג שורת טענות: "אנחנו כשופטים לא יכולים להתמודד עם הכל, אתה כורתאת כל החבילה יחדיו".

16:39: "יו"ר התנועה לאיכות השלטון בישראל אליעד שרגא: "אנחנו דמוקרטיה לוחמת, ברגע שפולשים לטריטוריה של בית המשפט והופכים אותו לנכה זה פגיעה אנושית".

16:24: עוברים לשלב הטענות של העותרים נגד החוק. כך הודיעה הנשיאה חיות.

13:37: נציג היועצת המשפטית לממשלה, ענר הלמן, טוען כי החוק לצמצום עילת הסבירות פוגע בעקרונות דמוקרטיים. "הפגיעה בשלטון החוק דרמטית".

14:58: הדיונים התחדשו בבית המשפט, וכעת עלה לשאת דברים נציג הייעוץ המשפטי לממשלה. בין היתר אמר בדבריו כי אם יש משהו ש"צריך להפחיד את כולנו זה כשאומרים לציבור - אל תדאגו תסמכו עלינו".

14:15: הדיון יצא להפסקה.

13:58: השופט סולברג מתייחס לנימוקים המיוחסים לו: "לא חשבתי שצריל חוק שיאסור על בית המשפט להשתמש בעילת הסבירות. חשבתי על תקון העילה דרך פסיקה לא בחקיקה".

13:30: נשיאת העליון תוקפת במהלך הדיון הדרמטי ואומרת כי ביקורת שיפוטית קימת בכל העולם, וכאן לדבריה מנסים "לכרסם ביכולת בתי המשפט לבקר החלטות שרים".

12:40: חברת הכנסת טלי גוטליב מהליכוד, שנוכחת בבית המשפט, מגיבה לדבריו של השופט עמית כי "דמוקרטיה מתה בצעדים קטנים" - ותוקפת: "הכנסת מקדשת את הדמוקרטיה שומרת עליה".

12:15: הדיון בבג"ץ עוסק במגילת העצמאות. נציג הממשלה: "האנשים שחתמו עליה לא מייצגים של החברה הישראלית באותו זמן ולא נבחרו". השופט שטיין השיב כי לחותמים זכות ראשונים. השופטת ברון: "תן כבוד למסמך הזה".

11:58: אחרי הפסקה של רבע שעה חודש הדיון בבג"ץ. נציג הממשלה עו"ד אילן בומבך אמר כי לראשונה מונח על הכף אפשרות שבית המשפט יתערב בחקיקת חוק יסוד, "ללא בדל של סמכות ואחיזה".

11:20: העימות בין השופטים לח"כ רוטמן נמשך: רוטמן נכנס בשופטים בדיון: "מי יפקח על הסבירות בהחלטות בג"ץ, וכי אינכם כפופים לשלטון החוק חלילה"?. בית המשפט איננו מוסמך לדון בטענות על סבירות של נבחר ציבור". הנשיאה חיות השיבה: "במילה אחת המילה סבירות בל יראה ובל ימצא".

11:02: ח"כ רוטמן נזף בשופטי העליון ואמר להם: "חבל שאתם לא מוכנים להיות פתוחים לעוד דעות או אפילו לביקורת". הנשיאה חיות השיבה: "אנחנו לא עוסקים לא בכבודנו ולא בעצמו אנחנו עוסקים באינטרסים של הציבור איזה סעד אנחנו יכולים לתת האם נכבלות ידינו. ממתן סעדים כאלה זאת השאלה. חבל שאתה גולש למחוזות של כבוד".

10:44: יו"ר ועדת חוקה ח"כ שמחה רוטמן שהגיע לדיון, עלה להשיב ואמר לשופטים: "מי שהגיש את העתירות וגם היועצים המשפטיים שלא רצו לייצג - מציעים טכניקות משפטיות שונות ומשונות מהגורן ומהיקב - הכל כדי לפסול את התיקון לחוק היסוד. כל מהות הדיון זו כישלון, אין סיבה לפגוע בציפור הנפש של הדמוקרטיה".

הדיון בבג"ץ, היום (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)

10:32: נשיאת העליון חיות העלתה טיעון: "ככל שזה נוגע לרשות המבצעת, זה הולך בניגוד להרחבת העילה במדינות אחרות. גם אוסטרליה מרחיבה ואנחנו הולכים למגמת ביטול".

10:29: "חובת הסבירות של השרים תישאר", טען נציג הייעוץ המשפטי של הכנסת והוסיף: " אני סבור שהייעוץ המשפטי יזהיר מפני מהלכים בלתי סבירים. השופט פוגלמן: "השאלה היא אם הטענה הזו לא מנותקת מהמציאות, החזות שכולם יקשיבו לעצות של הייעוץ המשפטי היא מאוד אופטימית".

10:10: נציג הכנסת אמר בדיון: "תמיד עדיף לצמצם חוק מאשר לבטל אותו ואם תצטרכו להכריע - אז עדיף שיפרשו בצמצום מאשר שיבטלו את החוק". השופט פוגלמן נזף: "השאלה היא מה עמדת הכנסת לא מהי עמדתנו".

09:46: אסתר חיות שאלה את נציג הכנסת: "אתה בטוח כי החובה לנהוג בסבירות חלה גם על הממשלה ושריה. מצד שני - מי מפקח על כך שהם אכן פועלים בסבירות? אתם מסכימים שיש דין, אבל אין דיין?".

09:24: הייעוץ המשפטי של הכנסת הציגו את הליך החקיקה של החוק: "אנו סבורים שההליך לא היה מיטבי. היה ראוי היה לתת ביטוי בנוסח החוק לחלק מהערות שנשמעו בוועדת החוקה, אך לצד זאת עמדתנו המשפטית היא כי הליקויים בהליך החקיקה - לא מתקרבים לקריטריונים לפסילת החוק".

09:14: הדיון הדרמטי החל, כאשר נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות הציגה את שמונה העתירות שהוגשו לביטול החוק ואמרה: קראנו בעיון את טענות כל הצדדים, ואני מבקשת לא לחזור על טיעונים שכבר נאמרו ולהשתדל לעמוד במסגרת הזמן".

09:00: יו״ר ועדת החוקה חה״כ שמחה רוטמן כתב: "הגעתי לדיון בבית המשפט העליון בנושא החוק לצמצום עילת הסבירות. בקרוב אשא דברים בפני השופטים". חברי כנסת מהקואליציה צייצו בטטויטר: "הכנסת לא תקבל בהכנעה את רמיסתה".

הציוצים של חברי כנסת מהקואליציה

08:40: עורך הדין שמייצג את הממשלה בדיון, אילן בומבך, הבהיר בריאיונות לכלי התקשורת, כי הוא חושב שתהיה הכרעה ברורה של השופטים ב-15-0 נגד פסילת חוק היסוד.

מדובר בדיון דרמטי ומשמעותי עבור כלל הציבור הישראלי, שכם במידה ושופטי בג"ץ יחליטו לפסול את חוק היסוד, זאת תהיה פעם ראשונה מאז היווסדותה של מדינת ישראל, ששופטים מבטלים חוק יסוד, מה שעלול ליצור חיכוך אדיר ולהעמיק באופן משמעותי ואולי בלתי הפיך את הקרע בעם.

הדיון שצפוי לקחת שעות ארוכות יהיה מעניין ביותר, לא בגלל עמדות הצדדים - שכבר ידועות מראש, אלא דווקא ההערות שיתנו השופטים במהלך הדיון, שיכולות ללמד מה הם באמת חושבים ומה הם צפויים לפסוק בפסק שיתפרסם עד השבוע השני של חודש ינואר 2024.

שר המשפטים, יריב לוין, יצא הבוקר במתקפה חריפה נגד 15 שופטי בג"צ ואמר: "הדיון שמתקיים היום בבית המשפט העליון, בחוסר סמכות מוחלט, הוא פגיעה אנושה בדמוקרטיה ובמעמד הכנסת. גם נשיאי ושופטי העליון לדורותיהם הסכימו כולם - העם הוא הריבון, ורצונו מתבטא בחוקי היסוד אותם מחוקקת הכנסת.

"עצם הדיונים באפשרות לפסול חוקי יסוד, שהם ראש הפירמידה החוקית בישראל, ובאפשרות להוציא את ראש הממשלה לנבצרות, הם פגיעה אנושה בשלטון העם"

לוין הוסיף: "בית המשפט, ששופטיו בוחרים את עצמם בחדרי חדרים ובלי פרוטוקול, מציב את עצמו מעל הממשלה, מעל הכנסת, מעל העם ומעל לחוק. מצב זה מנוגד לחלוטין לדמוקרטיה. משמעותו בית משפט ללא איזונים ובלמים כלל. שליט יחיד. לא עוד שלטון העם".

לדבריו: "הטענה שבה מצדיק בית המשפט את הדיון בפסילת חוקי יסוד היא שעליו למנוע חוקי יסוד שמנענעים את אמות הספים של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. אך מה שבאמת מזעזע את אמות הסיפים של הדמוקרטיה בישראל הוא הדיון שמקיים היום בית המשפט".

"עד היום", סיים השר לוין את המתקפה שלו על בג"צ: "חרף אקטיביזם שיפוטי בעייתי ביותר, היה לפחות בסיס אחד מוסכם - בית המשפט כיבד את חוקי היסוד. זהו הבסיס ששמר על הדמוקרטיה בישראל. האחריות לשמור על הבסיס המשותף הזה מונחת לפתחו של בית המשפט".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר