

לדעת רבי יהודה הנשיא - ישנה עבירה אחת שיום הכיפורים לא מכפר עליה ללא תשובה : מגלה פנים בתורה. מה זה מגלה פנים בתורה? מסביר רש"י שהוא בא על דברי תורה בחוצפה ובעזות פנים. תמיד התקשיתי להבין למה רש"י מתכוון? מה זה בא על דברי תורה בחוצפה? איך שייך חוצפה בדברי תורה? היום בבוקר קיבלתי תשובה.
על השולחן שלידו התפללתי שחרית, היה מונח עלון, מסוג העלונים שהמילים 'יהדות' ו'תרבות' יופיעו יחד בכותרת המשנה. פתחתי לתומי את העלון (לא בזמן התפילה..) ומיד ראיתי כותרת שתפסה את תשומת ליבי: "קדושה ביהדות, אינה בהסתגרות של המונים בבתי המדרש בלימוד תורה כדי להתעלות רוחנית, תוך הזנחת צורכי הכלל". וואוו, איזו כותרת! כמה חד ואקטואלי! מיד הבנתי לאן הרוח נושבת, ושכנראה הכותב (סליחה, הפרופסור הכותב) הוא לא חובב אברכים במיוחד. אבל בכל אופן אמרתי לעצמי - בוא נציץ בפנים ונראה על מה הוא מבסס את טענתו.
הצצתי ונפגעתי. פשוט קיבלתי הלם אמיתי.
הטור פותח בפסוק "דבר אל כל עדת בני ישראל ואמרת אליהם קדושים תהיו, כי קדוש אני ה' א-לוקיכם", ומעלה את השאלה "מה משמעות הציווי קדושים תהיו?". מכאן, ועד כמעט סופו של הטור, מביא הכותב ציטוטים, מילה במילה, מגדולי ישראל כגון רש"י, רמב"ן , הרש"ר הירש, רמח"ל, שפת אמת, הראי"ה קוק ועוד, שמפרשים את המצווה "קדושים תהיו", כשבסוף הטור, בפסקה קצרה, מגיע הכותב למסקנה מטלטלת, שאין בינה לבין הציטוטים כמעט שום קשר.
הנה חלק מהציטוטים:
"כל מקום שאתה מוצא גדר ערווה, אתה מוצא קדושה",
"הכונה בכל אלו האזהרות היא שיהיו קדושים כדי שידמו ליוצרם כפי האפשר",
" ההשתדלות הוא שיהיה האדם נבדל ונעתק מן החומריות לגמרי ומתדבק תמיד בכל עת ובכל שעה באלהיו",
"הקדושה נוצרת ע"י האדם, ע"י בשר ודם",
"חיות כל איש ישראל היא חלק אלוקי ממעל",
ועוד כהנה וכהנה, זו תמצית הציטוטים.
עכשיו, שימו לב מהי המסקנה המאלפת שהגיע אליה הכותב: "בניגוד מוחלט לגישה החרדית הדומיננטית בימינו, הקדושה ביהדות אינה בהסתגרות של המונים בבתי המדרש בלימוד תורה כדי להתעלות רוחנית, תוך הזנחת צורכי הכלל…כמו שעשו הנזירים הנוצרים בימי הביניים..להיפך, הקדושה היא בתוך החיים, בתוך החברה, בעשייה מוסרית וחברתית ראויה ומחוייבת לכלל ישראל".
הבנתם? ללמוד תורה בבית המדרש כדי להגיע לעלייה רוחנית (הגישה החרדית הדומיננטית) - זה כמו נזירים נוצרים, זו לא היהדות.
מה כן צריך לעשות? פעולות חברתיות.
זו המסקנה אליה הגיע הפרופסור.
עכשיו, אם זו היתה דעתו האישית גרידא, ניחא, זכותו לחשוב כך.
אבל להכניס את כל זה בדברי רש"י, הרמב"ן, הרמח"ל והשפת אמת, שלא אמרו על כך מילה אחת? להכניס בדבריהם שלימוד התורה כדי להגיע לעליה רוחנית זו שיטת "הנוצרים בימי הביניים" ? זו כבר חוצפה.
זו החוצפה של "לגלות פנים בתורה שלא כהלכה".
0 תגובות