טלטלה פוליטית

"יוצא לדרך חדשה": אדלשטיין נוטש את הליכוד ומקים מפלגה

יו"ר ועדת החוץ והביטחון ויו"ר הכנסת לשעבר מודיע על פרישה מהמרוץ בפריימריז בליכוד ועל יציאה לדרך עצמאית. המטרה: מפלגת ימין ציונית חדשה עם דמויות פוליטיות מהימין השמרני כמו אילת שקד| מועמדים נוספים: עליזה בלוך וחגי לובר| ההכרזה הרשמית בתוך שבועיים (פוליטי)

חה"כ אדלשטיין , ועדת חוץ וביטחון
חה"כ אדלשטיין , ועדת חוץ וביטחון| צילום: צילום: ערוץ כנסת

המפה הפוליטית עומדת בפני שינוי משמעותי: חבר הכנסת יולי אדלשטיין, אחת הדמויות הבכירות בליכוד, הודיע היום (שישי) בריאיון ל"פגוש את העיתונות" כי הוא מוותר על ההתמודדות בפריימריז הקרובים של המפלגה. ההודעה מגיעה על רקע מגעים מתקדמים להקמת מסגרת פוליטית חדשה שתציע חלופה ימנית-שמרנית למפה הקיימת.

אדלשטיין, שהיה השבוע מהקולות הבודדים בקואליציה שהתנגדו בגלוי לחוק הפטור מגיוס, מנהל מגעים אינטנסיביים עם השרה לשעבר איילת שקד להקמת מפלגה חדשה. כפי שנחשף באתר 'חדשות 12', המפלגה נולדה מתוך תחושה שקיים ואקום בשטח הפוליטי. "יש המון מצביעי ימין שמחפשים בית ולא מוצאים", מסביר גורם המעורה בפרטים. "המטרה היא להקים מפלגת ימין ציונית שלא תהיה תלויה במפלגות שאינן ציוניות – ערביות או חרדיות".

ח"כ יואל יולי אדלשטיין בריאיון באולפן 'כיכר השבת'
איילת שקד (צילום: atan Sindel/Flash90)

המפלגה החדשה צפויה להכריז על הקמתה רשמית בתוך כשבועיים, ומנהלת שיח אינטנסיבי עם דמויות מוכרות נוספות מהשטח. בין השמות שעולים: ראש עיריית בית שמש לשעבר עליזה בלוך, סגן ראש מועצת שומרון דוידי בן ציון והאב השכול חגי לובר. המטרה המוצהרת היא להציג התחדשות של הציונות הדתית לצד בית לציונות מסורתית.

במקביל לציר המדיני-פוליטי, שקד פועלת במרץ להחזיר אליה את בסיס האם הפוליטי שלה. ביום שלישי בערב קיימה פגישה סגורה ומשמעותית עם קבוצה של פעילים פוליטיים קרובים המזוהים עמה – שדרה ניהולית רחבה של סגני ראשי עיריות וחברי מועצות מקומיות מרחבי הארץ, ששימשו בעבר כנציגי מפלגת 'הבית היהודי'. ציבור זה מרגיש בתקופה האחרונה כי נותר ללא בית פוליטי מוגדר.

המהלך מגיע לאחר נתק סופי ומוחלט בין שקד לבין שותפה הפוליטי ההיסטורי, ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט. החיבור הפוליטי של בנט עם יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, סתם סופית את הגולל על האפשרות ששקד ובנט ירוצו שוב יחדיו באותה מסגרת. כאשר נשאל בנט לאחרונה בראיון לחדשות 12 על שקד, הוא נמנע מלהתחייב: "איילת שקד הייתה שרה מעולה, ואוהבת את המדינה. אני לא מרכיב עכשיו רשימות".

סקרים פנימיים שנערכו במפלגה מעניקים לה פוטנציאל למספר דו-ספרתי של מנדטים, תוך משיכת קולות מאוזנים מהאופוזיציה ומהקואליציה כאחד. על אף הפנייה לקהל החרדי, במפלגה מדגישים כי יחרטו על דגלם את החובה של הציבור החרדי להשתתף במאמץ הכלכלי והביטחוני של המדינה.

אדלשטיין, שהודח מתפקידו כיו"ר ועדת חוץ וביטחון לאחר שלא הסכים לקדם את חוק הגיוס והסדרת מעמד תלמידי הישיבות עם דרישות הסיעות החרדיות, הדגיש בריאיון שערך לאחרונה לכיכר השבת כי יתנגד לחוקים שייקבעו אפס אחוז פטורים, כדוגמת החוק שמבקש לקדם יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, והגדיר אותם כ"פופוליזם".

"במערכת הבחירות עכשיו זה ינוע בין לא צריך שום חוק גיוס ועד לשלול זכות הצבעה ואפס אחוז פטורים", אמר אדלשטיין. "אבל דווקא אם תהיה ממשלה שלא כוללת סיעות חרדיות ואפשר לחוקק כל חוק שאתה רוצה, כל עוד שישמעו לי אני אתנגד לכל הפופוליזם הזה, זה טוב למערכת הבחירות".

ח"כ יואל יולי אדלשטיין בריאיון באולפן 'כיכר השבת'

המפלגה החדשה מבקשת למצב עצמה כחלופה למצביעי ימין שאינם מוצאים את מקומם במפלגות הקיימות. מצד אחד, היא מבקשת להציע חלופה לליכוד ולמפלגות החרדיות, ומצד שני – להציג התחדשות של הציונות הדתית שנותרה מפוצלת ומבולבלת לאחר התפרקות הבית היהודי וההתפתחויות הפוליטיות האחרונות.

יצוין כי אדלשטיין הבהיר בריאיון המלא שערך לכיכר השבת כי "אם כל אלה שלא לומדים יתגייסו - יכול להיות שצה"ל כבר יגיד שזה מספק אותו". דבריו משקפים את הגישה המתונה יותר שהוא מבקש לקדם בנושא הגיוס, בניגוד לקולות הקיצוניים משני הצדדים.

ההכרזה הרשמית על הקמת המפלגה צפויה להתקיים בתוך כשבועיים, ועד אז צפויים להצטרף למסגרת דמויות נוספות מהשטח. השאלה המרכזית היא האם המפלגה החדשה תצליח למשוך מספיק מצביעים מהליכוד ומהמפלגות האחרות כדי לעבור את אחוז החסימה ולהפוך לגורם משמעותי במפה הפוליטית.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (84%)

לא (16%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

15
הדבר היחיד שחשוב זה לשמור על עולם התורה והישיבות, זה מה שמחזיק אותנו. כל הפוליטיקאים שמנסים לעשות סיבוב על חוק הגיוס בשביל עוד כמה קולות בסוף נעלמים.
הלל
14
נשמע לי כמו מהלך די נואש של אנשים שמרגישים שהרכבת שלהם עברה. עדיף להם להישאר בבית מאשר להקים משהו שרק יפצל עוד יותר את הגוש.
מנשה
13
חברים, הכל פה זה הצגה אחת גדולה בשביל התקשורת, אל תתרגשו מזה בכלל! היום הם מקימים מפלגה, מחר רבים על המיקומים, ובסוף הכל מתאדה כמו עשן. רק התורה נשארת לנצח.
דוד סיבוני
12
ביצה מקושקשת
עמי
11
סקרים פנימיים נותנים להם מספר דו-ספרתי, חחח הצחקתם אותי על הבוקר. שקד הזאת כבר החליפה יותר מפלגות ממה שאני החלפתי חולצות, מי ייתן לה קול בכלל?
כחלון
10
אנחנו צריכים לחפש את השלום ואת האחדות האמיתית בין כל חלקי העם, לא להקים עוד תנועות שמביאות רק פירוד ושנאת חינם בשביל עוד כמה קולות.
בני ברקי
9
במרוקאית אומרים בז'עת
מסעוד
8
קול אחד פחות שהיה נגד עולם התורה כמה שפחות כזה קולות חברי כנסת ממורמרים בגלל שלא קיבל תפקיד בכיר בממשלה הנוכחית הוא הסית כל הזמן נגד עולם התורה בעזרת ד' בכנסת הבאה אף אחד לא ידע מי זה היה יולי אדלשטיין שיקח איתו גם את משה סולומון ושאר חבריו
חיים ווייס
7
אני חושב שאקח שבוע חופש מהעבודה כדי להתאושש מהידיעה המרעישה
ציון
6
מה עושים עם החלל שהוא יותיר עם כל טונות הכריזמה שיחסרו עכשיו??
רומי

אולי גם יעניין אותך:

עוד בפוליטי מדיני: