המירוץ לעסקה

לא סומכים על קטאר: זה התנאי שמציבים בישראל לשיקום הרצועה

אחד הנושאים המרכזיים בשיחות על הפסקת האש מתמקד בהזרמת כספי סיוע ושיקום לרצועת עזה, דבר עליו חמאס מתעקש ובישראל מציבים תנאי - שמדינות נוספות מלבד קטאר יהיו מעורבות באופן מעשי בחלוקת הסיוע | בזמן שהמגעים להפסקת האש נמשכים, צה"ל מגביר את הלחץ הצבאי כדי להשיג הישגים מבצעיים לפני ההסכם (חדשות) 

נתניהו עם ויטקוף ודרמר בדיון על הקווים לעסקה (צילום: אבי אוחיון, לע"צ)

בהתאם למגעים על עסקת חילופי חטופים, ישראל הביעה הסכמה עקרונית לאפשר הזרמת כספים ומשאבים לשיקום עזה כבר במהלך הפסקת האש – כך דווח ב־ynet.

בחמאס מציבים את הסוגיה כתנאי מרכזי, ורואים בה אות למחויבות ישראלית לסיום הלחימה.

בישראל, לעומת זאת, מבקשים שמדינות נוספות – ולא קטאר בלבד – יהיו שותפות לניהול הסיוע, במטרה לפזר את מוקדי ההשפעה ולמנוע שליטה בלעדית של גורם אחד.

ב רואים במהלך הזה מסר חשוב לתושבי הרצועה – שלפיו המלחמה נמצאת בישורת האחרונה.

בישראל יודעים שחמאס זקוק לסיוע הומניטרי והזרמת כספי שיקוםן לרצועה כמו אוויר לנשימה אלא שמול דרישת ארגון הטרור בסביבת ראש הממשלה מתעקשים שלא רק קטאר תהיה זו שתזרים כספים לשיקום רצועת עזה במסגרת הסכם אפשרי, אלא שגם מדינות נוספות ייטלו חלק – כחלק ממאמץ לפזר את מוקדי ההשפעה ולוודא פיקוח הדוק יותר על אופן השימוש במשאבים.

הנושא הזה מוזכר בפגישות שקיימה השבוע המשלחת הקטארית בוושינגטון, בזמן ביקורו של בעיר.

עם זאת, מדינות מרכזיות באזור, בהן סעודיה ואיחוד האמירויות, מבהירות כי לא ישתתפו במימון תהליך השיקום כל עוד ישראל אינה מתחייבת באופן ברור לסיום הלחימה.

בתוך כך, מקורות בארגון חמאס אמרו לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי לאחר פגישת -נתניהו חלה התקדמות במו"מ בנוגע למספר סוגיות שהיו תקועות, אך טרם הושג הסכם סופי. לדבריהם, המאמצים לגשר על הפערים נמשכים, בתיווך גורמים בינלאומיים.

המקורות האשימו את ישראל ב"משיכת זמן ואי הכרעה בסוגיות המרכזיות שנותרו", וציינו כי עלו לדיון נושאים כמו הסיוע ההומניטרי, נסיגת כוחות צה"ל והפסקת הלחימה. בחלקם, לדבריהם, נרשמה התקדמות – אך יש צורך בהשלמות כדי להגיע להסכמה כוללת.

נתניהו וסגן הנשיא האמריקני בבית הלבן, (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

יוזכר כי טראמפ נפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ביום שלישי לשעה וחצי, לשיחה שנייה השבוע סביב עסקאות החטופים והפסקת האש בעזה.

טראמפ הביע אופטימיות ואמר כי הוא סבור שהצדדים מתקרבים להסכם, בעוד שליח הבית הלבן ו הדגיש שרוב המחלוקות כבר נפתרו.

עם זאת, לפי מקורות, נותרו מחלוקות בעיקר בנוגע לפריסת כוחות צה"ל ברצועת עזה במסגרת ההסכם.

בין הפטיש האמריקני לסדן הקואליציוני

לפי חלק מהמקורות שצוטטו בחדשות N12 חלק מהפגישות לקידום העסקה התנהלו באווירה מתוחה, כאשר הנושא המרכזי השנוי במחלוקת על רקע חילוקי דעות בנושא נסיגת כוחות צה״ל מעזה.

המקורות ציינו כי שליח הבית הלבן, וויטקוף, והצד הקטארי הבהירו לשר רון דרמר כי מפת הפריסה שהציגה ישראל אינה מקובלת – ולא תוכל להביא להסכם

עם זאת, התכנית הראשונית שהציג נתניהו הייתה קרובה יותר לעמדותיו של סמוטריץ' והאגף הימני המובהק בקואליציה מהסיבה שנתניהו יודע שכל הסכם שיתפרש ככניעה לארגון החמאס יזעזע שוב את הממשלה.

אחרי לחצים מצד אנשי טראמפ - בסביבת ראש המשלה הציגו מסמך עם נסיגות משמעותיות יותר של צה"ל מהרצועה ביום שאחרי הפסקת האש.

לפי הדיווחים המגיעים מוושינגטון, נתניהו נערך לקיים פגישה נוספת עם טראמפ לפני מועד עזיבתו המתוכנן את וושינגטון, היום (חמישי) בערב.

אלא שבמקביל למגעים המתקדמים בוושינגטון ובדוחא, צה"ל מנצל את הרגעים האחרונים למלחמה ומגביר את הלחץ בשטח בניסיון למוטט את שאריות מערכי חמאס ברצועת עזה.

ההבנה בישראל שהלחימה נגד חמאס לא תסתיים גם אחרי הפסקת האש, הרי אי אפשר לחיות לצד קיני טרור פעילים המאיימים על הישראלים.

בימים האחרונים בצפון הרצועה השלימה אוגדה 162 את טיהור אזור ג'באליה, מה שאיפשר לחטיבת גבעתי לפתוח במהלך נוסף – כיתור רביעי של הכפר בית חאנון.

בצה"ל מזהים באזור זה מוקד משמעותי של פעילות טרור, ומטרת המבצע היא לחסל את מה שנותר מהכוח החמוש במקום, לרבות מנהרות ואנשי חוליות שהיו מעורבים באירועים קשים, בהם התקרית הקשה שבה נהרגו חמישה לוחמי גדוד נצח יהודה ונפצעו 14 נוספים.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (92%)

לא (8%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

אולי גם יעניין אותך:

עוד בפוליטי מדיני: