
בחודשים האחרונים בכלל, ובפרט בימים האחרונים מאז תמה (לעת עתה) מלחמת ישראל איראן, נשמעים קולות ודיווחים על שיחות מדיניות וגישושים בין השליט החדש בסריה, א-שרע (המכונה אל ג'ולאני) לבין דרגים בכירים בישראל לקראת הסכם שלום בין ישראל לסוריה, שיצטרף למעגל "הסכמי אברהם". האם אנחנו מתקרבים לרגע? הסימנים מרמזים שכן.
הבוקר, במהלך דיון חסוי וחשאי בבית המשפט המחוזי בירושלים, הסבירו ראשי המוסד ואמ"ן והמל"ל לשופטים הנכבדים מדוע נחוץ לבטל את ימי עדותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לשבועיים הקרובים.
כאשר על פי הדיווח ב-ynet, הנסיבות המדיניות שהוצגו ושבגינן יש לדחות את הדיונים, היו בין היתר המו"מ בין איראן לארה"ב בעקבות הפסקת האש, והאפשרות להתפתחות בקידום מתווה וויטקוף לשחרור חטופים. האם אלו כל הסוגיות המדיניות או שגם הנורמליזציה עם סוריה בתוכן?.
במקביל, הערב נשאל טראמפ בריאיון לפוקס ניוז אם סוריה תיכנס להסכמי אברהם. "אני לא יודע", השיב. "הורדתי את הסנקציות כדי לתת להם את האפשרות הזו". טראמפ נשאל בריאיון האם מדינות פנו אליו "לאחרונה" וביקשו להצטרף להסכמי אברהם, והשיב בחיוב. "כן. יש לנו מדינות נהדרות בהסכמי אברהם, ואני חושב שנתחיל לצרף עוד". לדבריו, "איראן הייתה הבעיה הגדולה, אני חשבתי לזמן מה שהיא תצטרף להסכמי אברהם יחד עם כולן".
בסוף השבוע אמר השליח של טראמפ לסוריה תום בראק בריאיון לאל-ג'זירה כי השלטון החדש בסוריה מקיים שיחות עם ישראל, סביב כל הסוגיות הקיימות - החל במחלוקות בגבול ועד לשאלת יכולתה של סוריה להתקיים כמדינה אחת, מאוחדת וריבונית.
לדבריו, מדובר בתהליך שכבר יצא לדרך, ויש בסיס אמיתי לבנות עליו. הוא הדגיש כי לממשלת סוריה הנוכחית אין סכסוך עם ישראל אין לה עניין בעימות עמה, יש לתת לשלטון הזדמנות.
נזכיר, שבשבוע שעבר אמר נתניהו בסרטון לציבור: "במקורותינו כתוב: 'ה' עוז לעמו יתן, ה' יברך את עמו בשלום'. אנחנו נלחמנו בעוז נגד איראן - והשגנו ניצחון גדול. הניצחון הזה פותח הזדמנות להרחבה דרמטית של הסכמי השלום. אנחנו עובדים על כך במרץ. לצד שחרור חטופינו והכרעת החמאס, יש פה חלון הזדמנויות שאסור להחמיץ אותו. אסור לבזבז אפילו יום אחד״.

בתוך כך, על פי דיווח של ספיר ליפקין בN12, גורם סורי שמעורה בפרטים אמר בשיחה עם N12 כי "המשא ומתן בין סוריה לישראל מתקדם לא רק בדרג הביטחוני, אלא גם בדרג הצבאי והמדיני. טראמפ רוצה הסכמי שלום ורואה בכך הזדמנות להתפתחות כלכלית אדירה ולרווח גם בעבור ארה"ב. מבחינתו זה הפתרון היחיד לבעיות".
על פי הדיווח של ליפקין, הגורם הסורי טען כי "כשישראל רוצה שלום עם מדינה מסוימת, היא מחפשת לכונן נורמליזציה עם מנהיג בעל משקל ויכולת לשלוט על המצב בתוך המדינה. לאסד לא הייתה לגיטימציה מהעם הסורי, אבל כיום התמונה שונה".
הוא ציין כי "ישראל עומדת בפני צומת - אם ללכת לעבר נורמליזציה עם סוריה והרחבת הסכמי אברהם או ללכת לעימות. אחרי שהיא החלישה את איראן - יש לה אינטרס לממש את ההזדמנות הזו, במקום לדחוף את סוריה לחדש את הקשרים עם איראן".
"אם סוריה מעוניינת למשוך השקעות, את המערב, את המזרח ואת כולם - היא נדרשת בראש ובראשונה לפתור את בעיותיה, כשבמרכז ניצבת כיום ישראל", הוסיף הגורם הסורי.

אמש דווח בעיתון הסעודי "א-שרק אל-אווסט" בשם מקורות מקורבים לשלטון בדמשק כי מתקיים משא ומתן מול ישראל בחסות אזורית ובינלאומית, כפי שאישר א-שרע בחודש מאי האחרון. המקורות אמרו כי סוריה דורשת במגעים את הפסקת התקיפות של ישראל, את הפלישה לשטחה וחזרה להסכם מ-1974.
בעיתון ציינו כי סביר להניח שיושג הסדר ביטחון חדש, שיסלול את הדרך להסכם שלום מלא בעתיד. המקורות הסוריים לא שללו את האפשרות של הסכם קבע, וציינו כי המצב מתפתח במהירות.
הם הדגישו שדמשק תולה תקוות רבות בתיווך מדינות ערב כדי להגיע להסכם שישמר את הריבונות הסורית, מפני שמבחינתה הסוגייה נמצאת במסגרת הערבית הרחבה. בסוריה מייחלים לכך "שארה"ב והמערב יפעילו לחץ על ישראל להפסיק את התקיפות, כחלק מהרצון לתמוך ביציבות האזור".
עם זאת, המקורות בדמשק ציינו כי "סוריה אינה מוכנה לשלום בר קיימא במצב הנוכחי. הפתרון שלו היא מייחלת הוא הסכם ביטחון מתוקן או חזרה להסכם (הפרדת הכוחות) משנת 1974. הדחייה העממית נותרה, אך היא פחות בולטת, בצל האתגרים הפנימיים המורכבים ונוכחותן של תנועות קיצוניות ופלגים חמושים קשים מחוץ לממשלה הסורית, שדוחים את עיקרון השלום עם האויב".

בנוסף לכל הרמזים והשמועות, ביום שישי האחרון פורסם במגזין הסעודי אל-מג'לה, ראיון שנערך עוד טרם מבצע 'עם כלביא' עם הרב אברהם קופר, יו"ר הוועדה הבינלאומית לחופש דת של הממשל האמריקני, שהתעסק רבות בהסכמי אברהם ונפגש עם נשיא סוריה אל ג'ולאני לפגישה כבת שעתים.
רגע לפני שישראל החלה במבצע "עם כלביא" באיראן, הרב אברהם קופר, הצליח לבקר בבירת סוריה דמשק יחד עם הכומר ג'וני מור, שנחשב למקורב לנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ. קופר ומור נפגשו קודם לכן בניו יורק עם שר החוץ הסורי, אסעד א-שייבאני.
כשנשאל האם א-שרע רוצה להגיע להסכם שלום, השיב קופר: "אני חושב שיש לו את הכלים והכישורים לעשות זאת, אבל השגת שלום דורשת הרבה עבודה משני הצדדים. אם זה דורש התקדמות צעד אחר צעד לקראת דה-אסקלציה, זה כשלעצמו עדיפות עליונה עבור ישראל".
לדבריו, "אני חושב שהדרך היחידה שתהיה דרך מהירה אם מישהו ששמו דונלד טראמפ יקרא לשניים, ראש ממשלת ישראל ונשיא סוריה להגיע לוושינגטון ולשבת כמה שעות. זה יכול לשנות את התמונה". עוד אמר כי "אם הנשיא טראמפ היה מתקשר לשני המנהיגים (א-שרע ונתניהו), מחבק את שניהם ואמר להם 'אנחנו לגמרי מאחוריכם', הסכמי אברהם היו יכולים להתרחש הרבה יותר מהר".
קופר ענה על השאלה - האם פגישה בין נתניהו לא-שרע אפשרית? "אם טראמפ, יאותת שהוא הולך להישאר מעורב ויגיד לא-שרע אני הולך לעזור לך לשקם את המדינה שלך, אז הכל אפשרי. בלי זה זה ילך לאט צעד אחר צעד".
0 תגובות