עצות מועילות ופשוטות

גם בשרב | כך תעזור לגוף שלך להתקרר - בלי מזגן

בין אם אתם סובלים מחום כבד או פשוט מחפשים להרגיש רעננים יותר ביום קיץ ישראלי טיפוסי - הנה שילוב של טיפים מפתיעים והסברים ביולוגיים שיסבירו למה הם באמת עובדים (בריאות)

אפשר להצטנן ולהתקרר גם לאל מזגן (צילום: Shutterstock)

הקיץ בישראל מגיע עם לחות, חום כבד ותחושה כללית של עייפות והזעה. לא תמיד יש מזגן בסביבה - ובמקרים מסוימים, אפילו המזגן לא מספיק. אז מה עושה הגוף כדי להתקרר? ואיך אפשר לעזור לו? הנה כמה דרכים חכמות להצטנן, בצירוף ההיגיון הפיזיולוגי שמאחוריהן:

1. שתיית מים קרים - אבל במידה

שתו מים קרים, אך לא קפואים מדי. מים קרים עוזרים להוריד את חום הגוף מבפנים, במיוחד אם אתם מיוזעים ומאבדים נוזלים. עם זאת, שתייה של מים קפואים מדי עלולה לגרום להתכווצות כלי דם ולפגוע ביעילות הקירור.

2. שפריצים על נקודות דופק

רססו מעט מים על אזורי דופק - מפרקי הידיים, הצוואר, הקרסוליים והמצח. באזורים האלו כלי הדם קרובים לעור. כשמרטיבים אותם, האידוי מקרר את הדם שעובר דרכם, מה שמסייע בקירור הגוף כולו.

3. בגדים רפויים ובהירים

העדיפו חולצות לבנות או בצבעים בהירים, העשויות מכותנה או פשתן. בגדים כהים סופגים יותר חום. בגדים רפויים מאפשרים לאוויר לזרום ולסייע באידוי זיעה - המנגנון המרכזי של הגוף לקירור.

4. אמבטיית רגליים קרה

שימו את כפות הרגליים בקערה עם מים קרים ואפילו קוביות קרח. כפות הרגליים כוללות קצות עצבים וכלי דם רבים. קירור אזור זה משפיע במהירות על תחושת הטמפרטורה הכללית של הגוף.

5. אכילה חכמה: פחות חם, פחות כבד

המנעו ממאכלים שומניים או חריפים מדי. העדיפו ירקות טריים, פירות, מרקים קרים. עיכול מזון כבד מעלה את טמפרטורת הגוף (אפקט תרמי של מזון). מזון קליל דורש פחות מאמץ עיכול ולכן פחות חום פנימי.

6. הפעלת מאוורר מול מגבת רטובה

הניחו מגבת רטובה מול מאוורר. האוויר שזורם דרך המגבת הרטובה מתקרר בעזרת אידוי מים - תהליך פיזיקלי הדומה לזה של זיעה - ויוצר בחדר אווירה קרירה ונעימה.

7. שינה נמוכה – בגובה הרצפה

אם אין מזגן, נסו לישון על מזרן נמוך או אפילו על הרצפה. אוויר חם עולה. בגובה נמוך יותר, הטמפרטורה תהיה נעימה יותר באופן משמעותי.

8. הפסקות צל יזומות

אם אתם בחוץ, הקפידו לעצור מדי פעם באזורים מוצלים, גם אם רק לדקה. הגוף צריך "הפוגות תרמיות" כדי לא להגיע למצב של עומס חום - שמוביל לעייפות, בלבול וסיכון של התייבשות או מכת חום.

למה זה עובד - איך הגוף מקרר את עצמו?

מנגנון הקירור המרכזי של הגוף הוא הזעה. כאשר טיפות זיעה מתאדות מהעור, הן לוקחות איתן חום - תהליך שדורש אנרגיה תרמית. בנוסף, כלי הדם הקרובים לעור מתרחבים (וזה נקרא ואזודילטציה), מה שמאפשר יותר חום להיפלט לסביבה. אך בתנאים של לחות גבוהה, אידוי הזיעה מואט - ולכן יש חשיבות גדולה לשיטות שמגבירות אידוי או מקלות על הגוף באמצעים חיצוניים.

טיפ אחרון – הפוך על הפוך: שתו תה חם!

זה נשמע מוזר, אבל מחקרים מראים שבאזורים מדבריים אנשים שותים משקאות חמים בקיץ - וזה באמת עוזר. שתיית תה חם גורמת לגוף להזיע יותר, מה שמייעל את הקירור כל עוד הלחות נמוכה והאידוי אפשרי.

זכרו, הקיץ לא חייב להיות סבל. עם קצת הבנה של הגוף ויישום נכון של כמה עקרונות פשוטים - אפשר להרגיש הרבה יותר נעים, גם בלי להפעיל מזגן על 16 מעלות.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (93%)

לא (7%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

אולי גם יעניין אותך:

עוד בפסיכולוגיה: