
ברגעים של עומס, לחץ או בלבול, אנחנו נמשכים באופן כמעט אינסטינקטיבי להביט החוצה - מחפשים שמיים פתוחים, מרחבים ירוקים, או גלים מתנפצים על חוף. לא במקרה. לנוף יפה יש השפעה עמוקה על הנפש האנושית. זה לא רק נעים לעין - זה גם משנה את האופן שבו אנחנו חושבים, מרגישים ומתפקדים.
המוח זקוק למנוחה - והנוף מספק אותה
על פי תיאוריית שחזור הקשב (Attention Restoration Theory), שפותחה על ידי הפסיכולוגים רייצ’ל וסטיבן קפלן מאוניברסיטת מישיגן, הסביבה העירונית מצריכה מאיתנו רמות גבוהות של ריכוז וסינון גירויים. לעומת זאת, נוף טבעי מפעיל מערכת אחרת לגמרי - קשב רך, בלי מאמץ, כזה שמאפשר למוח לנוח ולהיטען מחדש.
הם גילו שכאשר אנשים מבלים זמן מול נוף ירוק או מים, נמדדים אצלם שיפורים בזיכרון, ביכולת הריכוז ובפתרון בעיות. אפילו תמונה של טבע יכולה להספיק.

תקשורת מקרבת: הסוד לשלווה בפנים ובחוץ
הנוף מרגיע - גם פיזית
מחקרים שנעשו בבתי חולים מראים שמטופלים שחלונם פונה לנוף טבעי מחלימים מהר יותר, צורכים פחות משככי כאבים ומרגישים פחות דיכאון, בהשוואה לחולים שנחשפים רק לקירות בטון.
גם במדידות פיזיולוגיות ברורות, כמו קצב לב, לחץ דם ורמות קורטיזול (הורמון הלחץ), ההתבוננות בנוף פסטורלי מורידה את הסטרס כמעט באופן מיידי. זוהי תגובה ביולוגית של הגוף לסביבה שנתפסת כבטוחה, מוכרת ומרגיעה.
השתאות מול נוף - רגש ששווה בריאות
מחקר שערכו הפסיכולוגים דר. דארה גאסנר וד"ר פול פיף מצא כי מבט ממושך בנופים מרהיבים (כמו הרים, מפלים או שמיים זרועי כוכבים) מעורר תחושת השתאות (awe) - תחושה של קטנות מול עוצמה גדולה. תחושה זו לא רק מעוררת השראה, אלא גם מעודדת ענווה, מחזקת אמפתיה ומגבירה את הרצון לעזור לאחרים.
יתרה מכך, תחושת ההשתאות נקשרה להפחתת תחושת זמן לוחצת, חיזוק תחושת המשמעות בחיים וירידה באגו - ממש כמו תרגול מדיטציה.

גם מבט קצר משנה את היום
במחקר מ-2015, התבקשו נבדקים להתבונן בנוף ירוק למשך 40 שניות בלבד לפני משימה מאומצת. התוצאה: ביצועים גבוהים יותר ורמות עייפות נמוכות יותר בהשוואה למי שצפו בקיר בטון. כלומר, גם באמצע יום עבודה - מבט קצר על נוף או אפילו על מסך עם תמונת טבע איכותית, יכול לשנות את מצב הרוח שלכם ולספק אנרגיה נוספת להמשך היום.
הנוף והשפעתו ביהדות
וכמו תמיד, גם במסורת היהודית אנחנו מוצאים עדויות להשפעה של נוף על רוח האדם. בגמרא נאמר "ואמר רבי חייא בר אבא אמר רבי יוחנן: אל יתפלל אדם אלא בבית שיש שם חלונות" (לד ע"ב) ומקור לכך מדניאל שנאמר "וכוין (חלונות) פתיחן לה בעליתה נגד ירושלם" (דניאל ו יא) ורש"י מפרש שהחלונות "גורמין לו שיכוין לבו שהוא מסתכל כלפי שמים ולבו נכנע", גם תלמידי רבינו יונה פרשו (שם) "שהטעם הוא מפני שע"י ראיית האור תתיישב דעתו יותר ויוכל לכוין כראוי". גם על החזון איש מסופר שהיה אוהב ללכת מידי פעם ולהשקיף על הים ואף אמר שהים הוא מתנה שנתן ה' ליראיו.
המסר ברור - הביטו אל הטבע
משרד עם חלון פתוח לנוף, הפסקה קצרה בגינה, יציאה להליכה בפארק או אפילו תמונת רקע של הרים על המחשב - כל אלה יכולים לשפר משמעותית את איכות החיים שלנו. אלו לא מותרות - זה צורך אנושי בסיסי.
נוף יפה הוא לא רק עונג לעיניים - הוא מזון לנפש, ריפוי לגוף, ותזכורת ליופי שנתן הבורא בעולמנו, עבורנו. וגם לאיך מבט אחד החוצה יכול לשנות את כל מה שנמצא בפנים.
0 תגובות