שובר גלים

מהפללה מודיעינית ועד לביצוע - כך סוגרים מעגל במעצר. צפו

כמעט כל לילה שכוחות הביטחון מבצעים מעצרים באיו"ש, ואנחנו רואים רק את קצה המזלג. מאחורי כל הודעה על מעצר מבוקש, עומדים צוות שלם של חיילים וחיילות - הקמ"ן שמכין "תיק יעד", הקמ"מית שמנתחת את הפעילות, החמ"ל מ"מ שמשגיח על הכול מלמעלה ולבסוף הכוחות המבצעים (ביטחוני)

(דובר צה"ל)

כשחושבים על מעצר כחלק ממבצע "שובר גלים" באיו"ש, כמעט תמיד הכוח המבצע הוא הדבר הראשון שעולה לראש. אבל מאחורי כל מבצע, קטן או גדול ככל שיהיה, עומלות עשרות אם לא מאות ידיים ועיניים: מהסמב"ציות, המודיעין והתצפיתניות דרך הטנ"א, הרפואה, והקמ"מיות ובסוף השרשרת הכוח עצמו. כך מתגלגל מעצר - מההתחלה ועד הסוף.

שלב ראשון - האיתור

אחרי ליל מעצרים, כמעט כמו בכל לילה, קם הקמ"ן בבוקר ומקבל "יעד" - מבוקש אותו מתכננים לעצור. באותו הרגע נפתח המרדף להשיג כמה שיותר פרטים על המבוקש.

"המודיעין של החטיבה, השב"כ והמשטרה מנהלים ביחד את המידע שיש לנו על המבוקשים שנמצאים בגזרה", מספר סג"ם ע', קצין מודיעין בחטמ"ר מנשה. "כשיעד נהפך לרלוונטי ללילה הקרוב, עוברים לאיסוף נקודתי לאותה פעילות - נשיג כמה שיותר מידע בשביל לדייק את הכוח המבצעי".

הם בונים "תיק יעד" לחשוד - מיהו, היכן הוא גר, מה הרקע המשפחתי שלו, לאיזה ארגון הוא משתייך, איפה הוא צפוי להיות כשהכוחות מגיעים לשטח וכמובן, באיזו עבירה הוא מופלל.

את המידע הזה יקבלו המודיעין לפעמים רק כמה שעות לפני רגע כניסת הכוחות למעצר, מה שגורם להם גם לפעול מהר יותר.

(עריכת תוכן: מיה צדוק. צילום: עדן ידיד, אריאל פילדס, עידו אלמלם, אופיר סקפה, ודניאל יסטריז'מסקי. עריכה: נדב קוגן ושליו מיוני. אפטר: יובל בניאן. עריכת סאונד: צוף רוטבליט. קריינות: ליעם אדיב. )

שלב שני - התאמת הכוח

במקביל לאיתור, היעד של אותו לילה עובר לידי הקמ"מית (קצינת מבצעים מיוחדים). תפקידה לתכלל את הפעילות ההתקפית - להתאים אליה כוח ולהיות הגורם שברגע האמת מסתכל על הכול מלמעלה.

"העבודה היא מול כל הגורמים - מהשב"כ, למשטרה ועד היחידות המיוחדות", מספרת סגן א', קמ"מית בחטמ"ר עציון, "אני צריכה לתכלל את כל התהליך - מהרגע שאני מקבלת יעד מודיעיני ועד ההוצאה לפועל".

אחרי שהקמ"מית מקבלת את היעדים, היא מתאימה את המשימה עבור היחידות. השיקולים נעשים לפי רמת הרגישות של הפעילות, אופי הכפר אליו הם נכנסים, רמת הסיכון והיכולות הדרושות בשביל לבצע את המשימה. היא מורידה ליחידה את הפעילות ההתקפית - והכוח מתחיל לתכנן את אופי המבצע.

(דובר צה"ל)

שלב שלישי - תכנון המבצע

"חשוב להבין מה היעד", מדגיש רס"ן יונתן רון, מ"פ בסיירת גולני שתופסים קו בחטמ"ר שומרון. "איך נראה הרחוב בו נפעל, מה הרקע של הכפר ומה האירועים האחרונים שקרו - ברגע שאתה מבין את זה, אתה יכול להתחיל להכין את המרחב שאתה הולך לפעול בו, למשל רחובות שאפשר לחסום".

"כשיש לנו את כל הרקע, עוברים לשיטה", הוא מפרט, "קובעים עם כמה כלי רכב נכנסים, האם הכניסה חשאית או גלויה. בדרך כלל ליעדים ברגישות גבוהה ננסה להגיע כמה שיותר בחשאיות".

"ההפללה היא משהו נקודתי לכל פעילות", מוסיף הקמ"ן, "יש חשודים שמבוקשים בגלל אירועים שקרו - היה פיגוע ואנחנו יודעים להגיד שאותו אדם חשוד במעורבות בו. הסוג השני זה אנשים שאנחנו יודעים שמתכננים להוציא פיגוע בעתיד".

לפני שהכוח הפועל נכנס, כל הגורמים הרלוונטים מתכנסים לאישור תוכניות סופי.

(דובר צה"ל)

שלב רביעי - ביצוע הפעילות ואיסוף מודיעין בזמן אמת

הפעילות מתחילה. הכוחות נכנסים. "אופי האויב השתנה - בכמות הנשק שאנחנו מוצאים וההתנגדות", מדגיש המ"פ, "אנחנו נכנסים פנימה ומופעלת עלינו אש, מטענים או חסימות. אלו דברים שלא ראינו בעבר".

אותם מחבלים שמפעילים אש על כוחותינו, הם לרוב יעדים נוספים שנמצאים במאגר המודיעין של החטמ"ר - לכן, מודיעין בזמן אמת הוא קריטי ויכול להוביל לסגירת מעגלים מבצעיים שלא בהכרח תוכננו.

בזמן הפעילות מוקם חמ"ל מ"מ (משימות מיוחדות) שמפקח על הפעילות מלמעלה. שם, מוודאים שהכול מתנהל לפי התוכנית, עד לשלב האחרון. במידת הצורך הם מסוגלים להקפיץ כוחות לפעילות ולהתאים את הפעולה במקרה ומתפתח אירוע שונה בזמן המבצע.

"בפעילות עצמה, התפקיד שלי הוא ללוות את הכוח ולספק התראות על מחבלים פוטנציאלים שעלולים לפגע", מפרט סג"ם ע', קמ"ן בחטמ"ר מנשה, "אני מעביר מידע על האמל"ח בו הוא משתמש או מאיזה כיוון הוא מגיע. ככל שנהיה יותר מדויקים, הכוח יהיה יותר מוכן מול האיום".

(דובר צה"ל)
(דובר צה"ל)

שלב חמישי - 'רגל בחוץ'

"אחרי המעצר, כל הכוחות יוצאים מהכפר בו פעלו וחוזרים למוצבים", ממשיכה הקמ"מית, "בזמן הקצר הזה צריך 'לזכות' את העצורים. אנחנו בודקים את מצבם הרפואי, ולבסוף מעבירים אותם למתקן כליאה".

החשוד מועבר לידי השב"כ לחקירה ביטחונית, ותחת אחריות צה"ל - המעגל נסגר. אותו מעגל מתרחש בתדירות כמעט יומית מאז תחילת מבצע "שובר גלים", ומעורבים בו אינספור חיילים וחיילות, לוחמים ולוחמות, 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע. כך פועלים הכוחות ביהודה ושומרון למיגור הטרור. יום אחרי יום, משימת ההגנה ממשיכה.

הכתבה הייתה מעניינת?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות