אַל תִּבְטְחוּ בִנְדִיבִים

מזל טוב? העובדות שאולי לא ידעתם על אמ"ן

אלו שיתופי פעולה יש לאגף המודיעין לישראל ומי האלוף שעומד בראשו? | על כישלונות האגף לאורך השנים וגם הצלחה נאה בסכסוך בין מלך מצרים למלך ירדן | לרגל תאריך ההקמה אספנו עבורכם כמה עובדות על אגף המודיעין (צה"ל, מודיעין)

ארי טננבוים | כיכר השבת |
אגף המודיעין (צילום: דובר צה"ל)

כ"ב בטבת, שנת ה'תשי"ד, הוקם אגף המודיעין של צה"ל המוכר בשם: אמ"ן. לרגל מלאות 70 שנים לאגף, הנה לפניכם מספר עובדות שאולי לא ידעתם.

תחומי אחריות

האגף פועל בתיאום עם 'קהילת המודיעין הישראלית' המאגדת בתוכה את כלל גופי איסוף ומחקר מודיעין בישראל. האגף אחראי על התראות לקראת מלחמה הקרבה ובאה, פעולות איבה וטרור.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

כן, את הכישלון המחריד של האגף באירועי חג שמחת תורה כולנו חשים על בשרנו בשלושת החודשים האחרונים.

שיתופי פעולה

האגף פועל בתיאום עם המוסד, השב"כ ואגף המודיעין במשטרת ישראל. האגף עובד גם בשיתוף פעולה עם הצנזורה הצבאית (ראו כתבה נפרדת במגזין).

האלוף בראש

בראש האגף עומד קצין בדרגת אלוף שמרכז את כלל משרתי האגפים השונים בצה"ל, בן בים ובין פיקוד מרכז, צפון ודרום והעורף. מי שכיום נושא בתפקיד הינו האלוף אהרן חליוה, אשר היה בעברו מפקד עוצבת האש, מפקד חטיבת הצנחנים ומפקד בה"ד 1.

סמל אמ"ן | לך דומיה תהילה (צילום: צילום מסך)
אלוף אהרון חליוה, ראש אגף המודיעין (צילום: Tomer Neuberg/Flash90)

תיאום אגפים

בין היתר האגף עובד עם 'מנהלת המטרות המטכ"לית' שמטרתה לאסוף מידע ולסמן מטרות לפעולות צה"ל בשגרה ובחירום, יחידת 8200 – יחידת המודיעין מהמובחרות בעולם, האמונה על איסוף אותות תקשורת טכנולוגיים, יחידת 9900 האמונה לאסוף מודיעין חזותי ליחידות השונות בצה"ל ויחידת 504 האחראית לאגד סוכנים בחו"ל למטרות ריגול.

נרדמים בשמירה

חושבים שהאגף פישל רק הפעם? הנה כמה דוגמאות עבר שמועידות כאלף עדים שעלינו לבטוח רק בבורא עולם.

כוננות רותם

בשנת 1960 רוסיה העבירה הודעה כוזבת למצרים על כוונת ישראל לתקוף בסוריה.

כחמש מאות טנקים של הצבא המצרי חצו לכיוון תעלת סואץ מבלי שהצבא ידע על כך. באותו הזמן רק שלושים טנקים ישראלים היו על הגבול.

רק אחרי שמודיעין מחו"ל העירו את ישראל, התחילו להגביר כוחות לגבול. שבועיים הכוננות על הגבול הייתה גבוהה, אך לבסוף שבו הכוחות חזרה לבסיסים ללא עימות עם המצרים.

(צילום: דובר צה"ל)

טילים ממצרים

בשנת 1962 ביצעה מצרים שיגור של ארבעה טילים בליסטיים באופן פומבי. גם כאן אמ"ן לא נתן התרעה על יצור טילים בליסטיים שעשויים להוות איום על ישראל.

מלחמת ששת הימים

וכמובן, מלחמת ששת הימים. באמ"ן העריכו כי גמאל עבד אל נאצר, נשיא מצרים, לא ייזום מלחמה כאשר צבא מצרים מעורב במלחמת האזרחים בצפון תימן וכי צבא מצריים לא ערוך למלחמה בחמש שנים הקרובות.

הישג נחמד

אגב, הישג נאה היה לישראל כאשר באמ"ן קלטו שיחה של נשיא מצרים עם מלך ירדן בו הראשון מוליך שולל את האחרון באומרו שחיל האוויר המצרי מכה בישראלי, בעוד שהעובדות היו בדיוק הפוך. בהחלטת ראש הממשלה דאז משה דיין השיחה הושמעה ברדיו במטרה להראות לעולם שמצרים מנסה לגרור את ברית המועצות למערכה וגם בשל העובדה כי השניים משקרים זה לזה במצח נחושה.

מלחמת יום כיפור

גם במלחמת יום כיפור המלצת אמ"ן הייתה שהמלחמה הינה בסבירות נמוכה. אומנם הצטברו התרעות רבות על התקרבותה של המלחמה אך דעת המחקר פסקה: "הסבירות שהמצרים מתכוונים לחדש את הלחימה היא נמוכה".

הסכם השלום עם ירדן

בשנת 1997 סאדאת הביע נכונות להגיע לכנסת לחתום על הסכמי שלום. ראש הממשלה דאז מנחם בגין בחר לעבוד עם המוסד כדי לקדם את הגעתו ולא עם אמ"ן, על אף שהיא היחידה האמונה על כל ההשלכות האסטרטגיות סביב הנושא.

בשנת 1994, נחתם הסכם השלום בין ישראל לירדן. הסכם זה עומד יציב על אף הערכות אמ"ן שטענו שלמהלך הזה אין סיכוי.

לאחר שפורסם על ההסכם, תקף רבין את אגף המודיעין על כך שהערכות שלהם היו לא נכונות וכי הוא שמח שהוא לא הסתמך עליהם.

וכך זה ממשיך לאורך השנים עד שהגענו לצערנו למתקפת הפתע.

הן כבר נאמר בתהלים (קמ"ו, ג') "אַל תִּבְטְחוּ בִנְדִיבִים בְּבֶן אָדָם שֶׁאֵין לוֹ תְשׁוּעָה".

אז מה נאחל לאגף המודיעין? שנדע ימים יפים יותר ומדויקים.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר