

מבצע הקמת הרציף הימי הזמני לחלוקת סיוע הומניטרי ברצועת עזה, שיזם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, היה יקר ומסוכן הרבה יותר ממה שדווח בתחילה, כך עולה מדו"ח חדש של משרד מבקר הפנים של הפנטגון שפורסם לאחרונה. המשימה, שנועדה לאפשר הכנסת סיוע לעזה דרך הים על רקע משבר הומניטרי חמור, גבתה מחיר כבד בפציעות לחיילים ובעלויות גבוהות, בעוד יעילותה נותרה מוגבלת ביותר.
על פי הדו"ח, יותר מ-60 אנשי צבא אמריקנים נפצעו כחלק מהמשימה הימית. נתון זה גבוה משמעותית מהדיווחים הראשוניים, שציינו שלושה חיילים אמריקנים שנפצעו באורח לא קרבי במאי. הדו"ח ציין כי לא ניתן היה לקבוע אילו מתוך 62 הפציעות אירעו במהלך מילוי תפקיד, בחופשה, או נבעו ממצב רפואי קודם. חשוב לציין כי הדו"ח מציין שלא היו הרוגים או מתקפות ישירות ידועות על הרציף עצמו.
מבצע הרציף, שהוכרז על ידי ביידן בנאום לקונגרס במרץ 2024, היה מאמץ עצום שכלל כ-1,000 חיילים אמריקנים. הרציף הצף, באורך של כ-370 מטרים (1,200 רגל), נועד להביא סיוע לאזור התארגנות על חוף עזה. אולם, מזג אוויר סוער ואתגרי חלוקה בתוך הרצועה הגבילו את יעילותו. הרציף הוסר מספר פעמים בשל תנאי מזג האוויר הקשים.
הדו"ח של מבקר הפנים של הפנטגון היה ביקורתי במיוחד כלפי המוכנות והתכנון של המבצע. בין הנתונים שעולים מהדו"ח - שעלות המבצע נאמדה בכ-230 מיליון דולר, אך למרות ההשקעה העצומה, הרציף היה מבצעי רק במשך כ-20 ימים. פיקוד המרכז האמריקני (CENTCOM) הגדיר את פריקת 9,000 טון של מזון וציוד כ"הצלחה היסטורית",אך למעשה מדובר בכמות זניחה לעומת הצרכים של שני מיליון תושבי עזה, הדורשים כ-500 משאיות סיוע ביום – כמות השווה לכלל הסיוע שהועבר דרך הרציף במשך כל המשימה. בנוסף, למעלה מ-24 כלי שיט וציוד נוסף ניזוקו, בעלויות תיקון שהגיעו לכ-31 מיליון דולר.
רפובליקנים בקונגרס הגדירו את המבצע כ"פעלול פוליטי" של ביידן. ארגוני סיוע מתחו ביקורת על סגירת מעברי הגבול היבשתיים על ידי ארה"ב וישראל, שלטענתם יכלו להכניס כמויות גדולות בהרבה של סיוע. הם כינו את הרציף "הצגה הומניטרית", שנועדה בעיקר לרצות את הבסיס הפוליטי של ביידן. כאמור, הנשיא לשעבר ביידן אישר את התוכנית למרות אזהרות מוקדמות על אתגרים כמו גלים גבוהים וחשש לפגיעה במאמצים הדיפלומטיים לפתיחת מעברים יבשתיים.
0 תגובות