הדיפלומט של יום כיפור

הנרי קיסינג'ר, היהודי ששינה את פניה של אמריקה ונפטר בגיל מאה | קווים לדמותו

מזכיר המדינה של ארה"ב לשעבר הנרי קיסינג'ר הלך לעולמו והותיר אחריו מורשת דיפלומטית עמוסה אך גם שנויה במחלוקת | בזמן מלחמת יום כיפור הבטיח את הישרדותה של ישראל בשליחת כמות עצומה של נשקים אך במקביל גם דרש מישראל לוותר על שטחים בתום המלחמה | קיסינג'ר - זוכה פרס הנובל לשלום והיהודי הראשון שכיהן בתפקיד מזכיר המדינה של ארה"ב (בעולם) 

ישראל גראדווהל | כיכר השבת |
הנרי קיסינג'ר (צילום: Photo by Olivier Fitoussi /FLASH90 )

הנרי קיסינג'ר נולד ב-27 במאי 1923 בעיר פירט במדינת בוואריה שבגרמניה למשפחה יהודית, ונפטר היום (חמישי) בגיל מאה.

>> למגזין המלא - כנסו

הנרי הקטן - אז נקרא בשם הגרמני 'היינץ', היה חבר פעיל בתנועת הנוער צעירי אגודת ישראל ומשפחתו קיימה חיים יהודיים מסורתיים.

בהיותו בן 15 בלבד בשנת 1938, ברח קיסינג'ר עם משפחתו מגרמניה לארצות הברית מפני אימת הצורר הנאצי. למרות היותו יליד גרמניה ויהודי, התנדב הנרי הצעיר להילחם במולדתו גרמניה הנאצית כחייל בצבא האמריקני.

לאחר שהתגייס בשנת 1943 קיבל קיסינג'ר את האזרחות האמריקנית ובשל היותו דובר גרמנית שוטפת הוצב במחלקת המודיעין של הצבא. במסגרת חיל המודיעין, במהלך שירותו בגרמניה מונה קיסינג'ר לשמש כמושל של העיר קרפלד, למרות היותו חייל זוטר בדרגת טוראי בלבד.

בהמשך, קיבל החייל הצעיר את התפקיד לרדוף את פושעי המלחמה הנאצים שהצליחו להימלט מבעלות הברית והוא נחל הצלחה רבה בתחום.

לאחר שסיים את לימודיו באוניברסיטה היוקרתית 'הרווארד' ואף הוציא דוקטורט בתחום מדעי המדינה, החל קיסינג'ר להתקרב לפוליטיקה האמריקנית והגיע עד לבית הלבן כאשר החל לייעץ לנשיאים ג'ון קנדי ולינדון ג'ונסון בנושאים של מדיניות חוץ.

בין השנים 1969-1973, נכנס קיסינג'ר לתפקיד היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב, ומדיניותו דגלה בהפגת המתיחות בין ארה"ב לברית המועצות.

הוא גם זה שלחץ על הנשיא ניקסון להתקרב יותר לסין העממית על מנת להרחיקה מהגוש הסובייטי, דבר שיצר מתיחות בין רוסיה לסין לשמחתן של ארה"ב ומדינות המערב.

קיסינג'ר ונתניהו (צילום: אנה קפלן / פלאש 90 )

המהלכים של מזכיר המדינה הביאו פעמים לעלייתם של משטרים דיקטטורים אנטי-קומוניסטים והוא זכה לביקורת רבה על תמיכתו בהם.

בשנה שנכנס לתפקיד היועץ לביטחון לאומי, הייתה מלחמת וייטנאם במלוא עוזה ובתחילת דרכו סבר כי יש להרחיב את המלחמה ללאוס וקמבודיה וכך עשה.

לאחר כ-60,000 הרוגים בשורות הצבא האמריקני הבין קיסינג'ר שהמלחמה לא שווה את המחיר הכבד ששילמה ארצות הברית בנפש, והוא החל להפעיל לחץ על הנשיא ניקסון לסיים את המלחמה. קיסינג'ר אף ייצג את ארה"ב בשיחות בפריז שהובילו להסכם שלום אחרי יותר מעשר שנות לחימה.

כתוצאה מפעילותו להפסקת המלחמה העקובה מדם, קיבל היועץ היהודי את פרס הנובל לשלום בשנת 1973. רבים גינו את פרס הנובל לשלום שקיבל קיסינג'ר ואחרים אף קראו לו פושע מלחמה.

מזכיר המדינה ומלחמת יום כיפור

בשנת 1973 מונה קיסינג'ר על ידי הנשיא ניקסון לתפקיד מזכיר המדינה של ארה"ב. הוא גם היה היהודי הראשן אי פעם שקיבל את התפקיד החשוב.

כשבועיים בלבד לאחר שמונה לתפקיד פרצה בישראל מלחמת יום כיפור הנוראה, עת פלשו צבאות סוריה ומצרים לישראל ואיימו על עצם קיומה של המדינה היהודית.

לפי השמועות, מזכיר המדינה האמריקני קיבל דיווח מקדים על המלחמה שעה וחצי טרם היא נפתחה בעיצומו של היום הקדוש. מסופר כי הוא הפעיל לחץ על הסובייטים והמצרים למנוע את המתקפה אך פעילותו לא הועילה דבר וישראל הופתעה.

בריאיון שהעניק לפני מספר חודשים לעיתון 'מעריב' דיבר קיסינג'ר על ההיערכות לגבי מלחמה אפשרית והאווירה ששררה אז במחלקת המדינה: "בצד שלנו לא האמינו שהמצרים יעזו לפתוח במלחמה, שהם מסוגלים. 'תשכחו מזה', אמרתי למשתתפים בדיון. ׳הישראלים לא יתקפו ביום כיפור. זה הדבר האחרון שהישראלים יעשו. זה לא מתקבל על הדעת׳. לקראת צהריים אצלנו, כבר ערב במזרח התיכון, התמונה התבהרה. הבנו שהמצרים והסורים פתחו במתקפה כוללת. עדיין, המומחים שלנו סברו שהישראלים ירסקו אותם בתוך כמה שעות... דבר ראשון טלפנתי לשגריר שמחה דיניץ. הוא לא היה בוושינגטון. הוא היה בירושלים".

מלחמת יום כיפור (צילום: LAHOVER RAMI, לע"מ)

שלושה ימים לאחר שהחלה המלחמה, הגיעו שגריר ישראל בוושינגטון והאלוף מוטה גור לפגישה עם קיסינג'ר בה הסבירו לו את המצב הקשה מול מצרים ואף דחפו לקיום ביקור דחוף של ראש הממשלה דאז גולדה מאיר, ביקור שלא התקיים בסופו של דבר.

למרות שדחה את הגעתה של ראש הממשלה הישראלית, מזכיר המדינה התחייב לספק לישראל נשק ואמר כי יזרז את משלוחי המטוסים והתחמושת על מנת שהמדינה היהודית תוכל להגן על עצמה.

בימיה הראשונים של מלחמת יום כיפור העבירה ארצות הברית כמות עצומה של ציוד מלחמה לישראל, וטונות רבות של נשקים הגיעו למדינה היהודית שאוימה להיכבש על ידי האויבים מדרום ומצפון.

בהקשר של מלחמת יום כיפור יש הדורשים את פעילותו של קיסינג'ר לשבח ויש הדורשים אותה לגנאי. מצד אחד, ברור כי פעילותו של שר החוץ האמריקני מול הנשיא ניקסון שהיה שקוע אז למעלה מראשו בפרשת ווטרגייט, הביאה בסופו של דבר לכמויות עצומות של נשק שהגיעו לישראל.

מאידך יש הטוענים כי קיסינג'ר אמנם אישר לבסוף את המשלוחים אך הוא גם זה שמסומן על ידי אותם גורמים כמי שעיכב את הרכבת האווירית כדי ללחוץ על ישראל להגיע להסכם שלום, בלעדיו הם טוענים, היה נמנע מחיר דמים גדול שספגה ישראל.

ראש הממשלה גולדה מאיר (צילום ארכיון לע"מ)

הרבה כועסים על קיסינג'ר גם בשל העובדה שהוא זה שלחץ על ישראל להחזיר שטחים שנכבשו במלחמה כדי להביא להסכם שלום. מזכיר המדינה היהודי ניהל את המשא ומתן באופן אישי בין ישראל לסוריה ומצרים. רבים ראו את ההתנהלות של קיסינג'ר מול ישראל כבגידה במדינה הקטנה שהותקפה על ידי האויב הערבי.

קיסינג'ר המשתייך למפלגה הרפובליקנית ונחשב דווקא לאיש ימין בדעותיו, התייחס לאחרונה למלחמת ישראל בעזה ואמר כי ישראל צריכה להגיב ואף הביע את התנגדותו להפסקת אש.

קיסינג'ר נפטר הלילה כשהוא בן מאה שנה בביתו שבקונטיקט, והותיר אחריו מורשת של דיפלומטיה אמריקנית ששינתה את ארה"ב ואת יחסיה עם העולם.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר