נציגי 47 מדינות השתתפו | תיעוד

הנציבות האירופית ציינה את שחרור אושוויץ; "קו ישיר למה שקרה בדרום - השתיקה אותה שתיקה"

47 נציגי מדינות החברות בנציבות האירופית, התכנסו לציון יום שחרור אושוויץ מידי המרצחים הנאציים | רבה של צרפת נאם ותקף בחריפות את המדינות: "גם בימי השואה וגם מאז יום שואת יהודי דרום ארץ ישראל - ככל שחלף הזמן, קמו מכחישי שואה רבים, כולל באקדמיה הנאורה, כדי לתלוש דפים מספר ההיסטוריה של האנושות, ולכן כאן המקום להעלות על נס את פועלו של ד"ר גבריאל גרמן זכרייב יוזם ומייסד "יום השחרור וההצלה". יום יחודי זה הנו אמירה נחוצה וזעקה של תודה לבורא העולם ותודה לכל הממשלות וחיילי בנות הברית שהיו שליחיו" | תיעוד וסיקור (העולם היהודי)

חנני ברייטקופף | כיכר השבת |
הטקס המיוחד בשטרסבורג (צילום: Imag’in)

79 שנים לאחר שחרור מחנה אושוויץ מידי המרצחים הנאציים, נערך אתמול (רביעי) בנציבות האירופית טקס ציון יום השואה הבינלאומי. הטקס נערך ליד הגלעד לזכר הקורבנות בכניסה הראשית לבית מועצת אירופה בשטרסבורג, ונשאו דברים המזכיר הכללי של המועצה מריה בצ'נוביץ בוריץ' וראש ממשלת ליכטנשטיין דניאל ריש.

בטקס השתתפו נציגי 47 המדינות החברות בנציבות האירופית שגרירים ומשקיפים ממדינות נוספות, בראשות נשיא האסיפה הפרלמנטרית של מועצת אירופה תיאודורוס רוספולוס, לצד נציגים מהעולם היהודי בראשות רבה של שטרסבורג והריין התחתון הרה"ג רבי אברהם ווייל, שגריר ישראל לארגונים הבינלאומיים חיים אסרף, נשיא הקונסיסטואר בשטרסבורג וחבל הריין מוריס דהאן, רבה של קהילת 'חמדת שלמה' בשטרסבורג הרב מנדיל סממה ויו"ר הברית הבינלאומית לזכרון השואה ויועצת ראש ממשלת קרואטיה שרה לוסטיג, בתו של מפיק הסרט 'רשימת שינדלר' ברונו לוסטיג. הטקס נחתם בדקת דומייה לזכר קורבנות השואה והנחת זרים.

לטקס המיוחד, הוזמן לשאת דברים רבה של צרפת וסגן נשיא 'ועידת רבני אירופה' הרב חיים קורסיה.

במשא מרגש אמר הרב קורסיה: "קו ישיר עובר לאורך כל ההיסטוריה היהודית: הקול אותו קול, הזעקה אותה זעקה, והשתיקה הנוראה שאחרי - היא אותה שתיקה: רק התפאורה ולוח השנה התחלפו. קו ישיר עובר מאז עלה עשן מארובות המשרפות באושוויץ ומיידנק, לעשן שעלה מהבתים השרופים בבארי וכפר עזה ב-7 באוקטובר, יום שואת יהודי דרום ארץ ישראל. זו אותה אש של שנאת יהודים שרשפה כשתכננו בוילה בואנזה את הפתרון הסופי, שהתיכה לאחרונה את כל חומות האנושיות בעת הפרעות שפרצו ביום שמחת תורה. דבר לא השתנה, רק התפאורה".

"את האנטישמיות הגדירו כ"שנאת עולם לעם עולם" – אמר הרב קורסיה, כי "היא לא תלויה בדבר, לא תלויה בזמן ונסיבות, היא עובדה קיימת. האנטישמיות הלכה עם היהודים כמו צל, איפה שהיו יהודים, היתה השנאה. הפילוסוף הצרפתי הנודע סארטר קבע כי האנטישמיות שייכת למחלקת המצבים ולא למחלקת הדעות, ועם מצב אי אפשר לנהל דיון! הביטוי הנורא ביותר של האנטישמיות היתה השואה".

"הרוע המזוקק", הוסיף הרב קורסיה בקצף: "האדם שאיבד צלם אנוש, יצא למסע השמדה מתוכנן של השמדת עם, ג'נוסייד. כמו המפלצות, חיות האדם, שיצאו לטבח מחריד של אנשים בגבולה הדרומי של ארץ ישראל וחטפו אנשים נשים וטף, כדי שיהיה להם במי להתעלל. אז, בשנות ה-40 של המאה הקודמת, הם שרפו בקרמטוריום, היום הם בישלו ילדים בתנורים של הבתים אליהם פלשו ותיעדו במצלמות את זוועותיהם. אז העולם שתק, וגם היום לא כולם הזדעזעו, לא כולם גינו. הרשע והפשע קבלנו הסכמה שבשתיקה. אפילו ארגוני הנשים שידעו מה עוללו בני השטן לחטופות, מילאו פיהם מים. השקט הזה מחריש אוזנים, אני מאשים!". 

"זיכרון אירוע", ציין הרב קורסייה, "שהתרחש בעבר הוא תמיד תמרור אזהרה – "לעולם לא עוד". אבל מהר מאוד התברר שגודלה של זוועה ועוצמתה, איננה בהכרח ערובה לזכרון. יותר מידי אנשים מעדיפים להכחיש, כדי שלא לעלות את עצמם ואת בני עמם, באש של זיכרון ואשמה. וככל שחלף הזמן, קמו מכחישי שואה רבים, כולל באקדמיה הנאורה, כדי לתלוש דפים מספר ההיסטוריה של האנושות. המגמה הזו הלכה והתעצמה במשך השנים, באירועי ה-7 באוקטובר, זה לקח ימים ספורים עד שהקורבנות הפכו לנאשמים והנרדפים לרודפים. אפילו בבית הדין הבינלאומי לצדק התנהלה הצגה משפטית אבסורדית: ישראל המדממת שיצאה להגן על עצמה, נתבעה באופן הזוי על רצח עם".

דבריו הנרגשים של הרב קורסייה בטקס (צילום: Imag’in)

הרב קורסיה הוסיף: "כאן המקום להעלות על נס את פועלו של ד"ר גרמן זכרייב - יוזם ומייסד "יום השחרור וההצלה". יום יחודי זה שמצויין מידי שנה בעשרות מדינות ובמעמד ראשיהן, עשוי להיות אמירה נחוצה וזעקה מתבקשת, בעולם שמלא במשכיחים ושוכחים. ד"ר זכרייב שמשקיע מהונו ואונו כדי להנציח את נצחון הטוב על הרע, התגברות הישע על הפשע, ודחיית החושך ע"י האור, ע"י פעילויות פומביות והצהרתיות של תודה לבורא העולם ותודה לכל הממשלות וחיילי בנות הברית שהיו שליחיו ושותפיו להדברת חיילי האכזריות והשפל האנושי, בנה מגדלור מצפוני מאיר שבראשו שעון מעורר והוא מצלצל ומהבהב: אל תשכחו, הרוע עדין כאן!".

"אנטון צ'כוב – הסופר והמחזאי הנודע", אמר עוד הרב קורסייה בדבריו הנרגשים: "אמר ש"אם המערכה הראשונה תלית אקדח על הקיר, אזי המערכה הבאה הוא אמור לירות ואם לא, אל תשים אותו שם"!  השנאה והרוע כותבים את ההסטוריה כעלילה אחת מתמשכת. האקדח היה על הקיר וגם הכתובת היתה על הקיר. כי מי שנותן לעולם לשכוח ולהשכיח מה האקדח הזה עושה, היה צריך לדעת שבמערכה הבאה הוא אמור לירות ולהעלות עשן. מי שלא הידהד את השואה והדביר את הרשע, קיבל אותה בתפאורה אחרת ב-7 באוקטובר. האקדח הזה עדין מעשן ועלינו לעשות הכל, כדי שהמערכה הזו, תהיה המערכה האחרונה בתסריט האימה של שנאת עולם לעם עולם. ההסטוריה נכתבת תמיד מנקודת מבטם של המנצחים, והמנצחים חייבים להיות אנחנו, כולנו, הצד הטוב של העולם!".

את משאו המרגש סיים הרב קורסיה בקריאה לנציגי מדינות העולם: "מכאן עלינו לזעוק בגרון ניחר: לא עוד! לא לאנטישמיות הגואה, לא לרוע, לא לאכזריות, לא לשפיכות דם, ומנגד: כן לאחוות עמים, כן לסובלנות, כן לשלום, כן לרוח האדם שנברא בצלם. אין ספק שאמירה כזו שתצא מהאיחוד האירופי תהיה קרן אור גדולה לעם היהודי ולאנושות כולה ,בתוך חשכת התקופה".

הטקס המיוחד בשטרסבורג (צילום: Imag’in)
הטקס המיוחד בשטרסבורג (צילום: Imag’in)
הטקס המיוחד בשטרסבורג (צילום: Imag’in)
הטקס המיוחד בשטרסבורג (צילום: Imag’in)
הטקס המיוחד בשטרסבורג (צילום: Imag’in)
הטקס המיוחד בשטרסבורג (צילום: Imag’in)
הטקס המיוחד בשטרסבורג (צילום: Imag’in)
הטקס המיוחד בשטרסבורג (צילום: Imag’in)
הטקס המיוחד בשטרסבורג (צילום: Imag’in)
הטקס המיוחד בשטרסבורג (צילום: Imag’in)
הטקס המיוחד בשטרסבורג (צילום: Imag’in)

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר