

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ויורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן הכריזו היום בריאד על חבילת הסכמים כלכליים וביטחוניים היסטורית, בהיקף כולל של 600 מיליארד דולר, שנחשבת לגדולה אי פעם בין שתי המדינות. מדובר בקפיצת מדרגה דרמטית בשותפות האסטרטגית בין וושינגטון לריאד, עם דגש מיוחד על חיזוק מערכי ההגנה, הביטחון והכלכלה של סעודיה – לצד יצירת מקומות עבודה ותמרוץ תעשיות אמריקאיות מובילות.
הסכם הנשק: 142 מיליארד דולר לביטחון הסעודי
גולת הכותרת של ההסכמות היא עסקת ענק לחימוש והצטיידות של סעודיה בציוד צבאי אמריקאי בהיקף של כמעט 142 מיליארד דולר, שמהווה את עסקת הנשק הגדולה ביותר בהיסטוריה האמריקאית. החבילה כוללת מאות מערכות לחימה מתקדמות ממיטב החברות הביטחוניות בארה״ב, לצד תכניות אימון, הכשרה ותמיכה טכנולוגית ארוכת טווח.
העסקה מחולקת לחמישה תחומים עיקריים:
- שדרוג חיל האוויר הסעודי ויכולת החלל.
- הגנה אווירית רב-שכבתית ומערכות טילים מתקדמות.
- חיזוק ההגנה הימית והחופים.
- מודרניזציה של הכוחות היבשתיים והגבולות.
- שיפור מערכות השליטה, התקשורת והסייבר.
בנוסף, העסקה כוללת הקמה וחיזוק של מוסדות צבאיים, אקדמיות קצינים ושירותים רפואיים צבאיים בסעודיה, תוך שיתוף פעולה ישיר עם גורמי צבא אמריקאים.
בממשל טראמפ הדגישו כי ההסכם "לא רק מחזק את כוחה של סעודיה, אלא מהווה עוגן ליציבות האזורית במזרח התיכון", וציינו כי הוא גם מבטיח אלפי מקומות עבודה חדשים בתעשיות הביטחוניות בארה"ב.
בהמשך להסכמות הביטחוניות, הוכרזו גם הסכמים כלכליים נרחבים בתחומי האנרגיה, הטכנולוגיה, התשתיות, התחבורה והבריאות – בהיקף כולל של מאות מיליארדי דולרים:
- השקעות בתחום טכנולוגיות הדאטה וה-AI: כ-20 מיליארד דולר.
- השקעות משותפות של ענקיות טכנולוגיה אמריקאיות וסעודיות: כ-80 מיליארד דולר.
- פרויקטי תשתית וסביבה עירונית בסעודיה, באמצעות חברות אמריקאיות: כ-2 מיליארד דולר.
- ייצוא טורבינות גז ופתרונות אנרגיה: כ-14.2 מיליארד דולר.
- עסקת מטוסי נוסעים: כ-4.8 מיליארד דולר.
- השקעות בתחום הבריאות והקמת מפעלים בארה"ב: כ-5.8 מיליארד דולר.
- שלוש קרנות השקעה ייעודיות – בתחומי אנרגיה, ביטחון וספורט – בסכום כולל של כ-14 מיליארד דולר, כולן עם דגש על השקעה ישירה בכלכלה האמריקאית.
לדברי הנשיא טראמפ, ההסכמים שנחתמו היום מסמנים את פתיחתה של "תור זהב חדש בשותפות בין אמריקה לסעודיה", ומדגישים את מחויבותו למדיניות "אמריקה תחילה", שמעמידה את הכלכלה, העובדים והביטחון הלאומי של ארה"ב בראש סדר העדיפויות.
בצמרת הסעודית תיארו את הפגישה כ"ציון דרך אסטרטגי", והביעו אמון בעומק השותפות עם וושינגטון וביכולתה להוות משענת אזורית צבאית, טכנולוגית וכלכלית לטווח הארוך.
בישראל נאלצים להביט מהצד בחיזוק הקשרים ההיסטורי בין טראמפ לערב הסעודית, שדוחה בשתי ידיים כל תוכנית לנורמליזציה לעת עתה.
כפי שדיווחנו מוקדם יותר, גם טראמפ החליט שלא להמשיך בהפעלת הלחץ על סעודיה, והעדיף להתמקד בביקור זה בנושאים כלכליים בלבד.
0 תגובות