

דוברת הבית הלבן, אמרה לפני זמן קצר (שני) כי ממשל טראמפ ממשיך לדבר עם חמאס והוא אף הבהיר להם, כי הוא מצפה לסיום המלחמה ושהם ישחררו את כל החטופים.
הדוברות הבהירה כי ממשל טראמפ ממשיך לנהל שיחות עם כל הצדדים המעורבים בסכסוך ברצועת עזה, ולטענתה, טראמפ מתעקש שחמאס ישחרר את כל החטופים.
הדוברות הבהירה כי ארצות הברית הברית מחויבת עדיין למתווה של השליח ויטקוף, ולגבי השיחות עם איראן היא אמרה, שהדרישת הסף היא עדיין שהאיראנים לא יוכלו להעשיר אורניום והם אף הבהירו זאת במהלך השיחות.
גם לגבי רוסיה טענה הדוברת שיש התקדמות וכי הנשיא טראמפ, צפוי לדבר בשעות הקרובות עם נשיא רוסיה פוטין.
כפי שדווח מוקדם יותר היום, השיחה עם פוטין תהיה כחלק מהמאמץ להביא לסיום מלחמת אוקראינה, בעוד מנהיגי אירופה דורשים הפסקת אש מיידית מהקרמלין.
השיחה היום עשויה להיות נקודת מפנה במדיניותו של טראמפ כלפי מלחמת רוסיה-אוקראינה, במידה ופוטין יסרב לקבל הפסקת אש קצרה.
טראמפ, הרואה עצמו כ"מביא שלום", דוחף להפסקת הלחימה שנמשכת מאז שפוטין שלח את צבאו לאוקראינה בפברואר 2022 – הסלמה שמוגדרת כעימות החריף ביותר בין רוסיה למערב מאז משבר הטילים בקובה ב־1962.
בלחץ ממשלו של טראמפ, נפגשו בשבוע שעבר נציגים מרוסיה ומאוקראינה באיסטנבול – לראשונה מאז מרץ 2022 – ביוזמת פוטין ולדרישת אוקראינה והאירופים להפסקת אש. טראמפ הודיע כי שיחת הטלפון עם פוטין תתמקד בעצירת "מרחץ הדמים", שלדבריו גובה כ־5,000 הרוגים מדי שבוע לשני הצדדים. הוא הביע תקווה שהיום הזה יהיה "פורץ דרך" שיביא לסיום מלחמה שלדבריו "מעולם לא הייתה צריכה להתחיל".
הבית הלבן הדגיש כי אם רוסיה לא תתייחס ברצינות לשיחות השלום – ייתכן שיוטלו עליה סנקציות נוספות. טראמפ עצמו מתכוון לשוחח גם עם נשיא אוקראינה זלנסקי ועם בכירים בנאט"ו.
מנגד, פוטין לא מראה סימנים של גמישות: הוא ממשיך לעמוד על דרישותיו להפסקת הלחימה – כולל נסיגה אוקראינית מהאזורים שסופחו ונטישת שאיפתה של קייב להצטרף לנאט"ו. בינתיים, רוסיה ביצעה ביום ראשון את מתקפת המל"טים הגדולה ביותר מאז תחילת המלחמה, והמודיעין האוקראיני הזהיר מפני אפשרות ששיגור טיל בין־יבשתי רוסי קרב ובא – אף שאין לכך אישור רשמי ממוסקבה.
הקרמלין אישר כי הצוותים מתכוננים לשיחה המכריעה, שעלולה כאמור להסתיים בסנקציות אמריקניות כבדות על רוסיה.
בבריטניה, ראש הממשלה קיר סטארמר שוחח עם מנהיגי ארה"ב, איטליה, צרפת וגרמניה. נשיא צרפת עמנואל מקרון קרא לפוטין "להראות רצינות כנה לשלום" ולקבל את הפסקת האש בת 30 הימים שהציע טראמפ, ושגם אוקראינה ואירופה תומכות בה.
אירופה, לעומת זאת, חוששת שפוטין וטראמפ יכפו הסכם שלום שיותיר את אוקראינה מחוסרת ביטחון ועם אובדן קבוע של חמישית משטחה – מה שנתפס בעיניהם ככניעה לרוסיה.
עבור טראמפ מדובר בניסיון נוסף למצב את עצמו כדמות הפוליטית היחידה שיכולה לשים סוף לעימות – בעוד פוטין מציג את המלחמה כרגע היסטורי בו רוסיה נוקמת את מה שהוא תופס כהשפלה מצד המערב מאז קריסת ברית המועצות.
כזכור, אדם בוהלר, שליחו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לענייני בני ערובה, התייחס אמש (ראשון) בראיון לרשת פוקס ניוז להתקדמות המגעים בין ישראל לחמאס. לדבריו, השיחות מתנהלות בקצב משתנה, אך ישנו מסר ברור מצד וושינגטון: שחרור בני הערובה הוא תנאי הכרחי לכל התקדמות.
"לא הייתי אומר שהשיחות לא מתקדמות," אמר בוהלר. "הן פשוט מאוד תנודתיות. אני יודע שסטיב ויטקוף עובד על זה קשה מאוד ודוחף קדימה. מה שהבהרנו לחמאס הוא שצריך להתקדם."
לדבריו, התערבותו הפומבית של טראמפ היא אות ברור לחמאס על רצינות הדרישות האמריקניות: "כשטראמפ יוצא החוצה ומביע עמדה, בעיניי זה סימן לכך שחמאס מבין – אם הם רוצים להתקדם בכל דרך שהיא, אם הם רוצים שהמתקפות ייפסקו, וזה מה שכל הפלסטינים רוצים בשלב הזה – אז הם חייבים לשחרר את בני הערובה."
בוהלר הדגיש כי זהו תנאי שאינו נתון למשא ומתן. "המשכנו להדגיש את הנקודה הזו שוב ושוב. אני חושב שהצוות שלנו – מרקו רוביו, סטיב ויטקוף – פועל בעוצמה לפי הוראות הנשיא."
הוא סיכם באומרו: "זה בדיוק דרך התקיפות הזאת, דרך הכוח הזה, שנראה את בני הערובה משתחררים. כבר ראינו את עידן משתחרר. ויש לנו גם ארבע גופות של אמריקנים שצריכות לחזור הביתה."
במסר ברור לחמאס, הממשל האמריקני בראשות טראמפ דבק בעמדה הישראלית לפיה הפעלת הלחץ על חמאס היא שתביא לבסוף לשחרור חטופים.
0 תגובות