
סוכנות הידיעות האיראנית Fars, המזוהה עם משמרות המהפכה האסלאמית, פרסמה השבוע מתקפה חריגה על אזרבייג'ן וישראל, בעקבות השתתפות שתי המדינות בתחרות הזמר הענקית (האירוויזיון); "אזרבייג'ן שוב הראתה את מהות הקשרים החשאיים והמבישים שלה עם המשטר הציוני", נכתב בהצהרה.
הסיבה לזעם: אזרבייג'ן יוצגה על ידי זמר ממוצא יהודי, וישראל על ידי נציגה ממוצא אזרבייג'ני. ב-Fars טענו כי "האמת המרה נחשפה: לא שתי מדינות – אומה אחת, אלא שתי אומות – מדינה אחת. מדינה שמפרידה בין מדינות האסלאם".
האמירות הללו מצטרפות למדיניות עקבית של עוינות מצד איראן כלפי אזרבייג'ן – מדינה שיעית גובלת, שבעיניה הפכה ל"עמדה ציונית בקווקז". זאת בשל קשריה ההדוקים עם ישראל, שכוללים שיתוף פעולה ביטחוני, מסחרי ותרבותי. באזרבייג'ן נחגגים חגים יהודיים, דגלי ישראל מונפים בצעדות הניצחון, ורבנים מוזמנים כאורחי כבוד – בניגוד מוחלט לאיראן, ששם יהודים חוששים להזדהות.
הברית בין המדינות באה לידי ביטוי גם בתחרות האחרונה שהתקיימה בשבוע האחרון, כשאזרבייג'ן העניקה לישראל את הניקוד הגבוה ביותר – 12 נקודות הן מהקהל והן מצוות השיפוט. המהלך התקבל בשביעות רצון בירושלים, וגרר זעם בטהראן.

הארוחה שהפכה למלכודת מוות: בית המשפט הרשיע את רוצחת הפטריות
כפי שדווח ב'כיכר השבת', השבוע שר הביטחון ישראל כ"ץ נפגש עם שר ההגנה של אזרבייג'ן, הגנרל זאקיר חסאנוב, כחלק מהידוק הקשר האסטרטגי-ביטחוני בין המדינות. במהלך הפגישה השר כ"ץ בצעד לא שגרתי הודה לשר ההגנה חסאנוב על ההצבעה בתחרות ועל מאמצי התיווך בין ישראל לטורקיה, על התייצבותה האיתנה של אזרבייג'ן, לאחר מתקפת הטרור הרצחנית של חמאס ב-7 באוקטובר לצד ישראל, וביקש למסור את תודתו לנשיא אלייב.

התגובה האיראנית חורגת מהיבטים תרבותיים. לאורך השנים הפיצה איראן תעמולה אנטישמית, כולל קריקטורה ובה נראה נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב כלבוש כיהודי עם כיפה ופאות, תחת הכיתוב "הרב אילהם אל'ף". את הקריקטורה פרסם חוקר במכון איראני רשמי, שגם כינה את באקו "קולוניה של ישראל". הקריקטורה הופצה גם בארמניה, יריבתה של אזרבייג'ן, שמקיימת שיתוף פעולה אסטרטגי עם איראן.
איראן לא מסתפקת בתעמולה והיא אף עושה דברים בפועל, כגון - שורת איומים, תרגילים צבאיים בגבול עם אזרבייג'ן, ומסרים בשפה האזרית שנועדו לאיים גם על ישראל – הופיעו בסרטונים רשמיים של משמרות המהפכה. באחד מהם נטען: "הדרך לירושלים עוברת דרך באקו".
לנוכח היחסים ההולכים ומתחזקים בין באקו לירושלים – אין פלא שהמשטר האיראני מגביר את הלחץ. אך העובדה שדווקא אירוויזיון, אירוע תרבותי חוצה גבולות, הפך לזרז להתקפה – מצביעה עד כמה עמוק השבר בין המדינות.
0 תגובות