כבר בסוף החודש

נבהל? מקרון לוקח צעד אחורה - ומשנה את התוכניות שלו על ישראל 

נשיא צרפת עמנואל מקרון, שיזם כזכור ועידה משותפת עם סעודיה להכרה במדינת פלסטין, לא צפוי להשתתף בעצמו בוועידה, מה שמסמן כי לא תתרחש הכרה בפועל במהלך הוועידה הצפויה בסוף החודש (חדשות) 

מפחד. נשיא צרפת מקרון (שאטרסטוק)

ועידת האו״ם לפתרון שתי המדינות לישראל ולפלסטינים תתקיים בניו יורק ב־28 ו־29 ביולי, לאחר שנדחתה בעקבות מלחמת ישראל־איראן. אך הסיכוי שתביא עמה הצהרות דרמטיות על הכרה במדינה פלסטינית נראה נמוכה יותר, בין היתר בשל העובדה שנשיא צרפת עמנואל מקרון אינו צפוי להשתתף, כך דווח היום (ראשון) ב'גרדיאן' הבריטי.

מקרון, שבשבוע שעבר אמר לפרלמנטרים בבריטניה כי פתרון שתי המדינות הוא "הדרך היחידה לשלום ויציבות באזור כולו", מקדם כבר תקופה יוזמה להכרה רחבה בפלסטין מצד מדינות מערביות. לפי הגרדיאן, ההקפאה בשיחות הפסקת האש בין ישראל לחמאס מעכבת צעדים מעשיים, ומסבכת את המהלך המדיני.

הכינוס שאמור היה להתקיים בחודש יוני, נדחה כאמור בגלל המלחמה אך כעת נראה כי הוא לא יכלול הצהרת הכרה של צרפת במדינה פלסטינית.

על פי מקורות צרפתיים, ההחלטה הסופית על הכרה בפלסטין עדיין לא התקבלה, ויש כוונה לערוך אירוע נפרד בפריז, שיהיה הבמה המרכזית לצעד כזה. מקרון עצמו העלה את הנושא בפומבי פעמיים בשבוע שעבר, במהלך פסגה עם ראש ממשלת בריטניה קייר סטארמר – הן בנאומו בפני הפרלמנט הבריטי והן במסיבת עיתונאים בסיום הפגישה. "כשעזה הרוסה והגדה המערבית מותקפת מדי יום, לא הייתה נקודת זמן שבה חזון המדינה הפלסטינית נראה מאוים כל כך", אמר.

מקרון הדגיש באותה הזדמנות כי "הפתרון של שתי מדינות והכרה במדינה פלסטינית הוא הדרך היחידה להביא שלום ויציבות לכלל האזור".

ההצהרה המשותפת שפרסמו מקרון וסטארמר כללה התחייבות עקרונית לקידום הכרה במדינה פלסטינית במסגרת תהליך שלום עתידי. השניים הבטיחו גם "לשתף פעולה בקידום פתרון שתי המדינות ובסיוע להקמתה של פלסטין". אלא שמלבד התחייבות עתידית, עדיין אין כאן הצהרה והכרה רשמית במדינה חסרת הגבולות הנשלטת בידי גורמי טרור וחמאס.

לפי דיווח של העיתון "לה מונד", גם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן לא יגיע לוועידה, והובלתה תועבר לידי שרי החוץ. עם זאת, מקרון שוקל עדיין להכריז על ההכרה בשלב מאוחר יותר, אולי תוך תיאום עם בריטניה ואולי אף עם קנדה, בהתאם להעדפה הצרפתית להכרזה משותפת.

שר החוץ הבריטי דיוויד לאמי, שהופיע בפני ועדת החוץ של הפרלמנט, הדגיש את מעורבות בריטניה ההיסטורית באזור והזכיר את הצהרת בלפור. "הייתי מעדיף שבריטניה תהיה חלק מתהליך רחב, במיוחד לאור הקשרים ההיסטוריים שלה לשתי הקהילות שנולדו יחד עם הקמת מדינת ישראל", אמר. לדבריו, הפסקת אש קרובה עשויה להיות תחילתו של תהליך כזה, בייחוד אם תוביל לרגיעה קבועה.

לאמי הודה כי ההכרה מצד כמה מדינות אירופיות לא הביאה עד כה לשינויים ממשיים בשטח, אך הביע הבנה כלפי אלו הסבורים שקצב הבנייה בהתנחלויות שוחק את האפשרות להקים מדינה פלסטינית.

בתוך כך, שרי החוץ של ישראל והרשות הפלסטינית צפויים להשתתף מחר (שני) בארוחת ערב בבריסל, כחלק ממפגש שרים של מדינות האיחוד האירופי והאזור הים־תיכוני. שר החוץ הישראלי גדעון סער ועמיתתו הפלסטינית ורסן אע'אבקיאן אישרו את הגעתם, אך טרם נמסר אם ייפגשו ישירות. מטרת המפגש היא חיזוק הקשרים בין האיחוד האירופי לעשר המדינות השותפות באזור.

ישראל ממתינה ליום שלישי, אז צפויה להתקיים באיחוד האירופי הצבעה על אפשרות להפריש את ישראל מהסכם האסוציאציה עם אירופה, מהלך דרמטי שישנמך משמעותית את היחסים בין ישראל ליבשת האירופית.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (49%)

לא (51%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

1
קיבל מכות מהמורה
יעקב

אולי גם יעניין אותך:

עוד בבעולם: