
ולדימיר פוטין נחוש להמשיך בלחימה באוקראינה עד שהמערב יסכים לדון איתו בתנאים שהוא עצמו מכתיב להסכם שלום, כך מדווחים שלושה מקורות המקורבים להנהגת הקרמלין בשיחה עם 'רויטרס'.
הדיווח מגיע לאחר שינוי עמדה משמעותי מצידו של הנשיא טראמפ, שנמנע בעבר מלתמוך באוקראינה, עד המהפך ב-4 ביולי כששאל בשיחת טלפון עם הנשיא זלנסקי אם הוא מסוגל להגיע בטיליו עד למוסקבה.
גם איום של הנשיא טראמפ בסנקציות נוספות אינו משנה את עמדתו של יושב הקרמלין, ולפי אותם מקורות, ייתכן שפוטין אף ירחיב את דרישותיו הטריטוריאליות ככל שכוחותיו ימשיכו להתקדם.
הנשיא טראמפ הצהיר גם לאחרונה שיעלה מכסים על מוצרים רוסיים לרמה של 100% אם לא יושג הסכם תוך חמישים יום.
לטענת המקורות, הנשיא הרוסי סבור שצבאו וכלכלתו חזקים דיים לעמוד בלחצים נוספים מצד המערב, לאחר שכבר התמודדו עם הסנקציות החמורות ביותר שהוטלו על רוסיה אי פעם.
כפי שדיווחנו בהרחבה ב'כיכר השבת', טראמפ, שהביע תסכול מהסירוב של פוטין להסכים להפסקת אש, הודיע השבוע על משלוח חדש של אמצעי לחימה לאוקראינה, כולל מערכות טילי פטריוט - בנוסף לנשק התקפי מתוחכם. "יש לנו את הנשק הטוב בעולם והאירופאים יודעים את זה", אמר טראמפ.
לדברי המקורות הרוסים, פוטין סבור כי עד כה אף גורם מערבי, כולל טראמפ, לא ניהל עימו שיח אמיתי ומעמיק על תנאי שלום. "הוא ימשיך עד שישיג את מה שהוא רוצה," אמר אחד מהם. פוטין, לדבריו, אינו מתרשם מאיומים, גם לא מהכוונה להטיל מכסים אמריקניים על רוכשי נפט רוסי.
למרות מספר שיחות בין טראמפ לפוטין וביקורים של השליח המיוחד של ארצות הברית סטיב ויטקוף במוסקבה, הקרמלין אינו סבור שנוהל עד כה דיון יסודי כלשהו. המקור הבהיר שפוטין אמנם מעריך את הקשר עם טראמפ ואת השיחות עם ויטקוף, אך מעל הכול ניצבים האינטרסים של רוסיה. הבית הלבן סירב להגיב לכתבה.
דרישותיו של פוטין כוללות התחייבות משפטית לכך שנאט"ו לא תתרחב מזרחה, נייטרליות של אוקראינה, מגבלות על צבאה, הגנה על דוברי הרוסית במדינה והכרה בגבולות הנוכחיים של רוסיה כפי שנקבעו בשטח עם ההתקדמות במלחמה. על פי המקורות, הוא אף מוכן לדון במתווה לערב מדינות גדולות במתן ערבות ביטחונית לאוקראינה, אף שלא ברור כיצד ניתן יהיה ליישם זאת בפועל.
מן הצד השני, הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי הבהיר כי ארצו לעולם לא תכיר בריבונות רוסיה על השטחים שכבשה, וכי לקייב שמורה הזכות להחליט אם להצטרף לנאט"ו. לשכתו בחרה שלא להגיב לכתבה.
אחד המקורות הבהיר שפוטין מוכן לספוג פגיעה כלכלית משמעותית, כל עוד הוא מתקדם לעבר מטרותיו המדיניות והצבאיות. איומיו של טראמפ להטיל מכסים גם על סין והודו בשל רכישת נפט רוסי, לדבריו, אינם מטרידים את הקרמלין. שניים מהמקורות אף ציינו כי רוסיה מחזיקה ביתרון צבאי בשטח, וכי כלכלתה – שהותאמה לצרכי מלחמה – מייצרת תחמושת, כולל פגזי ארטילריה, בקצב העולה על זה של נאט"ו.
רוסיה שולטת כיום בכחמישית משטחה של אוקראינה, והתקדמה ביותר מ־1400 קילומטרים רבועים בשלושת החודשים האחרונים בלבד, לפי מפת המודיעין הפתוח DeepStateMap. "תיאבון בא עם האכילה," אמר המקור הראשון, ברמז לכך שפוטין עשוי להמשיך להרחיב את גבולות הכיבוש. שני המקורות האחרים אישרו את ההערכה הזו.
עד כה השתלטה רוסיה על חצי האי קרים (מאז 2014), על כל מחוז לוהנסק, על רוב מחוזות דונצק, זפוריז'יה וחרסון, וכן על חלקים ממחוזות חרקוב, סומי ודנייפרופטרובסק. עמדתו הרשמית של פוטין היא כי חמשת המחוזות המרכזיים הללו, קרים והארבעה ממזרח אוקראינה - הם חלק מרוסיה, ושלפני כל הסכם על שלום יש על אוקראינה לסגת מהם.
לפי מקורות בקרמלין, פוטין עשוי להמשיך בלחימה עד לקריסת קווי ההגנה של אוקראינה, ולהרחיב את מטרותיו לכלול גם את כל מחוזות חרקוב, סומי ודנייפרופטרובסק. עם זאת, אם ייתקל בהתנגדות קשה, ייתכן שיעצור בגבולות המחוזות המזרחיים. "רוסיה תפעל לפי חולשתה של אוקראינה," אמר המקור השלישי, "אם אוקראינה תיפול, תהיה השתלטות רחבה יותר."
זלנסקי טוען כי המתקפה הרוסית בקיץ אינה מצליחה כפי שפוטין קיווה. גם מפקדי צבאו, אף שהם מודים כי רוסיה נהנית מיתרון מספרי, אומרים כי הכוחות האוקראיניים מחזיקים בקו ומאלצים את מוסקבה לשלם מחיר כבד על כל הישג.
האמריקאים מעריכים כי כ־1.2 מיליון איש נהרגו או נפצעו במלחמה – הקטלנית ביותר באירופה מאז מלחמת העולם השנייה. מוסקבה דוחה את המספרים ומאשימה את המערב בתעמולה. גם רוסיה וגם אוקראינה אינן מפרסמות נתונים מלאים על אבדותיהן.
כזכור, הצעת טראמפ להפסקת אש ללא תנאים, שאושרה מידית על ידי קייב, עדיין לא התקבלה על ידי פוטין. בינתיים, רוסיה ממשיכה בשיגור המוני של כלי טיס בלתי מאוישים נגד ערים אוקראיניות. עם זאת, טראמפ אמר בראיון שפורסם ביום שלישי כי לא ויתר על האפשרות להסכם עם פוטין.
המקור הראשון דחה את טענת טראמפ כי פוטין "זרק שטויות באוויר" ואמר שהבעיה הייתה חוסר יכולת להפוך את השיחות החיוביות עם ויטקוף לדיאלוג מהותי על מתווה להסכם.
למרות הסנקציות והמחיר האדיר של הלחימה, הכלכלה הרוסית, בגודל שני טריליון דולר - מתפקדת טוב מהצפוי. משרד הכלכלה במוסקבה חוזה צמיחה שנתית של 2.5% ב־2025, לאחר צמיחה של 4.3% בשנה החולפת.
לדברי אחד המקורות, טראמפ כמעט ואין לו מנופי לחץ משמעותיים מול פוטין. גם אם ארצות הברית תטיל מכסים על צרכני הנפט הרוסי, הקרמלין, לדעתו, ימצא דרכים עוקפות להגיע לשווקים הבינלאומיים. "פוטין מבין שטראמפ אדם בלתי צפוי, שעלול לפעול בדרכים לא נעימות, אבל הוא מנסה לתמרן כך שלא יכעיס אותו יותר מדי," אמר.
ההערכה ברוסיה היא כי המשבר עלול להחריף בחודשים הקרובים – ועמו הסיכון לעימות בין שתי מעצמות הגרעין הגדולות בעולם. לפי התחזית של המקור האחרון, המלחמה לא תסתיים בזמן הקרוב.
0 תגובות