

הרשויות באיראן קוראות בימים האחרונים לתושבים להגביל באופן דרסטי את צריכת המים, כאשר המדינה נאבקת עם מחסור חמור במים על רקע גל חום כבד המכה באזור. איראן חווה את השבוע החם ביותר שלה השנה עד כה, עם טמפרטורות שחצו את רף 50 מעלות צלזיוס באזורים מסוימים.
משבר המים, המהווה בעיה מרכזית באיראן, במיוחד במחוזות הצחיחים שבדרום המדינה, מיוחס למספר גורמים משולבים: ניהול כושל, ניצול יתר של משאבי מים תת-קרקעיים, וההשפעה ההולכת וגוברת של שינויי האקלים. מאגרי הסכרים המספקים מים לטהראן נמצאים כיום בשפל חסר תקדים מזה מאה שנה, וזאת בעקבות שנים של ירידה מתמדת בכמות המשקעים. למעשה, המחוז מתמודד כעת עם מצוקת המים החמורה ביותר מזה שישה עשורים.
יו"ר מועצת העיר טהראן, מהדי צ'מרן, הדגיש את הצורך הבוער בחיסכון במים כדי למנוע ירידות לחץ. חברת ניהול המים של מחוז טהראן קראה להפחית את הצריכה ב"לפחות 20%" כדי להקל על המחסור. כבר כעת, בחלקים מהבירה, נרשמו הפחתות בלחץ המים ואף הפסקות מים שנמשכו בין 12 ל-18 שעות, בניסיון לבלום את המשבר.
נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן, הבהיר כי משבר המים אינו עניין זמני, אלא מהווה אתגר לאומי ארוך טווח הדורש שינוי יסודי באסטרטגיה הלאומית. לדבריו, הפתרון אינו טמון בפרויקטים מקוטעים, אלא במאמצים עקביים המבוססים על חמישה עמודי תווך מרכזיים: הנדסת מים-קרקע-יבול אינטגרטיבית, חינוך יעיל, מדיניות תמריצים, אכיפה משפטית קפדנית נגד הפרות, והערכה ובקרה מתמשכים. פזשכיאן קרא להקמת כוח משימה משותף של מומחים מגופי ממשל ומוסדות אקדמיים, על מנת לתכנן פתרונות ספציפיים למחוזות ולמחוזות המשנה, תוך התחשבות בהבדלים האקלימיים והגיאוגרפיים העצומים ברחבי איראן.
הנשיא הדגיש גם את חשיבות העלאת מודעות הציבור למשבר. "גם קובעי המדיניות וגם האזרחים חייבים להבין את הדחיפות", אמר. הוא קרא להנגיש נתוני מים לציבור הרחב ולשלב את נושא שימור המים בתוכניות הלימודים.
ככל שגל החום ממשיך להחמיר את המצב, איראן ניצבת בפני אחד מהאתגרים הסביבתיים והתשתיתיים הגדולים ביותר שלה מזה עשרות שנים.
0 תגובות