
שר החוץ האמריקאי מרקו רוביו הביע תסכול עמוק בפגישה עם משפחות החטופים ביום שישי, והודה בפניהם כי "אנחנו צריכים לחשוב מחדש ובאופן רציני על הכול", כך מסרו לאתר Axios שניים מהנוכחים במפגש שנערך במשרד החוץ בוושינגטון. דבריו של רוביו הגיעו לאחר כישלון נוסף בשיחות להפסקת אש ברצועת עזה.
חלפו שישה חודשים מאז שובו של דונלד טראמפ לבית הלבן, אך הממשל שלו טרם הצליח לשים קץ ללחימה. שיחות המשא ומתן נמצאות בקיפאון, וארצות הברית וישראל מבודדות יותר ויותר בזירה הבינלאומית. הבטחתו המרכזית של טראמפ - לסיים את המלחמה ולהחזיר את החטופים - הולכת ומתרחקת, ובקרב בסיס תומכיו, במיוחד אלו המזוהים עם תנועת MAGA, הולכת ומצטברת תחושת אכזבה מהתמיכה העקבית שהוא מעניק לראש הממשלה נתניהו ולמדיניותו התקיפה.
שיחות הפסקת האש האחרונות קרסו לאחר שחמאס דחה את התנאים שהוצגו, וישראל משכה את נציגיה בתגובה. טראמפ, שנשאל ביום שישי על ההתפתחויות לאחר שנחת בסקוטלנד, רמז כי ייתכן שהגיעה העת להסלים את המלחמה. "זה נורא מה שחמאס עושה, כולם מסובבים את כולם. נראה מה ישראל תחליט לעשות, אבל נדמה לי שהזמן הגיע", אמר לנוכחים.
בקרב הדרג המדיני בירושלים התקבלו דבריו באי ודאות: האם מדובר באסטרטגיה מול חמאס - או באיתות לנקיטת צעדים צבאיים חריפים יותר. גורמים ישראלים מסרו ל-Axios כי לאורך החודשים האחרונים נתן טראמפ לנתניהו חופש פעולה כמעט מוחלט - לא רק בזירה הצבאית, אלא גם בנוגע למשא ומתן על החטופים ולחלוקת הסיוע ההומניטרי.
אחד מהגורמים אמר כי בשיחות סגורות אמר טראמפ לנתניהו פעמים רבות "תעשה מה שצריך בעזה", ואף עודד אותו להחריף את הפעולה נגד חמאס. עם זאת, בשטח לא נרשמה התקדמות של ממש: אף על פי שהופעלו אמצעים צבאיים כבדים, כולל פצצות של 2,000 פאונד שלא סופקו בתקופת ביידן, חמאס נותר על כנו.
במקביל, רוביו הבהיר בפגישה כי הוא עצמו לא השתכנע מהמודל של הפסקות אש זמניות תמורת שחרור הדרגתי של חטופים - כפי שהונהג בתקופת ביידן והמשיך גם תחת טראמפ. "גם הנשיא וגם אני לא אהבנו את המבנה הזה מלכתחילה", אמר רוביו לפי אחד המשתתפים. לדבריו, היה הכרח לפעול כך בינואר, אך כעת יש לחשוב על מסלול אחר.
הוא אף רמז כי ייתכן שהגיעה העת לאמץ גישה מקיפה יותר, שתביא גם לסיום הלחימה וגם לשחרור כלל החטופים. לדבריו, טראמפ אכן התריע פומבית כבר בתחילת השנה על רעב המאיים על תושבי עזה, אך לא הפעיל לחצים משמעותיים על נתניהו לפתוח את המעברים. תחת זאת, טראמפ תמך ביוזמה פרטית להעברת סיוע דרך גוף אמריקאי עצמאי - Gaza Humanitarian Foundation -שנועדה לעקוף את האו"ם ולמנוע השתלטות חמאס על המשלוחים.
בעולם גוברת תחושת הדחיפות. מדינות כמו צרפת, גרמניה ובריטניה פרסמו ביום שישי הודעה חריגה: "האסון ההומניטרי בעזה חייב להיפסק מיד. אי־מתן סיוע הומניטרי בסיסי לאוכלוסייה האזרחית - אינו מקובל." מנגד, טראמפ ממשיך להציג קו תקיף יותר, וקרא ל"סיים את העבודה", אמירה שגררה זעזוע אפילו בקרב בעלי ברית מסורתיים של ארצות הברית.
מאחורי הקלעים, ישנם בכירים בממשל שמודים בשיחות סגורות כי האסטרטגיה הנוכחית כשלה, אך טרם התקבלה החלטה כיצד לשנותה. בשלב הזה, גם בבית הלבן וגם בירושלים ברור דבר אחד: הזמן לא פועל לטובת ההנהגה.
0 תגובות