לא רק ליופי

להביא את הירוק פנימה: החשיבות הקריטית של צמחים בבית

שילוב של צמחים, פרחים ואלמנטים טבעיים במרחב הביתי אינו רק עניין אסתטי – מחקרים מוכיחים כי חשיפה ליופי הטבעי במרחב האישי משפיעה לטובה על רמות הלחץ, מצב הרוח, היצירתיות ואף הבריאות הפיזית | נסקור את היתרונות הפסיכולוגיים, הבריאותיים והעיצוביים של החזרת הירוק לחיינו, בעידן של ניכור אורבני וטכנולוגיה מתגברת (בריאות)

להכניס את הטבע להבית (צילום: ד.פ)

בתקופה בה הבתים שלנו הפכו לא רק למקום מגורים אלא גם למרחב עבודה, לימוד ומנוחה – יותר ויותר אנשים מחפשים אחר דרכים להפוך את הסביבה הביתית לנעימה, רגועה ובריאה יותר. אחד האמצעים הפשוטים אך רבי-העוצמה לכך הוא הכנסת הטבע פנימה: צמחים ירוקים, פרחים צבעוניים, ואפילו טקסטורות וחפצים בהשראת הטבע. אך האם יש לכך גיבוי מדעי?

מה אומרת הפסיכולוגיה הסביבתית?

תחום הפסיכולוגיה הסביבתית (Environmental Psychology) חוקר את הקשרים בין האדם למרחב הסובב אותו, ובין השאר בודק כיצד מרחבים הכוללים אלמנטים מהטבע משפיעים על רווחה נפשית. לפי תיאוריית "השחזור הקשבי" (Attention Restoration Theory), חשיפה לטבע – או אפילו ייצוגים שלו – יכולה לשקם את יכולות הריכוז שלנו ולסייע בתחושת הרוגע (Kaplan & Kaplan, 1989).

בניסוי שנערך באוניברסיטת מישיגן נמצא כי משתתפים שבילו 20 דקות בטבע, או אפילו הסתכלו על תמונות טבע, הראו שיפור משמעותי בזיכרון העבודה לעומת קבוצת הביקורת (Berman et al., 2008).

יתרונות מוכחים לצמחים ופרחים בבית

  1. שיפור מצב הרוח: מחקר מ-2015 שפורסם בכתב העת Journal of Physiological Anthropology מצא כי נוכחות צמחים בבית הפחיתה את רמות הלחץ הנפשי (stress) בקרב משתתפים – אפילו עצם נגיעה בצמח גרמה להפחתה ניכרת בדופק ובלחץ (Lee et al., 2015).
  2. הפחתת חרדה ודיכאון: במחקר שנערך ביפן על Forest Therapy (תרפיית יערות, בתרגום חופשי) נמצא כי חשיפה לאלמנטים טבעיים – כולל עצים ופרחים – מפחיתה באופן מובהק תחושות של חרדה, ומעלה את רמות הסרוטונין והדופמין במוח (Park et al., 2010).
  3. שיפור איכות האוויר: מעבר להשפעות הפסיכולוגיות, צמחים משפרים את איכות האוויר הפנימי בכך שהם קולטים פחמן דו-חמצני ומשחררים חמצן. מחקר של נאס"א (Wolverton et al., 1989) הדגים שצמחים יכולים לסנן רעלנים מסוימים מהאוויר כמו פורמלדהיד ובנזן – חומרים הנפוצים בחומרי ניקוי, רהיטים ושטיחים.
  4. הגברת יצירתיות: מחקר הולנדי שפורסם ב-Journal of Environmental Psychology מצא כי עובדים שסביבת עבודתם כללה צמחייה הראו עלייה ביצירתיות ובריכוז בהשוואה לאלו שעבדו במרחבים סטריליים (Nieuwenhuis et al., 2014).

אלמנטים טבעיים גם בעיצוב – לא רק עציצים

הכנסת הטבע לבית אינה מוגבלת לעציצים בלבד. גם תמונות נוף, שימוש בעץ טבעי, חומרים מחוספסים, בדים בהשראת פרחים ועלים, ואף נרות ריחניים המבוססים על ניחוחות טבעיים – יכולים ליצור את אותו אפקט של רגיעה ותחושת "בריחה מהעיר".

המונח המקצועי לכך הוא Biophilic Design – תכנון אדריכלי ועיצוב פנים המושתתים על קשר אינטואיטיבי בין האדם והטבע. מחקרים מראים כי בתים שתוכננו ברוח זו לא רק נעימים יותר – אלא גם משפיעים על הדיירים לאורך זמן (Kellert & Calabrese, 2015).

לסיכום: שווה להכניס קצת ירוק הביתה

בין אם מדובר בפרח טרי באגרטל, עציץ קטן בפינת הסלון, או טפט עם הדפס של עלים – שילוב של מוטיבים מהטבע במרחב הביתי משפיע באופן ממשי על הבריאות הנפשית, הגופנית והרגשית שלנו. ככל שהעולם סביבנו הופך יותר טכנולוגי ואינטנסיבי – כך גוברת החשיבות של החזרת הטבע הביתה.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (96%)

לא (4%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

1
כתבה כל כך יפה! נראה לי אלך לשוק ארכוש לי עציץ או שניים. אשים אותם בסלון וחיי יהפכו לטובים יותר! אהיה מאושר יותר, מחובר לאמא אדמה. מה רבו מעשיך השם 🙏
החכם באדם

אולי גם יעניין אותך:

עוד בעולם הבריאות: