
מחקר רחב היקף חושף כי שמירה על שבעה כללים פשוטים יכולה לשנות משמעותית את בריאות הגוף ולהפחית סיכון למגוון מחלות. הכללים, שמכונים "שבעת הכללים הפשוטים של החיים" ומומלצים על ידי איגוד הלב האמריקני, כוללים: הפסקת עישון, תזונה בריאה, הקפדה על פעילות גופנית, שמירה על משקל תקין, לחץ דם מאוזן, רמות סוכר בריאות וכולסטרול מאוזן.
ממצאים בולטים ממטא-אנליזה מקיפה
החוקרים ניתחו 483 מחקרים כדי לבחון את ההשפעות של הקפדה על כללים אלו. הם גילו שכבר שמירה על לפחות שלושה מהמדדים מקטינה את הסיכון למחלות לב וכלי דם - גם אצל מי שיש לו נטייה גנטית לכך. נוסף על כך, הראו התוצאות שטיפול בגורמים הללו מביא תועלת רחבה: הוא משפיע לטובה גם על הבריאות הכללית ומערכות נוספות בגוף.
לדברי ד"ר ליליאנה אגוואיו מאוניברסיטת אמורי: "מצאנו קשר הדוק לא רק בין בריאות הלב והמוח – אלא השפעה מיטיבה כמעט על כל מערכת בגוף. זה הרבה מעבר ללב ולכלי הדם, ממש ממערכות העצבים ועד השלד".
גם שינויים קטנים – משפיעים משמעותית
הבשורה החיובית מהמחקר: אפילו צעדים קטנים בשיפור אורח החיים הם משמעותיים. מה למשל? ירידה קלה במשקל, התחלת פעילות גופנית מינימלית - גם אם לא מגיעים להמלצות, או אפילו שינוי קטן בתזונה. כל שיפור ב"שבעת הכללים" התבטא בירידה בסיכון: 11% פחות לדמנציה, 6% פחות למחלות עיניים, 23% פחות למחלת כבד שומני ו-11% פחות למחלות כליה כרוניות.
ד"ר נור מכרם מאוניברסיטת קולומביה מסבירה: "אפילו אם ההתקדמות קטנה יחסית – למשל, מעבר מהשמנת יתר לעודף משקל או הוספת מעט פעילות גופנית - מדובר בהישג חשוב בהפחתת מחלות".
במהלך השנים הוכח שאימוץ הכללים הללו לא רק שומר על הלב, אלא מסייע גם בתפקוד המוח, הראייה, מערכת הנשימה, מערכת השיניים ושרירים, גם בגיל מבוגר.
כלל שמיני חדש – שינה
לאחרונה הוסיף איגוד הלב האמריקני כלל שמיני משמעותי: שינה מספקת. ממליצים על 7–9 שעות שינה למבוגרים, 8–10 שעות לבני נוער, ועוד יותר לילדים צעירים.
המלצות מעשיות: מלבד הכללים המופשטים ישנה גם הדרכה ספציפית אותה מפרסמים החוקרים.
בתזונה: לשלב ירקות, פירות, קטניות ודגנים מלאים, ולבחור בחלבונים רזים כגון דגים; תוך הגבלת צריכת מזון מעובד, נתרן ומשקאות ממותקים.
בפעילות גופנית: ממליצים על 150 דקות שבועיות של פעילות מתונה (הליכה, ריקוד, גינון) או 75 דקות של פעילות מאומצת.
המצב בעולם – ואתגרי ההטמעה
חרף היתרונות הברורים, פחות מ-4% מהאנשים בעולם עומדים בכל הקריטריונים לבריאות לב וכלי דם מיטבית. החוקרים מדגישים כי אימוץ ההמלצות חשוב לא רק למניעה, אלא גם לניהול סיכונים - ומהווה השקעה נבונה לבריאות העתידית.
המסר הגדול: המומחים מסכמים שאין רגע נכון או לא נכון להתחיל - תמיד יש תועלת בשיפור אפילו קטן בהרגלים. זה לא חשוב רק ללב, אלא לבריאות של כל הגוף. מי חשב שגם השיניים מושפעות מהרגלי תזונה ושינה ואפילו אצל מי שלוקים בזה מבחינה גנטית? אבל למרבה הפלא, אומרים החוקרים, זה אכן כך.
0 תגובות