
מחקר שפורסם לאחרונה מצא כי אכילה של לפחות ביצה אחת בשבוע, קשורה לירידה של 47% בסיכון לפתח מחלת אלצהיימר בהשוואה למי שאוכל ביצה אחת בחודש או פחות. החוקרים בחנו ממצאים ממעקב אחר יותר מאלף קשישים במשך כ-7 שנים וגילו כי אלו שצרכו ביצים בתדירות גבוהה נהנו לא רק מהפחתת הסיכון לאלצהיימר, אלא גם ממיעוט של חלבונים מזיקים במוח - אותם חלבונים האופייניים למחלה.
אחד ההסברים האפשריים לקשר נוגע לתכולה הגבוהה של כולין ואומגה 3 בחלמון הביצה, רכיבים החיוניים לבריאות המוח. כולין חשוב לייצור הנוירוטרנסמיטר אצטילכולין, תפקוד תקין של קרומי התאים ואף מפעיל מנגנונים אפיגנטיים המשפיעים על הזיכרון והלמידה. משמעותי לציין: הגוף אינו מסוגל לספק את מלוא כמות הכולין הנדרשת, ויש להשלים אותו מהתזונה. בנוסף, אומגה 3 תורמת אף היא להגנה על המוח מפני תהליכי הזדקנות ודלקת.
לדברי החוקרים, האפקט המגן של ביצים נובע מכך שכ-40% ממנו מוסבר באמצעות העלאת רמות הכולין בשמירה על תזונה זו. מחקרים קודמים גם מצאו שאנשים עם אלצהיימר נוטים למחסור בשני הרכיבים הללו.
עם זאת, יש לזכור כי מדובר במחקר תצפיתי שבוצע באוכלוסיה מזדקנת בארה"ב ובוצע באמצעות שאלוני דיווח עצמי הכולל חשש להטיית זיכרון ודיווח. מעבר לכך, תקופת המעקב הייתה יחסית קצרה ואין ודאות שהממצאים רלוונטיים לצעירים או לתרבויות אחרות.
הממצאים החדשים מצטרפים למחקרים נוספים המדגישים את חשיבות דפוס תזונתי כולל, עשיר במזון לא מעובד. הביצים נחשבות למקור זמין ולא יקר לחלבון איכותי ולמגוון רכיבי תזונה, אך הגישה הרווחת כיום בקרב תזונאים היא להמליץ על שילוב ביצים כחלק מתזונה מגוונת ועתירת עשבים, ירקות ודגנים מלאים ולא לצרוך מהן כמויות גדולות במיוחד.
0 תגובות