חוק הגיוס החדש

הרמט"כלים לשעבר תוקפים: "צבא העם בסכנה"; הליכוד: "זו הצעה שדומה למה שגנץ הציע בעבר"

שני בכירי 'המחנה הממלכתי', כינסו אחר הצהריים מסיבת עיתונאים והזהירו מפני חוק הגיוס החדש שפורסם - "תסכן את צבא העם", והציגו מתווה חלופי משלהם | הליכוד הגיב: "נכון לעכשיו אין הסכמות בעניין חוק הגיוס" | כל הפרטים (חדשות בארץ)

חזקי שטרן | כיכר השבת |
גנץ ואייזנקוט | ארכיון (Tomer Neuberg/Flash90)

הרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר בני גנץ, כינס מוקדם יותר היום (ראשון) מסיבת עיתונאים נגד חוק הגיוס החדש שפורסם ואמר: ״יש סכנה לצבא העם בעתיד - במקום עם בונה צבא בונה עם – אנחנו נקבל פה צה"ל בע"מ״.

ח"כ בני גנץ פתח ואמר: ״צה"ל הוא קיר המגן שלנו וגם המפעל החברתי החשוב ביותר שהקמנו פה. לפי הפרסומים האחרונים – המפעל הזה ניצב כעת בפני סכנה. לא מיידית – אבל עתידית. לצבא העם חשיבות אסטרטגית לעמידה במשימה הביטחונית. מדינת ישראל חייבת צבא בכדי להגן על עצמה, והיא חייבת את צבא העם בכדי לקיים את הצבא שהיא צריכה".

עוד אמר גנץ: "רבים וטובים, מכלל המגזרים והדעות הפוליטיות משרתים בו בסדיר, בקבע ובמילואים. הם עושים זאת לא בגלל מה שהצבא נותן להם אלא בזכות מה שהם נותנים לו ועל כך יתברכו כולם. לצבא העם יכולת לשלב בו ובמקומות שירות נוספים - כמו מערכות החירום וההצלה, הבריאות והסיוע החברתי והקהילתי, רבים מכלל רובדי החברה בישראל. ובצד המענה הביטחוני, השירות כולו, מקדם את חיזוק הלכידות החברתית ומשפר את המסוגלות הכלכלית של כלל המעורבים בו. מתוך הבנה של חשיבותו האסטרטגית של צבא העם - לקיום צבא כשיר למשימה הביטחונית; מתוך הבנת הצורך לשלב בו ובמקומות שירות נוספים כמו מערכות החירום וההצלה, הבריאות והסיוע החברתי והקהילתי, כמה שיותר משרתים מכלל רובדי החברה בישראל; מתוך ראיה ברורה שהשירות, בצד המענה הביטחוני שיקיים, מקדם את חיזוק הלכידות החברתית בחברה ומשפר את המסוגלות הכלכלית של כלל המעורבים בו - אנו מציגים פה את מתווה השירות הישראלי".

"המתווה הזה", הסביר גנץ והוסיף: "שקידמתי כשר ביטחון ושחברי הרמטכ"ל לשעבר רא"ל גדי איזנקוט ואני, ביחד עם כל סיעת המחנה הממלכתי הגשנו כהצעת חוק בכנסת הנוכחית. העקרונות פשוטים: בתהליך של עשור, לפתוח מנעד רחב של אפשרויות שירות שיהיה בבסיסו שוויוני ויקפיד על הוגנות לאלו המסתכנים יותר והמשרתים זמן ארוך יותר. חשוב לי להדגיש - אני מכיר בחשיבות ההשכלה בכלל, ומוקיר את לימוד התורה. המתווה ישמור על ערך לימוד התורה, וכל חברה תשמור על ערכיה כולל החברה הערבית. מנעד השירות יאפשר לכל אחד למצוא את השירות הנכון למדינה, לחברה ועבורו".

"אני שומע את הקולות שקוראים להגביר את השוויון רק באמצעות תגמול כלכלי – אבל אני לא מוותר. אסור לנו לוותר. אני לא סבור שמדינת ישראל צריכה או יכולה לוותר על ערך השירות ועל צבא העם. התוכנית הנוכחית מסוכנת - במקום עם בונה צבא שבונה עם – אנחנו נקבל פה צה"ל בע"מ. כן, מי שמוכן לחרף את נפשו, וגם הורים ששולחים ומחנכים את ילדיהם לשרת בחוד החזית, ראויים לתגמול כספי ולא פחות חשוב מכך - ראויים להערכה חברתית. מודל התגמולים שמציעה הממשלה, גם הוא צריך להיות חלק, אך לא כ"פיצוי" אלא כתמריץ דיפרנציאלי למי שמשרת בשירות ארוך ותובעני יותר".

עוד אמר גנץ: "ואכן, כבר לפני כשנה העלינו את דמי הקיום, עיגנו את תוכנית "ממדים ללימודים" ושינינו גם את שיטת המיון של צה"ל בכדי שנוכל לגייס עוד אנשים מכל מקום לכל תפקיד. לפני 75 שנה הקים בן גוריון את צה"ל כצבא העם מתוך הסתכלות ארוכת טווח. הוא וגם רבין קבעו שהאדם שבטנק חשוב מהטנק. ש"ביטחון הוא קודם כול, האדם, האזרח הישראלי... הוא הבית שלו, הוא הרחוב והשכונה שלו, הוא החברה שבתוכה צמח". הוכחנו זאת במלחמת העצמאות, ביום הכיפורים, בשאר הקרבות כמו גם במשבר הקורונה. תמיד התגייסנו למשימות הלאומיות כעם".

לסיום אמר גנץ: "אני קורא לראש הממשלה, לשר הביטחון ולכל המנהיגים הפוליטיים והאחרים במדינת ישראל - אל תתפתו לפתור את בעיות השעה בלבד הביטו אל האופק הלאומי של מדינת ישראל ודאגו להבטיחו. וודאו שערך השירות, יישמר.״

ח"כ גדי איזנקוט אמר: "ישראל מצוייה במשבר לאומי חברתי פוליטי וכלכלי. במציאות ביטחונית נפיצה ומורכבת שלא ידענו שנים רצוי מאוד לא להכניס מחלוקת מפלגת נוספת בעת הזו. הארגון היחיד בעולם שייעודו להגן על המדינה, לנצח במלחמה ולהבטיח את קיומה של מדינת ישראל - הוא צה״ל. הבסיס לכל, הוא האנשים. גברים ונשים מעולים ומחויבים. מהלך שפוטר חלקים רחבים משאות תהיה השפעה על כלל המשרתים. אסור שמציאות פוליטית וצורך זמני יביאו לפגיעה בביטחון המדינה וצה״ל כצבא העם".

במפלגת הליכוד הגיבו: "נכון לעכשיו אין הסכמות בעניין חוק הגיוס. בכל מקרה, הצעת צה״ל שעומדת על הפרק דומה להצעתו של בני גנץ, ושונה קודם כל בכך שהיא כוללת את קיצור השירות, העלאת שכר משמעותית ללוחמי צה״ל, והטבות כלכליות ליוצאי צבא ומשרתים במילואים".

כזכור וכפי שדווח מוקדם יותר היום ב'כיכר השבת', חוק הגיוס החדש הוא מתווה של סמוטריץ', כך על פי הפרסום של אמיר אטינגר ב'ישראל היום', הורדת גיל הפטור מגיוס לחרדים, לגיל 21, ומנגד אורך שירות החובה בצה"ל יקוצר לשנתיים בלבד, כך שהצבא ישאיר את המשרתים לטווח ארוך יותר, לפי הצורך וכל אחד ישרת לפי תפקידו עד 32 חודשים. מי שישרת יותר - יקבל העלאת שכר, לצד מתן הטבות למשרתים בזמן הגיוס וגם אחריו כדוגמת העדפה במכרזים, מימון מלא ללימודים גבוהים, ימי נופש שנתיים ועוד.

יצוין כי בעבר הסיעות החרדיות התנגדו להורדת גיל הפטור בשל החשש שלא יצליחו לעמוד ביעדי הגיוס כמו גם החשש מפני יציאה לעבודה של צעירים. אך יחד עם זאת, בכיר בסיעות החרדיות אומר בשיחה עם 'כיכר השבת' כי בשל העובדה שלא יהיו בחוק החדש יעדים וסנקציות, הרי שלכאורה אין חשש מהורדת גיל הפטור.

אך בעוד בש"ס ובדגל התורה צפויים להסכים למתווה המדובר, הרי שלפחות חלק מאדמו"רי 'אגודת ישראל' צפויים להתנגד, והשאלה היא האם התנגדות שכזו תוביל שוב להתנגדות כלל חרדית למתווה או שמא רק להתנגדות כלפי חוץ ואולי אף אי תמיכה בהצבעה, אך מתוך הסכמה שבשתיקה ותקווה שהמתווה יעבור.

בבסיס הרעיון של סמוטריץ' עומדת ההכרה כי היעד הוא מצד אחד לעודד חרדים לצאת לעבודה ולתרום למשק ומצד שני לקצר את שירות החובה ולתמרץ משרתים ולוחמים וכך לפתור הן את השוויון בנטל הכלכלי והן את השוויון בנטל הביטחוני.

על פי הדיווח ב'ישראל היום': "הרמטכ"ל הרצי הלוי הסכים לסיכום העקרוני הזה. סמוטריץ' מאמין שבסופו של תהליך המתווה הזה יגדיל גם את השוויון בנטל הצבאי כי חרדים שיצאו לעבודה יבינו שצה"ל הוא שער הכניסה לשוק העבודה וישרתו יותר, לכן סוכם גם על פתיחת מסלולים ייעודיים לחרדים בצה"ל".

יצוין כי שר הביטחון יואב גלנט בתחילה התנגד להורדת גיל הפטור אך לבסוף הסכים למתווה וזה לצד התנאי כי גיל הפטור יירד ל-23 ולא לגיל 21.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר