ישיבע'בוחר - זה בשבילך

רגע לפני האסון הבא: אלו כללי הבטיחות לטיולים בבין הזמנים

לקראת ימי בין הזמנים, בהם רבים יוצאים לחופשות ולטיולים ברחבי הארץ, כדאי להזכיר ולהדגיש כמה כללי בטיחות לשמירת הנפש | אביעד מוזס עם כל ה"מצוות עשה" של הטיולים ובעיקר ה"לא תעשה" (עולם הישיבות)

אביעד מוזס | כיכר השבת |
חילוץ ילדים בנחל ייט"ב שבבקעת הירדן (צילום: יחלצ מגילות)

לקראת ימי בין הזמנים, בהם רבים יוצאים לחופשות ולטיולים ברחבי הארץ, כדאי להזכיר ולהדגיש כמה כללי בטיחות לשמירת הנפש.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

מטבע הדברים, הציבור החרדי פחות מורגל בהתמצאות ובשהייה בשטח הפתוח, לכן חשוב עוד יותר להקפיד על ההנחיות ולא לקחת סיכונים מיותרים.

  1. להצטייד בענווה. זה יכול לקרות לכל אחד ח"ו.
  2. "ספק כוודאי" - אם אתם לא בטוחים אם מסלול מסוים מתאים למשפחה או האם תספיקו לסיים אותו לפני החשיכה, לא לוקחים סיכונים ופשוט לא מטיילים בו. אין פיקוח נפש לטייל בחול המועד או לעשות דווקא את המסלולים הכי מסוכנים וארוכים. יש ויש פיקוח נפש בלקיחת סיכונים מיותרים ולא הכרחיים כלל.
  3. לא מטיילים במסלול שלא מכירים. כלומר כזה שטיילתם בו לאחרונה ואתם יודעים מאיפה הוא מתחיל, היכן הוא מסתיים, מה אורכו, כמה זמן הוא לוקח, מה דרגת הקושי שלו וכו'. זה שעשיתם את המסלול הזה כבחורים, לא הופך אותו למסלול מתאים למשפחה.
  4. תכנון זמנים - אם מכירים את המסלול, אמורים לדעת כמה זמן הוא אמור לקחת. יש להוסיף עוד 15% זמן בלת"ם (בלתי מתוכנן) ולתכנן לפי זה את הזמנים. אין להיכנס מאוחר מידי למסלול, כדי לא להגיע לחשיכה. לא אוהבים לקום מוקדם ולצאת מהר למסלול? לא חייבים לעשות את המסלול הכי ארוך ומאתגר בסביבה...
  5. ציות לחוק - לא נכנסים לשמורות טבע אחרי הזמנים המותרים. לא עוברים גדרות או נכנסים לאתרים באופן אסור. ובאופן כללי שומרים על החוקים והכללים.
  6. מזג אוויר - רובנו לא יודעים לנתח עומסי חום לבד. עומס חום מורכב ממספר פרמטרים ביניהם טמפרטורה ולחות. בתקופת החג, מזג האוויר עלול לתעתע ולהשתנות במהירות. יש להתעדכן בימים שלפני הטיול וביום הטיול עצמו במזג האוויר הצפוי באזור הטיול ולהיערך בהתאם. מומלץ להיעזר באתר "מוקד טבע" (אתר של החברה להגנת הטבע) – בדף הבית יש קישור לתחזית מזג האוויר ועומסי חום לפי אזורים – מתעדכן פעמיים ביום. בשעות עומס חום לא מטיילים, מקסימום נחים בצל עם הרבה מים.
  7. באתר מוקד טבע תחת לשונית "מרכז מידע למטייל" יש את אשף המסלולים שניתן להעזר בו לקבלת אינפורמציה רלוונטית על המסלול המתוכנן. זה נכון שהאתר מיועד בעיקר למערכת החינוך, אבל אם למשל במסלול המתוכנן יש הגבלת גיל לכיתה ח', ואתם עם ילדים בגיל צעיר יותר, זה תמרור אזהרה שכדאי להתייחס אליו ברצינות. כנ"ל שטחי אש, ועוד.
  8. מים - "3 ליטר מים" זו לא כמות פלא שתספיק בכל מצב, מזג אוויר או מסלול. כלל אצבע: כדאי להערך ללפחות ליטר לשעה למטייל. זה אומר שאם יוצאים לטייל 6 נפשות לטיול של 6 שעות, צריך לקחת 36 ליטר. זה לא מעט לסחוב. יש להיערך לכך מראש ואם צריך, למצוא מסלולים קצרים יותר שמאפשרים עמידה בכלל אצבע הזה, או מסלולים שניתן למלא מים לשתייה באמצע הדרך.
  9. ביגוד מתאים - כמובן כובעים/כיסויי ראש אמיתיים לכל היוצאים. נעלי הליכה תמיד עדיף ובטיחותי יותר.
  10. קליטה סלולרית - אם אתם מכירים את המסלול אתם אמורים לדעת האם ואיפה אין קליטה במסלול. כדאי להיערך בהתאם. במקרי חירום המידע הזה עשוי להיות קריטי.
  11. לדאוג שיש מישהו מחוץ למסלול (אפילו בבית...) שיש לו את כל האינפורמציה לגבי הטיול שלכם - מה המסלול, מתי נכנסתם, מי נכנס, מתי אמורים לסיים, טלפונים שנמצאים במסלול וכו'. יש לעדכן אותו כשסיימתם בשלום.
  12. אפליקציות ואמצעי עזר - אני מודע לכך שרוב רובו של הציבור נמנע מטלפונים חכמים וממילא גם לא יכול להיעזר באפליקציות רלוונטיות. זו לא חובה, אך עשוי לסייע. מומלץ להכיר את אפליקציית עמוד ענן ולהיעזר בה במהלך ההליכה (למשל – זה יכול לתת לכם אינדיקציה איפה אתם ביחס לסיום/התחלה אם צריך לחלץ מישהו, והאם יש נתיבי חילוץ מהירים יותר, ועוד). ניתן להעזר בוואטסאפ לשליחת מיקום בזמן אמת במידת הצורך כדי להכווין כוחות חילוץ וסיוע. בכל מקרה יש לטייל עם מפת סימון שבילים מעודכנת.
אביעד מוזס

לא התייחסנו כלל לסוגיה הביטחונית שרלוונטית השנה ביתר שאת. בכל תכנון של טיול יש להתחשב במצב הביטחוני ובהנחיות פיקוד העורף באותו אזור. אזורים רבים בצפון אסורים בטיול ויש להקפיד על כך. בהליכה באזורים סמוכים לאזורי סכנה ישנה חשיבות רבה עוד יותר בהכרות עם השטח הן בנסיעה והן בהליכה, כדי לא להכנס בטעות לשטח מסוכן. אם ניתן להצטרף לנושאי נשק או ללכת בסמוך לכאלה, כדאי.

מעבר לחובת שמירת הנפש, בכל טיול ויציאה החוצה ישנה הזדמנות לקידוש השם. דומני שאין צורך להכביר במילים בפוטנציאל של בני תורה לקדש שם שמים באמצעות התנהגותם במרחב הציבורי. להקפדה על הכללים וההנחיות הללו יש תפקיד מכריע ברושם החיובי שניתן ליצור, הן כחלק מציבור והן כיחידים.  

"הרבה דברים אסרו חכמים מפני שיש בהם סכנת נפשות. וכל העובר עליהן ואומר הריני מסכן בעצמי ומה לאחרים עלי בכך או איני מקפיד בכך מכין אותו מכת מרדות". (רמב"ם, הל' רוצח ושמירת הנפש יא:ה)

  • אביעד מוזס - מנהל ביטחון מוסמך, יועץ לארגונים ולמוסדות חינוכיים וקהילתיים בנושאי בטיחות וביטחון בשגרה, בטיולים ובחירום

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר