שוברים מיתוסים

האם קולה זירו הוא באמת משקה דיאטטי? תופתעו לגלות

קולה זירו, המותג שהושק כמענה לאנשים המחפשים אלטרנטיבה דלת קלוריות למשקאות ממותקים, הפך לחביבם של שוחרי הדיאטות ומבקשי הירידה במשקל | השם "זירו" מרמז על היעדר סוכר וקלוריות, אך האם הוא באמת בריא? ומה המחיר האמיתי של צריכתו? המחקרים מפתיעים (בריאות)

הפרסומות מבטיחות הנאה ממשקה מוגז טעים, ללא "אשמת הסוכר", המחקרים מעידים אחרת (צילום: שאטרסטוק)

למה אנשים מתפתים לשתות קולה זירו?

הפיתוי לצרוך קולה זירו נובע בראש ובראשונה משיווק מתוחכם. הפרסומות מבטיחות הנאה ממשקה מוגז טעים, ללא "אשמת הסוכר". עבור רבים, זו נראית הבחירה המושלמת: תחליף למשקה ממותק שמאפשר לרדת במשקל מבלי לוותר על ההנאה.

בנוסף, יש תחושת הקלה פסיכולוגית. צרכנים מרגישים כי אם הם לא צורכים קלוריות דרך השתייה, הם יכולים להתמקד באוכל מבלי "לבזבז" את "הקולריות המותרות" בתפריט הדיאטה שלהם על משקאות. אבל האם זה באמת כך?- שימו לב מה המחקרים אומרים:

דיאטטי? המחקרים מעידים אחרת

לא הכל ורוד. מחקרים רבים מצביעים על כך שלמרות היעדר הקלוריות, משקאות דיאטטיים עלולים להזיק ל. להלן סקירה של סיכונים פוטנציאליים שמחקרים חשפו:

הגברת תחושת הרעב וצריכת המזון

מחקרים רבים מצביעים על כך שממתיקים מלאכותיים, כמו אלה הנמצאים בקולה זירו (אספרטיים וסוכרלוז), יכולים להוביל להגברת תחושת הרעב ולא תורמים לשיפור בתהליך הירידה במשקל.

מחקר מ- 2013 של Swithers et al, שפורסם ב-Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics מצא כי ממתיקים מלאכותיים עשויים להפעיל את מנגנון תחושת הרעב במוח, וכתוצאה מכך להוביל לצריכת אוכל נוספת, למרות שאין קלוריות במשקה עצמו. הממצאים הראו כי אנשים הצורכים משקאות דיאטיים נטו לאכול יותר במהלך היום.

מחקר נוסף של Lutz et al ב-(2004) Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care מצא כי צריכת ממתיקים מלאכותיים עשויה להפריע למערכת הציפייה הקלורית של הגוף, מה שמוביל לחוסר יכולת לשער את צריכת הקלוריות בצורה נכונה ומקדם דפוסים של אכילה מיותרת.

ההשפעה על בריאות המטבוליזם וסיכון לסוכרת

אחד הסיכונים הבריאותיים החשובים ביותר שקשורים לשימוש בממתיקים מלאכותיים הוא השפעתם על הבריאות המטבולית, כולל סיכון מוגבר לתסמונת מטבולית וסוכרת מסוג 2.

מחקר רחב היקף שנעשה ב-American Journal of Public Health (2008) על ידי Fowler et al, גילה כי צריכה קבועה של משקאות דיאטטים עם ממתיקים מלאכותיים, כמו קולה זירו, קשורה לעלייה בסיכון לפתח סוכרת סוג 2 ותסמונת מטבולית. במאמר דווח כי צריכה מתמשכת של ממתיקים מלאכותיים הייתה קשורה לעלייה במשקל ובלחץ דם גבוה.

בנוסף, מחקר של Yang et al (2010) שפורסם ב-Obesity מצא כי צריכת ממתיקים מלאכותיים כמו סוכרלוז ואספרטיים עלולה להפריע לתהליך מטבולי תקין ולגרום לבעיות ביכולת הגוף לאזן את רמות הגלוקוז בדם.

שיבוש המיקרוביום במעיים (מערכת העיכול)

לאחרונה, מחקרים בתחום האומניקולוגיה והמיקרוביולוגיה מראים כי צריכת ממתיקים מלאכותיים משפיעה על המיקרוביום של המעיים – אוכלוסיית החיידקים במערכת העיכול.

מחקר שנעשה ב-Nature Medicine (2021) והובל על ידי Bian et al, הצביע על כך ששימוש בממתיקים מלאכותיים כמו סוכרלוז ואספרטיים עשוי לשנות את הרכב חיידקי המעיים ולפגוע באיזון המיקרוביום. שינוי זה יכול להוביל למגוון בעיות בריאותיות, כולל קשיים בעיכול, השפעות שליליות על מערכת החיסון, וסיכון מוגבר למחלות מטבוליות.

מחקר נוסף שנעשה על ידי Palmnas et al (2014) ב-Nature גילה כי שימוש בממתיקים מלאכותיים עשוי לשנות את הפעילות החיידקית במעיים, ולהשפיע על העיכול באופן שיכול להוביל לבעיות בריאות נוספות כמו בעיות בתפקוד הכבד ומחלות דלקתיות.

השפעה על מצב הרוח

ממתיקים מלאכותיים לא רק משפיעים על תחושת רעב, אלא גם יכולים להשפיע על מצב הרוח ותחושות נפשיות. מחקרים מצביעים על כך שהשימוש בממתיקים מלאכותיים עלול להוביל לעלייה במצבי דיכאון וחרדה.

מחקר שפורסם ב-Physiology & Behavior (2018) של Lau et al, הראה כי צריכת ממתיקים מלאכותיים עשויה לשבש את הרמות של הסרוטונין במוח, מה שעלול להוביל להחמרת תחושות של חרדה ודיכאון. הממצאים הראו כי שימוש ארוך טווח בממתיקים מלאכותיים קשור לירידה במצב הרוח הכללי.

נזק לדימוי הגוף ולתהליך הירידה במשקל

למרות ששתיית קולה זירו נתפסת לעיתים כפתרון לאנשים המבקשים לרדת במשקל, מחקרים מצביעים על כך שזה עלול דווקא להחמיר את המצב.

מחקר של Vartanian et al (2007) שפורסם ב-Appetite מצא כי אנשים הצורכים משקאות דיאטיים לעיתים קרובות חווים את המצב הפוך ממה שהם מצפים: הם סובלים מעלייה במשקל עקב שינוי בתיאבון והפסקת הדיאטה. המחקר מצביע על כך שמי שמחליף סוכר בממתיקים מלאכותיים לא תמיד מצליח ליישם את השינוי בצורה חיובית עבור הירידה במשקל.

המחקרים מוכיחים, למרות שקולה זירו עשוי להיראות פתרון מושלם לירידה במשקל, ישנם סיכונים בריאותיים המשויכים לשתיית משקאות דיאטטיים. ממתיקים מלאכותיים עלולים לגרום להפרעות במטבוליזם, להגברת תחושת הרעב, לפגוע במיקרוביום המעיים ולהשפיע על מצב הרוח. בנוסף, הם עשויים להוביל לבעיות בריאותיות ארוכות טווח, כמו סיכון מוגבר לסוכרת ולתסמונת מטבולית.

הסיכון הבריאותי עולה עם הצריכה המוגברת של קולה זירו, ומומלץ לשקול את השפעתו על הבריאות הכללית.

לא רק מחקרים- עדויות מפתיעות על קולה זירו

ניתן למצוא באינטרנט עדויות רבות מאנשים שהפסיקו לשתות קוקה קולה זירו ודיווחו על ירידה במשקל. לדוגמה, באתר-Reddit, חלק מהמשתמשים טענו שהם חוו ירידה במשקל לאחר שהפסיקו לצרוך משקאות מוגזים דיאטטיים כמו קוקה קולה זירו, מה שמעיד על כך שזה עשוי לנבוע מהפחתת התשוקה למזון מתוק או הרגלי תזונה טובים יותר לאחר שהסירו ממתיקים מלאכותיים מהתזונה שלהם. אחרים ציינו שהפסקת שתיית המשקאות הללו עזרה להם להרגיש פחות נפוחים והפחיתה את צריכת הקלוריות הכוללת שלהם בעקיפין באמצעות עידוד בחירות משקאות בריאות יותר.

ב-Quora, מספר גולשים שיתפו בסיפורים דומים, וחלקם טענו כי הפסקת משקאות מוגזים דיאטטיים עזרה להם להרגיש יותר שליטה בתיאבון ושיפרה את ניהול המשקל שלהם. עם זאת, המנגנונים שמאחורי השינויים הללו נמצאים במחלוקת, שכן קוקה קולה זירו עצמו הוא נטול קלוריות, וכל שינוי במשקל הוא ככל הנראה תוצאה עקיפה של שינויים רחבים יותר באורח החיים.

גם בפייסבוק נמצאו עדויות דומות כמו של רותם מתל- אביב שמעידה: "שתיתי לפחות ליטר קולה זירו ביום. האמנתי שזה עוזר לי לשמור על הדיאטה, אבל שמתי לב שכל הזמן הייתי רעבה ונמשכתי למתוק. כשהפסקתי, תוך חודשיים ירדתי 4 ק"ג בלי שינוי משמעותי אחר בתפריט" (ציטוט מתוך קבוצת פייסבוק "שינוי הרגלי תזונה").

מדוע קולה זירו ממכר?

מעבר לטעם, המוח מגיב לממתיקים מלאכותיים בדומה לסוכר אמיתי. המחקרים מראים שהם מפעילים את מנגנוני התגמול במוח, וגורמים לתחושת סיפוק רגעית. תחושה זו יוצרת מעגל שמוביל לצריכה מוגברת.

בנוסף, צריכה קבועה משאירה את בלוטות הטעם מכוונות למתוק, מה שמקשה על הפסקת ההרגל.

אז, האם קולה זירו בריא?

במילה אחת: לא.

הוא אולי דל קלוריות, אבל רחוק מלהיות משקה בריאות. השפעותיו על הרעב, המטבוליזם והמוח הופכות אותו לפתרון חלקי ומטעה. אם אתם באמת רוצים לשפר את הבריאות, אולי כדאי שתשקלו לעבור לסודה עם פלח לימון במקום.

תשברו את המיתוס: קולה זירו אינו בריא, הוא פשוט עוד פחית שיווקית מבריקה!

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (91%)

לא (9%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

5
לאכול אוכל ולא מתוק ושטויות ( גם גבינה צהובה) עם השנים יורדים יפה מאוד
דיאטה קלה
4
אולי זה לא בריא, אבל זה עדיף ממשקה רגיל
אורי
3
ויש כאלו שרק דרך שתיית דיאט הצליחו להחזיק מעמד בדיאטה
רבקי
2
גם כן מחקר "אמין ממש" מחקרים אמינים באמת לא יורדים על חברות כמו קוקה קולה יש כאן מישהו שמנסה להוריד לקוקה קולה מהמכירות זה המסקנא היחידיה מהתחקיר הנ"ל. מעניין מי מעוניין בזה
יהודה כהן
הלכת רחוק מדי
אורי
1
אם לא משתמשים בזה כמים זירו זה אחלה
ז"ת

אולי גם יעניין אותך:

עוד בלהיות בריא ולהישאר בריא:

ש

ערב פסח

במסגרת ההכנות לפסח מתבצע בו זמנית במאות אלפי בתים ניקיון יסודי שכולל את קרצוף הבית, ניקוי ומירוק הכלים והברקת האמבטיה. פעולות אלה נעשות תוך שימוש בחומרי ניקוי, כימיקלים וחומרי הדברה. החל משתייה בטעות של חומר רעיל, דרך פגיעה בעיניים ועד לכוויות חמורות בחלקי הגוף-הסכנה ברורה (בריאות)

ד"ר אמיר עמאשה|מקודם
ש

אבקת הפלא

"לכל מי שסובל מנשירה, אני מבינה את התחושה – שיער דליל שמשפיע לא רק על המראה, אלא גם על תחושת הערך העצמי. אבל מצאתי את הפתרון המפתיע שלא רק עצר את הנשירה, אלא גם החזיר לי שיער מלא ובריא- והכי כיף- זה בהכשר הבד"ץ העדה החרדית" (בריאות)

כיכר בשיתוף מלכת הג'לי|מקודם

הכל מתחיל בתזונה

אתם מקפידים לקחת מולטי-ויטמין בבוקר, מוסיפים אבקת קולגן לקפה ולא שוכחים את אומגה 3 לפני השינה – אבל האם כל זה באמת נחוץ? האם תוספי תזונה משפרים את הבריאות, או שאנחנו פשוט נופלים למלכודת שיווקית נוצצת? רגע לפני שאתם קונים עוד קופסה עם הבטחות גדולות – כדאי לבדוק מה המדע באמת אומר (בריאות)

||
3

ט"ן בשבט

ט"ו בשבט, היום שמוקדש לפירות, תמיד מהווה הזדמנות ליהנות מהמגוון הצבעוני והטעים של עולם הפירות ועולה השאלה הקבועה: מה עדיף – פירות טריים או פירות מיובשים? האם אחד מהם יותר בריא או עשיר בתועלות בריאותיות מאשר השני? (בריאות)

||
1

תזונה נכונה 

תזונה לתמיכה בבניית שריר: שילוב של חלבון איכותי, פחמימות מורכבות ושומנים בריאים, יחד עם תזמון נכון של הארוחות, יכול להאיץ את תהליך התאוששות השרירים, לשפר את ביצועי האימון ולהביא לתוצאות טובות יותר בטווח הארוך (בריאות)

||
1
ש

כלי קודש

שיטת שש הנקודות נועדה לאפשר לכל אחד ללמוד ולהצליח במבחני הרבנות הראשית, הן לדיינות, הן לרבנות והן לתעודת הסמכה כטוען רבני. מאות בוגרים של מל"מ כבר מכהנים כרבנים וטוענים רבניים. עם הצלחה לא מתווכחים (לימודים)

כיכר בשיתוף מלמ|מקודם

מחקר מקיף על 96 אלף נבדקים

מחקר בינלאומי מקיף שנערך על יותר מ-96,000 משתתפים חושף: אין צורך ב-10,000 צעדים ביום כדי לשפר את הבריאות הנפשית - גם תוספת קטנה של צעדים יומיים מובילה לירידה של 9% בסיכון לדיכאון ⋅ המומחים ממליצים: "כל תנועה עדיפה על חוסר תנועה" ⋅ כל הפרטים והטיפים המעשיים (בריאות)

||
1

לא נעים

כולנו מכירים את הרגעים האלה שבהם הזמן קצר, והרעב גדול. הארוחה נבלעת במהירות, כמעט בלי מחשבה, והחיים ממשיכים. אבל מה המחיר הבריאותי שאנחנו עלולים לשלם על הרגלי אכילה מהירים כאלה? (בריאות)

|

הסוף למטרד!

שיעול, אותו מטרד גרוני שמגיח תמיד ברגע הכי לא מתאים, יכול לשגע אותנו ואת הסובבים | בין אם זה שיעול יבש שגורם לגרון לשרוף ובין אם זה שיעול לח שמסרב לתת לנו מנוחה, החדשות הטובות הן שיש פתרונות | אז הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להתמודד עם השיעול ולהחזיר קצת שקט לחיים – וללילות (בריאות)

||
1

כך תעשו את זה בריא

המדריך המדעי והמעשי להבנת הקשר המורכב בין חלבון וקפה: כיצד למקסם את היתרונות הבריאותיים, לשפר ביצועים אתלטיים, לתמוך בירידה במשקל ולהגביר קוגניציה | מחקרים עדכניים, המלצות מומחים, טיפים יישומיים, מתכונים ייחודיים ורשימת מקורות מפורטת לשילוב מיטבי בשגרת היום | וגם, מתי הזמן המומלץ לשתיית הקפה? (בריאות)

||
1

מחקר מעניין

 מחקר פורץ דרך מאוניברסיטת בירמינגהם חושף: שתיית משקה קקאו עשיר בפלבנואידים יכולה לסייע להתאוששות מהירה יותר מהשפעות הלחץ, גם כשצורכים מזון שומני | החוקרים גילו כי הפלבנול אפיקטכין שבקקאו מסייע להרפיית כלי הדם ומשפר את תפקודם | כל מה שאתם צריכים לדעת (בריאות)

|

שוברים מיתוסים

קולה זירו, המותג שהושק כמענה לאנשים המחפשים אלטרנטיבה דלת קלוריות למשקאות ממותקים, הפך לחביבם של שוחרי הדיאטות ומבקשי הירידה במשקל | השם "זירו" מרמז על היעדר סוכר וקלוריות, אך האם הוא באמת בריא? ומה המחיר האמיתי של צריכתו? המחקרים מפתיעים (בריאות)

||
6

מנפצים מיתוסים

"אוי, שומן, שומן... מה נעשה איתך?" אנשים נרתעים מהמילה כאילו מדובר באויב העם, אבל בואו נעצור רגע- זה אותו שומן שנותן לשוקולד את המרקם הממכר, לחומוס את הקרמיות, ולעולם כולו – טעם | אז לפני שאתם זורקים את שמן הזית לפח, בואו נדבר תכל'ס: האם שומן באמת משמין? (בריאות)

|

נגמרו התירוצים

כולם מכירים את הרגע הזה שבו סיימנו ארוחה דשנה, אבל איכשהו אנחנו מוצאים את עצמנו מחפשים קינוח. ומה עם הביס ההוא שניקח "רק כדי לבדוק אם עוגת השוקולד באמת יצאה טעימה?" למה אנחנו אוכלים גם כשאנחנו לא רעבים? בואו נצלול לנושא (בריאות)

||
1

רק בריאות!

כולנו מכירים את זה: החורף מגיע, ומיד הבית מתמלא בקולות עיטוש, שיעול, ולפעמים גם חום גבוה: זה מתחיל עם ילד אחד, ואז כמו פינג פונג כולם נדבקים בתורנות, ואנחנו, ההורים, נאלצים לג'נגל בין רופא הילדים, בית המרקחת והעבודה | האם יש דרך לצלוח את החורף בלי מסעות בלתי נגמרים של תרופות ובדיקות?- הנה כמה טיפים מעשיים שיעזרו לכם לחסוך זמן, כסף, ובעיקר- הרבה כאב ראש (ילדים, מאמע, נשים)

|

לא גזירת גורל

אה, החגים! תקופה קסומה שבה שולחנות נאנקים תחת כובד המאכלים, וכוח הרצון שלנו נאנק תחת כובד הפיתוי: מפשטידות מפוצצות במרגרינה ועד למגשים אינסופיים של עוגיות ופטיפורים, החגים נראים מעוצבים בהתאמה אישית כדי לחבל בכל גרם של איפוק שבנינו כל השנה. זה אמנם נראה בלתי אפשרי ואנו מבטיחים לעצמנו שאחרי החגים נוריד את מה שהעלנו, אבל אפשר לצאת מהחגים מבלי להוסיף עוד חור בחגורה או מבלי לקנות חצאית במידה גדולה יותר... (בריאות, אימון אישי)

||
5
ש

לדעת, להבין, לזכור

שיטת הלימוד המתקדמת של מ.ל.מ עוזרת לכם לדעת, להבין ולזכור בדרך לתעודת רבנות ולחיי המעשה ביום יום. לפרטים נוספים לחצו (לימודים, חרדים)

כיכר בשיתוף מ.ל.מ|מקודם

"שירבו זכויותינו כרימון"

"שירבו זכויותינו כרימון"- הרימון, הוא פרי שמסמל שפע, הוא יותר מסתם כדור אדום ויפה עמוס בזרעים עסיסיים. הוא מביא איתו לשולחן גם טעם וגם יתרונות בריאותיים | בואו נחקור את עולם הרימונים, מאופן גידולם ועד לחומרי הזנה המרשימים שהם מכילים, ונסיים עם כמה רעיונות למתכונים מעוררי תיאבון (אוכל ומתכונים)

||
1

שנה טובה ומתוקה

פריך, מתוק ועמוס בחומרים מזינים, התפוח הוא פרי שזכה למקומו כמרכיב עיקרי במטבחים ברחבי העולם. מחטיף טעים ועד למרכיב המככב באינספור מתכונים, תפוחים מביאים טעם ושורה ארוכה של יתרונות בריאותיים. בואו לחקור את נפלאות הפרי הנצחי הזה, מערכו התזונתי ועד למגוון הדרכים שניתן ליהנות ממנו בבישול ואפייה (אוכל)

|
ש

תרגישו וואו!

אם לאורך השנה תמיד חיפשתם את הדרך להפוך את אורח החיים שלכם לבריא יותר, ולא מצאתם את הזמן, למאוחדת יש את ההצעה המשתלמת עבורכם לימי בין הזמנים | WOW - מועדון הבריאות הייחודי מציע ארבעה אימונים קבוצתיים חינם ועוד שורת הטבות ותמריצים (בריאות)

כיכר בשיתוף מאוחדת|מקודם

מי שסובל- מבין

רבים מאיתנו יכולים להיות מוטרדים מקולות מסוימים, כמו קולות לעיסה, חריטה עם עט, נשימות כבדות, אך יש אנשים שקולות כאלה מוציאים אותם לגמרי משלוותם. ייתכן והם סובלים ממיסופוניה- רגישות יתר לרעשים (בריאות)  

||
10

טיפים- במיוחד לקיץ

אתם אוהבים מאד אבטיח ולא יודעים כיצד לבחור את האבטיח המושלם? אתם מצטרפים במבוכה למתופפי האבטיח שמחכים לצליל עלום? כך תבחרו אבטיח מוצלח • שימו לב מה מכיל האבטיח ולמה הוא בריא (אוכל, בריאות). 

||
8
ש

השקעה במתחם העתיד של רחובות והשפלה:

״משקיעים שזיהו את הפוטנציאל ורכשו קרקע במתחם לפני מספר שנים נהנים היום מעליית ערך של מאות אחוזים, אין לנו ספק שזה מה שיקרה גם עם השכונה החדשה המתוכננת״, אומרים בחברת השיווק (נדל"ן)

כיכר בשיתוף ויסל נדל"ן|מקודם