איך תדעו להעניש בלי לפגוע?

איך ניתן לזהות בקלות אישה שאין לה ילדים עדיין? היא תמיד תשמח לספר לכן מדוע אסור להעניש את הילדים. כל אמא יודעת, שבחים ונזיפות, פרסים ועונשים הם חלק בלתי נפרד מתהליך החינוך של ילדינו. כדי שכל אלה ישיגו את מטרותיהם ולא יפגעו לשווא בביטחון העצמי של הילד חשוב לשמור על מספר כללים.

איך ניתן לזהות בקלות אישה שאין לה ילדים עדיין? היא תמיד תשמח לספר לכן מדוע אסור להעניש את הילדים, כיצד הדבר פוגע להם בדימוי העצמי ואיך ניתן לפתור בקלות כל בעיה ע"י שיחות והסברים. כבר עם היוולדו של הילד הראשון האופטימיות החינוכית מתחילה להיעלם והברוכות שבינינו יודעות היטב שהעונשים כמו גם השבחים הם חלק בלתי נפרד מחינוך הילדים. יחד עם זאת לא ניתן להתעלם מהעובדה שהנזיפה כמו גם השבח הם מסרים חזקים מאוד שאנו מעבירים לילדינו. ולהם אכן יש השפעה חזקה על הביטחון העצמי של הילד.

ילד שלא יודע להעריך את עצמו ואת הישגיו מתקשה לכבד גם את רגשותיהם ואת מעשיהם של האנשים האחרים. בדרך כלל הבעיות בדימוי העצמי באות לידי ביטוי בחשדנות יתר, בכיינות, נטייה לחשוב שהאנשים שסובבים את הילד מרמים אותו ופוגעים בו בכוונה. הילדים האלה מתקשים להסתגל לשינויים, לא אוהבים להתחיל דברים חדשים, תמיד מצפים לכישלון, מתעלמים מהישגיהם, מקנאים באחרים. אך לבעיות בדימוי העצמי לפעמים יש גם ביטוי הפוך כשהילד מנסה להסתיר את חוסר הביטחון העצמי שלו. ילד כזה לא מוכן להודות בטעויותיו, נוטה לשתלטנות, לפעמים אפילו אלים.

הדרך היעלה ביותר לטפל בבעיות הדימוי העצמי וגם למנוע אותם היא להקפיד על מינון נכון של שבחים ונזיפות. בשבחים ונזיפות יש מספר כללים בסיסיים שהופכים אותם לכלי חינוכי אפקטיבי. ודווקא הזלזול בכללים האלה פוגע קשות בביטחון העצמי של הילד, מעורר בו תחושה של חוסר יציבות, הורס אט-אט את יחסי האמון בינו לבין הוריו.

כשמתחילים לדון בכללים האלה, חשוב להדגיש שלשבח שבא לחזק מעשה חיובי כוח רב הרבה יותר מאשר לנזיפה או לעונש שבאים למנוע מעשה שלילי. ככלל, עידוד ותמיכה הן פעולות בונות שמסבירות לילד כיצד עליו לנהוג. ואילו העונש רק מבהיר לילד מה אסור לו לעשות, אך לא נותן לו את ההסבר מה עליו כן לעשות. לא פעם כשההורים מתלוננים על ילד שמתעקש לעשות בעיות בתחום כלשהו הפסיכולוגים שואלים: "האם הילד שמע גם עידודים ושבחים שקשורים לתחום העיסוק המדובר?" כל עוד הילד שומע רק מה עליו לא לעשות קשה לצפות ממנו שייפתח הבנה מה עליו כן לעשות, גם אם לנו למבוגרים הדבר נראה מובן מאיליו.

חשוב לשבח כל מאמץ של הילד לשפר את התנהגותו. אין שום טעם חינוכי בהשוואה בין ילד לילד, אבל חשוב מאוד להשוות בין התנהגותו של הילד אתמול להתנהגותו היום. במידה והילד הצליח ולו במעט לשפר את התנהגותו, להתגבר על נטיותיו השליליות, התאמץ והשתדל, גם אם בינתיים לא הישגים ממשיים, חשוב לציין זאת, לעודד אותו ולשבח את מאמציו. ועל אחת כמה וכמה חשוב לציין לשבח כל הישג קטן של הילד במיוחד בתחום הבעייתי. אין דבר שפוגע יותר בביטחון העצמי של הילד מאשר הנטייה של הורים מסוימים לקחת כל דבר טוב כמובן מאליו: עזרה בבית, הכנת שיעורי בית וכו'. אין צורך להתלהב בצורה מוגזמת ולא אמינה מכל דבר קטן, אך חשוב לתת לילד את ההרגשה שההורים אכן רואים את כל מעשיו הטובים ומעריכים אותם. כמובן ככל שהילד מתקשה יותר בתחום מסוים, למשל בהכנת שיעורי בית, חשוב יותר לשבח אותו על כל פעם שהוא בכל זאת עושה את המצופה ממנו. אך במקרים האלה עוד יותר חשוב לשבח על הכנת שיעורי הבית גם את הילדים האחרים בבית כדי שלא ייווצר מצב מגוחך בו על מנת לזכות לשבחים ולעידוד הילד קודם כל חייב להתדרדר בלימודים או בהתנהגות.

בין אם מדובר בשבח או בנזיפה חשוב לזכור שהילדים מאמינים לדברינו. וגם אם מטרתנו חינוכיות ונעלות חשוב מאוד לברור את המילים ולהימנע בכל דרך מ"תחזיות" מהסוג "לעולם לא תצליח בכלום", "אף אחד לא יתחתן עם בחורה כה מרושלת" וכו'. גם אם נראה לנו כי הילד מבין שאנו מדברים מתוך כעס ובהגזמה מכוונת, הדברים שלנו חודרים לתודעתם וכעבור שנים לעיתים מתגלים כנבואה שהגשימה את עצמה.

כשמדובר בעונש הכללים הם עוד יותר נוקשים כי יכולתנו לפגוע בילדינו גם אם מתוך הכוונה הטובה ביותר היא עצומה. ללא קשר לחומרת העבירה אסור להטיל עונש שפוגע באופן פיזי או נפשי בילד, אסור גם להשפיל את הילד במהלך העונש, במיוחד מול אחיו או חבריו. בכל המקרים האלה העונש נתפס ע"י הילד כמוגזם והשפעתו היא הפוכה. כי אם העולם הוא אכזרי ולא הוגן כל כך אין דרך אחרת לשרוד חוץ מלהילחם אתו בכל דרך אפשרית. על מנת למנוע תחושה של עונש מוגזם חשוב גם להטיל כל פעם עונש אחד בלבד. עונש גדול אחד עדיף על רשימה של עונשים קטנים ומציקים. לא פחות קריטי גם להעניש את הילד בסמוך לאירוע. אם העונש בא באיחור, כשהילד כבר שכח מעט מהעבירה עצמה, התחושה שנוצרת אצלו היא שהעבר רודף אותו ואין לו שום סיכוי ובעיקר שום טעם להשתדל להשתנות. כמו כן, אחרי שהילד נענש הוא חייב לדעת שהוא קיבל מחילה. אם העבר רודף את הילד והוא חי בהרגשה מתמדת שלא ניתן לכפר על עוונות העבר הוא מפתח רגשות אשם ומפסיק את מאמציו לפתוח דף חדש בחייו. במקרים מסוימים עדיף אפילו לוותר על העונש. אם עבר זמן מה אחרי העבירה והילד הספיק לעשות מעשה טוב כלשהו ניתן לוותר על העונש או להמיר אותו בעונש קל יותר. במקרה הזה כדי להפיק תועלת מהמקרה ההורים חייבים להסביר את השיקולים שעומדים מאחורי ההחלטה שלהם. ככלל הילד צריך להיות בטוח בכך שהוא יכול לתקן את מעשיו ולהפוך לאדם טוב יותר.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (100%)

לא (0%)

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

עוד בילדים:

ש

מי שתופס- תופס

"מיסטר ספיקר" היא תוכנית לימודי אנגלית לילדים של 'למדם' ועכשיו עם שוברי הנחה מטורפת ברכישה דרך המתנסים. רק 490 ש"ח במקום 1800! הנחה של 1310 ש"ח!! מי שתופס - תופס! (לימודים)

אסף מגידו|מקודם

שאלת החיים

כל הורה נשאל בשלב כלשהו: "אתה אוהב אותי יותר או את אחי?". זו שאלה תמימה לכאורה, אבל היא מסתירה מאחוריה עולם שלם של רגשות, תחרות, ואולי גם קצת פסיכולוגיה הורית | האם באמת קיים ילד מועדף, או שזו רק תחושת הילדים? ואיך אפשר למנוע קנאה ולשמור על תחושת שוויון? בואו נצלול לנושא שמעסיק משפחות בכל מקום (מאמע, משפחה)

||
1

חולמני

אתם יושבים עם הילד להכין שיעורי בית, מנסים להסביר בפעם החמישית מה זה שבר עשרוני, והוא? הוא בוהה בתקרה, מתפעל מהכתם שדומה לצורת ענן | רגע לפני שאתם מתייאשים, כדאי לדעת – חולמנות היא לא גזירת גורל (ילדים, מאמע)

|

מיומנויות חברתיות

הטלפון מהגננת תופס אותך באמצע היום, עם פתיחה שלא משתמעת לשתי פנים: "הבת שלך מציקה לחברות" הלב נופל. איך יכול להיות? הרי זו הילדה המקסימה שלך, זו שמחבקת בובות ומשחקת ברוך בבית | עכשיו, במקום הילדה המושלמת שדמיינת, עולה תמונה אחרת – וזה בדיוק הרגע שבו מתחיל המסע שלך להבין, לעזור ולשנות (מאמע, ילדים)

||
7
ש

מעמד היסטורי בטבריה:

מעמד ישועות היסטורי יתקיים בציון הרה"ק מויטבסק ביום ההילולא, א' אייר, בבית החיים העתיק בטבריה • בסיום התפילה יזכיר מרן בפרטות את שמות התורמים ל'קופת העיר', ולאחר מכן יחתום על 'שטר ויטבסק' להמשכת ישועות בדיבור ובמעשה בפועל ממש (חרדים)

בשיתוף קופת העיר|מקודם

תזונת המח

האם ידעתם שמה שהילדים שלכם אוכלים היום יכול להשפיע על ההצלחה שלהם מחר? המחקר חושף שתזונה נכונה לא רק מונעת רעב, אלא גם מעצבת את המוח, מחדדת את הריכוז ומשפיעה על הכישורים החברתיים | למה זה קורה, ואיך ארוחת צהריים פשוטה יכולה לשנות את עתיד הילדים? (ילדים, נשים)

|

האבנים המעצבות

כולנו רוצים לראות את הילדים שלנו מצליחים, אבל מה קורה כשהם נכשלים? האם ננחם, נתעלם, או נלמד אותם שיעור לחיים? רגע לפני שאתם ממהרים להרים אותם, בואו נדבר על איך כישלון יכול להפוך למתנה | סיפור אישי, תובנות מהחיים וכלים שיעזרו לכם לגדל ילדים שמסתכלים לכישלון בעיניים- וממשיכים הלאה (נשים, מאמע, ילדים)

|

מתבנית למרחב

ישבתי מול היצירה, לפעמים בכלל בלי להתחיל, מסתכלת על ההוראות ומרגישה שזה לא בשבילי. רעיונות אחרים צצו לי בראש – אולי לתפור ברווז במקום פרח? אולי לשלב צבעים אחרים? אבל הרעיונות האלה תמיד נתקלו בקריאה: "זו לא הדרך!" | כך תעודדו יצירתיות אצל ילדכם (מאמע, נשים, ילדים)

||
2

כשבלילה יורד גשם

הרטבת לילה היא אחד מאותם נושאים שהורים אוהבים לשנוא: היא מפתיעה, לא נעימה, ובעיקר מלווה בהרבה כביסה. אבל לפני שאתם נלחצים, כדאי לזכור- הרטבת לילה היא לא בעיה אלא שלב התפתחותי נורמלי לחלוטין, ולעיתים קרובות היא פשוט עוברת מעצמה. אז למה זה קורה? מתי צריך להתחיל לדאוג? ומה אפשר לעשות כדי לצלוח את התקופה הרטובה? בואו נצלול פנימה- ולא על מזרן רטוב, מבטיחים (מאמע, נשים, ילדים)

||
3

כשהשמיכה הופכת למערה

במרכז הסלון עומדים שני ילדים. אחד חובש מסננת על ראשו ומכריז בגאווה שהוא מפקד ספינת החלל. השני מחזיק במגב כאילו היה חרב ואומר בקול דרמטי: "אנחנו יוצאים להציל את כוכב הפיצה!" אין קהל, אין בימוי, אבל הבמה נפתחה, ואנחנו עדים להצגה של החיים (מאמע, נשים, ילדים)

|
ש

הזדמנות נדירה

אם יש לכם 199,000 שקל הון עצמי זו הדרך שלכם להיות בעלים של קרקע פרטית בפרדס חנה | מספר המגרשים הפרטיים המוצעים למכירה מצומצם, זאת לאחר שמעל ל-300,000 מ"ר תחת התוכנית נמכרו למשקיעים (נדל"ן)

כתבה מקודמת|מקודם

מה קרה לילד שלי?

אתם מבקשים מהמתבגר שלכם לעשות פעולה בסיסית כמו לסדר את החדר. נשמע פשוט, נכון? אבל תוך רגע, אתם מוצאים את עצמכם בלב סצנה דרמטית הכוללת טענות על כך ש"אני לא חייב לסדר ככה", נזיפות על חוסר צדק היסטורי: "למה אחיו הגדול לא נדרש לסדר את החדר בגיל הזה?" וטענות חדשות על כך שאתם "לא מבינים כלום". פתאום, בקשה תמימה הופכת לקרב  שמרגיש כמו משא ומתן דיפלומטי, יש לכם מתבגר חמום מוח ודי נעלב: איך זה קרה? ומה עושים עם המצב הנפיץ? (מאמע, נשים, משפחה, הורות)

||
3

חזותי, שמיעתי או תנועתי

אתם יושבים עם ילדכם, מצוידים במלוא הרצון הטוב לסייע לו להצליח במבחן אבל בתוך דקות, הוא מביט בתקרה, משרבט בשוליים, או פשוט שואל כמה זמן זה ייקח עוד | נשמע מוכר? לפני שאתם חושבים שזה חסר סיכוי, הנה סוד: ייתכן שהילד שלכם לא "לא מרוכז" - יכול להיות שהוא פשוט לא לומד כמו שהמוח שלו רוצה | בואו נצלול לתוך עולם סגנונות הלמידה ונגלה כיצד כמה שינויים קטנים יכולים להפוך את זמן הלימוד להרבה יותר קל ויעיל ואולי אפילו מהנה (מאמע, נשים, ילדים, הורות)

|

המדריך למבולבלים

כולנו רוצים לגדל ילדים עצמאיים שיצליחו להתמודד בכוחות עצמם עם אתגרים קטנים כגדולים, שישדרו תחושת ביטחון ויוכלו לשחרר אותנו מתפקיד ה"משרתים האישיים" שלהם. אבל לפעמים הדרך לעצמאות נראית כמו מסע בין קצוות: מצד אחד, הילד שרוצה עזרה בכל דבר קטן ומפחד לנסות לבד, ומצד שני – הקטנטן שמרגיש מספיק לבד כדי להכין לבד ארוחת צהריים | איך מוצאים את האיזון? איך נותנים לילד כלים לעצמאות אמיתית בלי לאבד שליטה? (הורות, מאמע, נשים, משפחה)

||
1

לא עוד: "תגיד סליחה"

"בכל פעם שהילדים מתחילים לריב, אני מוצאת את עצמי במצב של שופטת עליונה, פסיכולוגית דחופה ובלשית חוקרת, והכול במשרה אחת". רגע אני מאזינה ב"קשב רב" בין השניים, וברגע הבא אני מתחקרת עם מבט חודר של "מי התחיל". הבעיה? אף אחד אף פעם לא מודה, ואני נשארת עם הפירורים של מה שנשאר מהשקט בבית"- כך תפתרו מריבות בין אחים (הורות, מאמע, נשים)

||
1

השינה הגואלת

רגע לפני שעת השינה, כשהבית אמור להיות שקט ורגוע, מתחיל המרתון: הילד מתעקש לשאול שאלות פילוסופיות, להתנסות בתרגילי התעמלות חדשים או לדון בתפריט הארוחה הבאה. אחרי שהשירים והסיפורים לא עוזרים, אתם מוצאים את עצמכם שוקלים את הפתרון המפתיע - מלטונין. אבל האם זה באמת הכרטיס לשינה המתוקה? (מאמע, נשים, הורות)

||
29
ש

מרקם ייחודי

בעידן שבו הקהילתיות הופכת לנכס יקר ערך, פרויקט רמות קאנטרי מבית בית ירושלמי מציע הרבה יותר מסתם דירות יוקרה | הפרויקט, הממוקם בנקודה אסטרטגית בשכונת רמות, יוצר מרקם חיים ייחודי המשלב פרטיות עם תחושת שייכות קהילתית (נדל"ן)

כיכר בשיתוף רמות קאנטרי|מקודם

אימהות משוחחות

אנו רוצים לשלוח את ילדינו לגן בידיעה שהם בטוחים ומוגנים, אבל כשהמציאות כוללת ילדים עם אלרגיות שונות, המתחם בין בטיחות לרווחת כל הילדים מציף דילמה | האם הגבלת תפריט של כל הגן בשל אלרגיה היא כורח המציאות? איך מאזנים בין הצרכים של ילד עם אלרגיה למען כל ילדי הגן ומה עושים כשזה מתנגש עם קשיים נוספים כמו קושי בוויסות חושי והפרעות אכילה של ילדים אחרים בגן? (מאמע, נשים, משפחה)

||
11

פיצחנו את הסוד

שנת הלימודים החלה, אתם כל היום במתח מה עובר על הילדים, מיד כשהם חוזרים, מגיעה שאלה אחת בוערת: מה עשית היום? אתם מדמיינים סיפורים חמודים, אולי אפילו אנקדוטה מחממת לב על שיתוף צעצועים או לימוד שיר חדש. אבל במקום זאת, אתם מקבלים את התשובה האיומה של מילה אחת: "בסדר". אל תדאגו, פיצוח הקוד לקורות היום של הילד שלכם קל יותר ממה שאתם חושבים - ויש לנו כמה טיפים שיעזרו! (מאמע, ילדים)

||
1

המצפון האימהי

להיות הורה בעידן מודרני כרוך בהחלטות לא פשוטות, וההחלטה אם לשלוח ילדים לצהרון היא אחת המרכזיות שבהן. הדיון סביב נושא זה מעורר רגשות אצל הורים רבים, במיוחד אימהות, המנסות לשלב בין עבודה של שעות רבות מחוץ לבית ותפקיד האימהות. דיון של כמה נשים בנושא הבוער הוליד את הכתבה. הציטוטים שהובאו כאן מהדיון האימהי מעלים מגוון דעות ותחושות, ונותנים הצצה למחשבות וההתמודדויות הרגשיות השונות של אימהות בדילמת הצהרון (מאמע, נשים)

||
13

שנה טובה

אז ראש השנה מתקרב, הסבתות חייבות להנות מהנחת, החלטתם לצלם את הילדים- מהלך נועז: צפויה לכם הרפתקה. צילום ילדים הוא כמו רעיית צאן- חמוד, בלתי צפוי, וסביר להניח שמישהו בוכה בשלב מסוים. אבל אל דאגה, עם כמה טיפים תוציאו את התמונה המוצלחת, גם אם זה יקרה אחרי 400 ניסיונות (מאמע, ילדים, נשים)

||
5

שופינג חכם

הבוקר, שמים מעוננים קיבלו את פנינו, מרמזים לנו שהחורף תכף מגיע ואיתו- האתגר השנתי, מורט העצבים: קניות של בגדי ילדים חמודים וקטנטנים כאחד. כן, הורים יקרים. תכף זה קורה. החורף פתאום יגיע ותצטרכו לעטוף את הקטנים שלכם בשכבות של חום. מבלי לקרוע את הכיס או לאבד את השפיות, בואו נצלול לתוך ההרפתקה הזו (מאמע, ילדים)

|
זמני היוםמזג אווירפנו אלינוקריירהמדיניות פרטיות