כיכר השבת
שואלים ודורשים

"פטור מכל המצוות" | האם ניתן להיפטר ממצוות שני ימי הפורים?

דיני פורים הם כר נרחב לפלפולים הלכתיים ובפרט בכל הקשור לנושא בן עיר-פרוז ובן כרך-מוקף | האם ניתן בכלל להיפטר מן מצוות פורים בכלל בזכות טריק הלכתי מעניין? (יהדות ואקטואליה)

|
1
|
שושן פורים בירושלים (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

קולמוסים רבים נשתברו על דיני בן כרך ובן עיר בחיוב מצוות הפורים, אנשי ירושלים נוהגים לספר על פרופסור הומני נודע (הסיפור הוכחש שוב ושוב ע"י משפחתו) שיום הפורים ‘הרגיש’ לו לא בנח כביכול "יהודים" הורגים בשונאיהם. על כן בהיותו שומר מצוות ויהודי ירושלמי נסע בליל ט"ו לאזור המרכז וכך פטר עצמו מחיוב שני הימים של הפורים.

הפוסקים חלוקים בדעותיהם

יש הסוברים שהמצוות לא חלות עליו כלל – כמו שכתבו בירושלמי (מגילה פ"ב ה"ג), שלטי הגבורים (מגילה ו ע"א אות ג) והחזון איש (סי' קנב ס"ק ב). זה קורה אם בי"ד הוא בעיר מוקפת ובט"ו בפרוזה, כי הוא לא נמצא בשום מקום בזמן החיוב המקומי.

יש שטוענים שהחיוב הוא ביום י"ד – כמו הרא"ש (מגילה פ"ב סי' ג), הטור (או"ח תרפ"ח) והט"ז (שם ס"ק ו), שקובעים שהכל תלוי איפה אתה בי"ד. ספר עיר הקודש והמקדש (ח"ג פרק כו) מוסיף שצריך לקרוא בי"ד בלי ברכה, כי מפורים לא נפטרים לגמרי.

ויש שפוסקים שהחיוב הוא ביום ט"ו – כמו העיטור (מובא בחזון איש שם), שרואה את מי שבי"ד במוקפת כחייב בט"ו בכל מקרה. בגלל הספק, הרמב"ן, הר"ן (מלחמות ו ע"א) והגר"א (או"ח תרפ"ח) מציעים לקיים את המצוות בשני הימים בלי ברכה, אם עוברים בין מקומות.

למעשה, החכם עיניו בראשו - ועדיף לא לנסות להתחמק, אלא להיות במקום אחד ברור בזמן הפורים, כפי שממליץ המשנה ברורה (תרפ"ח ס"ק יב).

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

1 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

1
אאל"ט בחור ישיבה שאל את השאלה הזו לפני הרב שלמה זלמן אוירבך זצ"ל. השאלה והתשובה הלכה למעשה מופיעות בספר חכו ממתקים של הרב אוירבך. זה לא לפניי כרגע.
אוהד
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות