צוהר לנפשם של המכורים

אתה לא מסוגל להפסיק? // טור פסיכולוגי

אלה יכולים להיות אנשים נורמטיבים לחלוטין שיושבים לידינו בבית הכנסת אך בתוך ליבם שוכן חור שחור ששואב אותם בעל כורחם להתנהגות מזיקה שהם היו מעדיפים למנוע | בואו להכיר מעט מקרוב את הכוחות העוצמתיים שמופעלים על אנשים שלוקים בהתמכרות ואת המאבק הסוער והמייסר שמתחולל בתוך נפשם (פסיכולוגיה)

מכור | אילוסטרציה (צילום: GRAS GRÜN on Unsplash)

אינטרנט, אלכוהול, סיגריות, ג'אנק פוד או סמים. הם רק חלק מגורמי ההתמכרות הנפוצים כל כך בחברה המערבית המודרנית.

ההתמכרות גורמת סבל רב לאלו שלוקים בה.

אלה יכולים להיות אנשים נורמטיבים לחלוטין שיושבים לידינו בבית הכנסת אך בתוך ליבם שוכן חור שחור ששואב אותם בעל כורחם להתנהגות מזיקה שהם היו מעדיפים למנוע. אך הם מרגישים שהמושכות נלקחו מידיהם ואין להם כוחות לעמוד בעד הדחפים הפנימיים שסוחפים אותם.

כצופים מהצד אנו נוטים לשפוט את המכורים בקלות רבה. בעוד הנזק הגדול שהם גורמים לעצמם ולסובבים אותם ניכר היטב על פני השטח, את הכוחות הפנימיים ורבי העוצמה המופעלים עליהם אנו לא רואים בעיניים. ולכן אנו מתקשים להבין כיצד אנשים נורמטיבים מן היישוב אינם מצליחים לעצור בעד עצמם ולחסוך את ההשלכות הקשות על חייהם וחיי קרוביהם.

ננסה בטור זה להכיר מעט מקרוב את הכוחות העוצמתיים שמופעלים על אנשים שלוקים בהתמכרות ואת המאבק הסוער והמייסר שמתחולל בתוך נפשם.

מוטיבציות הפוכות

מדוע אנשים בוחרים בהתנהגויות שגורמות להם סבל? התשובה הבסיסית והפשוטה היא שלכל התנהגות יכולות להיות במקביל גם השלכות חיוביות וגם שליליות. התנהגויות של התמכרות אינם גורמות לאדם רק סבל אלא הם גם משרתות אותו ומעניקות לו תגמול רגעי שמיטיב עמו מבחינה פיזית או נפשית.

מה שמעניין הוא שהתגמול שמביא להתמכרות יכול להופיע בשתי צורות הפוכות. פסיכולוגים מכנים אותם 'חיזוק חיובי' וחיזוק שלילי'. כאשר האדם מדליק לעצמו סיגריה כדי שהוא יוכל להתפקס ולהמשיך בעבודתו הוא בעצם מקבל מהסיגריה חיזוק חיובי שכן היא מוסיפה לה גירוי נעים שמקדם אותו.

אולם כאשר אדם מגיע בסוף היום ומרוקן בקבוק אלכוהול במטרה לשכוח מצרות וטרדות החיים הוא חווה חיזוק שלילי שכן הוא מקבל תגמול ששולל את הגירויים הלא נעימים שמלווים אותו.

ובכל זאת גם הסיגריה וגם בקבוק האלכוהול עלולים בקלות לגרור את האדם להתמכרות קשה.

חשוב לזכור שגם התנהגויות שגרתיות ביותר כמו אכילה או גלישה באינטרנט יכולות בקלות להפוך לסוג עדין של התמכרות, ואין כמעט אדם שאינו שבוי בהתנהגות כלשהי אותה הוא מעוניין להפסיק. אולם כאשר ההתמכרות הולכת ומתעצמת ויוצרת נזק ממשי לאדם ולסביבה הרי שהיא הופכת לבעיה של ממש.

תן לי לברוח

מקרים רבים של התמכרות הם בעצם הופעה של הכחשה או הדחקה נפשיים. כולנו עוברים מדי פעם זמנים קשים ומאתגרים אך בטווח הנורמטיבי אנו מצליחים פחות או יותר לקבל אותם ולהמשיך בשגרת החיים. כאשר מצבים אלו מעוררים בנו מצוקה רגשית, מנגנוני ההגנה הנפשיים מתעוררים ומנסים להפחית את החוויה הלא נעימה, לשם כך יש להם כמה אפשרויות וביניהם האופציה להכחיש את קיומה של המצוקה ולהתעלם ממנה. תחשבו על הילד הקטן שמכסה את פניו באמצעות הידיים וחושב שבעזרת הפעולה הזאת הוא לא נראה. כך בדיוק עובד מנגנון ההכחשה, הנפש מנסה למחוק בכח מהמציאות את הגורם שעורר בה את המצוקה אך הוא לא באמת נעלם לשום מקום וההקלה היא רגעית בלבד. במהלך הניסיונות הנואשים של האדם להפחית את המצוקה הרגשית הוא תר אחר אמצעים שיסייעו לו בכך. וכך הוא עלול ליפול לרשתות ההתמכרות.

הכל בראש

קל להבין את ההתמכרות כתהליך נפשי, אך העוצמה הרבה של ההתמכרות נובעת דווקא מהחיזוק של הרכיב הפיזי והביולוגי של ההתמכרות. המוח האנושי סורק כל הזמן את ההתנהגויות שלנו ומנסה ללמוד איזה התנהגות משתלמת יותר ואיזה פחות, כאשר האדם מחולל התנהגות שיוצרת לאדם גירוי נעים או מסירה ממנו גירוי לא נעים, מערכי החיזוק במח נדלקים והוא מחזק את המוטיבציה והרצון לחולל את אותה התנהגות שוב.

עם כל המורכבות והשכלול המדהימים של המוח, הוא בנוי על יסודות פשוטים ולכן הוא לא מחשב את ההשלכות הרחוקות של ההתנהגות, אותו מעניין כיצד הגוף מרגיש ברגע הנתון ולפי זה הוא מארגן, מדייק ומחזק את מערכי המוטיבציה של האדם. כך יוצא דפוס מעגלי של התמכרות שהולכת ומתחזקת שכן בכל פעם שהאדם משחזר את ההתנהגות המח מחזק את המוטיבציה שמגבירה את הסיכוי לחזרתה של ההתנהגות ששוב תחזק את המוטיבציה וחוזר חלילה.

12 הצעדים

אחת השיטות המרתקות והנפוצות בעולם להתמודדות עם התמכרות היא שיטת שנים עשר הצעדים. השיטה פותחה במקור על ידי קבוצת אלוכוהוליסטים אנונימים שכינו את עצמם AA ואחר כך התרחבה לעוד קבוצות שונות של מכורים שהצליחו להיעזר בה.

השיטה מורכבת מ-12 צעדים, המסודרים באופן הדרגתי והיא מתבצעת בדרך כלל במסגרת של קבוצת תמיכה. כל צעד מתאר משימה שעל המשתתף לבצע כדי להביא את עצמו בסופו של דבר למצב בו הוא נקי לחלוטין מההתמכרות.

התכנית בנויה נדבך על גבי נדבך והיא כוללת תהליך נפשי עמוק בו האדם מכיר בחולשה ובהתמכרות שלו. ומצד שני מפתח אמונה בכוח עליון וגדול שיכול לסייע לו לצאת מההתמכרות. לאחר מכן התכנית מנסה להוביל את האדם להחלטה להתמסר לאותו כוח לערוך חשבון נפש אמיץ ונוקב ולהתוודות בפני עצמו ובפני אדם קרוב על הפגמים והמחירים שהוא משלם בחייו בעקבות ההתמכרות.

השלב הבא הוא מוכנות לקבל את השחרור והשינוי הגדול בחיים מידי אותו כח עליון ובקשה צנועה של האדם לזכות בכך. לאחר מכן האדם נדרש לחפש את האנשים שנפגעו כתוצאה מההתנהגות המכורה שלו ומנסה לפצות אותם על כך. התהליך העמוק ממשיך בדרך משותפת עם שאר חברי הקבוצה בתקווה ליצור שינוי אמיתי ויציב בחיים.

זווית יהודית

אנו מכירים היטב את ההשפעה של מעשה אחד של האדם על כל מהלך חייו. חז"ל לימדו אותנו כיצד מצווה גוררת מצווה ועבירה גוררת עבירה. במקום אחר אמרו חז"ל כי בעוד הצדיקים ליבם ברשותם הרשעים נמצאים ברשות ליבם, כלומר הם לא שולטים במהלך חייהם והתאוות והחשקים שלהם הם אלה שגוררים אותם ובוחרים עבורם את שלבי החיים.

הדוגמא החזקה לכך היא מפרעה שנענש בעונשים חמורים על כך שהקשה את ליבו ומיאן לשחרר את בני ישראל. רבים מן הראשונים ניסו להסביר מדוע נענש פרעה על התנהגות שנכפתה עליו מן השמיים? אחד ההסברים לכך הוא שלא מן השמיים כפו על פרעה לנהוג ברשעותו אלא הוא עצמו בהרגליו הרעים ובבחירתו המרושעת למנוע את החופש מבני ישראל כלא את עצמו בהתמכרות למעשה הרע, עד שהוא התמכר אליה ולא היה מסוגל לנהוג בצורה אחרת.

מן הצד השני עומד הביטוי הנצחי של המשורר הקדמון רבי יהודה הלוי: 'עבדי הזמן עבדי עבדים, עבד ה' הוא לבדו חופשי'. החופש האמיתי גלום במסוגלות של האדם לשלוט בחייו ולבחור בערכי האמת והמוסר כמצפן של חייו ולא להיגרר אחרי גחמות ותאוות הלב ששובים את האדם לתוך מרדף חסר תוחלת.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר