
בכנסת התקיים היום (שלישי) כנס שבו הוצגה לראשונה תכנית מעשית ומפורטת להתיישבות יהודית מחודשת ברחבי רצועת עזה. את הכנס יזמו סגנית יו"ר הכנסת ח"כ לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית) ויו"ר ועדת המשנה לענייני יו"ש ח"כ צבי סוכות (הציונות הדתית), בשיתוף תנועת נחלה.
הכנס נערך באולם נגב בכנסת, בהשתתפוץ שרים, חברי כנסת, ראשי מועצות, אנשי ביטחון מעוטף עזה, משפחות שכולות, נציגי משפחות החטופים, אנשי מקצוע ומכוני מחקר. המשתתפים הציגו תכניות אופרטיביות שגובשו בחודשים האחרונים, הכוללות מודלים לוגיסטיים, משפטיים, ביטחוניים וחברתיים לביסוס אחיזה יהודית קבועה ברצועה.
חבר הקבינט, השר בצלאל סמוטריץ חשף בפני הנוכחים כי בשיחה שהוא קיים בשבוע שעבר עם הרמטכ״ל רב אלוף אייל זמיר, הביע זמיר כי צריך לספח ביטחונית את התוחמת הצפונית ברצועה.
במרכז הכנס הוצגה תכנית אב להתיישבות יהודית בחבל עזה, שגובשה על ידי תנועת "נחלה" בשיתוף מהנדסים ואנשי מקצוע. התכנית מחברת את חבל עזה כחלק אינטגרלי ממרחב הנגב המערבי, תוך שילוב חזון התיישבותי מעשי ומקיף. המהנדסת האזרחית ליטל סלונים, חברת הנהלת "נחלה", אשר הובילה את התכנון יחד עם מהנדס שעיה מגל מחברת מגל הנדסה הציגה את התוכנית בפירוט במהלך הכנס.
בתוכנית הוצג מהפך תכנוני חסר תקדים - החזרת חבל עזה לריבונות ישראלית מלאה והפיכתו לאזור מפותח וחדשני, הכולל מגורים למאות אלפי תושבים זאת לצד חקלאות מתקדמת, נמל, שדות תעופה, אזורי תעשייה, אוניברסיטאות, קופות חולים ומתחמי תיירות לאורך החוף.
התוכנית מבוססת בין היתר על הריסות רצועת עזה הנוכחית בעקבות מלחמת חרבות ברזל ומציגות אותה כנקודת פתיחה לבנייה מחדש של המרחב כולו, במודל של "ריסטרט מדיני". התוכנית מתארת חלוקה מחודשת של הרצועה לנפות אזרחיות (כגון נפת רפיח, נפת חאן יונס ונפת חוף עזה), עם הקמת עוגנים תשתיתיים ואזוריים שישנו את פני דרום הרצועה כולו.
עיקרי התוכנית הם הקמה של כ-850 אלף יחידות דיור, שדה תעופה בינלאומי, רכבות תחתיות, קווי מטרו, כבישים סולאריים ורחפנים אוטונומיים, ונמל ימי חדש שיחבר את חבל עזה לציר היבשתי של הודו ואירופה ויהפוך אותו לשער סחר גלובלי.
בנוסף, יתקיימו לפי אדריכלי התכנית אזורי סחר חופשי בבורסה, במטבעות קריפטו, פינטק, וכן קיום מרכזי כנסים ומתחמי הייטק. כמו כן תתקיים חקלאות מתקדמת בדרום הרצועה עם פארקי מחקר, טיהור מים, ואגירת אנרגיה, ויוקם אי מלאכותי מול חופי עזה על בסיס פסולת המלחמה כאמור - שישמש למסחר ותיירות.
עוד נאמר בדיון כי מימוש התוכנית יתבצע לאורך 15 שנה, בשיתוף גופים ישראליים ובינלאומיים. בטווח הקצר של שלוש השנים הקרובות יפונו ההריסות ויחלו עבודות התשתית, בארבע השנים שלאחר מכן ייבנו התחבורה, השכונות והמתחמים המרכזיים, ובטווח הארוך יושלמו אזורי הסחר, האי המלאכותי והיישובים החדשים.
ח"כ לימור סון הר מלך פתחה את הכנס ואמרה: "אנחנו צריכים להתחיל לבנות. לבנות את חבל עזה מחדש. אנחנו נפעל למען התיישבות יהודית בכל חבל עזה. כמו אבות האומה, גם אנחנו בונים עתיד, עתיד של התיישבות בחבל עזה. כבר היום יש תכנונים, יש תשתיות, יש גרעיני התיישבות, אדריכלים שמסתכלים על המפה ואומרים: כאן נבנה! לא עוד נצרים נצורים, אלא ערים גדולות ובצורות בכל רחבי רצועת עזה. היום יותר מתמיד, אנחנו יכולים. יש לנו את הכלים, העם מחכה! כאן חיינו, וכאן בעז"ה נחייה".
ח"כ צבי סוכות אמר בין היתר: "בבוקר 7 באוקטובר, כל אחד במדינה הבין את הטעות. את האיוולת של הגירוש מרצועת עזה. אנחנו נבנה מחדש את רצועת עזה! ולא רק את גוש קטיף, אנחנו נבנה שם בעז"ה ערים גדולות ובצורות וזה יקרה בכל רחבי עזה".
שר האוצר וחבר הקבינט בצלאל סמוטריץ' טען: "יש לנו תמיכה גדולה של נשיא ארצות הברית להפוך את עזה לחבל ארץ משגשג, לעיר חוף שיש פה התיישבות ויש בה תעסוקה. ככה עושים שלום. יש כאן באמת הזדמנות לחשוב בגדול. הדבר הזה אפשרי וריאלי. אני אופטימי לחלוטין. לכבוש את עזה וליישב אותה כחלק בלתי נפרד ממדינת ישראל וארץ ישראל. עוד הוסיף ואמר: "הרמטכ"ל אמר לי לפני שבוע שצריך לספח ביטחונית את התוחמת הצפונית ברצועה".
השר יצחק וסרלאוף: "יצאנו מחבל עזה, וקיבלנו אותם בבתים שלנו! החזרה הביתה, חזרה להתיישבות שלני שם, זו משימה שתחזיר את הביטחון, זה המחיר שצריכים לשלם אותם מחבלים ארורים. בעז"ה כמה שיותר מהר! התיישבות=ביטחון. שווה מוסריות, שווה יהדות, שווה מדינת ישראל".
ח"כ מיכל וולדיגר: "זה צריך לקרות מכמה טעמים, כי זה ארץ ישראל, כי זה ישמור על ארץ ישראל הקטנה שלנו. זה נכון והכרחי מבחינת ביטחון מדינת ישראל".
יו"ר הוועדה לביטחון לאומי ח"כ צביקה פוגל אמר בדיון: "איפה שאין התיישבות אין הגנה. ככל שנרבה התיישבות נרבה הגנה על מדינת ישראל. חלק עיקרי מהניצחון זה התודעה התודעה. התודעה של האויב שהוא הובס, זו התיישבות! יש לנו חזון, יש לנו גם דרך ויש לנו תוכנית עבודה. בואו נממש אותה".
דניאלה וייס יו"ר תנועת נחלה: "ב7 באוקטובר 2023, נגמר הפרק בהיסטוריה של עזה ערבית. 6 גרעיני התיישבות, המונים למעלה ה1,000 משפחות שמוכנות לעבור לעזה הרגע! אפשר להתיישב בתוחמת הצפונית עכשיו, היום! כל יהודי כואב יום יום, שעה שעה, את כאבם של החטופים ומשפחותיהם. אבל אין דרך להחזיר אותם מלבד הכרעת החמאס והתיישבות יהודית בחבל עזה. קרוב היום לניצחון על האויב וגאולת עזה ויישובה".
יוסי דגן ראש מועצת שומרון שהיה מיוזמי המהלך לחזרה לגוש קטיף ונמצא בימים אלו במרתון פגישות בוושינגטון לגיוס תמיכה בריבונות שלח סרטון בו אמר: "כפר עציון חזר אחרי 19 שנה – וגם חומש הולכת ונבנית אחרי שנים של מאבק. וכעת כמעט 20 שנה לגירוש פנינו לשא-נור, גנים וכדים – וגם לגוש קטיף. כי הם שלנו - של עם ישראל, וכי צריך לתקן את האסון והאיוולת של הגירוש. אני קורא לממשלת ישראל להקים מחדש את יישובי גוש קטיף וצפון השומרון. כמו שהתחלנו בחומש – כך נשלים בכל צפון השומרון ובגוש קטיף. נחזיר את ההתיישבות וכך נחזיר את הצדק והביטחון למדינת ישראל".
אביטל רייכנר יו"ר מטה תושבי גוש קטיף שבים ומנצחים: "חובה לדאוג לעתיד של מדינת ישראל. לדאוג לעתיד של החבל ארץ המדהים הזה. זה הבית שלנו. אנחנו מתגעגעים אליו, ורוצים לחזור אליו. אנחנו באים לשתף לא רק בגלל שאנחנו תושבי גוש קטיף, אנחנו בגלל שזה הפיתרון האמיתי והנכון. אנחנו מציעים תוכנית שתחבר את חבל עזה לעוטף. הגבול הוא מלאכותי. זה או אנחנו או הם. אנחנו הולכים לבנות פה ערים גדולות, מעצמה מטורפת. אני קוראת פה לממשלת ישראל להחזיר את עם ישראל הביתה. תיקחו את התכניות ותבצעו אותם".
פרופ' טליה איינהורן משפטנית ישראלית ופרופסור אמריטה באוניברסיטת אריאל אמרה: "המשפט הבינלאומי עומד לצידנו בעניין הזה. אין ספק בכלל שבכל השטח של רצועת עזה אין שום בעיה".
עידן ברוך, אחיו של החטוף אוריאל ברוך: "היום תתוקן הטעות בכך שאנחנו נחזור להתיישב בחבל עזה. נקים את נאות אוריאל לזכרו של אח שלי. אנחנו צריכים לחזור לשם בגאווה, בגאון יהודי. כי זה הציווי האלוקי שלנו, לחזור לארץ שלנו. הגיע הזמן שאנחנו נגיד לא עוד, אנחנו לוקחים את מה שמגיע לנו. הדבר היחיד שיביא ביטחון למדינת ישראל, זה להתיישבות באדמה שלנו. אנחנו מקימים על כל חטוף שכונה, על כל חלל רחוב".
איציק פיטוסי ששכל את בנו ישי הי"ד אמר: "זה עם ישראל שמבין שללא ההתיישבות בחבל עזה, לא יהיה ביטחון. הגרעינים האלה, לא יהיו גרעינים, הם יהיו ערים. זה הניצחון. ככה הם יבינו, וככה הם מבינים. הניצחון זה לא רק למוטט אותם מהנשק, זה להגיד להם שזה שלנו, וזה תמיד היה שלנו. אני מאחל שנראה את זה בפועל בקרוב ממש. זה הבית שלנו גם אחרי 20 שנה".
0 תגובות