דלג לתוכן הראשי
אפקט ההרתעה

השופטת ברק-ארז התנגדה להריסת בית מחבל מפיגוע האוטובוסים: "למזלנו לא היו נפגעים"

השופטת דפנה ברק-ארז התנגדה להריסת ביתו של מתכנן פיגוע התופת באוטובוסים בגוש דן, והדגישה בפסק דינה כי האמצעי של הריסת בתים יוחד למעשי טרור קטלניים, ולכן מקרה שהסתיים ללא נפגעים חורג מתקדימי העבר (חדשות משפט)

השופטת ברק ארז - הפיגוע באוטובוסים בבת ים (צילום: פלאש 90 -כבאות והצלה ישראל)

בית המשפט העליון היה אתמול לזירת עימות עקרוני בנוגע למדיניות הריסת בתי מחבלים, כאשר שופטת בית המשפט העליון, דפנה ברק-ארז, התנגדה להריסת ביתו של מתכנן המטענים באוטובוסים בגוש דן. על אף עמדתה הנחרצת, העתירה של משפחת המחבל נדחתה על חודו של קול.

ברק-ארז קבעה בפסק דינה כי המקרה הנוכחי חורג מתקדימי העבר, שכן האירוע הסתיים ללא נפגעים. השופטת הדגישה כי בעשרות השנים האחרונות, האמצעי של הריסת בתים יוחד למעשי טרור קטלניים, ואילו גורמי הביטחון נמנעו ככלל מלעשות בו שימוש כאשר "למרבה המזל לא קופחו חיי אדם". לשיטתה, מצב דברים זה מחייב הוצאת צו על-תנאי.

ההתנגדות של השופטת נוגעת לפיגוע רב-זירתי שהתרחש בתאריכים 20–21 בפברואר 2025, במהלכו התפוצצו מספר אוטובוסים באזור גוש דן. המחבל, עבד אל-כרים צנובר (שנעצר מאוחר יותר ביולי 2025), הרכיב בביתו חמישה מטעני רסס רבי עוצמה, שכללו מסמרים וברגים.

לפיגוע היה פוטנציאל הרסני עצום: המטענים הונחו על אוטובוסים בחולון, בת ים ובתל אביב, והיו אמורים להתפוצץ בשעות העומס של יום המחרת. אולם, למרבה המזל, האוטובוסים התפוצצו במהלך הלילה, כשהיו ריקים מנוסעים בחניונים בבת ים ובחולון. שלושה אוטובוסים התפוצצו, ושני מטענים נוספים נוטרלו. הנתונים הרשמיים קבעו: אפס הרוגים ואפס פצועים.

התנגדותה של השופטת ברק-ארז להריסה במקרה זה אינה תקדימית מבחינת עמדתה הפילוסופית על אמצעי ענישה זה. ברק-ארז הדגישה כי היא מביעה את עמדתה ביחס לכלי של הריסת בתים "לא אחת בעבר". היא הצביעה על "המתח בין הקשיים העולים מן השימוש באמצעי פוגעני זה לבין המחויבות לעקרון התקדים המחייב".

34 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

29
בכל הידיעה מסתירים מי הוא זה שפוצץ את האוטובוסים ,מאיזו חברה הוא . אך ברור שהוא פעל במסדרת המאמץ הערבי להשמיד אותנו ולכן ה"דעה" שנמסרה כאילו השופטת אמרה אותה נראית משוגעת ומרושעת. המינימום שחובה לעשות כלפי איש כזה הןא פיזור האפר שלו בים.
גדעון ארליך
28
את מי מעניין הבית שלו, גזר דין מוות למחבל!! חבל שהבן שלה לא היה באוטובוס כשיתפוצץ אולי ככה תבין מה פרוש תכנון פיגוע שכזה
רגע למחשבה
27
יש כאלה שלא מבינים גם אחרי שהם חוטפים על בשרם אין שכל אין דאגות חבל שהיא יושבת בכזה מקום שמאפשר לה לחלה ולהזיק לכולנו
יעל

תוכן שאסור לפספס:

אולי גם יעניין אותך:

עוד בבארץ: