הממשלה אישרה

בחמש השנים הקרובות יועבר 18 מיליארד ש"ח לשיקום העוטף

פרויקט שיקום יישובי וקיבוצי העוטף, אחרי המתקפה הנוראה בשבעה באוקטובר: הממשלה אישרה את מתווה התכנית הרב שנתית של מנהלת תקומה - בסך 18 מיליארד שקלים | כל הפרטים (חדשות)

בני סולומון | כיכר השבת |
ישיבת הממשלה של ראש הממשלה והשרים יחד עם ראשי הרשויות של עוטף עזה (צילום: דוברות רה"מ)

הממשלה אישרה היום (ראשון) בישיבתה, את המתווה לתכנית האסטרטגית הרב שנתית לשיקום ופיתוח חבל ׳התקומה' ואוכלוסייתו וזאת במטרה לעגן את מחויבות ממשלת ישראל באמצעות תקציב וכלים שיאפשרו את חיזוק החבל עבור הרשויות, הקהילות, המשפחות, התושבים ומדינת ישראל כולה.

המתווה שגובש בשיתוף עם הרשויות המקומיות ויישובי החבל, צפוי להביא לחידוש ופיתוח חבל ארץ בר קיימא עם צמיחה דמוגרפית משמעותית, המהווה מוקד משיכה ואבן שואבת לחוסן כלכלי, חינוך איכותי, השקעות, חקלאות מתקדמת וחדשנית.

מסגרת התכנית מהווה תשתית ומסגרת תקציבית רחבה ל- 5 שנים, 2024-2028, בגובה 18 מיליארד שקלים, אשר תביא להליך שיקום העוטף באופן המיטבי ביותר לצד עיגון מנגנוני תכנון וביצוע ייחודיים המאפשרים ׳מסלולים ירוקים׳.

עם אישור המסגרת, תגבש המנהלת תכנית מפורטת רב שנתית בטווח הארוך שתתפרסם בתוך 100 יום והיא תאגד תכנית חומש לשיקום ופיתוח החבל ועיגון של מנגנוני הביצוע למנהלת ושל הרשויות עם דגש על חיזוק היכולת וכוח הרשויות בתכנון הסופי. בנוסף, המנהלת פועלת לקידום הצעת חוק שתופץ תוך 60 ימים ואשר תעגן, בין היתר, את ייחודיות החבל.

במסגרת ההחלטה הממשלה הקצתה כלים נוספים שיעמדו לרשות המנהלת תוך שימת דגש על הסרת חסמים רגולטוריים, כך שיתאפשרו הליכים ייעודיים מהירים למימוש מטרות המנהלת.

המתווה שם במרכז מספר דברים חשובים:

- אדם וקהילה: במטרה לחזק את האמון, לבנות את החוסן ולעורר את התקווה של תושבי החבל ולמען הצמיחה והשגשוג של האדם והקהילה, יגובשו מענים ביניהם חינוך איכותי ופורץ דרך, הרחבת המענים והנגשת שירותי הבריאות בקהילה, בריאות הנפש וחוסן קהילתי, הרחבה ופיתוח מעני רווחה ושירותים חברתיים, פעילות לחיזוק קהילתי, הגדלת נפח התרבות והספורט, חיזוק החוסן בקרב אזרחים ותיקים ופיתוח שירותים מודעי טראומה מותאמים לצעירים.

- סביבת חיים - בינוי ודיור: במטרה לשקם, לחדש ולפתח את יישובי החבל והתשתיות במרחב החבל ובכלל זה לתכנן ולספק פתרונות דיור, מבני ציבור, מרחבים ציבוריים ותשתיות תומכות יגובשו מענים, בין היתר בתחום שיקום וחידוש התשתיות והשטחים בחבל, שיפוץ, תכנון, שיווק ופיתוח פתרונות דיור קבועים, משופרים ואיכותיים, קידום הסכמי גג, מתן מענקי פיתוח עבור הרשויות המקומיות בזיקה לחבל, גיבוש מדיניות מקלה ומרחיבה בתחום התכנון והמקרקעין, ייעול הליכי התכנון וקידום תכניות להתחדשות עירונית.

- תשתיות תומכות צמיחה: עבור בינוי ופיתוח תשתיות אזוריות מאפשרות צמיחה יגובשו, בין היתר תכנית לשדרוג מערך התחבורה הציבורית במרחב החבל, הגברת מענים להסעת המונים במרחב החבל, קידום הקמת שבילי הליכה ושבילי אופניים, שיקום, פיתוח והטמנת תשתיות תקשורת בחבל ושיקום ופיתוח של החבל בהיבטי סביבה, אקלים ושמירה על הטבע.

- קידום תכנית חומש למשק האנרגיה: שיקום והקמת תשתיות כמנוף כלכלי תוך חיזוק הביטחון האנרגטי והעצמאות האנרגטית של החבל, לטובת ייצור אנרגיה בת-קיימא ומופחתת פליטות.

- תעסוקה, עסקים ופיתוח כלכלי: לשם ביסוס, חיזוק ופיתוח כלכלי של הפרט והחבל, ובכלל זה עוגנים מרחביים, תוך מינוף ההשקעות, יגובשו מענים, בין היתר, בתחום התעסוקה עבור שכירים ועצמאיים, מתן מענה לרציפות תעסוקתית ולשמירה על מסוגלות תעסוקתית, פיתוח והתאמת תשתיות ומענים כלכליים לתמיכה ותשתית לחיזוק ופיתוח עסקים קטנים ופיתוח ההון האנושי בחבל.

- עסקים, מסחר, תעשייה ותעשייה חקלאית: במטרה לשמור על רציפות עסקית לעסקים בחבל, לאור החשיבות שהממשלה רואה בחיזוק וביצירת ודאות לעסקים אלו ולשם תמיכה בשיקום ופיתוח של עסקים, מסחר, תעשייה ותעשייה חקלאית, ובדגש על עוגנים מרחביים בחבל, יגובש מענה באמצעות, בין היתר בתכנית פיתוח תשתיות פיזיות, גיבוש מתווה להשקעות בתשתיות טכנולוגיות, גיבוש מתווה להשקעה בפיתוח ההון האנושי, עידוד יצירת מנועי צמיחה כלכליים וייחודים לשם שדרוג כלכלת החבל ומיצובו כמוקד משיכה ארצי ובינלאומי ליזמות ולפעילות עתירת ידע, חיזוק יכולת התחרות של העסקים בחבל לרבות בשווקים העולמיים, ביסוסה של החקלאות בחבל, כחקלאות מתקדמת ומקיימת, תכנון ופיתוח תשתיות תומכות חקלאות, קידום מחקר ופיתוח בתחום החקלאות, פיתוח מערך השירותים הווטרינריים האזורי, תכנון ופיתוח תשתית התיירות האזורית והרחבתה ועידוד עסקים מקומיים תומכי תיירות.

- ביטחון אישי ולאומי: לשם חיזוק הביטחון האישי של תושבי החבל ולטובת הרחבת המענה כנגד האיום הביטחוני, לרבות, שמירה על תחושת הביטחון בקרב תושבי החבל, שדרוג יכולות החילוץ וההצלה וחיזוק החוסן הקהילתי, תובא החלטת ממשלה מתכללת על ידי ראש הממשלה, שבמסגרתה ייקבעו תחומי האחריות והנגזרות התקציביות. בנוסף המנהלת והמשרד לביטחון לאומי יגבשו במשותף בתכנית החומש בין היתר את העלאת תחושת הביטחון של הקהילות והתושבים, חיזוק מערכי הביטחון ומענה למרכיבי הביטחון ביישובים בהיבטים שבאחריות המשרד לביטחון לאומי כנגד איומי פח"ע.

החלטת הממשלה מתייחסת גם לרכיבי הביטחון בחבל ואלו יתוכללו ע"י משל"ט אופק חדש, המהווה את גוף הביצוע הייעודי של משרד הביטחון. המשל"ט, אשר יתוקצב ויונחה ע"י המנהלת, יגבש מענים לרבות במרכיבי ביטחון בסיסיים, מרכיבי ביטחון משלימים ומרכיבים שיאפשרו יכולת ניוד ממוגנת של הרבש"צים ויכולת פינוי ממוגנת של היישובים.

בנוסף, במסגרת החלטת הממשלה עוגן נושא הנצחה ושימור זיכרון אירועי ה-7 באוקטובר 2023 בחבל וזאת באמצעות תיעוד ושימור עדויות, ממצאים ומבנים בעלי חשיבות היסטורית, הקמת מאגר מידע דיגיטלי לאומי, איסוף וצילום עדויות, תיעוד קהילתי, הצלה ושימור מבנים וחפצים, בחינת הקמת מוזיאון התקומה וגיבוש תכנית לסיורים לימודיים לתלמידי בתי ספר ולחיילים.

עוד הוחלט במסגרת החלטת הממשלה כי תוקם בתוך 60 יום ועדה מקצועית מייעצת לראש המנהלת במטרה לייעץ לראש המנהלת בגיבוש והתווית המדיניות לשיקום החבל. הוועדה תורכב מאנשי מקצוע ומומחים מובילים בתחומם מארגוני החברה האזרחית ומהאקדמיה, בעלי מומחיות בתחומי החינוך, הבריאות, החוסן הקהילתי וטיפול בטראומה, נציגות של העם היהודי בתפוצות, גורמי פילנתרופיה מובילים וגורמים מהמגזר העסקי.

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר לאחר האישור: "אנחנו בונים ומשקמים את יישובינו. בעוטף עזה הקמנו בתחילת המלחמה את "מנהלת תקומה". העברנו תקציבי עתק כדי לשקם את היישובים וגם כדי להבטיח שאף אחד לא יישאר מאחור. אנחנו עוסקים לא רק בשיקום של הקהילות בערים, של המושבים, של הקיבוצים, של המושבות, של המועצות, אלא גם במטרה להביא לכך שהם ישגשגו ויפרחו לשנות דור. לעבור את מה שהיה".

עוד אמר נתניהו: "אנחנו מחויבים להשקיע בחינוך, בתעסוקה, ברווחה, בסיוע למפונים, בחקלאות, בעסקים ובכל התחומים. אני רוצה לברך את כל העוסקים במלאכה החשובה הזאת שנביא בפני הממשלה היום. החיטה נזרעה בקיבוצים בעוטף עזה - והחיטה הזאת תצמח".

מנכ״ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי: ״ההחלטה של ראש הממשלה נתניהו להקים את מנהלת תקומה היא החלטה חשובה שתביא לא רק לשיקום יישובי העוטף אלא בעיקר לשגשוגם ופיתוחם לדורות. אישור הממשלה היום יבטיח שאף אחד לא יישאר מאחור. אני מודה לכל השותפים לדרך על העבודה הקשה למען תושבי העוטף ולטובת כל אזרחי ישראל״.

ראש מנהלת תקומה, תא״ל (במיל׳) משה אדרי: ״אישור המתווה לתוכנית האסטרטגית הרב שנתית לשיקום ופיתוח חבל העוטף הוא מסר של תקווה לרשויות, לקהילות, למשפחות, לתושבים ולמדינת ישראל כולה. ההחלטה מעגנת את מחויבותה של ממשלת ישראל לחיזוק ההתיישבות בחבל התקומה כחלק מההבנה כי העוטף הוא מבחנו של כלל העם. תושבי החבל עברו טראומה קשה מנשוא ואנחנו כמדינה מחויבים לדאוג להם. עלינו להשקיע את מירב המשאבים על מנת לטפל, לשקם ולהפריח את החבל בכדי שיהווה דוגמה למדינות העולם כולו ובכדי לעגן את ייחודיות החבל והגדרתו כאזור מיקוד לאומי".

אדרי הוסיף ואמר: "מתווה התכנית גובש בשיתוף מלא עם הרשויות המקומיות, יישובי החבל ומשרדי הממשלה השונים, ושם במרכז את חידוש, שדרוג והרחבת סביבת החיים הפיסית והנפשית, ביסוס, חיזוק ופיתוח כלכלי לצורך שיקום מהיר של החבל ותושביו, קידום ופיתוח חקלאות מתקדמת בחבל וחיזוק ופיתוח הרשויות המקומיות. נמשיך לפעול יחד עם כלל השותפים הרלוונטיים כדי לחזק את האמון, החוסן והתקווה של הקהילות והתושבים, זוהי משימה לאומית ואנחנו יכולים לה".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר