האם יהיה פסיכולוג דיגיטלי?

בין תקווה לסכנה | משבר בריאות הנפש בעידן הבינה המלאכותית

בעידן הנוכחי, בו לכל תחום כמעט נכנסת הבינה המלאכותית, נשאלת השאלה האם היא תוכל לתת מענה למצוקת המטפלים הנפשיים? | חוסר במטפלים מקצועיים והעלויות הגבוהות של טיפול איכותי מביא רבים לחפש פתרונות אחרים, זולים יותר, האם הבינה המלאכותית יכולה להוות פתרון? או שמה יש לחשוש מלהשתמש בה לצורך זה? (טכנולוגיה)

טיפול בעידן בינה מלאכותית (צילום: א.ל)

בעשור האחרון הולך ומחריף המשבר במערכות בריאות הנפש ברחבי העולם. מחסור חריף באנשי מקצוע, תת-תקצוב, ופערי נגישות - במיוחד בקרב אוכלוסיות מוחלשות - מובילים לכך שמיליוני אנשים נותרים ללא טיפול. מדיניות חברות הביטוח, שמצמצמות החזרים ודוחקות מטפלים החוצה מהרשת, הופכת טיפול נפשי איכותי ליקר ובלתי נגיש עבור רבים. כתוצאה מכך, יותר ויותר אנשים נאלצים לוותר על טיפול או לחפש פתרונות חלופיים.

הבינה המלאכותית נכנסת לזירה

בעקבות המשבר, חלה עלייה חדה בשימוש בצ'אטבוטים ובמערכות בינה מלאכותית (AI) ככלי עזר לטיפול ותמיכה נפשית. מערכות אלו, דוגמת ChatGPT, TripSitAI ו-The Shaman, מציעות תמיכה רגשית, ייעוץ בזמן אמת, וליווי במצבים רגישים - כולל במהלך חוויות פסיכדליות. העלות הנמוכה והזמינות הגבוהה הופכות את הבוטים לאטרקטיביים, במיוחד בהשוואה לטיפול המסורתי שעלות סדרת טיפולים בו עשויה להגיע לאלפי ואף לעשרות אלפי שקלים.

הסכנות והדילמות: אזהרת המומחים

לצד התקווה שמציעה הבינה המלאכותית, מומחים מזהירים מפני סכנות חמורות. ד"ר מנש גירין מאוניברסיטת UCSF מסביר כי בוטים אינם מסוגלים לאמפתיה אמיתית או לויסות רגשי דינמי - מרכיבים קריטיים בטיפול נפשי. מחקרים מצביעים על כך שבוטים עלולים להחמיץ סימני מצוקה, להגיב בצורה לא מותאמת ואף לחזק אשליות או דפוסים מסוכנים. באחד המקרים, מטופל שפנה לבוט ושיתף אותו במצוקה נפשית שהוא עובר ובמחשבות אובדניות שמתלוות אליה, במקום להסתייג מהתאבדות הבוט הצדיק את קו המחשבה, החברה שמאחרי הבוט התנצלה וטענה שדבר זה קרה בגלל תקלה טכנית בזיהוי המצב והדבר תוקן בגרסה הבאה, אך עדיין, מקרה זה מלמד על הסכנה של הסתמכות על מטפל דיגיטלי חלף מטפל אנושי מוסמך.

הסיכון שבקשר רגשי עם בוטים – תובנותיו של לוצ'יאנו פלורידי

הפילוסוף לוצ'יאנו פלורידי, פילוסוף איטלקי-בריטי, מהבולטים בעולם בתחום הפילוסופיה של המידע ואתיקה דיגיטלית, מזהיר כי קשר רגשי עם בוטים טיפוליים עלול להוביל לבלבול בין מכונה לאדם, לפתח תלות פסיכולוגית, ואף לעורר אשליות רוחניות. לדבריו, "אנו תופסים תגובות מהצ'אט כמכוונות במקום שיש מאחורי זה רק סטטיסטיקה" - כלומר, אנו מייחסים לבוטים תודעה ורגש, כאשר בפועל מדובר באלגוריתמים חסרי תודעה. פלורידי מדגיש כי תופעה זו עלולה לערער את הגבולות המוסריים והחברתיים, ולפגוע ביכולת ליצור קשרים אנושיים אמיתיים.

לאן פנינו?

הבינה המלאכותית פותחת אפשרויות חדשות להנגשת טיפול נפשי, אך אינה תחליף למפגש האנושי ולמקצועיות הנדרשת בטיפול. על קובעי המדיניות להבטיח רגולציה קפדנית, פיקוח מקצועי, והשקעה במערכות בריאות הנפש - כדי להבטיח שכל אדם יקבל את התמיכה והליווי להם הוא זקוק, מבלי להסתכן בנזקים בלתי הפיכים.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (76%)

לא (24%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

אולי גם יעניין אותך:

עוד בפסיכולוגיה: