

סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה הלילה (בין שלישי לרביעי) כי הפסקת האש מול החות׳ים הגיעה לאחר שהתקבל מידע במודיעין האמריקני, שבארגון הטרור מעוניינים בהפסקת המבצע הצבאי נגדם וכי הם עומדים להודיע כי יפסיקו לתקוף ספינות אמריקאיות, כך על פי ארבעה גורמים אמריקניים.
על פי הדיווח, החות׳ים פנו בתחילת מאי למדינות בעלות ברית של ארה״ב. "התחלנו לקבל מידע מודיעיני שהחות'ים נמאס להם", אמר אחד המקורות, שדיבר בעילום שם.
המודיעין הוצג לבכירי הממשל בתחילת חודש מאי. לאחר שהגיע המידע על החות'ים בתחילת מאי, יזם שר ההגנה פיט הגסת' סדרה של פגישות בבית הלבן, והגיע למסקנה כי קיים "חלון הזדמנויות" עם המיליציה החות'ית, כך אמר אחד הגורמים.
שליחו של טראמפ למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, שכבר הוביל את המשא ומתן האמריקאי על תוכנית הגרעין של איראן, עבד באמצעות מתווכים עומאניים וקיים שיחות עקיפות עם הדובר הראשי של החות'ים, מוחמד עבדא-סלאם, ועבדא-סלאם היה בקשר עם המנהיג הבכיר של החות'ים, עבדול מאליק אל-חות'י, כך אמרו שני גורמים אמריקאים לרויטרס.


שני מקורות המעורים בפרטים אמרו כי איראן מילאה תפקיד חשוב ולחצה על החות'ים - המזוהים עם איראן - לפנות לנתיב הדיפלומטי ולנהל משא ומתן, בעוד טהרן מנהלת שיחות משלה עם ארצות הברית על תוכנית הגרעין שלה, שמטרתן לסיים את הסנקציות האמריקאיות המשתקות ולמנוע תקיפה צבאית מצד ארה"ב או ישראל.
עבדא-סלאם החות'י אמר לרויטרס בתגובה כי הארגון פעל רק דרך עומאן והסכימה להפסקת האש משום שהחות'ים הגיבו לארצות הברית באופן הגנתי. לטענתו "בגלל שהם הפסיקו את התוקפנות שלהם, גם אנחנו הפסקנו את התגובה שלנו".
אמש דווח בניו יורק טיימס כי מה שגרם לנשיא האמריקני להודיע על כך הוא החשש כי המבצע לא מצליח לספק את התוצאות הרצויות, וכי הוא עולה לארה"ב כסף רב. שני מטוסי ה-F18 שהחליקו לים מנושאת המטוסים הארי טרומן, לצד לחץ פנימי מהמעגל הבדלני שקרוב לטראמפ, דחפו את הנשיא להודיע על סיום המבצע.
על פי הדיווח, טראמפ חשש מהעלות הכלכלית הכבדה של המבצע. ארה"ב השקיעה יותר ממיליארד דולר בחודש אחד, איבדה שני מטוסי קרב שהחליקו לים סוף – ולא ראתה תוצאות מספקות בתמורה להשקעה.
בנוסף דווח כי החות'ים היו קרובים להפיל בכמה תקריות מטוסי קרב אמריקניים מסוג F35 ו-F16, ולגרום גם לנפגעים בנפש. ההערכה של המודיעין האמריקני הייתה שהחות'ים ממשיכים לירות על ספינות ומטוסים, וכי למרות הפגיעות הרבות שספגו - הם מסוגלים לשקם את יכולותיהם תוך זמן קצר.
בדיווח נחשף גם מה הייתה אמורה להיות התוכנית המקורית. לפני תחילת המבצע, הציע מפקד סנטקום, גנרל מייקל קורילה, מבצע שיארך פרק זמן של שמונה עד עשרה חודשים. על פי ההצעה, ארה"ב תשמיד בתחילה את יכולות ההגנה האוויריות של החות'ים, ואז תפתח במבצע חיסולים ממוקדים של בכירי ההנהגה בארגון – על פי המודל של המבצע הישראלי מול חיזבאללה.
0 תגובות