

הנשיא טראמפ קיבל מתנת יקר ערך מקטאר - מטוס בויאנג 747, אחת המתנות היקרות בהיסטורית המתנות בין ראשי מדינות, כעת (שלישי) נחשף ב-CNN מה התרחש מאחורי הקלעים.
ממשל טראמפ בחן כך על פי הדיווח, את החלפת המטוס ועם כניסתו לתפקיד, הוא פנה לחברת המטוסים האמריקנית על מנת להחליף את המטוס הנשיאותי במטוס אחר.
בחברת בויאנג הבהירו כי החלפת המטוס תיקח לפחות שנתיים, בשל בעיות ייצור, אך בסביבת הנשיא טראמם "היו להוטים להחליף את המטוס", כך על פי הדיווח, והם אלו שפנו לגשש בקטאר לגבי רכישת המטוס - שלבסוף ניתן במתנה.
המטוס הקטארי היה ברשימה שסיפקה חברת בויאנג לאנשי ממשל טראמפ, כמטוס שיכול להחליף את המטוס הנשיאותי, וכאן, השליח ויטקוף נכנס לתמונה והחל לנהל משא ומתן עם הקטארים לגבי רכישת המטוס.
לקראת השלמת הפרטים על הנסיעה המדינית של טראמפ למזרח התיכון, החליטו בקטאר להעניק את המטוס המדובר ששוויו מוערך ב-400 מיליון דולר לטראמפ - ללא עלות, וכמתנה לרגל ההסכמים שייחתמו.
אנשי הנשיא בדקו ועברו על החוק ועל פי חוות הדעת שהוגשה, הענקת המטוס היא לא שוחד וכי זה אפשרי במסגרת כך שלנשיא מותר לקבל מתנות מכל מלך, נסיך או מדינה זרה.
לפי מומחי תעופה, כדי שהמטוס ישמש כתחליף זמני ל"אייר פורס 1", יידרשו בו שיפורי אבטחה משמעותיים, לרבות הגנה מפני טילים, שדרוגי תקשורת וחיווט עמיד בפני מתקפות אלקטרומגנטיות – סטנדרטים שמובנים כיום רק במטוס הנשיאותי הרשמי.
ללא השיפורים האלה, המטוס עשוי להיות מוגבל לטיסות בתוך ארצות הברית ואף להידרש לליווי של מטוסי קרב, צעד נדיר בטיסות נשיאותיות רגילות.
"אני לא חושב שזה אפשרי בזמן כה קצר", אמר ל'רויטרס' מארק קנסיאן, יועץ בכיר במרכז ללימודים אסטרטגיים, כשהתייחס ליכולת להפוך את המטוס לבטוח לשימוש נשיאותי. לדבריו, "אייר פורס 1" נבנה לעמוד אפילו במלחמה גרעינית – דבר שלא ניתן להוסיף למטוס מוכן.
למרות זאת, טראמפ הביע עניין במטוס, שנרכש במקור על ידי קטאר עבור משפחת המלוכה והופעל על ידי Qatar Amiri Flight. הוא דחה את הביקורת על העסקה, המוערכת בכ-400 מיליון דולר, וטען כי מדובר בפתרון מעשי נוכח העיכובים במסירת שני מטוסי האייר פורס 1 החדשים, עליהם חתם חוזה במהלך כהונתו הראשונה.
אנליסטים מעריכים כי שוויו הריאלי של המטוס נמוך בהרבה, אולי רבע מהמחיר שדווח, אך מציינים כי עיצוב הפנים היוקרתי מותאם אישית והוא שווה ערך בפני עצמו. המטוס נמכר בשנת 2023 לחברת הצ'רטר הפרטית Global Jet, שסירבה להגיב לדיווחים.
בינתיים, חיל האוויר האמריקאי שכר את חברת L3Harris לשפץ את המטוס, בתקווה להכשיר אותו לשימוש רשמי – אך כל שינוי תלוי בהערכת הסיכון ובהחלטת טראמפ עצמו, שכמפקד העליון יכול לאשר שימוש בו גם אם אינו עומד בכל תקני האבטחה המחמירים.
הנשיא טראמפ עצמו כזכור, ניסה להמעיט בחשיבות הביקורת, וטען כי מדובר ב"מחווה יפה" שאיוולת תהיה לדחותה. לדבריו, המטוסים הנוכחיים המשרתים את הנשיא ישנים ויקרים מאוד לתחזוקה, בעוד שמטוסי ההחלפה שהוזמנו מתעכבים. "זו לא מתנה אישית אלא תרומה למשרד ההגנה", טראמפ גם ראה לציין כי המטוס יושבת מפעולה לאחר שיעזוב את תפקידו ויוצג בספרייה הנשיאותית שלו, כמו המטוס בספרייה של רונלד רייגן. הוא הדגיש כי לא ישתמש במטוס לאחר שיעזוב את התפקיד
אלא שההסברים הללו לא שכנעו את חלק מתומכיו הנאמנים ביותר. בן שפירו, עיתונאי שמרני בולט, תקף בחריפות את המהלך ואמר בפודקאסט שלו: "אם היינו מחליפים את השמות לטובת האנטר וג'ו ביידן – ,כולנו היינו מתחרפנים בימין". שפירו גם קישר את העסקה הפוטנציאלית עם קטאר לדיווחים אחרים על "ספסרות בהשפעה", כמו הגדלת הקריפטו של טראמפ. שפירו הדגיש שהוא רוצה שטראמפ יצליח, אך אמר כי "המדיניות של הממשל חשובה מכדי לעסוק בפעילות מסוג זה". הוא הוסיף: "הנשיא טראמפ הבטיח לייבש את הביצה. זה לא, למעשה, ייבוש הביצה".
גם מארק לוין, מגיש הטלוויזיה בפוקס ניוז, שיתף פוסט ביקורתי בנושא וכתב "כנ"ל" (Ditto)
0 תגובות