
המלחמה בחוץ אולי מתנהלת בחזית, אבל בתוך הבתים של כולנו מתנהלת מערכה לא פחות סוערת: המערכה על המקרר. אם מצאתם את עצמכם שוב עם שקית חטיפים פתוחה מול המחשב, מבלי שבכלל הרגשתם רעב - אתם לא לבד, ויש לזה הסבר ביולוגי מרתק.
המוח בסטרס: למה דווקא פחמימות?
כשאנחנו נחשפים לחדשות קשות, הגוף מפרש את הלחץ הנפשי כסכנה פיזית ממשית. בתקופה הזו, הלחץ אינו רק ביטחוני; התמרון הבלתי פוסק בין הילדים שנמצאים בבית, הצורך לבדר אותם במרחבים מוגנים, והניסיון הנואש לשמור על פרודוקטיביות בעבודה מרחוק, יוצרים עומס קוגניטיבי אדיר. בתגובה ל"מצור" הזה משני החזיתות - הלאומית והביתית - בלוטת האדרנל מפרישה קורטיזול (הורמון הסטרס). מחקרים, כמו זה שפורסם בכתב העת Psychoneuroendocrinology, מראים כי רמות גבוהות של קורטיזול לאורך זמן משבשות את מנגנוני הרעב והשובע. הקורטיזול יוצר דחף אבולוציוני לצרוך אנרגיה זמינה ומהירה - כלומר פחמימות וסוכרים.
כשאנחנו "גונבים" חטיף מהארון בזמן שהילדים בחדר השני או מנשנשים מול המחשב בניסיון להתרכז, המוח שלנו למעשה מנסה "לשחד" את עצמו: אכילת סוכר מעלה זמנית את רמות הדופמין והסרוטונין. התוצאה? אנחנו לא אוכלים כי אנחנו רעבים; אנחנו אוכלים כי המוח זקוק ל"דלק הרגעה" מהיר כדי לשרוד עוד שעה של זום, כביסות וחדשות.
דיאטה בזמן מלחמה: להילחם או לשחרר?
השאלה הגדולה שמעסיקה רבים היא: "האם זה הזמן להתעקש על הגזרה, או פשוט להרים ידיים?".
התשובה המדעית מפתיעה: אל תנסו לעשות דיאטה קיצונית עכשיו. הגבלת קלוריות חמורה בזמן סטרס היא מתכון בטוח לקריסה. מחקר מפורסם של אוניברסיטת מינסוטה מצא כי הגבלה תזונתית מעלה בעצמה את רמות הסטרס בגוף. הגישה המומלצת כיום היא "תחזוקה ומניעת נזקים" במקום ירידה במשקל. המטרה היא לא "להרזות", אלא לשמור על רמות אנרגיה יציבות כדי לא להחמיר את תחושת החרדה.
השיטה שעוקפת את החשק למתוק: "חוק 15 הדקות וציוות החלבון"
אם אתם מרגישים שהיד נשלחת אוטומטית למתוק, נסו את הטכניקה הבאה שמתבססת על ויסות רמות הסוכר בדם:
1. כלל "ציוות החלבון":
אל תאכלו פחמימה לבד. הסוכר בדם מזנק וצונח, מה שגורם לעייפות ורעב מוגבר כעבור שעה. רוצים שוקולד? תאכלו איתו 5 שקדים. רוצים פרי? שלבו אותו עם יוגורט. החלבון והשומן מעכבים את ספיגת הסוכר ושומרים עליכם רגועים יותר.
2. חלון 15 הדקות:
מחקרים מראים שדחף לאכילה רגשית ("Craving") נמשך בממוצע כ-15 דקות. במקום להגיד לעצמכם "אסור לי", אמרו "מותר לי עוד 15 דקות". בזמן הזה, שתו כוס מים גדולה או עשו פעילות פיזית קלה (מתיחות, הליכה בבית). ברוב המקרים, עוצמת הדחף תרד משמעותית.
3. טיפ של מקצוענים:
החליפו את הקפה השלישי של אחה"צ בחליטת קמומיל או מליסה. הקפאין מעלה את רמת האדרנלין ועלול להגביר את תחושת החרדה שממילא קיימת בגלל החדשות.
שורה תחתונה: תהיו נחמדים לעצמכם
האשמה העצמית ("למה אכלתי את זה?") רק מעלה את הסטרס, שמעלה את הקורטיזול- וחוזר חלילה. אם אכלתם רגשית, קבלו זאת בהבנה. המוח שלכם פשוט ניסה להגן עליכם מהכאב שבחוץ. מחר הוא יום חדש, והמטרה היא לא להיות מושלמים, אלא להיות חסינים.







0 תגובות