
מחקר שפורסם השבוע ב-Nature Communications מגלה כי מגפת הקורונה האיצה בממוצע את הזדקנות המוח בכחמישה וחצי חודשים בקרב האוכלוסיה הכללית, גם אצל כאלה שלא חלו מעולם בנגיף. את המחקר הובילו חוקרים מאוניברסיטת נוטינגהאם באנגליה.
שיטת המחקר וממצאים עיקריים
החוקרים ניתחו סריקות מוח של כמעט אלף משתתפים בריאים. קבוצה אחת עברה שתי סריקות לפני המגפה (קבוצת ביקורת), וקבוצה שנייה נבדקה גם לפני וגם אחרי פרוץ המגפה. אלגוריתם של בינה מלאכותית, שכּוּון על סמך עשרות אלפי סריקות MRI קודמות, בחן את "גיל המוח" של כל משתתף.
התברר כי הזדקנות המוח המואצת לא היתה קשורה בהכרח להידבקות בנגיף, אלא הייתה נפוצה באוכלוסיה כולה - כנראה בשל השפעות של בדידות, סטרס וחוסר וודאות בתקופת הסגרים והמגבלות החברתיות. הזדקנות זו הייתה בולטת במיוחד בגברים, באנשים מבוגרים, ובאוכלוסיות מוחלשות.
השפעות קוגניטיביות – רק אצל נדבקים
החוקרים מדגישים כי פגיעה קוגניטיבית נראתה רק אצל אלה שנדבקו בקורונה - הם הציגו ביצועים נמוכים יותר במבחני מהירות חשיבה וגמישות מנטלית. אצל שאר הנחקרים, למרות שינויי מבנה מוחיים, לא נמצאה ירידה בתפקוד החשיבתי.
האם השינויים הפיכים?
החוקרים מסבירים כי לא ידוע אם ההשפעות הללו הן הפיכות, כי עד כה נאספו שני נתונים בלבד מכל משתתף (לפני ואחרי המגפה). עם זאת, המדענים מעריכים כי בהחלט ייתכן שהמוח מסוגל להשתקם עם שיפור התנאים החברתיים והנפשיים.
0 תגובות