חוסר אונים

למה הילד שלי לא נרדם? 7 טיפים לשינה טובה יותר

השעה מאוחרת. הבית שקט. האור במסדרון עמום. היא מתיישבת. סוף סוף. אבל אז — קול קטן מן החדר: "אמא... קשה לי לישון." עוד פעם. עוד לילה. עוד מסע מתיש בין סיפור, מים, פחד מהחושך, ושוב סיפור. והיא תוהה — למה? למה הילד לא נרדם, כשכל מה שהיא רוצה… זה כן? (מאמע, ילדים)

"אמא, אני לא נרדם!" (צילום: שאטרסטוק AI)

בערב, כשצללים מתארכים על קירות הסלון והעייפות מתחילה ללחוש שירים רכים בעפעפיים של המבוגרים, יש מי שדווקא עכשיו מתעורר לחיים. היא יושבת על הספה עם כוס קפה שהתקררה מזמן, מנסה להתרכז בפרק שהתחילה לקרוא, כשלפתע נשמעת דלת חורקת. נעליים קטנות מתופפות על הרצפה, קול דק מייבב: “אמא… אני לא מצליח להירדם.”

כבר שמונה וחצי. לא, כבר תשע. בעצם עשר. היא נכנסת שוב לחדר, כמו חייל שמוקפץ לעוד משמרת. נשכבת לידו. מספרת סיפור. שרה. נושמת עמוק. מרחיקה את המחשבה שהוא צריך לישון כי מחר יש לה עבודה, והוא קם מוקדם, והוא עייף, והוא… כבר לא עייף בכלל.

ובזמן שנדמה שכל הבתים חשוכים ושקטים, אצלה בבית השמש לא שוקעת. יש שם ילד קטן שלא נרדם, ואמא אחת שלא מצליחה לנוח.

וזה חוזר. לילה אחרי לילה. לפעמים זה ילד אחד, לפעמים שניים, לפעמים כל השלושה בתורנות, כמו שעון מעורר אנושי שפועל הפוך.

למה זה קורה?

קושי בהירדמות בקרב ילדים היא תופעה שכיחה, ולפי מחקרים עדכניים, בין 20% ל-30% מהילדים סובלים מבעיות שינה כרוניות. במילים אחרות – הם פשוט לא נרדמים בזמן, מתקשים להירדם לבד, או מתעוררים בלילה לעיתים תכופות.

לפי National Sleep Foundation, שינה לא מספקת בגיל הילדות משפיעה על מצבי רוח, ריכוז, תפקוד קוגניטיבי, ומעלה סיכון לבעיות התנהגות והפרעות קשב. במילים פשוטות – כשילד לא ישן, הוא לא רק עייף – הוא גם פחות שמח, פחות מרוכז ופחות לומד.

ובצד השני של המטבע, האם (או האב) מוצאת את עצמה מותשת, מתוסכלת ולעיתים אפילו מיואשת.

הגורמים האפשריים לקושי בהירדמות:

עודף גירויים: מסכים לפני השינה, משחקים סוערים, סיפורים מפחידים – כל אלה עלולים "להפעיל" את המוח במקום להכין אותו למנוחה.

חוסר עקביות בשגרה: אם השעות משתנות, הגבולות נמרחים והמעבר בין יום ללילה לא ברור – הגוף מתקשה לייצר תחושת עייפות טבעית.

חרדה או פחדים: ילדים רבים חוששים מהחושך, מלהיות לבד או מחלומות רעים.

תזונה לקראת ערב: סוכר, קפאין (כן, אפילו בשוקולד חלב) או ארוחות כבדות מדי לפני השינה עלולות להשפיע.

רגישות חושית או בעיה נוירולוגית: לעיתים, במיוחד אצל ילדים עם קושי בוויסות חושי או אבחנה של ADHD, המוח פשוט מתקשה "לכבות את עצמו".

אז מה עושים? טיפים מקצועיים שיכולים לעזור:

שגרה קבועה וברורה

התחילו בשעה קבועה, עם טקס שינה ברור (אמבטיה, סיפור, שיר) שחוזר על עצמו. מחקר שפורסם ב-Sleep Journal (Mindell et al., 2009) מצא ששגרת שינה עקבית משפרת משמעותית את איכות השינה אצל ילדים בגיל הרך.

הפחתת גירויים לקראת ערב

שעה לפני השינה, יש להוריד תאורה בבית, לסגור מסכים ולבחור פעילויות רגועות בלבד. ספרים שקטים, דיבורים שקטים, מוזיקה עדינה. נסו להפוך את הבית למערה נעימה ומנמנמת.

מגע וקשר רגשי

לפעמים, ילד שלא נרדם מחפש קרבה ולא דווקא שינה. הקדישו חמש דקות לחיבוק, שיחה שקטה או פשוט לשכב איתו רגע ולתת תחושת ביטחון.

בדיקת תזונה ופעילות גופנית

שימו לב אם הילד אוכל מתוק בערב או לא עושה מספיק פעילות פיזית במשך היום. ילדים שפעילים יותר פיזית ביום — ישנים טוב יותר בלילה (Pediatrics, 2011).

טכניקות הרפיה מותאמות לילדים

הכניסו אלמנטים של נשימות עמוקות, דמיון מודרך או אפילו מדיטציה קצרה. אפשר להגיד: "תדמיין שאתה ענן שעף ברוח..." ולתת לו לדמיין לאט לאט.

שינה מוקדמת

נשמע פרדוקסלי, אבל ילדים עייפים מדי – נרדמים דווקא יותר קשה. מחקרים (Weissbluth, 2003, Healthy Sleep Habits, Happy Child) מראים כי שעת שינה מוקדמת (בסביבות 19:30) מקצרת את זמן ההירדמות ומשפרת את איכות השינה.

בדיקת רקע רפואי

אם הבעיה נמשכת שבועות רבים – חשוב להתייעץ עם רופא ילדים או מומחה שינה. לפעמים, מדובר בבעיה פיזית או נוירולוגית שדורשת אבחון.

ולסיום – גם לאימא מותר להיות עייפה

הילדים לא תמיד ישנים בזמן. לפעמים הם מתרוצצים בבית בעשר בלילה עם גרב על הראש, ולפעמים שואלים "מה זה קשת בענן?" כשהשעה כבר קרובה לחצות הלילה. זה חלק מהחיים.

אבל דווקא שם, בין הפיהוק לשיר הערש, אפשר גם למצוא רגע קטן של חסד. של מבט. של נשימה.

ובינתיים – את יכולה גם לנמנם לידם רגע.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (100%)

לא (0%)

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

עוד בילדים:

חוסר אונים

השעה מאוחרת. הבית שקט. האור במסדרון עמום. היא מתיישבת. סוף סוף. אבל אז — קול קטן מן החדר: "אמא... קשה לי לישון." עוד פעם. עוד לילה. עוד מסע מתיש בין סיפור, מים, פחד מהחושך, ושוב סיפור. והיא תוהה — למה? למה הילד לא נרדם, כשכל מה שהיא רוצה… זה כן? (מאמע, ילדים)

|
ש

מי שתופס- תופס

"מיסטר ספיקר" היא תוכנית לימודי אנגלית לילדים של 'למדם' ועכשיו עם שוברי הנחה מטורפת ברכישה דרך המתנסים. רק 490 ש"ח במקום 1800! הנחה של 1310 ש"ח!! מי שתופס - תופס! (לימודים)

אסף מגידו|מקודם|
1

שאלת החיים

כל הורה נשאל בשלב כלשהו: "אתה אוהב אותי יותר או את אחי?". זו שאלה תמימה לכאורה, אבל היא מסתירה מאחוריה עולם שלם של רגשות, תחרות, ואולי גם קצת פסיכולוגיה הורית | האם באמת קיים ילד מועדף, או שזו רק תחושת הילדים? ואיך אפשר למנוע קנאה ולשמור על תחושת שוויון? בואו נצלול לנושא שמעסיק משפחות בכל מקום (מאמע, משפחה)

||
1

חולמני

אתם יושבים עם הילד להכין שיעורי בית, מנסים להסביר בפעם החמישית מה זה שבר עשרוני, והוא? הוא בוהה בתקרה, מתפעל מהכתם שדומה לצורת ענן | רגע לפני שאתם מתייאשים, כדאי לדעת – חולמנות היא לא גזירת גורל (ילדים, מאמע)

|
ש

בהזדמנות!

"השילוב הייחודי של קרבה לבני ברק מצד אחד ולירושלים מצד שני, תשתיות מפותחות וקהילה תומכת, הפך את רחובות לאופציה מובילה בקרב משפחות חרדיות", מסביר אחד מתושבי העיר. "יש כאן שילוב של מגוון קהילות, לצד מוסדות דגל כמו ישיבת 'מאור התלמוד' והישיבה הספרדית 'ישיבה לצעירים'" (נדל"ן)

כיכר בשיתוף צמרות רחובות|מקודם

מיומנויות חברתיות

הטלפון מהגננת תופס אותך באמצע היום, עם פתיחה שלא משתמעת לשתי פנים: "הבת שלך מציקה לחברות" הלב נופל. איך יכול להיות? הרי זו הילדה המקסימה שלך, זו שמחבקת בובות ומשחקת ברוך בבית | עכשיו, במקום הילדה המושלמת שדמיינת, עולה תמונה אחרת – וזה בדיוק הרגע שבו מתחיל המסע שלך להבין, לעזור ולשנות (מאמע, ילדים)

||
7

תזונת המח

האם ידעתם שמה שהילדים שלכם אוכלים היום יכול להשפיע על ההצלחה שלהם מחר? המחקר חושף שתזונה נכונה לא רק מונעת רעב, אלא גם מעצבת את המוח, מחדדת את הריכוז ומשפיעה על הכישורים החברתיים | למה זה קורה, ואיך ארוחת צהריים פשוטה יכולה לשנות את עתיד הילדים? (ילדים, נשים)

|

האבנים המעצבות

כולנו רוצים לראות את הילדים שלנו מצליחים, אבל מה קורה כשהם נכשלים? האם ננחם, נתעלם, או נלמד אותם שיעור לחיים? רגע לפני שאתם ממהרים להרים אותם, בואו נדבר על איך כישלון יכול להפוך למתנה | סיפור אישי, תובנות מהחיים וכלים שיעזרו לכם לגדל ילדים שמסתכלים לכישלון בעיניים- וממשיכים הלאה (נשים, מאמע, ילדים)

|

מתבנית למרחב

ישבתי מול היצירה, לפעמים בכלל בלי להתחיל, מסתכלת על ההוראות ומרגישה שזה לא בשבילי. רעיונות אחרים צצו לי בראש – אולי לתפור ברווז במקום פרח? אולי לשלב צבעים אחרים? אבל הרעיונות האלה תמיד נתקלו בקריאה: "זו לא הדרך!" | כך תעודדו יצירתיות אצל ילדכם (מאמע, נשים, ילדים)

||
2

כשבלילה יורד גשם

הרטבת לילה היא אחד מאותם נושאים שהורים אוהבים לשנוא: היא מפתיעה, לא נעימה, ובעיקר מלווה בהרבה כביסה. אבל לפני שאתם נלחצים, כדאי לזכור- הרטבת לילה היא לא בעיה אלא שלב התפתחותי נורמלי לחלוטין, ולעיתים קרובות היא פשוט עוברת מעצמה. אז למה זה קורה? מתי צריך להתחיל לדאוג? ומה אפשר לעשות כדי לצלוח את התקופה הרטובה? בואו נצלול פנימה- ולא על מזרן רטוב, מבטיחים (מאמע, נשים, ילדים)

||
3
ש

דירות יוקרה

הרובע החדש שיוקם בעיר צפוי למשוך אליה עשרות אלפי תושבים חדשים | חברת א. גלובל נדל”ן החלה בשיווק יחידות קרקע מאושרות למגורים לבנייני יוקרה ‘תכלת על המים’, המציעים דירות יוקרה בחדרה – 180 מטר מהחוף בקו הראשון לים – ללא הפרעות (נדל"ן)

כיכר בשיתוף א. גלובל נדל"ן|מקודם

כשהשמיכה הופכת למערה

במרכז הסלון עומדים שני ילדים. אחד חובש מסננת על ראשו ומכריז בגאווה שהוא מפקד ספינת החלל. השני מחזיק במגב כאילו היה חרב ואומר בקול דרמטי: "אנחנו יוצאים להציל את כוכב הפיצה!" אין קהל, אין בימוי, אבל הבמה נפתחה, ואנחנו עדים להצגה של החיים (מאמע, נשים, ילדים)

|

מה קרה לילד שלי?

אתם מבקשים מהמתבגר שלכם לעשות פעולה בסיסית כמו לסדר את החדר. נשמע פשוט, נכון? אבל תוך רגע, אתם מוצאים את עצמכם בלב סצנה דרמטית הכוללת טענות על כך ש"אני לא חייב לסדר ככה", נזיפות על חוסר צדק היסטורי: "למה אחיו הגדול לא נדרש לסדר את החדר בגיל הזה?" וטענות חדשות על כך שאתם "לא מבינים כלום". פתאום, בקשה תמימה הופכת לקרב  שמרגיש כמו משא ומתן דיפלומטי, יש לכם מתבגר חמום מוח ודי נעלב: איך זה קרה? ומה עושים עם המצב הנפיץ? (מאמע, נשים, משפחה, הורות)

||
3

חזותי, שמיעתי או תנועתי

אתם יושבים עם ילדכם, מצוידים במלוא הרצון הטוב לסייע לו להצליח במבחן אבל בתוך דקות, הוא מביט בתקרה, משרבט בשוליים, או פשוט שואל כמה זמן זה ייקח עוד | נשמע מוכר? לפני שאתם חושבים שזה חסר סיכוי, הנה סוד: ייתכן שהילד שלכם לא "לא מרוכז" - יכול להיות שהוא פשוט לא לומד כמו שהמוח שלו רוצה | בואו נצלול לתוך עולם סגנונות הלמידה ונגלה כיצד כמה שינויים קטנים יכולים להפוך את זמן הלימוד להרבה יותר קל ויעיל ואולי אפילו מהנה (מאמע, נשים, ילדים, הורות)

|

המדריך למבולבלים

כולנו רוצים לגדל ילדים עצמאיים שיצליחו להתמודד בכוחות עצמם עם אתגרים קטנים כגדולים, שישדרו תחושת ביטחון ויוכלו לשחרר אותנו מתפקיד ה"משרתים האישיים" שלהם. אבל לפעמים הדרך לעצמאות נראית כמו מסע בין קצוות: מצד אחד, הילד שרוצה עזרה בכל דבר קטן ומפחד לנסות לבד, ומצד שני – הקטנטן שמרגיש מספיק לבד כדי להכין לבד ארוחת צהריים | איך מוצאים את האיזון? איך נותנים לילד כלים לעצמאות אמיתית בלי לאבד שליטה? (הורות, מאמע, נשים, משפחה)

||
1

לא עוד: "תגיד סליחה"

"בכל פעם שהילדים מתחילים לריב, אני מוצאת את עצמי במצב של שופטת עליונה, פסיכולוגית דחופה ובלשית חוקרת, והכול במשרה אחת". רגע אני מאזינה ב"קשב רב" בין השניים, וברגע הבא אני מתחקרת עם מבט חודר של "מי התחיל". הבעיה? אף אחד אף פעם לא מודה, ואני נשארת עם הפירורים של מה שנשאר מהשקט בבית"- כך תפתרו מריבות בין אחים (הורות, מאמע, נשים)

||
1
ש

טרגדיה

טרגדיה נוראה בביתר עילית בחג האחרון, כאשר בשביעי של פסח נלקחה לבית עולמה הגב' אסתר חנה גולדברג ע"ה, אם צעירה לשני ילדים רכים, לאחר מאבק קצר אך קשה במחלה נדירה. בעלה האברך ר' צבי גולדברג שליט"א, יושב בימים אלו שבעה, כשהוא המום וכאוב נוכח האסון הנורא (חרדים)

כיכר בשיתוף קופת העיר|מקודם|
2

השינה הגואלת

רגע לפני שעת השינה, כשהבית אמור להיות שקט ורגוע, מתחיל המרתון: הילד מתעקש לשאול שאלות פילוסופיות, להתנסות בתרגילי התעמלות חדשים או לדון בתפריט הארוחה הבאה. אחרי שהשירים והסיפורים לא עוזרים, אתם מוצאים את עצמכם שוקלים את הפתרון המפתיע - מלטונין. אבל האם זה באמת הכרטיס לשינה המתוקה? (מאמע, נשים, הורות)

||
29

אימהות משוחחות

אנו רוצים לשלוח את ילדינו לגן בידיעה שהם בטוחים ומוגנים, אבל כשהמציאות כוללת ילדים עם אלרגיות שונות, המתחם בין בטיחות לרווחת כל הילדים מציף דילמה | האם הגבלת תפריט של כל הגן בשל אלרגיה היא כורח המציאות? איך מאזנים בין הצרכים של ילד עם אלרגיה למען כל ילדי הגן ומה עושים כשזה מתנגש עם קשיים נוספים כמו קושי בוויסות חושי והפרעות אכילה של ילדים אחרים בגן? (מאמע, נשים, משפחה)

||
11

פיצחנו את הסוד

שנת הלימודים החלה, אתם כל היום במתח מה עובר על הילדים, מיד כשהם חוזרים, מגיעה שאלה אחת בוערת: מה עשית היום? אתם מדמיינים סיפורים חמודים, אולי אפילו אנקדוטה מחממת לב על שיתוף צעצועים או לימוד שיר חדש. אבל במקום זאת, אתם מקבלים את התשובה האיומה של מילה אחת: "בסדר". אל תדאגו, פיצוח הקוד לקורות היום של הילד שלכם קל יותר ממה שאתם חושבים - ויש לנו כמה טיפים שיעזרו! (מאמע, ילדים)

||
1

המצפון האימהי

להיות הורה בעידן מודרני כרוך בהחלטות לא פשוטות, וההחלטה אם לשלוח ילדים לצהרון היא אחת המרכזיות שבהן. הדיון סביב נושא זה מעורר רגשות אצל הורים רבים, במיוחד אימהות, המנסות לשלב בין עבודה של שעות רבות מחוץ לבית ותפקיד האימהות. דיון של כמה נשים בנושא הבוער הוליד את הכתבה. הציטוטים שהובאו כאן מהדיון האימהי מעלים מגוון דעות ותחושות, ונותנים הצצה למחשבות וההתמודדויות הרגשיות השונות של אימהות בדילמת הצהרון (מאמע, נשים)

||
13

שנה טובה

אז ראש השנה מתקרב, הסבתות חייבות להנות מהנחת, החלטתם לצלם את הילדים- מהלך נועז: צפויה לכם הרפתקה. צילום ילדים הוא כמו רעיית צאן- חמוד, בלתי צפוי, וסביר להניח שמישהו בוכה בשלב מסוים. אבל אל דאגה, עם כמה טיפים תוציאו את התמונה המוצלחת, גם אם זה יקרה אחרי 400 ניסיונות (מאמע, ילדים, נשים)

||
5
ש

יעד, שיטה, ורצון

בראיון מיוחד לאלי גוטהלף מציג הרב יגאל מוניסר, דיין וראש כולל הלכה וראש מכון למשפט והלכה, שיטת לימוד המבוססת על דברי חז"ל • השיטה, המכונה "שיטת שש הנקודות", נועדה להביא את הלומדים לידיעה מקיפה תוך שימוש יעיל בזמן הלימוד (חרדים)

כיכר בשיתוף מל.מ|מקודם