צריך שינוי בתפיסה

ריטלין זה באמת הפתרון? זה מה ש*לא* סיפרו לכם על 'הפרעת' קשב וריכוז

מאות אלפי ילדים מאובחנים בהפרעת קשב מדי שנה, אך מה אם אנחנו מפספסים את הסיפור האמיתי? | ד"ר מיכאל אבולעפיה מפרק את המיתוסים על ADHD, חושף את הסיבות הסמויות מאחורי ההתנהגות הלא שקטה של הילדים, ומסביר למה האבחנה לפעמים רק מחמירה את הבעיה – ואיך דווקא הבנה עמוקה ורגשית יכולה להוביל למהפך אמיתי בבית (משפחה)

למה הוא לא מצליח להתרכז? (צילום: Ideogram)

בעשורים האחרונים אנו עדים לעלייה חדה ומדאיגה באבחון של הפרעת קשב וריכוז (ADHD) בקרב ילדים. על פי הנתונים, יותר מרבע מילדי העולם המערבי מאובחנים כיום כסובלים מהפרעה זו, ובישראל כ־20% מהילדים מקבלים טיפול תרופתי קבוע. מדובר בתופעה עולמית רחבת היקף, המחייבת בחינה שורשית של הסיבות, ההשלכות והדרכים לסייע להורים ולמערכות חינוך להתמודד עמה באופן אחראי, מאוזן ומבוסס ערכים.

1. הסימפטום איננו סינדרום

בשיח הרפואי והחינוכי התפתחה נטייה מדאיגה להמיר תסמין באבחנה שלמה. כך, למשל, ילד שמתקשה להתרכז - מייד זוכה לתווית של "הפרעת קשב". תופעה זו יוצרת הטעיה, כאילו מדובר בבעיה רפואית מובהקת שאין לה הקשר. בפועל, חוסר ריכוז הוא סימן - לא מחלה. סימן שדורש בירור, לא תיוג.

ההתמקדות בצורת הביטוי (למשל חוסר שקט) מתעלמת מהגורמים האפשריים שמאחוריו: טראומה, חרדה, ליקויי למידה, חוסר ויסות רגשי, דיכאון ילדותי, חוויות חברתיות לא פשוטות ואף התמכרות למסכים או תזונה לקויה. אבחון שאינו בודק הקשרים רחבים, אלא נשען על רשימת סימפטומים, עלול להחמיץ את שורש הבעיה ולהוביל לטיפול שטחי בלבד.

2. אין גן להתנהגות – יש הקשר

הרעיון של גנטיקה דטרמיניסטית - כאילו כל תכונה נובעת מגֵן מוגדר - פינה את מקומו להבנה מורכבת יותר. התחום האפי-גנטי מלמד שגנים אינם פועלים בחלל ריק. תנאים סביבתיים כמו תזונה, מתח, איכות השינה, מערכות יחסים או חוויות ילדות - משפיעים ישירות על הביטוי הגנטי.

המשמעות היא שגם אם קיימת נטייה תורשתית מסוימת, אין זה אומר שהתוצאה ההתנהגותית היא גזירת גורל. ילד עם מוכנות גנטית לנטייה מסוימת יכול לפרוח בסביבה נכונה - או להתקשות בסביבה מלחיצה. לכן חשוב לבחון את הילד בתוך ההקשר הסביבתי, ולא להסתפק באבחנה ביולוגית מבודדת.

3. דור חדש – ילדים עם צרכים חדשים

ילדי הדור הנוכחי אינם מסתפקים עוד במבנה חינוכי מסורתי. מדובר בילדים עם עולם פנימי עשיר, יצירתיות מפותחת ורגישות גבוהה, המבקשים יותר ממשמעת ולמידה פרונטלית. הם שואפים למשמעות, חוויה, קשר אישי והתפתחות פנימית.

כאשר מערכת החינוך ממשיכה להציע בעיקר תוכן לימודי אחיד - מבלי לגעת בעולמו הרגשי של הילד - נוצר פער שגדל עם השנים. המענה החינוכי צריך לכלול גם כלים לחיים: אינטליגנציה רגשית, יכולת הכלה, ביטוי אישי והתמודדות עם מורכבות. אחרת, אנו מחנכים רק את השכל - ומשאירים את הנפש מחוץ לתמונה.

4. שחיקה במוטיבציה הלימודית

הפער בין הילד לבין התוכן הלימודי הולך ומתרחב ככל שהוא מתקדם במערכת. בעוד שבכיתה א' הילד נרגש להגיע לבית הספר, כבר בכיתה ד' מופיעה ירידה דרמטית במוטיבציה. ככל שמתקדמים, החיוך נעלם, והלמידה הופכת למשימה.

הסיבה לכך ברורה - חוסר התאמה בין הצרכים הנפשיים של הילד לבין אופי המסגרת. כאשר הילד נדרש להדחיק את הנטייה הטבעית שלו לחקירה, תנועה, ביטוי ומשמעות - הוא נשחק. לעומת זאת, מסגרות חינוכיות המתייחסות לנפש הילד מצליחות לא פעם להחזיר לו את הרצון, השמחה והסקרנות.

5. שימוש מופרז במסכים – השפעה דרמטית

אחד הגורמים המרכזיים לפגיעה בריכוז הוא השימוש הרב במסכים. ילדים (וגם מבוגרים) נחשפים לשעות רבות של גירויים חזותיים וקצב מהיר, שמחלישים את היכולת להתרכז, להעמיק ולהתמיד במשימה אחת.

אם היינו מנסים להגביל באופן משמעותי את זמן המסך של הילדים - ייתכן שהיינו מגלים שחלק גדול מהקשיים הקוגניטיביים נובעים מגירוי יתר ולא מהפרעה עצבית. הגבלת המדיה איננה פתרון קסם, אך היא כלי משמעותי ויעיל שיש לשלב כחלק בלתי נפרד מהתערבות חינוכית וטיפולית.

ילד בוהה בשיעור (צילום: Ideogram)

6. איזון טיפולי – ללא אידיאולוגיה קבועה

השיח סביב הטיפול התרופתי נוטה להתקבע לשני קצוות: מצד אחד, התנגדות אידיאולוגית מוחלטת; מצד שני, שימוש יתר כתשובה בלעדית. שתי הגישות הללו עלולות להזיק. בגישה רפואית אחראית - אין מקום לאידיאולוגיה, אלא לשיקול דעת גמיש.

תרופות עשויות להקל במקרים מסוימים - אך הן אינן מרפאות את שורש הבעיה. יש להשתמש בהן באופן מדוד, זמני, ובמקביל לתהליך רגשי, התנהגותי או משפחתי עמוק. המטרה אינה להשתיק את הסימפטום, אלא לטפל בילד כולו.

7. הקשר האנושי – מרכיב מרכזי

המרכיב המשמעותי ביותר בשיפור יכולת הריכוז - הוא הקשר האישי עם מבוגר משמעותי. לאו דווקא טיפול מקצועי, אלא מערכת יחסים חמה, עקבית, לא שיפוטית, עם הורה, סבא, מורה או חונך. ילד שחש שמבוגר באמת רואה אותו - נרגע.

מחקרים ותצפיות רבות מראים שילדים שהקשר האישי שלהם התחזק - השתפרו גם מבחינת קשב והתנהגות. חברותא, שיחה יומית, טיול שבועי, זמן אישי - אלו אינן פעולות שוליות. הן לב העניין.

8. תזונה – ריכוז מתחיל בצלחת

השפעת התזונה על יכולת הקשב והריכוז ידועה, אך לעיתים אינה מקבלת את המקום הראוי. צריכת סוכר מעובד, צבעי מאכל, קמח לבן ומזון תעשייתי - משפיעה לרעה על ויסות רגשי, רמות אנרגיה ותפקוד מנטלי.

לעומת זאת, תפריט עשיר בירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות ושומנים טובים - תורם לאיזון גופני ורגשי. תזונה מאוזנת אינה תחליף לטיפול, אך יכולה להוות בסיס מוצק לשיפור כללי בתפקוד. יש מקום לשילוב תזונאית כחלק מהתהליך הכולל.

9. מתחת לרעש – מצוקה רגשית סמויה

ילדים רבים שמוגדרים כ"לא מרוכזים" סובלים למעשה ממצוקה רגשית לא פתורה. תחושות של חוסר ביטחון, קונפליקטים משפחתיים, חוויות של דחייה או קושי חברתי - עלולים להתבטא בחוסר שקט, אימפולסיביות וקשיים בקשב.

גישה רגישה, סבלנית ומכילה יכולה לאפשר לילד להוציא החוצה את התחושות, גם אם בתחילה הוא לא יודע להסביר או להבין אותן. פעמים רבות, עצם השיח - גם אם איטי, מבולבל או חלקי - הוא התחלה של תהליך ריפוי. כשיש מקום לקושי - מתחילה התארגנות חדשה.

10. הרפיית הגוף – מפתח לקשב פנימי

מערכת הקשב אינה פועלת רק מהמוח - היא קשורה קשר הדוק למצבו הגופני והרגשי של הילד. ילד עייף, מתוח, דרוך או מוצף - לא יוכל להתרכז. לכן, יצירת תנאים של הרפיה גופנית היא חלק בלתי נפרד מכל תהליך חינוכי או טיפולי.

עיסוי, פעילות גופנית, אמבטיה חמה, תרגילי נשימה, ציור, הליכה בטבע או זמן שקט - כל אלו מסייעים לגוף להשתחרר מהמתח, ומפנים מקום לפניות נפשית. לא מדובר בתוספות נעימות - אלא בכלים טיפוליים חשובים שיש להם השפעה ישירה על מערכת העצבים.

לסיכום

הפרעת קשב וריכוז איננה תופעה אחידה. מדובר במכלול מורכב של גורמים ביולוגיים, רגשיים, סביבתיים והתפתחותיים. כדי להבין את הילד באמת, יש להסתכל מעבר לסימפטום - אל השורש. למרבה השמחה, יותר ויותר אנשי מקצוע ובתי ספר מאמצים גישה אינטגרטיבית, רואה ומכילה. אך הדרך עוד ארוכה. עלינו להמשיך לשאול, לבדוק, להעמיק - ובעיקר להאמין בילד.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (94%)

לא (6%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

1
דר' אבולפיה מנסה להיות פוליטי קורקט אבל לפחות הוא מנסה להציג ראייה חדשה על הדרך. מר אבולפיהה לצערי אין מחלה כזו הפרעת קשב וריכוז מהסיבה הפשוטה... אין כלים רפואיים למדוד אותה לבדוק ולהסיק מסקנות. הכלי היחידי הוא הסתכלות והכפשה של ילדים רגילים שיש להם בעיות כמו לכל אחד מאיתנו.
יהודה קורן

אולי גם יעניין אותך:

עוד בחיים באיז"י: