וכיצד לתווך מלחמה לילדים

המחיר האנושי: השפעות המלחמה על אזרחים - וכיצד לתווך את המציאות לילדים?

ממלחמת העולם השנייה ועד עזה ואוקראינה – כיצד חווים אזרחים את המלחמה, מה הכלים הרגשיים, החברתיים והטיפוליים שעוזרים לשרוד ולשקם, וכיצד לתווך את המציאות לילדים? הנחיות חשובות לזמן מורכב (בריאות)

למלחמה מחיר נוסף מלבד חיילים, האזרח החרד. (צילום:ד.פ)

למרות שמלחמות נפתחות לרוב בזירה הצבאית, דווקא האזרחים – ילדים, נשים וזקנים – הם מי שמשלמים את המחיר הכבד ביותר. החל מהרס תשתיות ועד לטראומות נפשיות מתמשכות, ההשפעה של סכסוכים חמושים ניכרת לא רק בשדות הקרב, אלא גם בבתי הספר, בבתי החולים, ובתוך הנפש האנושית.

דוגמאות היסטוריות: מהעבר ועד ההווה

  • מלחמת העולם השנייה: ההפצצות האוויריות על לונדון ("הבליץ") והרס הערים הגרמניות, כמו דרזדן, גרמו למיליוני אזרחים לחיות בתנאים של חרדה קיומית, רעב ואובדן. דו"ח של ארגון ה העולמי מצא שמקרי PTSD (הפרעת דחק פוסט-טראומטית) עלו בשיעור ניכר באוכלוסייה האזרחית הבריטית כך שהפעת הליחמה היתה ישירה וחזקה על המצב הנפשי (WHO, 2005).
  • המלחמות ביוגוסלביה (1990–1995): מלחמות יוגוסלביה גרמו לגלי עקירה המוניים כשאזרחים רבים עברו התעללות כשיטה של השגת שליטה על ידי האויב, מה שגרם לערעור מוחלט של המרקם החברתי. מחקר שהתפרסם ב־Journal of the American Medical Association מצא שכמעט 50% מהפליטים סבלו מתסמינים של דיכאון וחרדה קשה (Mollica et al., 1999).
  • סוריה ואוקראינה (2011–היום): העימותים הבלתי נגמרים המוכרים לכולנו הובילו לעקירת מיליונים מבתיהם. מחקר של The Lancet ב־2022 העריך שמעל 60% מהילדים באזורים מוכי קרבות מפתחים תסמיני דחק משמעותיים.
  • ישראל ו: גם אצלנו, כל סבב לחימה מותיר אחריו אוכלוסייה מדממת – לא רק פיזית אלא גם נפשית. דו"חות של משרד הבריאות הישראלי מצביעים על עלייה של עשרות אחוזים בפניות לקווי סיוע נפשי בזמן לחימה (2023). מי לא מכיר ילדים שחרדים למשמע צופר חולף של אמבולנס או שנבהלים מקול רעש הדומה לפיצוץ. אכן, למלחמה השפעה נפשית עמוקה.

אם כן- כיצד המלחמה פוגעת באזרחים בפועל?

  1. טראומה פסיכולוגית – כאמור, המלחמה גורמת לחרדה, פוסט טראומה, דיכאון, וסיוטים אצל גדולים וקטנים.
  2. פיזית – מיותר לומר, אך חלק מרכזי במלחמה הוא הפציעות הגופניות, הן בשדה הקרב והן בעורף. מי לא שמע על אנשים שנפצעו בדרכם להתגונן בשעת האזעקות. בנוסף, במלחמות שמתקיימות בשטח האזרחי התחלואה מוגברת עקב קריסת מערכות בריאות. אצלנו חווינו זאת בקריסתן של המערכות לבריאות הנפש, כך שהנזקקים לטיפול נאלצים להמתין חודשים ארוכים עד לעת הגעת תורם.
  3. חברתית – פירוק קהילות, נדידה, אובדן משפחה ותמיכה. כל זה הוא מנת חלקם של אלו הנתונים בשטח האש
  4. כלכלית – אבטלה, אובדן נכסים, ירידה בתנאי מחיה. בעלי עסקים רבים מאבדים את קהל הלקוחות עקב שינויים דמוגרפים או שאינם יכולים לתחזק את העסק כראוי.
  5. חינוכית – השבתת מסגרות חינוך, פערים התפתחותיים אצל ילדים. ילדי העוטף למשל סבלו כמה חודשים מחוסר במסגרות חינו עד שנמצאו פתרונות חלופיים למסגרות זמניות עבורם.

דרכי התמודדות: מה כן אפשר לעשות?

  1. תמיכה קהילתית – יצירת קבוצות תמיכה, עמותות סיוע, ועידוד סולידריות קהילתית. לדוגמה, עמותת נט"ל (נפגעי טראומה לאומית) בישראל מספקת מערך טיפולי מתקדם לנפגעים נפשיים מאז 1998. גם אנשים פרטיים רבים בחרו לאמץ אליהם משפחות ממקומות המלחמה. גם מי שלא יכל לארח בביתו, פעמים רבות סייע בעזרת שעות התנדבות במקומות שונים או גיוס של אוכל וחוסרים אחרים עבור המפונים.
  2. טיפול נפשי מקצועי – פסיכולוגיה טראומטית, טיפול CBT (קוגניטיבי-התנהגותי), וגישות חדשניות כמו EMDR (טיפול בעזרת תנועות עיניים) הוכחו כיעילות. רבים מאלו הפונים למרכזים השונים שמחזיקה המדינה מקבלים פתרון בצורת אוזן קשבת והדרכה מעשית.
  3. תיווך מציאות לילדים – שיחה בגובה העיניים, יצירת תחושת שליטה חלקית והמשכיות של שגרה מסייעים להפחית נזקים עתידיים. אל תתעלמו מהמציאות, שבו עם הילדים יחד ונסו להסביר להם את המצב.
  4. כאשר מסבירים לילד על מלחמה, חשוב לשמור על איזון בין כנות להרגעה, ולתת מידע מותאם לגילו ולשאלותיו. לילד צעיר אפשר לומר: "לפעמים אנשים או מדינות רבים, ולצערנו זה גורם לדברים לא נעימים, אבל יש מבוגרים שמגנים עלינו ודואגים שנהיה בטוחים."

בגילאי בית הספר אפשר להרחיב בעדינות, להסביר שמדובר בריב גדול שכולל לעיתים שימוש בכוח, אך גם להדגיש שיש אנשים שפועלים להביא שלום ולעזור. חשוב לשדר ביטחון ולהיות זמינים לשאלות, לא להפחיד בפרטים מיותרים, אלא להקשיב לרגשות של הילד, לחבק, לתת מקום לציור או שיחה, ולשמור על שגרה עד כמה שניתן.

גם אם הילד שומע רעשים או רואה תמונות לא נעימות, כדאי להסביר: "כן, זה לא נעים, אבל אנחנו כאן איתך, עושים את מה שצריך כדי לשמור על ביטחון." מעל הכול, המסר המרכזי צריך להיות: אתה לא לבד, יש מי שדואג לך, ואנשים בעולם תמיד פעלו – ועדיין פועלים – כדי שהחיים יהיו טובים ובטוחים יותר.

  1. שיקום תשתיות והשקעה באזרחים – מדינות כמו יפן וגרמניה השקיעו מאמצים ניכרים בשיקום מערכות הרווחה והחינוך לאחר מלחמת העולם השנייה – והצליחו להקים חברות משגשגות. גם בישראל מדובר רבות על רפורמות במערכות בריאות הנפש וכמובן מדיניות שונה בגבולות (בתקווה...).
  2. הכשרה מוקדמת ומוכנות קהילתית – ידע מגן. הדרכות קבועות, ערכות חירום, והבנה של "מה עושים" בזמן עימות, מקטינים את החרדה. נסו לעקוב אחר ההנחיות המתפרסמות בכלי התקשורת ולהיות מעודכנים בנדרש מכם במצבי חירום שונים.

לסיכום

המלחמות אולי מתחילות בהחלטות פוליטיות או טריטוריאליות, אך הן מסתיימות – או נמשכות – בלבם של אזרחים חפים מפשע. לצד ההכרה בנזקים האיומים, יש גם תקווה: כאשר חברה משקיעה בשיקום, בתמיכה ובחמלה, היא לא רק שורדת את המלחמה – אלא יכולה גם להיבנות מחדש בצורה עמוקה יותר.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (81%)

לא (19%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

אולי גם יעניין אותך:

עוד בפסיכולוגיה:

וכיצד לתווך מלחמה לילדים

המחיר האנושי: השפעות המלחמה על אזרחים - וכיצד לתווך את המציאות לילדים?

ממלחמת העולם השנייה ועד עזה ואוקראינה – כיצד חווים אזרחים את המלחמה, מה הכלים הרגשיים, החברתיים והטיפוליים שעוזרים לשרוד ולשקם, וכיצד לתווך את המציאות לילדים? הנחיות חשובות לזמן מורכב (בריאות)

אבישי לוי|

תופעה מוחית מרתקת

נקודת העיוורון; החור השחור בשדה הראייה שלנו - ומה הוא מלמד?

מאחורי כל ראייה חדה וברורה מסתתרת אמת מפתיעה: לכולנו יש אזור קטן בעין שבו אנחנו פשוט לא רואים והמוח, כמו קוסם מיומן, ממלא את החסר מבלי שנשים לב | נקודת העיוורון בעין חושפת לא רק את מגבלות החושים, אלא גם את הדרך שבה המוח מעבד את המציאות — ולעיתים מסתיר מאיתנו את האמת שנמצאת ממש מול העיניים (פסיכולוגיה)

אבישי לוי||
2

לא רק לראייה...

בין אור לחושך | איך האור – או היעדרו – משפיע על מצב הרוח

מה עובר על הנפש כשכמות האור פוחתת? מבעד למחזורי האור והחושך, בין חלונות מאירים לסמטאות חשוכות, חוקרים חושפים כיצד אור משפיע על ההורמונים, על מצב הרוח – וגם על תחושת המשמעות | מסע רגשי ופיזי בין מדע, תרבות וקהילה, בעקבות קרן האור הקטנה שמשנה הכול (פסיכולוגיה)

אבישי לוי|

פסיכולוגיה ביום יום

להבות שקטות: השפעתה של האש על הבריאות הנפשית

מנרות רכים להשראת אווירה נעימה ועד לישיבה משותפת למול המדורה – האש מלווה את האדם לא רק כאמצעי חימום אלא גם ככלי נפשי עמוק לריפוי, רגיעה וחיבור | מהו הקשר בין להבות לבריאות הנפש מזוויות מדעיות, תרבותיות וטיפוליות, כיצד צפייה באש משפיעה על גלי המוח ורמות הסטרס, מה מקומה במסורות שונות, ואיך נוכל לרתום את כוחה גם בחיי היומיום – בין אם התבוננות לאור נרות ובין אם במעגל מדורה עם חברים? | כוחה המרפא של האש (פסיכולוגיה)

אבישי לוי|

פסיכולוגיה ביום יום

גאונות או פיזור דעת: מה שולחן עבודה מבולגן חושף עליכם?

מה הקשר בין בלגן ליצירתיות, בין סדר למשמעת עצמית, ואיך שולחן העבודה שלך יכול לשמש מראה לאישיות שלך? מחקרים, סיפורים היסטוריים ותובנות מעולם הספרות הפופולרית | מאמר המציע נקודת מבט חדשה (וחייכנית במקצת) על מה שנמצא מולך כל יום (פסיכולוגיה)

אבישי לוי|

מחקר מרתק מגלה

למה יש לנו נטייה לשפוט אחרים בשלילה ואת עצמנו לטובה?

מחקר חדש מגלה כיצד התפיסה ש"מידה כנגד מידה" פועלת לטובתנו מצד אחד אך נגד אחרים מצד שני |  מהם השיפוטים החברתיים הנגרמים בעקבות תפיסה זו, ומה השפעתה על תפיסת צדק ופסיכולוגיה בין-תרבותית (פסיכולוגיה)

אבישי לוי|

פסיכולוגיה ביום יום

הפסיכולוגיה של 'התחלה חדשה': כיצד למנף התחלות ליצירת שינוי?

תחילת זמן, מעבר דירה, קריירה חדשה, שינוי תודעתי או יציאה לדרך חדשה אחרי משבר – התחלות הן רגעים שמפחידים ומרגשים אותנו בעת ובעונה אחת | מה קורה למוח ולנפש בזמני מעבר? איך לנצל את "אפקט ההתחלה החדשה" לשינוי אמיתי? ואיך היהדות מלמדת אותנו להתחדש בכל יום מחדש? | על הכוח לשוב ולהמציא את עצמנו, שוב ושוב, בכל גיל ובכל שלב (פסיכולוגיה)

אבישי לוי|

כיצד לשפר את הזיכרון

כשקשה אנחנו לומדים טוב יותר: למה המוח מעדיף אתגרים

מדוע מאמץ מנטלי נכון הוא המפתח לזכירה ארוכת טווח, ואיך "קשיים רצויים" בלמידה הופכים את החומר הנלמד מידע חולף לידע שנשאר לאורך שנים - המדריך המלא לאסטרטגיות למידה שהמוח שלנו באמת אוהב (פסיכולוגיה)

אבישי לוי|

פסיכולוגיה בפרשה

כיצד לצאת מאיזור הנוחות בכמה צעדים פשוטים ולהשיג התקדמות 

כיצד הפרשה מלמדת אותנו על הפסיכולוגיה של צמיחה, שינוי ואומץ להתחיל מחדש בחיינו המודרניים ומהם הצעדים הנכונים לעשות בכדי לצאת מ'איזור הנוחות'? כלים מדברי חכמנו ומהפסיכולוגיה המודרנית (יהדות)

יוסי עבדו|

פסיכולוגיה ביום יום

'מתחת לכל ביקורת' | למה קשה לנו לקבל הערות מאחרים? וכך נתגבר על זה

מדוע אנחנו נוטים להתגונן מול ביקורת, מה גורם לה להכאיב כל כך, ואיך אפשר ללמוד להקשיב לה בלי להילחם בה – דרך מבט פסיכולוגי, חברתי ויהודי, מהמחקרים החדשים ועד חכמת חז"ל. הוכח תוכיח (פסיכולוגיה)

אבישי לוי||
6

איזה חוויות נזכור?

לא מחוסר סבלנות: למה אנחנו עוזבים אירועים מוקדם

בין אם זו הרמת כוסית, פגישה משפחתית או הופעה - מחקרים חדשים חושפים שהרצון לברוח מוקדם אינו חיסרון חברתי אלא אסטרטגיה פסיכולוגית מבריקה שמאפשרת למקסם הנאה ולשמר זיכרונות חיוביים. כך תבינו את אלה שתמיד רצים הביתה, ואולי תגלו שגם אתם שייכים למועדון ה"יעילים חווייתית" (פסיכולוגיה)

יעל סתיו||
11

כנגד ארבע בנים | פרק ב'

הרשע | בין "הקהה את שיניו" ל"מענה רך": אמנות הוויכוח והשכנוע

בעידן של דעות חזקות ומחלוקות, חשוב יותר מתמיד ללמוד איך לנהל ויכוח בצורה חכמה ומכבדת | מה מלמדים אותנו חז"ל על שיח תקיף לעומת מענה רך? כיצד עקרונות מהפסיכולוגיה של השכנוע יכולים לעזור לנו לענות גם לשאלות הקשות ביותר – מבלי לפגוע, ומבלי לוותר על האמת? | כתבה מיוחדת לפסח על עוצמת השיח, סודות השכנוע, והדרך לגאולה אישית ומשפחתית דרך הדיאלוג (יהדות)

ישראל נמדר||
2

כנגד ארבע בנים | פרק ג'

התם | התיאוריה של ז'אן פיאז'ה והשפעתה על חינוך ילדים

חוקר הילדים הנודע, ז'אן פיאז'ה, לא רק תיאר את התפתחות החשיבה של ילדים – הוא שינה את הדרך שבה אנחנו, ההורים והמחנכים, מסתכלים עליהם | במקום לראות בלמידה תהליך של "מילוי הקנקן", הוא הראה שילדים בונים את הידע בעצמם, דרך חקירה, ניסוי וטעיה | הכתבה שלפניכם תיקח אתכם למסע בין שלבי החשיבה של ילדים – עם דוגמאות מהבית, תובנות מהכיתה, והשוואה לגישות אחרות שילוו אתכם כהורים שרוצים להבין, להוביל, ובעיקר – לאפשר לילדים לצמוח (פסיכולוגיה)

אבישי לוי||
2

כנגד ארבעה בנים | פרק ד'

שאינו יודע לשאול | כך תזהו אדם השרוי במצוקה נפשית ותעזרו לו בדרך הנכונה

מדריך מעשי לזיהוי סימני מצוקה נפשית וכלים להגשת עזרה לסובבים אותנו כשהשתיקה צועקת | איך מזהים אדם הזקוק לעזרה אך אינו מבקש אותה? | "אם יש ספק - אין ספק": הפעולות שעלינו לנקוט כשאנו עדים למצוקה במשפחה ובקהילה | מתי להפנות למוקדי סיוע וגורמי טיפול מוסמכים וכיצד לפתוח את הדלת בעדינות לאדם הסובל | טכניקות לניהול שיחה תומכת עם אדם במצוקה | 'את פתח לו' (פסיכולוגיה)

ישראל נמדר|

פסיכולוגיה ביום יום

החרדה השקטה שמנהלת את חיינו | הפחד להחמיץ - תופעת ה-FOMO 

תופעת ה-FOMO, או Fear of Missing Out, הפכה לאחת המגיפות השקטות של העידן הדיגיטלי. ממה אנחנו באמת מפחדים כשאנחנו גוללים ברשתות החברתיות או רודפים אחר עדכון חדשותי נוסף? | למה התחושה הזו משפיעה על מבוגרים לא פחות מצעירים, ואיך בכל זאת אפשר למצוא שקט בתוך ים העדכונים? המחה של המאה ה-21 (פסיכולוגיה)

אבישי לוי||
1
ש

האש עשתה עבודה יסודית, המים וקצף הכיבוי לא השאירו זכר מרכושם

משפחה בת 12 נפשות מנווה יעקב איבדה באחת כל כל רכושה וקנייניה, כשהבית עלה בלהבות • "כמעט הכל נשרף ומה שלא נשרף, ניזוק מהמים וקצף הכיבוי. נשארנו בלי כלום" • המרא דאתרא של 'נווה יעקב מרכז' הגרי"י זילברמן, יוצא בקריאה נרגשת לסייע למשפחה שהיא בבחינת 'בתר עניא אזלא עניותא' (חרדים)

אסף מגידו|מקודם

 מחקרים אחרונים מגלים

חוששים משכחה? אפשר להפסיק, היא טובה לבריאות

שכחה נתפסת פעמים רבות כקללה, דבר שחוששים מפניו ומנסים להימנע ממנו בדרכים שונות | אך מה יש למדע לומר על השכחה? כיצד ניתן לגייס אותה לטובתנו ולשפר על ידה את הזיכרון? "אם אשכחך" (פסיכולוגיה)

אבישי לוי||
1

פסיכולוגיה בפרשה

"כמו בבנית המשכן" | כך תשתחרר מהפחדים ותחזור לעצמך

כיצד ניתן להתמודד עם מחשבות שחוזרות על עצמן ולא מקדמות אותנו לשום מקום? | בעזרת כלים מפרשת השבוע נצא למסע בעקבות שלוות הנפש ונלמד כיצד, בצעד אחר צעד, ניתן לשנות הרגלים של שנים (יהדות)

יוסי עבדו||
1

פסיכולוגיה ביום יום

אפקט מנדלה: כשכולם זוכרים בבירור דבר שלא היה מעולם

מה גורם לאלפי אנשים ברחבי העולם לזכור בבירור דברים שמעולם לא קרו? איך ייתכן שכולנו בטוחים שדמות היסטורית אמרה משפט מסוים – כשהציטוט המקורי בכלל אחר? | אפקט מנדלה, תופעה פסיכולוגית ותרבותית מסקרנת, חושף את חולשתו של הזיכרון האנושי – ומלמד אותנו שיעור מפתיע על המוח, על התרבות המשותפת ועל המציאות עצמה (מגזין כיכר)

אבישי לוי||
6

מלכודת דבש • מגזין כיכר

אגו, דמיונות ויחסים רעילים | הכירו את עולמם של הנרקיסיסטים

אם פגשתם אדם נפוח מאגו, מלא קסם וחסר אכפתיות לשני - כנראה שפגשתם נרקיסיסט | הנרקסיסטים הם לפני הכל אגואיסטים, אנשים שחושבים בעיקר על עצמם, על צרכי עצמם, ולשם כך כל האמצעים מותרים | מניפולציות רגשיות בזוגיות, שתלטנות, גאווה, שיגעון גדלות - כל אלו תסמינים מובהקים של נרקיסיזם | וגם: המבחן שקובע מיהו נרקיסיסט (פסיכולוגיה, מגזין כיכר)

ישראל גראדווהל||
29

תעברו את המבחן? • מגזין כיכר

חסרי רגש, חסרי חרטה: הצצה לעולמם הקודר של הפסיכופתים שבינינו  

אין להם רגשות או כמעט, ואין להם גם חרטה או ייסורי מצפון: הכירו את הפסיכופתים | פסיכופתים הם בני אדם שאינם מכירים רגשות של אשמה, חרטה, שמחה או עצב - והם חיים בינינו כאחד האדם | לא כולם פושעים, אבל חלק גדול מהם מגיעים בסוף לכלא - או לתפקידים פוליטיים רמי דרג | וגם: המבחן האולטימטיבי כדי לגלות אם אתם... פסיכופתים (מגזין כיכר) 

ישראל גראדווהל||
36
ש

מעניין: 

מותב מיוחד של בית הדין יתקיים בציון רבי מאיר בעל הנס

24 שעות אחרונות לפני שיתקיים מותב בית הדין המיוחד, בהרכב עוצמתי של שני מצדיקי הדור • בית הדין המיוחד מתכנס בשליחותם של מרנן ורבנן גדולי התורה, לדון בצרות העכשוויות ולהסיק מסקנות • איך משיגים את סגולת רבי מאיר בעל הנס? (בארץ)

אסף מגידו|מקודם